Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam Was.
Przed chwilą przedłożyłem sobie umowę na net "no limits"+telefon (99 zł/mies za oba czyli znośnie ;] ) i zamówiłem przy okazji "router za 1 zł" i teraz zastanawiam się co to oni mi przyślą - wie ktoś może co to za badziewik będzie ;]?
Tak pytam bo się zastawiam czy OpenWRT na tym ruszy...
Z góry dzięki za info.
Pozdro.
Router za 1 zeta, pewnie jakiś Chińczyk.
Na {Open|DD}wrt bym nie liczył, prawdopodobieństwo bliskie zeru bezwzględnemu ;)
Poza tym na infoolinii Netii chyba wiedzą, jakie mają routery.
Bo za Siemensa (chyba Benq w rzeczywistości) z 4 portami i voipem brali kiedyś 449 zeta.
Przy okazji - czy ten no limits ma napisane jakieś orientacyjne prędkości neta? - bo ile kabel pociągnie, to może być równie dobrze 128 kbit.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-05-11 13:12:25)
@Jacekalex:
Oczywiście wiem że to jakiś najtańszy badziewik będzie, ale jak dają to co mam nie brać ;p?
Co do netu, jak gadałem z konsultantką na chacie internetowym (no no muszę przyznać że Netia idzie wreszcie z duchem czasu ;] ) to zapytałem o to czy mi net może zjechać z obecnego 1Mbps na mniejszy, coś tam sprawdziła i odpisała że net będę miał pomiędzy 1 a 6 Mbps... liczyć tylko że bliżej tej górnej granicy :] i wreszcie aktualizacja Debiana przestanie się wlec :)
Jeszcze co do routera - znacie jakiś tani co ma możliwość podpięcia dysku na USB?
24Mb/s. :) Ja niestety musiałem zmienić na 8Mb/s, bo połączenie ciągle padało.
Mam w robocie dwa od nich. Na jednym i na drugim pisze "NETIA" :)
A na naklejce pod spodem: "by Pirelli Broadband Solutions S.p.A."
Dają jeszcze jakiś model ASMAX'a.
Jak u znajomych netia instalowała 16Mbit (centrum Gliwic), to żeby w ogóle działało, trzeba było zmienić kabel od najbliższej głowicy, do sklepu.
Na szczęście kilka firm w okolicy miało ten sam problem, bo ostatecznie tepsa przysłała ekipę, dwa dni się certolili, ale w końcu zrobili.
Nigdzie w Polsce instalacja wykonana nawet 5 lat temu nie jest gotowa na ADS2+ 24 Mbit, pomijając fakt, że w części kraju kable ciągle pamiętają czasy Gomułki.
Co do OpenWrt, jak sam chciałem wziąsć Netię, szukałem wtedy routera, to nie znalazłem modelu,
w którym OpenWRT obsłuży modem dsl.
W końcu wziąłem Linksysa WAG200G EU, całkiem porządny sasprzęt, kosztował 160 zł.
Potem zmienilem dostawcę, (Netie wywaliłem za 1,5 miesiąca, po chyba 150 interwencjach i 2 wizytach serwisantów) - wyrabiała 500-1M na łaczu 4M, częste zwiechy), router poszedł na Allegro.
Miałem na serwisantów Netii fajny sposób, pieprzą tekst - bo ten pana modem jest niekompatybilny,
- a macie jakiś modem do testów ze sobą? - no mamy jakiś na samochodzie.
To przynieście i pokażcie, że na nim chodzi lepiej.
A, no wie pan......
W końcu napisalem wypowiedzenie umowy, ze względu na niewywiązanie się dostawcy z, argumentując, że łacze nie spełania wymagań, i parametry faktyczne niezgodne z umową (przepisy o rękojmi). Na dokladkę zaprosiłem ich do UKE,(napisałem skargę), więcej nic nie chcieli.
Tak się moja przygoda z Netią skończyła.
Telefon poszedł na Skype (Skypa właśnie kupił Microsoft :( ), net mam na skrętce RJ45, leci tyle, ile mam w umowie, można wytrzymać.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-05-11 13:27:31)
@Bodzio:
A powiedz Ty mi... te diabelstwa to są 802.11g czy N? Ma to jakieś porty USB czy też jest najbardziej okrojonym zwykłym routerem za najniższe pieniądze??
@Jacekalex:
Ja mam ten plus że kable są w miarę młode (telefony kładli w latach 90-siątych, net doszedł dopiero kilka lat temu) i nic nie rwie a jakość połączeni jest w miarę... niestety zanim komuś na myśl nie przyjdzie kładzenie światłowodów zamiast miedzi to o wyższych prędkościach możemy raczej tylko pomarzyć...
Tak swoją drogą - gdzieś na jakimś forum widziałem wykorzystanie narzędzia które pokazywało SNR dla danej linii... wie ktoś może jak to się zwie?
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-05-11 13:28:52)
82.11n za złotówkę? raczej w najlepszym razie G z szyfrowaniem WEP.
Netia to nie św Mikołaj.
Jeśli to Asmax, ten co na stronie, to ma też WPA-PSK, tylko przy maks wykorzystaniu łacza może się czasami conieco zagotować. :D
Zresztą tu masz instrukcje, wystarczy poszukać chwilkę.
http://www.netia.pl/pomoc_dla_domu,kategoria,103,internet.html
Instrukcje zawierają również obrazki :D
EDIT:
W latach 90-tych?
Te kable w Gliwicach kładli w 1997 roku, a netu 16M w 2007 roku obrobić nie mogły.
Nie patrz kiedy, ale jakie kable i jak kładli.
To Polska, nie Japonia i nie USA tylko Polska.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-05-11 13:40:18)
A szczerze, to nie mam pojęcia. Wi-fi jest uruchomione na wariata, ale działa. WPA2 włączone.
Pierwszy z nich to DRG A125G instrukcja
Drugi to DRG A226G -> instrukcja
Dzięki wszystkim za info, czyli wcale nie najtańszy - ale jednak badziew ;], czego oczywiście można się było spodziewać.
@Jacekalex
Według ceneo te Asmaxy kosztują ponad stówę... za takie pieniądze spokojnie można kupić router N... wiadomo że firmy typu Netia biorą to w dużych ilościach więc ceny się pewnie dla nich różnią, ale mimo wszystko dało by radę jak by chcieli ;].
Jak coś ma 802.11G to WPA1 chyba jest wymogiem standardowym, o ile mnie pamięć nie myli WEP był od "G" oznaczany jako "deprecated" i działał tylko żeby kompatybilność wsteczna była zachowana z 802.11b, jak mi przyślą router bez WPA to go nawet nie włączę, samobójcą nie jestem ;p (o wykorzystanie łącza się nie martwię - i tak dalekie to będzie od 24 Mbps w sieciówce ;] )
Pozdro.
Heh muszę przyznać że Netia się coś spieszy - dzisiaj dostałem esa że wysłali mi już paczkę z urządzeniem ;] (szkoda że cholerny GLS w soboty nie pracuje :/ ).
Jak przyjdzie to dam znać co za sprzęt i jak chodzi ;]
No i doszedł - Asmax AR1004G czyli zgodnie z oczekiwaniami... swoją drogą czy mnie oczy mylą czy też...:
http://wiki.openwrt.org/toh/asmax/ar_1004g
ten router jednak działa pod openwrt??
Teraz to już się pogubiłem...
Huk wrzuciłeś już tego openwrt? Jestem ciekawy jak działa, daj znać ja Ci się uda.
@svL:
Na razie to się męczę z normalną konfiguracją - nie jestem pewny czy ma sens wrzucanie OpenWRT o ile router będzie dobrze śmigał (wypadało by zapuścić jakiegoś P2P...).
Pytanko - czy taka wymiana firmware jest w ogóle bezpieczna? Zakładając że coś pierdzielnie, czy będzie się dało zawsze przywrócić stary firmware? Nie bawiłem się w to nigdy, stąd pytam - co prawda router kosztował "aż " 1 zł no ale nie chciałbym rozwalić go tego samego dnia co dostałem... ;]
Co do wrzuciania nowego softu to zawsze istnieje ryzyko, że coś może pójść nie tak, nawet przy wgrywaniu nowszej wersji oprogramowania producenta. W przypadku nieudanego wgrywania standardowym sposobem istnieją jeszcze inne możliwości które stosuje się w przypadku złego wgrania softu. Z tego co widać na wiki OpenWRT tego routera posiada on złącze JTAG więc nim można w razie czegoś wgrać nowy software, ale to już jest ostateczność w przypadku, gdy router nie "trawi" innych metod, a wprzypadku, gdy tym złączem już się nie da to to router jest raczej uszkodzony w inny sposób niż złe oprogramowanie. Co do wgrywania OpenWRT, to ma ono o niebo większe możliwości co zresztą większość z was wie. Ja bym się nie zastanawiał, ale wybór należy do Ciebie.
Jacekalex, co sie tych kabli uczepiłeś jak drutów? O aktywnych częściach infrastruktury zapomniałeś?
Huk u mnie router ma czasem problemy z przydzilanie dns po dhcp, jest to troche denerwujace, poczekam do weekendu jak bedzie spokojniej to sprobuje :-) Jeżeli uda Ci się wgrać predzej to daj znać.
qluk napisał(-a):
Jacekalex, co sie tych kabli uczepiłeś jak drutów? O aktywnych częściach infrastruktury zapomniałeś?
Kwestię drutów poznałem i infrastruktury organoleptycznie ;)
Sam miałem już i Neozdradę i Netię.
W robocie też miałem do czynienia z Neo*, Netią, Multimo, i podobnymi kfiatkami.
@svL:
Na razie nie mam za bardzo czasu się w to bawić - poza tym nie do końca jestem pewien czy ruszy, na stronce OpenWRT podano że wersja AR1004G V2 (a tak podpisane jest to co otrzymałem), posiada procek BCM6333KFBG, zaś u mnie wygląda to tak:
> cat /proc/cpuinfo system type : 96333EW processor : 0 cpu model : BCM6338 V1.0 BogoMIPS : 239.20 wait instruction : no microsecond timers : yes tlb_entries : 32 extra interrupt vector : yes hardware watchpoint : no unaligned access : 6 VCED exceptions : not available VCEI exceptions : not available
Jak widać procek, jak i "system type" nieco inne... tak więc cholera wie czy coś z tego będzie (choć niby ten procek jest obsługiwany przez Linuksa od wersji 2.6.27 lub 2.6.32 - różnie, różne źródła twierdzą).
Tak swoją drogą to nie wiem co miałbym wybrać, jak wchodzę tutaj:
http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03/brcm63xx/
To firmwarów z tym prockiem jest kilkanaście... :] i cholera wie który wybrać...
Pocieszające jest że router już stoi na Linuksie ;] :
Jan 1 00:00:43 syslog emerg BCM96345 started: BusyBox v1.00 (2010.09.20-10:23+0000) Jan 1 00:00:43 user notice kernel: klogd started: BusyBox v1.00 (2010.09.20-10:23+0000) Jan 1 00:00:43 user warn kernel: Linux version 2.6.8.1 (root@localhost.localdomain) (gcc version 3.4.2) #1 Mon Sep 20 18:20:30 CST 2010
Strony: 1