Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-12-23 08:33:47

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Google - nowe imperium zła?

Trochę ciężkawy art ale bardzo ciekawe komentarze pod spodem. Ja się obawiam rosnącej siły googla i zastanawiam się nad degooglizacją swoich kompów, co na razie oznacza jedynie zmianę wyszukiwarki :)

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#2  2009-12-23 10:53:37

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

Re: Google - nowe imperium zła?

Arta nie czytałam, ostatnio na przerwie dyskutowaliśmy w szkole między sobą, o tym ile googla się rozpanoszyło. Że na początku była tylko wyszukiwarka, a teraz ile nowego sprzętu i usług od googla. I że google chciałlo wykupić yahoo (? Nie byliśmy pewni, ale coś tam chciało wykupić..). No cóż, lubię ich przeglądarkę, też mnie martwi ta monopolizacja, ale takie są prawa rynku. Obawiam się tylko, że na przyszłość monopol jednego koncernu wyjdzie nam za przeproszeniem bokiem, i całą  walkę o wolny net szlag trafi. W końcu, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Nie liczyłabym więc w tej gonitwie o pieniądz na względy ideologiczne owych monopolistów. Google wyrobiło się pod nazwą "darmowa wyszukiwarka". Darmowa została, ale inne ich usługi już chyba nie całkiem ;)
btw. Sami mu w tym monopolu pomagamy ;)

#3  2009-12-23 10:56:42

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Cieszę się, że nie jestem sam ;)

ippo76@jid.dug.net.pl

#4  2009-12-23 10:58:09

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Niestety by firma się rozwijała musi inwestować w nowe pomysły bo inaczej ta darmowa przeglądarka nie była by już darmowa. Można iść za rada Stellmana i wszelkie usługi poczta itd. sobie na własnym serwerze postawić.

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#5  2009-12-23 10:59:37

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Ciekawe doświadczenie: zamiast google wstaw microsoft... też musi się rozwijać....

ippo76@jid.dug.net.pl

#6  2009-12-23 11:02:23

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

No i nie widzę w tym nic dziwnego , że jeśli chce się zarabiać pieniądze to się inwestuje w nowe produkty. Niestety te firmy nie są firmami charytatywnymi. Pracują tam ludzie, którzy zapewne maja rodziny i utrzymują je, muszą coś jeść, jakoś żyć.

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio

#7  2009-12-23 11:04:10

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Dobrze prawisz. Ale z drugiej strony, każdy monopol jest zły. Kolejne doświadczenie - zamiast google/m$ wstaw... PKP :)

ippo76@jid.dug.net.pl

#8  2009-12-23 11:23:47

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Google póki co od M$ odróżnia otwartość na świeże pomysły, chęć wykładania własnej kasy na różne niedochodowe przedsięwzięcia (np Youtube) no i przed wszystkim fakt, że ich produkty działają zwykle lepiej niż produkty konkurencji (pokażcie mi jakieś darmowe konto pocztowe jakiegoś polskiego operatora (wp,onet,o2 cokolwiek) w którym nie ma reklam lub są kontekstowe, wszystkie wiadomości dochodzą błyskawicznie, a sam interfejs pocztowy jest tak lekki jak na gmail'u), monopol oczywiście jest groźny, ale póki co o rynek przeglądarek byłbym spokojny - jak Google z czymś przesadzi, to alternatywnych wyszukiwarek jest co najmniej kilka - każdy może się przerzucić.

Wiem  że wielu nie podoba się polityka reklam kontekstowych - bo wymagają one zbierania informacji o tym co dany użytkownik wyszukuje - ale jak to powiedziała jedna z uczących nas na politechnice osób "Tak czy siak w internecie jesteśmy szpiegowanie czy to przez służby państwowe, czy przez firmowe - należy się z tym pogodzić i nie siać paniki, że M$ czy Google to nasze dane zbierają". Ja tam mam to w nosie dopóki nie zostanie przekroczona pewna granica (na razie do tego daleko) - poza tym wolę jak mi w Googlach wyskakują reklamy w stylu "Naucz się programować w PHP już teraz!" niż "Kup nasz wspaniały środek odchudzający" ;]

#9  2009-12-23 11:56:15

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Otwartość na świeże pomysły to raz a dwa Google zdecydowanie prowadzi wśród projektów open sourcowych. Jakoś musi na nich zarabiać a skoro na reklamach mają zyski to czemu nie? Jak dla mnie, to aktualnie powinno się pozwolić jeszcze bardziej przebić Google nie tylko w wyszukiwarce ale i w innych projektach, tym bardziej, że jego produkty nie ograniczają się tylko do kolorowej chorągiewki i nadgryzionego jabłuszka.

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#10  2009-12-23 11:58:06

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Ja się zastanawiam, kiedy google przestanie być dobrym wujkiem, bo że przestanie - nie mam wątpliwości...

ippo76@jid.dug.net.pl

#11  2009-12-23 12:05:02

Piotr3ks - Też człowiek :-)

Piotr3ks
Też człowiek :-)

Fakt, komentarze pod artykułem są ciekawe. Z jednej strony monopol jest zły, ale z drugiej strony to co google robi nie jest złe. Warto zauważyć, że jest firmą bardzo prężnie rozwijającą się. Cały czas wprowadzane są jakieś nowości, a jakość produktów google'a jest moim zdaniem bardzo dobra. Dopóki nie będzie przekroczona pewna granica to nie musimy się niczym przejmować.

[ Moje przypuszczenia ] Nawet jakby doszlo do monopolizacji, a ta granica o której wcześniej pisałem zostałaby przekroczona to podejrzewam, że znalazłoby się znowu "dwóch studentów, którzy w garażu uruchomiliby przedsiębiorstwo mające konkurować gigantowi". Myślę, że historia by się powtórzyła tak jak to miało miejsce w przypadku Google'a i gigantów np. Altavista. Czy google by na to pozwolił?

Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-12-23 12:06:57)

#12  2009-12-23 12:12:08

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Wywiad z wiceprezesem ds. zarządzania produktami Google.

Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-12-23 12:18:10)

#13  2009-12-23 12:20:53

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Panie Maksiu, abstrahuje Pan od układu odniesienia... :)

Owszem, jest trend (albo google mocno nad tym pracuje), żeby wsio było on-line. Jednak - z mojej perspektywy - to trochę scenice-fiction. U mnie na wiosce transfer zależy od siły wiatru, w niektórych sieciach nie da się rozmawiać (słaby zasięg) a co dopiero robić np. aptitude update po gprs ;) PL to nie tylko duże miasta, gdzie można przebierać w ofertach dostępu do sieci.

Jest jeszcze druga przyczyna, mentalna. Wolę trzymać swoje szpargały na swoim dysku, a nie u googla. Tak, chodzi o te zdjęcia z plaży w Chłopach :)))))

ippo76@jid.dug.net.pl

#14  2009-12-23 12:27:56

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

ippo76 napisał(-a):

Panie Maksiu, abstrahuje Pan od układu odniesienia... :)

Owszem, jest trend (albo google mocno nad tym pracuje), żeby wsio było on-line. Jednak - z mojej perspektywy - to trochę scenice-fiction. U mnie na wiosce transfer zależy od siły wiatru, w niektórych sieciach nie da się rozmawiać (słaby zasięg) a co dopiero robić np. aptitude update po gprs ;) PL to nie tylko duże miasta, gdzie można przebierać w ofertach dostępu do sieci.

Myślę, że to nie jest S-F, to tylko kwestia czasu. UKE przedstawiło analizę technologi dostępu do internetu no i jest wzrost. Powoli małymi kroczkami dojdzie do tego że internet będzie osiągalny prawie wszędzie, jak mówią, nie od razu Rzym zbudowano.
Co do szpargałów trzymanych u siebie to pisałem wyżej , ze zawsze możesz postawić swoje serwery z usługami z których będziesz korzystać, nic nie stoi na przeszkodzie. ;)

Ostatnio edytowany przez ba10 (2009-12-23 12:29:53)

#15  2009-12-23 12:41:01

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

ba10 napisał(-a):

Myślę, że to nie jest S-F, to tylko kwestia czasu...

Czekam, czekam. Na telefon od TPSA czekałem 20 lat :) A od dawna nawet śladu po nim nie ma...

Co do szpargałów trzymanych u siebie to pisałem wyżej , ze zawsze możesz postawić swoje serwery z usługami z których będziesz korzystać, nic nie stoi na przeszkodzie. ;)

Zaraz serwery, po prostu duży dysk. Ale do tego potrzebny jest "klasyczny" system operacyjny. Masz rację, dopóki jest wybór, wszystko jest ok.

Ale tak przekornie - nie ma obowiązku posiadania konta w banku (ror) ale de facto, pracodawcy wymuszają ("Wyborcza" pisała z miesiąc temu, że na UMCS mieli ludziom w kasie wypłacać bilonem pensje). I w praktyce konto mieć musisz.

Żeby było jasne - mam ror, używam, bardzo sobie chwalę i nie potrafiłbym inaczej :)

ippo76@jid.dug.net.pl

#16  2009-12-23 19:15:23

janosik - Członek DUG

janosik
Członek DUG

ja i tak uwazam , ze dazymy do rozwiazan przegladarkowych :)
i nie widze w tym nic zlego, bo zawsze bedzie mozna google zbojkotowac, albo idac do konkurencji, albo po prostu stawiajac wlasny serwer, na ktorym zamontuje sobie aplikacje.bardzo dobrym przykladem jest OpenGOO-wystarczy miec przegladarke i wiekszosc roboty administracyjnej sie zrobi po stronie serwera, a Tobie wystarczy chocby smartfone z podlaczona wieksza klawiatura i monitorem (po cos w koncu mam te miniaturyzacje no nie? :P
a z google zawsze mozna postapic jak z m$-po prostu przerzucic sie na alternatywe .w koncu mamy demokracje.poza tym zauwazam jeden trend w komisjach UE.otoz nasz kochana unia w swoim debilnym pedzie do standaryzacji wszystkiego, jak ognia unika wszelkich monopolow roznych od jej wlasnego :) wiec jak wujek googiel przegnie to ciocia unia kaze mu zaplacic :)

#17  2009-12-23 20:14:20

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

A dzisiaj jak sprzątałam, tak odnośnie wątku przyszło mi do głowy dość ciekawe pytanie imo: Ciekawe, za ile lat internet odejdzie do lamusa? I czy kiedykolwiek to nastąpi?  Tak mi się wyobraziło, jak kiedyś będę babcią i wspomnę wnukom o internecie to mnie wyśmieją :D Mimo, że babcia będzie jak taki nasz  Bodzio, biegła w te komputerowe klocki to i tak na nic.

#18  2009-12-23 20:58:08

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Trin napisał(-a):

A dzisiaj jak sprzątałam, tak odnośnie wątku przyszło mi do głowy dość ciekawe pytanie imo: Ciekawe, za ile lat internet odejdzie do lamusa? I czy kiedykolwiek to nastąpi?  Tak mi się wyobraziło, jak kiedyś będę babcią i wspomnę wnukom o internecie to mnie wyśmieją :D Mimo, że babcia będzie jak taki nasz  Bodzio, biegła w te komputerowe klocki to i tak na nic.

A czy radio znikło? Prasa?

(Radio, słowo mówione, to moja miłość.)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#19  2009-12-23 21:24:03

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

azhag: to nadaj telegram ;]

PKP zostalo rozbite na spolki podczas prywatyzacji radze nie pisac glupot i zweryfikowac zawsze cos przed napisaniem.

#20  2009-12-23 21:36:14

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

azhag napisał(-a):

Trin napisał(-a):

Nie o to mi chodzi. Tylko o postęp technologiczny. Net zaczął się od małej sieci wojskowej i nikt by nie pomyslał jak że tak się rozrośnie.W ogóle, jakbyś kiedyś powiedział, że ludzie będą się tak komunikować to by się popukali w czoło. Fakt, że nie ogarnęliśmy jeszcze zbyt dobrze Einsteinowskiej "FIladelfii", więc net chyba będzie dominował przez następne dekady..innej, lepszej przełomowej technologii juz sobie wyobrazić nie umiem. No chyba że pokonamy bariery czasowe i fizyczne ;)

A telegramy jeszcze jak byłam młodsza się nadawało.. kiedyś jeden do nas przyszedł- pamiętam.

Ostatnio edytowany przez Trin (2009-12-23 21:36:49)

#21  2009-12-23 22:11:25

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Trochę ten art jest połączeniem cybernetyki z filozofią :)
Używam już lata google i według mnie wszystko zależy od celnego zapytania. A jak zapytanie jest celne, a do tego użyjemy jakiejś dobrej składni, to można strony wyciągnąć stronę nawet spod ziemi. Według mnie, głównie też od zapytania zależy hierarchia wyświetlanych stron.
Już tak zrobiłem z wywalonymi postami na dblu :D

Kto by się nie sadził na google, nie powstała do tej pory i nie powstanie lepsza wyszukiwarka. Wybór jest prosty - albo używamy google i się nie przejmujemy tymi danymi, co to niby o nas gromadzi - co mnie osobiście guzik obchodzi - albo się męczymy z innymi wyszukiwarkami, które mają intuicję, jak ślepy po ćmoku szukający igły w stogu siana.

Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-12-23 22:12:28)

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#22  2009-12-23 22:16:16

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

azhag napisał(-a):

Trin napisał(-a):

O Twoich winylach już nie wspomnę co mi je w testamencie zapisałeś ;P

#23  2009-12-25 11:01:38

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Trin - nasze wnuki będą cyborgami - czip w głowie i sterowanie radiem (podobno w Toruniu mają już mocno zaawansowane instalacje). No i "Wielki brat" będzie sterowały tymi roślinami....

@azhag - radio jako technologia pozostało, natomiast treść... nawet "Trójkę" muszę co 10 min. adblockować czyli ściszać... :)

Tragedii nie ma:
http://img192.imageshack.us/img192/2582/netsprint.th.png

ale imageshacka nie znalazł na dwóch pierwszych stronach :)

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2009-12-25 11:09:41)

ippo76@jid.dug.net.pl

#24  2009-12-26 16:17:46

yantar - Użytkownik

yantar
Użytkownik

up
netsprint to wyszukiwarka głównie zasobów polskiego netu i jest w tym całkiem niezła ;).
Konkurenci wyszukiwarki Google powstaną, wprawdzie nadzieja na to, że coś ją zdetronizuje w miarę nieodległej przyszłości jest nikła. Tylko dobra wyszukiwarka semantyczna mogłaby powalczyć z Google, a stworzenie takiej to obecnie święty Graal programistów zajmujących się tą tematyką (szansa na to, że coś takiego powstanie w przysłowiowym garażu jest bardzo mała).
Obecny Internet to nie wielki ugór z początku lat 90' czekający na dobrych rolników z pomysłami. Zrobiło się zwyczajnie ciasno, a dominują "obszarnicy".

#25  2009-12-27 08:26:21

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Monopol, monopol, groźne ... itp.
Zależy dla kogo i dlaczego.
Na razie nie widzę takiej usługi google - która działa gorzej - niż używane przeze mnie wcześniej.

Poza tym z czego bierze się pozycja google - z urzędu do spraw internetu - który wydaje koncesje i utrudnia jak może życie innych firm niż monopol?

Czy może dlatego, że google wyznaczyło własny cykl rozwojowy, nie oglądając się na konkurencję, i ta konkurencja nie potrafi dogonić lidera?

Co do przyszłości - 90% rynku wyszukiwania - to łakomy kasek dla każdego rządu, organizacji politycznej, czy koncernu.
Natomiast programy google - obecne w każdym komputerze i komórce na świecie - to łakomy kąsek dla każdej służby wywiadowczej, od zazdrosnej żony począwszy do CIA, rosyjskiej FSB,  ABW i cholera wie czego jeszcze, skończywszy.
I tutaj jest prawdziwe niebezpieczeństwo google.

Jednak - jeśli na forum Debiana się o tym dyskutuje - to co użytkownicy Win$ mają powiedzieć - http://www.google.pl/search?hl=pl&source=hp& … ;aq=f&oq=

Pozdrawiam
;-)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

Stopka forum