Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#201  2014-03-23 15:34:11

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Re: Dobra wiatrówka do samoobrony

Ze stanami sprawa jest prosta (przynajmniej tymi gdzie można posiadać broń), masz dowód, że musiałeś strzelać, jesteś niewinny, z reguły ludzi co mają broń, mają monitoring, czy to w domu, czy to w sklepie. Zabijasz, są brane nagrania i tam widać kto kogo napadł, jeśli ktoś ciebie możesz go zastrzelić -- mówisz kolesiowi, na ziemie!!!!, a ten coś kombinuje, możesz strzelać w US i nikt ci z tego powodu nic nie zrobi.

Mi to przypomina sprawę tego czarnego co rzekomo szedł ulicą i go jakiś biały zabił za to "że jest tamten był czarny" (moim zdaniem to wystarczający powód, ale nie bądźmy rasistami. xD) Kolesia w końcu uniewinnili, why? Bo się znalazło nagranie, że ten kolo go napadł, a ten napadnięty biały próbował się bronić, w końcu wyciągnął broń i zastrzelił czarnego. I się pierw zrobiło halo, że hatecrime, że to rasizm, bo biały nie może zabić czarnego w US. Gdyby nie to nagranie, kolesia by wsadzili chyba na dożywocie za morderstwo na tle rasowym... Na szczęście wypłyneło nagranie i gościa uniewinnili...

#202  2014-03-23 16:06:59

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@morfik:

Przeczytaj sobie ten link który załączyłem:

http://rt.com/op-edge/us-property-jailed-charged/

Niestety nie jest aż tak różowo :( generalnie jedynie w domu sytuacja wygląda tak jak mówisz (zdaje się że obrona włąsnego domu jest wpisana w konstytucję - ale mogę się mylić), poza domem (miejsce pracy, miejsce publiczne itd) to już zależy od prawa danego stanu i tego jak Cię ława przysięgłych oceni. Oczywiście jest znacznie lepiej niż w Polsce, gdyż na ławie zwykle zasiadają mnie więcej normalni ludzie, więc jest szansa na normalne uniewinnienie ale też nie są to sytuacje zero jedynkowe niestety :(

@menel:

Zawsze jak mi ktoś mówi że sztuka walki vs broń to mi się to kojarzy:

https://www.youtube.com/watch?v=7YyBtMxZgQs

:D

Ostatnio edytowany przez Huk (2014-03-23 16:08:13)

#203  2014-03-23 16:09:50

uzytkownikubunt - Zbanowany

uzytkownikubunt
Zbanowany

W USA dużo zależy od stanu, od tego czy rzecz dzieje się w domu prywatnym czy w miejscu publicznym itp. Jeżeli chodzi o domy prywatne to dominuje zasada: my home is my castle, w miejscach publicznych w zależności od stanu są zasady albo duty to retreat albo stand your ground. Duty to retreat nakłada obowiązek, by jeśli istnieje możliwość próby ucieczki - by uciekać, a dopiero wtedy jesli nie ma takiej możliwości to można się bronić w walce. Osoba zaatakowana, jeśli wda się w walkę to będzie potem zależało od ławy przysięgłych czy mogła się w ogóle próbować bronić. Stand your ground z kolei domyślnie przyzwala na obronę w walce, nie trzeba uciekać.
To tak na początek.

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2014-03-23 16:11:46)

#204  2014-03-23 16:24:05

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

Najważniejsze, że w stanach i nie tylko zresztą masz pełne prawo w swoim domu zabić napastnika a w Polsce nawet tego prawo nie zapewnia, przykład:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019387,title,Damian-R- … ticaid=1126b9 - gość zabił napastnika we własnym domu i dostał 10 lat SIC!!...

pewnie znalazło by się wielu takich ludzi odsiadujących wyroki za rzekome przekroczenie obrony koniecznej..

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-23 16:32:57)

#205  2014-03-23 16:40:05

uzytkownikubunt
Zbanowany

menel napisał(-a):

Najważniejsze, że w stanach i nie tylko zresztą masz pełne prawo w swoim domu zabić napastnika a w Polsce nawet tego prawo nie zapewnia, przykład:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019387,title,Damian-R- … ticaid=1126b9 - gość zabił napastnika we własnym domu i dostał 10 lat SIC!!...

pewnie znalazło by się wielu takich ludzi odsiadujących wyroki za rzekome przekroczenie obrony koniecznej..

Dokładnie :D Bardziej poprawne wyrażenia niż to moje poprzednie "my home is my castle"
an Englishman's home is his castle
a man's home is his castle

W stanie Indiana jeśli policjanci nie mają nakazu przeszukania (lub mają, ale nie postępują zgodnie z protokołem) to właściciel posesji może do nich bez konsekwencji strzelać, jeśli będą chcieli wejść/nie będą chcieli go opuścić :D

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2014-03-23 16:41:48)

#206  2014-03-23 16:40:21

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@menel:

No dokładnie :/ a ludzie się dziwią potem że nikt nie reaguje w autobusie czy na ulicy jak kogoś katują. Jedna sprawa że można samemu oberwać, ale że po pomocy można iść siedzieć... ehh szkoda gadać :/

Najgorsze jednak to że z wypowiedzi w tym wątku sporej części osób, wnioskuję (może błędnie) że oni to chore prawo pobierają i że każdy najpierw powinien WIAĆ zamiast się bronić :/ nie jestem w stanie pojąć jak można mieć takie podejście.

Tak BTW - czy dobrze myślę że nazwiska sędziów wydających wyroki są ogólnodostępne ?

Ostatnio edytowany przez Huk (2014-03-23 16:41:36)

#207  2014-03-23 16:56:58

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

Wybiegając poza temat mnie najbardziej zszokowało potraktowanie Brevika...Są pewne rzeczy, które wykraczają poza moją logikę, pojęcie i nasuwają stertę pytań bez odpowiedzi i ta należy bezprecedensowo do jednej z nich...

Najgorsze jednak to że z wypowiedzi w tym wątku sporej części osób, wnioskuję (może błędnie) że oni to chore prawo pobierają

albo oportunizm albo indoktrynacja inaczej tego nie nazwę...

Tak BTW - czy dobrze myślę że nazwiska sędziów wydających wyroki są ogólnodostępne

to już zapewne zależy od sprawy, jakiej wagi, czy była jawna itp.. ale dla chcącego nic trudnego, w dzisiejszych czasach każdego da się wyszukać i namierzyć (szczególnie osoby publiczne)...;)

...
zaznaczam, że to nie jest żadna groźba odnosząca się do naszej kochanej władzy sądowniczej, bo mnie jeszcze smutasy zapukają do drzwi...;)

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-23 17:04:06)

#208  2014-03-23 17:20:29

TDK8GB - Użytkownik

TDK8GB
Użytkownik

Huk napisał(-a):

Kiedyś zdarzyło mi się kłócić z człowiekiem który - ku mojemu zaskoczeniu - twierdził że ludzi którzy się bronią, należy surowo karać... argument?

"Bo ja jestem lichej postury, nie umiem się bić i w razie czego wolę trafić na bandytę który tylko mnie okradnie. Jak inni będą się bronić, to bandzior będzie się spodziewał obrony i mnie zastrzelić może! Dlatego za obronę trzeba KARAĆ!!!"

Coś mi się wydaje że że poglądy pan TDK8GB ma podobne ;] no bo chyba nie jesteś złodziejaszkiem który się boi dostać kulę/nóż/wpierdziel panie TDK8GB ;] ?

Ja poprostu myśle o innych. Jak złodziej/włamywacz dostanie kulą to będzie to bolało a do tego dochodzi jeszcze sprawa w sądzie. Dlatego lepiej nie zwiększać cierpienia. :-)
Idąc waszymi poglądami to najlepiej strzelać do złodzieja karabinem maszynowym tak żeby nie przeżył.

#209  2014-03-23 17:32:46

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

TDK8GB super to jak gość będzie Ci kradł samochód to uprzedź go, że jak nie zostawi twojej fury to zaraz mu przyłożysz i będzie bolało a i oczywiście bij po nerkach, brzuchu i nogach, broń boże po twarzy, bo jeszcze pójdzie na obdukcję i zaskarży Cię o pobicie i napad...co ty wygadujesz to się w pale nie mieści..

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-23 17:34:14)

#210  2014-03-23 17:39:09

morfik
Serwis

No dokładnie, bić by zabić, bo jak taki przeżyje i jeszcze nas pozwie o odszkodowanie czy cuś, lepiej mu nie dać takiej sposobności. xD

Ja już się naczytałem o karaniu obrońców, i sprawa jest prosta, jak by kogoś bili, gwałcili, okradali, to ja nawet palcem nie kiwnę, chyba, że bym znał kolesia... tego okradanego/gwałconego/mordowanego ma się rozumieć... xD Bo jak to wygląda, ludzie mówią, mam nie nosić broni -- nie noszę, mam czekać na policję, czekam (2h), więc wtf jak ich ktoś atakuje? Niech nie noszą broni i czekają na policję, jak prawo nakazuje, a ja po prostu odwracam łeb i idę w swoją stronę, bo nie jestem z odpowiednich służb zapobiegającym gwałtom/morderstwom.kradzieżom...

Co do US to tak jak pisze uzytkownikubunt, to zależy od stanu i trochę bez sensu jest używać "w US to...", poza tym nawet jeśli już sprawa trafia do sądu, to tam jest ława przysięgłych i coś co oni nazywają common sense, a nie tak jak w polsce kretyn sędzia, który na słowa oskarżonego "to mi gwarantuje konstytucja" odpowiada, że "ustawa z dnia..." A potem prawnik się odzywa "ale ustawa z dnia..." i prokurator "no ale ustawa z dnia..." i się bawimy. :]

Jakiś czas temu oglądałem tego kolesia od fotoradarów na yt, co poszedł na jakąś rozprawę sądową i był tam sądzony kolo od tira, co się zatrzymał parę cm za jakąś linią na drodze, przed światłami czy coś -- "czy przepis blablal mówi, że ma się pan zatrzymać przed czy za linia?" Jak ja bym był na tej sali to bym po prostu wstał, powiedział "ja pierdolę" i wyszedł. Tak wiem pewnie by mnie zamkneli ale tych ludzi w sądach po prostu pojebało. :]

#211  2014-03-23 18:11:46

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@TDK8GB:

Możliwości jak dla mnie są dwie:

1. Strzelać tak żeby uszkodzić ale nie zabić - wtedy najlepiej było by połamać ręce nóżki i wszystkie palce - zrośnie się, ale kolo sobie kilka miechów poleży w szpitalu i może coś przemyśli - minus to obciążenie dla podatnika.

2. Strzelać tak żeby ZABIĆ, bez zbędnych ceregieli. Atuty tego rozwiązania:
-czyszczenie dzielnicy ze śmieci
-cena (pogrzeb jest tańszy niż szpital, a jak dobrze przycelujemy to i organy dla potrzebujących się znajdą)
-szybkość
-postrach w stosunku do tych co się ze śmieciem zadawali że ich to też może spotkać

Powyższe piszę w 100% na poważnie, takie mam poglądy. Możesz sobie pisać co chcesz ale tych poglądów nie zmienisz - ponieważ najważniejsze dla mnie jest bezpieczeństwo własne, ewentualnej rodziny i znajomych, kota, bezdomnego szczura i dopiero na końcu: ŚMIECIA który napada na ludzi, lub okrada ich bo nie chce się mu iść do normalnej roboty.

Nawet nie wiesz jak wiele bym dał żeby sobie z jednym czy drugim "twardzielem" pogadać sam na sam, z wykorzystaniem młotka, wiertarki i imadła. Wystarczyło by żeby jego kolesie "twardziele w grupie", znaleźli takiego kompana z odpowiednimi uszkodzeniami, a gwarantuję Ci że w niespokojnej dzielnicy na trochę było by znowu normalniej. Niestety, tak długo jak będą lewacy, głoszący poglądy "Każdy człowiek jest równy." oraz "Ten biedny chłopiec co prawda zabił ale to nie jego wina, tylko brata siostry, matki jego kuzyna co go pasem bił w młodości. Chłopaczek jest tutaj ofiarą!" to nic się nie zmieni, bo gnojki wiedzą że są praktycznie bezkarni.

Co by nie mówić o czasach komuny, jak się gada z ludźmi - wiele złego na nią mówią, ale zwykle słyszę jedno - bandyci się wtedy policji bali, bo wiedzieli że jak im pałkarze zrobię ścieżkę zdrowia to ze szpitala przez miesiąc nie wyjdą, a jak to nie podziała to po następnej ścieżce mogą nie wyjść w ogóle. Dzisiaj zwykły policjant boi się nie raz jechać na akcje, nie przez to że mogą go pobić, tylko przez to że jak odda za mocno, to może zostać oskarżony o napaść, a jak użyje broni to już w ogóle :/

#212  2014-03-23 18:49:02

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Huk napisał(-a):

Dzisiaj zwykły policjant boi się nie raz jechać na akcje, nie przez to że mogą go pobić, tylko przez to że jak odda za mocno, to może zostać oskarżony o napaść, a jak użyje broni to już w ogóle

Ale po co się narażać jeśli można zrobić ustawkę np po dniu kobiet jak ludzie do pracy jadą wczesnie rano.
Parę mandacików wlepić jakieś prawko zabrac bo komuś do zera jeszcze nie wywietrzało.
Przejśc sie po rynku jakiś samochód może trochę krzywo stoi.
Trzeba kasy do budżetu nagarnąć i w papierach też pochwał przybędzie.

To nie prawa użycia broni i srodków przymusu są problemem ale podejscie wierchuszki.
W PRLu tez mieli prawa użycia broni może nawet bardziej restrykcyjne jak obecnie.

Huk napisał(-a):

Nawet nie wiesz jak wiele bym dał żeby sobie z jednym czy drugim "twardzielem" pogadać sam na sam, z wykorzystaniem młotka, wiertarki i imadła. Wystarczyło by żeby jego kolesie "twardziele w grupie", znaleźli takiego kompana z odpowiednimi uszkodzeniami, a gwarantuję Ci że w niespokojnej dzielnicy na trochę było by znowu normalnie

Bardzo niebezpieczne rozumowanie.
Można się stać potworem.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#213  2014-03-23 18:53:48

TDK8GB - Użytkownik

TDK8GB
Użytkownik

@menel
Wolność poglądów :-)
@morfik
Jakby ktoś kogoś zabił obok Ciebie to też byś nie zareagował?
@Huk
Co do drugiej opcji to dochodzi jeszcze grzech.

Niestety, tak
długo jak będą lewacy, głoszący
poglądy "Każdy człowiek jest równy." [...]to nic się nie
zmieni, bo gnojki wiedzą że są
praktycznie bezkarni.

A nie każdy jest równy? Dla mnie np. wszyscy ludzie są równi. A i konstytucja gwarantuje równość wobec prawa.

#214  2014-03-23 19:28:09

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@ilin:

Ale po co się narażać jeśli można zrobić ustawkę np po dniu kobiet jak ludzie do pracy jadą wczesnie rano.
Parę mandacików wlepić jakieś prawko zabrac bo komuś do zera jeszcze nie wywietrzało.
Przejśc sie po rynku jakiś samochód może trochę krzywo stoi.
Trzeba kasy do budżetu nagarnąć i w papierach też pochwał przybędzie.

OK, tylko poczytaj fora policjantów - im też się to nie podoba (większości oczywiście - zawsze się debil znajdzie), to niestety idzie z góry, gdyż nie ma "ważenia" występków, dlatego czy złapiesz 100 Trynkiewiczów, czy 100 pijanych rowerzystów wychodzi wg statystyki na to samo. Parę miesięcy temu wyszedł filmik jak pan komendant wyraźnie mówił na odprawie "Bez x mandatów mi się dzisiaj nie pokazujcie! A niech mi który to na YT wrzuci." (i wrzucili ;p ).

To nie prawa użycia broni i srodków przymusu są problemem ale podejscie wierchuszki.
W PRLu tez mieli prawa użycia broni może nawet bardziej restrykcyjne jak obecnie.

Wg tego co policjanci piszą - dla nich np. fakt że jak oddadzą strzał to musi być śledztwo które sprawdzi czy słusznie bla bla bla sprawia że wolą nie wyjmować broni, chyba że naprawdę nic innego nie pomaga.

Bardzo niebezpieczne rozumowanie.
Można się stać potworem.

Nazywaj to jak chcesz - już nie raz słyszałem że mam psychopatyczne podejście... zawsze gadali to ludzie którym nikt nigdy w życiu nic nie zrobił, ani nie groził - ci drudzy zwykle się nie dziwili... Poglądy się trochę zmieniają jak się dowiadujesz że kogoś z Twojej rodziny zabito bo... no właśnie bo co? Fajki nie dał? 5 zł na piwo dać nie chciał? Tego się nie dowiedzieliśmy, bo oczywiście sprawców nie złapano :/

@TDK8GB:

Taki sam jak "grzech" maszynisty że nie wyhamował przed debilem który rzucił się pod pociąg - jak ktoś zna konsekwencje, to jak dla mnie popełnia samobójstwo. Akcja -> reakcja, proste.

A nie każdy jest równy? Dla mnie np. wszyscy ludzie są równi. A i konstytucja gwarantuje równość wobec prawa.

A dla mnie nie. Więcej jest wart inżynier od humanisty (są wyjątki - nieliczne), więcej jest wart człowiek pracujący na dwie zmiany żeby utrzymać rodzinę, od lenia żyjącego z zasiłków, przykłady można mnożyć.

A konstytucja to tylko spis praw - zawsze można ją zmienić, jak normalni ludzie dojdą do władzy to gwarantuję Ci że wiele wpisów się tam zmieni. IMHO jeden z nich powinien brzmieć "Osoba popełniająca przestępstwo zawiesza swoje prawa konstytucyjne, do nienaruszalności nietykalności cielesnej, ochrony zdrowia itd."

#215  2014-03-23 19:32:05

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

TDK8GB napisał(-a):

@Huk

Niestety, tak
długo jak będą lewacy, głoszący
poglądy "Każdy człowiek jest równy." [...]to nic się nie
zmieni, bo gnojki wiedzą że są
praktycznie bezkarni.

Grzech? A co Twoja religia mówi o zabójstwie w ramach obrony własnej?
No na przykład ja nie jestem na równi z żołnierzem. Dlatego, że żołnierz wie lepiej, jak działać w razie zagrożenia. I na pewno zrobi to lepiej. Proste.

Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-03-23 19:33:26)

#216  2014-03-23 19:34:02

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

TDK8GB napisał(-a):

to nie do mnie pytanie, ale pomimo to zabiorę zdanie... TDK, widziałeś kiedyś śmierć człowieka z bliska? Nie mówię tu o dziadku który zasnął na wieki w fotelu albo o martwej babci na szpitalnym łożu, mówię tu o jakimś nagłym wypadku....teraz wyobraź sobie, że ktoś przy tobie kogoś zamordował no jestem ciekawy co byś zrobił...bo ja nie mam pojęcia co bym zrobił, prawdopodobnie sparaliżowałby mnie strach i czekałbym bezczynnie na rozwój sytuacji albo spieprzał gdzie pieprz rośnie, bo mógłbym być następnym... wiesz gadać to co innego niż znaleźć się realnie w takiej sytuacji, podejrzewam, że nikt kto takiej rzeczy nie przeżył  na własnej skórze nie jest w stanie odpowiedzieć na to pytanie...

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-23 19:40:45)

#217  2014-03-23 20:08:39

TDK8GB - Użytkownik

TDK8GB
Użytkownik

@menel
Rozumiem ,że jakbyś zastrzelił(zabił) włamywacza to był byś dumny z siebie
a jak byś widział ,że ktoś tak zrobił niedaleko twojej działki to byś się bał?

Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-03-23 20:10:47)

#218  2014-03-23 20:12:28

uzytkownikubunt
Zbanowany

Przecież widać, że TDK8GB troluje, on rozumie o czym mówimy, nie wiem czy popiera, ale zadaje głupie pytania jakby nie rozumiał, pewnie by się wkurzyć...

#219  2014-03-23 20:24:08

Bitels - Użytkownik

Bitels
Użytkownik

Moja opinia w sprawie broni jest taka, że w Polsce nie można dać broni człowiekowi tak, żeby mógł się z nią swobodnie poruszać. Polacy to nar-wisty naród i co rusz by sąsiad sąsiada gdzieś ukatrupił "bo jego pradziad bramkę 0,5m na jego ziemi postawił". Nie jest rozwiązaniem również broni komu popadnie z tego względu, że oprych który ma ochotę komuś krzywdę zrobić ma element zaskoczenia po swojej stronie. wiec co z tego że masz gnata za pazuchą jak jeden cię zagada a drugi Ci w łeb da. Tu potrzeba świadomości ludzi by nie pozostawali bierni, że trzeba reagować na oprychów (tak telefon na policję i nagranie sytuacji na smartfonie jeżeli nie możesz pomóc inaczej bo sam nie dasz rady) i przede wszystkim poprawy skuteczności Policji oraz zmiana prawa na takie, żeby się to porostu bydlakowi nie opłacało. Co do obrony własnej kiedy już możesz zareagować, to przeciwko jednemu przeciwnikowi wydaje mi się, że gaz pieprzowy czy nawet mały nóż jest lepszy od broni palnej. Przeciwko grupie i tak Ci nic nie pomoże...

#220  2014-03-23 20:26:36

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

uzytkownikubunt racja...lort ynabej!

Bitels napisał(-a):

...od broni palnej. Przeciwko grupie i tak Ci nic nie pomoże...

a to już zależy czego byś użył ;)
https://www.youtube.com/watch?v=pTVa0aQnvVU ;)

fajnie mają w tych stanach tu tłuszcza zacofana i nigdy się nie da wprowadzić takiego prawa jak tam, bo większość ludzi myśli właśnie podobnie do Ciebie a szkoda, bo to moim zdaniem zupełnie błędne rozumowanie...

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-23 20:42:03)

#221  2014-03-23 20:50:28

morfik
Serwis

@morfik

Eee, a po co miałbym reagować, jeszcze by mnie skazali za morderstwo. :] Tu się przydałaby rada — RUN. xD

Przecież widać, że TDK8GB troluje,

Można się pośmiać, nikt nie skomentował żubra, przeoczyliście linka? Jak coś to tu jeszcze raz https://www.youtube.com/watch?v=kQ_7GtE529M , to tak apropo pomaganiu ofiarom ataku. xD

#222  2014-03-23 21:26:07

Bitels - Użytkownik

Bitels
Użytkownik

Desert to chyba najgorsza broń z możliwych do samoobrony... to zabawka :D (ale jest zajebista i sam bym se z niej postrzelał)
Dlaczego błędne? Jeżeli ludzie zachowywali by się jak trzeba, prawo było by po stronie broniącego się i Policja zachowywała by się jak trzeba było by dobrze. Popatrz na każdym osiedlu, dzielnicy wiadomo kto powiedzmy "stwarza problemy" jeżeli społeczeństwo miało by narzędzia by się z takimi osobami rozprawić nie było by problemu. A teraz wszyscy siedzą cicho bo Policja i tak nic nie zrobi mając nadzieje że na nich może nie trafi, Policja nic nie robi bo jest złe prawo. Tu trzeba zadziałać systemowo i zmienić mentalność przede wszystkim prawo, mentalność ludzi i Policji. Owszem też chciał bym mieć broń ale w domu, by chronić rodzinę i siebie, ale na ulicy to Policja powinna być od tego by likwidować patologie. Tak byś wyeliminował tych wszystkich wypierdków na blokowiskach. Co do prawdziwych przestępców, mafii, no cóż mamy ją w każdym rządzie i trzeba z tym jakoś żyć, a żaden gnat Ci przeciwko nim nie pomoże.

#223  2014-03-23 21:46:12

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

Bitels też bym postrzelał, cholera byłem na kilku strzelnicach postrzelać i za cholerę nie mają tej broni alewidać na filmach, że cholerstwo ma niezłe bicie, co do obrony tą bronią to właśnie wręcz przeciwnie świetnie się nadaje a to dlatego, że siła obalająca tego cacka jest okrutna, koleś który dostaje takim pociskiem odlatuje jak "szmata" na kilka metrów co musi być niezwykle spektakularnym widokiem;) (broń tak jak kałach przebija nawet kevlar czy cieńsze ściany SIC! pojedynczy postrzał w korpus kończy się chyba zawsze śmiercią a w inne części ciała skutecznie unieruchamia cel do tego ładowana magazynkiem co czyni ją o wiele skuteczniejszą od klasycznych rewolwerów...ta broń to masakra;) dla porównania pestki z browninga i z żydka;)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/50_AE_and_32_ACP.jpg/250px-50_AE_and_32_ACP.jpg

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-23 22:00:20)

#224  2014-03-23 22:25:52

Bitels - Użytkownik

Bitels
Użytkownik

Bzdura:
1. Jest ciężka i nie poręczna, na szybko wycelowanie i oddanie strzału jest praktyczni nie możliwe.
2. Wymusza na tobie odpowiednią postawę, bo inaczej nie dość, że łatwo spudłować to jeszcze jeżeli się źle ustawisz można sobie krzywdę zrobić.
3. Strzelasz powoli, a powrót do pozycji strzeleckiej trochę trwa więc jeżeli masz więcej niż jednego przeciwnika lub spudłujesz 1 strzał to przeciwnik ma czas na doskoczenie do Ciebie, a wtedy przyda Ci się co najwyżej w postaci młotka.
4. Coś kiepsko widzę opróżnienie magazynka z tej broni ze względu na siłę jaką trzeba włożyć w oddanie kolejnych strzałów.

Do samoobrony o wiele bardziej przyda się jakiś glock, który jest szybkostrzelny i poręczny, nawet mając kamizelkę spróbuj iść dalej po przyjęciu na nią strzału :D, a nawet jeżeli znalazło by się jakieś (pewnie naćpane) bydle które by dalej się pchało, łatwo poprawić tym razem celując w beret, bądź nogi.

A co do rewolwerów, to są specjalne ładownice i wcale nie trwa to dłużej niż włożenie 1 naboju.

#225  2014-03-24 00:32:46

menel - Użytkownik

menel
Użytkownik

może i częściowo masz rację (w końcu to broń na niedźwiedzia;) ale zauważ, że większość gliniarzy w stanach używa rewolwerów (i to właśnie ze względu na dużą siłę obalającą  tej broni, która w starciu z przeciwnikiem, który także ma broń krótką mniejszego kalibru i wymianie ognia, może uratować nam życie (a nie brałeś tego pod uwagę), oczywiście sprawne używanie broni na amo rewolwerowe wymaga odpowiedniej techniki i przygotowania, bo to bardzo potężna broń ale zarazem ciężka, ślamazarna i o dużym "biciu"...

Także jak wszędzie są wady i zalety, bo przy przykładowym postrzale z pocisku .9mm w brzuch jesteś w większości przypadków w stanie jeszcze przez jakiś czas prowadzić ogień ale przy postrzale z .50AE fruniesz do tyłu na dwa metry i nie masz pleców a nawet jak używasz kamizelki to pocisk tak czy siak ją przebija..

A co do rewolwerów, to są specjalne ładownice i wcale nie trwa to dłużej niż włożenie 1 naboju.

heheh no teraz to się wygłupiłeś, ładownica co najwyżej może znacznie przyspieszyć ładowanie rewolweru, ale nigdy nie dorówna magazynkowi:
https://www.youtube.com/watch?v=WjMGLfg5uaU&lis … Zi-L4JimraRdA -->zobacz ile trwa zmiana magazynku u wyszkolonych gości w biegu (0:50}

Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-24 01:07:09)

Stopka forum