Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-10-07 16:47:22

tajwan - mega boss

tajwan
mega boss

nordic walking

Co sądzicie o nordic walking myślę, że jest to ciekawe i warto spróbować.

NIGDY WIĘCEJ TESTING Z KTÓRYM SĄ SAME PROBLEMY !!!

#2  2014-10-07 16:49:42

uzytkownikubunt - Zbanowany

uzytkownikubunt
Zbanowany

Re: nordic walking

1090

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:59:16)

#3  2014-10-07 16:52:35

macios4x - Użytkownik

macios4x
Użytkownik

nordic walking to moim zdaniem sport dla bardzo leniwych, zwykły spacer powinien być codziennością. Ja 2 3 razy w tyg biegam pare km i naprawde polecam. Poprawia się kondycja, wydolność

Zwolennik Open Source, użytkownik Arch, Debian

#4  2014-10-08 20:22:13

neo86 - Lubię marudzić

neo86
Lubię marudzić

macios4x napisał(-a):

nordic walking to moim zdaniem sport dla bardzo leniwych, zwykły spacer powinien być codziennością. Ja 2 3 razy w tyg biegam parę km i naprawdę polecam. Poprawia się kondycja, wydolność

Grubo się mylisz! Podczas marszu i biegu pracują tylko kończyny dolne (zginacze i prostowniki) kkd oraz mięśnie pośladkowe oraz częściowo mięśnie międzyżebrowe. Podczas nordic walking pracują w zasadzie prawie wszystkie mięśnie (jakieś 90% mięśni na bank pracuje) kkd, kkg oraz korpusu a na mięśniach pleców skończywszy a to dzięki "odpychaniu" się kijkami. Oczywiście jeśli ktoś to prawidłowo wykonuje a nie byle jak!

P.S. Skończyłem kierunek Technik Masażysta

Ostatnio edytowany przez neo86 (2014-10-08 20:30:45)

#5  2014-10-08 22:01:36

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Złą opcją nie jest, chociaż kijki są drogie  i moim zdaniem lepiej sobie wystrugać własny kijek, lub dać 30 dowolnemu majstrowi, żeby pospawał i jakieś rączki założył.

Są dwa plusy własnych kijków:
- jeśli drewniane, to idealne do lasu w teren górzysty i lekko górzysty
- jeśli zespawane, to idealne do zapieprzenia w łeb dresiarzowi

#6  2014-10-09 07:15:47

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

tajwan napisał(-a):

Co sądzicie o nordic walking myślę, że jest to ciekawe i warto spróbować.

Rower lepszy, zwłaszcza jakiś szybki typu kolarskiego.

Przy okazji można zarobić mandat za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym (fotoradar), po czym wygrać odwołanie w sądzie, bo zgodnie z polskim prawem rower nie musi mieć prędkościomierza, bez którego rowerzysta nie ma możliwości dokładnie oszacować prędkości. :DDD

Sam osobiście czekam, kiedy na fotoradar złapią psa i wystawią właścicielowi mandat. xD

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#7  2014-10-09 10:37:38

Yampress - Imperator

Yampress
Imperator

tylko siłownia...

#8  2014-10-09 10:40:51

uzytkownikubunt
Zbanowany

1098

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:59:26)

#9  2014-10-10 09:00:33

yaros - Użytkownik

yaros
Użytkownik

Osobiście preferuję rower - w jedną stronę do roboty mam ok. 13 km i codziennie mam dwa razy po jakieś 35 minut pedałowania. Przyjemne z pożytecznym :) Mam też znajomych, którzy takie dystanse do pracy biegają... w sumie to można i z kijkami się przespacerować, wszystko tylko zależy od odległości i ilości czasu, który chcemy/możemy poświęcić na transport do/z pracy :)

#10  2014-10-10 09:27:18

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

yaros napisał(-a):

Osobiście preferuję rower - w jedną stronę do roboty mam ok. 13 km i codziennie mam dwa razy po jakieś 35 minut pedałowania. Przyjemne z pożytecznym :) Mam też znajomych, którzy takie dystanse do pracy biegają... w sumie to można i z kijkami się przespacerować, wszystko tylko zależy od odległości i ilości czasu, który chcemy/możemy poświęcić na transport do/z pracy :)

Żeby biegać do roboty, a potem pracować w biurze, to trzeba cholernie skuteczny dezodorant. :D

#11  2014-10-10 09:49:36

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Znam kilku biegaczy (była taka moda na bieganie) i biegali do czasu, aż zaczęły się problemy z kolanami.
Biegać to można po trawce, w lesie, jakimś polu golfowym itp. Od twardych nawierzchni lepiej trzymać się z daleka.

#12  2014-10-10 09:51:37

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

yossarian napisał(-a):

Znam kilku biegaczy (była taka moda na bieganie) i biegali do czasu, aż zaczęły się problemy z kolanami.
Biegać to można po trawce, w lesie, jakimś polu golfowym itp. Od twardych nawierzchni lepiej trzymać się z daleka.

Albo odżałować kilka stówek na specjalne buty do biegania po twardych nawierzchniach, ze specjalną podeszwą amortyzującą.

Nike i Reebok na pewno mają coś podobnego, reszta producentów też.

#13  2014-10-10 11:07:49

uzytkownikubunt
Zbanowany

1100

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:59:29)

#14  2014-10-10 11:48:49

yaros - Użytkownik

yaros
Użytkownik

Jacekalex napisał(-a):

Żeby biegać do roboty, a potem pracować w biurze, to trzeba cholernie skuteczny dezodorant. :D

Ja tam preferuję mycie, ale co tam kto woli... ;)

#15  2014-10-10 12:54:03

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

yaros napisał(-a):

Jacekalex napisał(-a):

Ja tam preferuję mycie, ale co tam kto woli... ;)

A umiesz się umyć po przyjściu do roboty?
Pytam, bo po 10 kilosach biegu to człowiek pod prysznic się nadaje, do roboty niespecjalnie, a nie w każdym biurowcu jest prysznic dla pracowników. :D

Chyba że ktoś pracuje w MPO na śmieciarce, albo np serwisuje kanały miejskie. czy robi np jako lakiernik albo mechanik samochodowy,
to wtedy nie ma problemu.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-10-10 12:58:33)

#16  2014-10-10 14:28:05

yaros - Użytkownik

yaros
Użytkownik

Jacekalex napisał(-a):

A umiesz się umyć po przyjściu do roboty?
Pytam, bo po 10 kilosach biegu to człowiek pod prysznic się nadaje, do roboty niespecjalnie, a nie w każdym biurowcu jest prysznic dla pracowników. :D

Chyba że ktoś pracuje w MPO na śmieciarce, albo np serwisuje kanały miejskie. czy robi np jako lakiernik albo mechanik samochodowy,
to wtedy nie ma problemu.

'Od zawsze' pracuję 'w biurze', od sześciu lat dojeżdżam do pracy rowerem i nie jestem zwolennikiem spacerowego tempa. Prysznic mam w pracy od niecałego roku i wykorzystanie umywalki do ogarnięcia się po jeździe nie sprawia mi żadnych problemów. Współpracownicy nie muszą używać maseczek ani siedzieć przy otwartym oknie ;) Dla chcącego nic trudnego - zachowanie higieny jest bardzo proste, tylko musi się człowiekowi chcieć :) W zachowaniu akceptowalnego poziomu aromatu (oprócz umycia się po przyjeździe) zdecydowanie pomaga posiadanie zestawu ciuchów 'do jazdy' i 'do pracy' - pracownicy dojeżdżający komunikacją miejską są niejedokrotnie bardziej aromatyczni od rowerzystów czy innych biegaczy. Szczególnie latem...

#17  2014-10-10 21:39:48

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

yaros napisał(-a):

Prysznic mam w pracy od niecałego roku i wykorzystanie umywalki do ogarnięcia się po jeździe nie sprawia mi żadnych problemów. Współpracownicy nie muszą używać maseczek ani siedzieć przy otwartym oknie ;) Dla chcącego nic trudnego - zachowanie higieny jest bardzo proste, tylko musi się człowiekowi chcieć :) W zachowaniu akceptowalnego poziomu aromatu (oprócz umycia się po przyjeździe) zdecydowanie pomaga posiadanie zestawu ciuchów 'do jazdy' i 'do pracy' - pracownicy dojeżdżający komunikacją miejską są niejedokrotnie bardziej aromatyczni od rowerzystów czy innych biegaczy. Szczególnie latem...

Tak robi jeden z nauczycieli u mnie w szkole - dojeżdża rowerem ubrany po rowerowemu i w szkole się przebiera gdzieś tam na zapleczu. Można? Można :D

Stopka forum