Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ArnVaker Na Chrome
( Chromium z repozytorium + PepperFlash "11.6.602.167" z Google Chrome )
po tych zabiegach
http://dug.net.pl/tekst/234/linux_akceleracja_gpu_w_chromium/
mam
accelerated video rendering, software video decoding
i nawet się nie wiesza
A „video decoding”? Ktoś wcześniej pisał, że o to głównie się rozchodzi.
PS Ja nie używam na co dzień Chrome, tylko sprawdzałem odnośnie tego wątku.
iceweasel 10.0.12 , http://packages.debian.org/pl/wheezy/flashplugin-nonfree , doinstalowałem xvba-va-driver
nie jest software video decoding
ale i tak lepiej niż
software video rendering, software video decoding
Aha, dzięki vfjpl. pod Archem właśnie próbowałem z libva-vdpau-driver ,ale nie przynosiło to rezultatów. Jeszcze popróbuje pokombinować i też z Firefoxem. Póki co po instalacji tego pepper flash pod 64bit systemem i Intelem mam tak jak arturek. decoding niestety software. (ale i tak hardware rendering jest to już jakiś plus). instalowane z AUR ostatania wersja i działa nawet dość stabilnie. Chromium
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-02-21 23:12:17)
dominibk w twoim przypadku pomogło zainstalowanie xvba-va-driver? Czy coś jeszcze robiłeś? Pokaż vainfo.
Ostatnio edytowany przez vfjpl (2013-02-22 15:29:16)
libva info: VA-API version 0.33.0 libva info: va_getDriverName() returns 0 libva info: Trying to open /usr/lib/dri/i965_drv_video.so libva info: Found init function __vaDriverInit_0_33 libva info: va_openDriver() returns 0 vainfo: VA-API version: 0.33 (libva 1.1.0) vainfo: Driver version: Intel i965 driver - 1.0.19 vainfo: Supported profile and entrypoints VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Baseline : VAEntrypointVLD VAProfileH264Baseline : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264High : VAEntrypointVLD VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
vainfo to
nie pomogło - ale sprawdzałem tylko w Chromium. Odinstalowałem to i też flashplugin - jako, że używam Chromium doinstalowałem ten pepper-flash od Chrome. do tego te polecenia, które były tutaj podawane w /etc/adobe/mms.cfg na razie dam sobie z tym spokój, ale ciekawe czy da się uzyskać coś więcej niż "accelerated video rendering, software video decoding" na karcie innej niż nvidia
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-02-22 16:14:49)
Nie pomogło bo to dla kart AMD.
znaczy się w moim przypadku chodziło mi o backend(czy jak to się tam nazywa) libva-vdpau-driver ,bo korzystam z intela.
Do Intela potrzebujesz i965-va-driver.
A do NVIDII?
ilin@ zdaje się że chyba masz jakiegoś Geforce'a bo mi 'vainfo' wypluwa:
libva: VA-API version 0.32.0 Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0". libva: va_getDriverName() returns 0 libva: Trying to open /usr/lib/i386-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so libva: va_openDriver() returns -1 vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
VDPAU, to wyżej to pewnie vdpau-va-driver nie masz.
ArnVaker napisał(-a):
VDPAU, to wyżej to pewnie vdpau-va-driver nie masz.
Ok, już lepiej ;)
Myślałem że samo libvdpau1 wystarczy ( "...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się - zarobiony jestem" ) ;)
Czego to człowiek nie zrobi aby usprawnić odtwarzanie flasha na tym Atomie 1,6 i ION'ie.
Opcje z chromium + akceleracja ( howto które napisał dominbik ) także przerabiałem i tak jak u autora wszystko na zielono oprócz jednego ale... różnicy nie widać
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2013-02-22 20:35:47)
Do akceleracji we flashu wystarczy, u siebie vdpau-va-driver też nie mam. Na Nvidii on jest (że siebie zacytuję):
aby skorzystać z vdpau w aplikacjach, które nie obsługują go out of the box, ale obsługują vaapi. Czyli np. w vlc nie można użyć wyjścia vdpau bezpośrednio, ale można via vaapi, co wymaga tego pakietu.
Flash zdaje się umieć korzystać z vdpau bezpośrednio, że się wywala cały czas to już inna bajka.
yossarian napisał(-a):
yossarian tylko, że ja używam Archa. sory, że wcześniej tego nie pisałem. Na 55% (bez analizowania tego pakietu) chyba to analogicznie za to odpowiada w Archu ten pakiet o którym wcześniej pisałem.
PS BlackEvo and na przyszłość; akceleracja te how to odnośnie how to akceleracji w Chromium głównie działa na stronach, na Flasha itd... prawdopodbnie nie ma to żadnego znaczenia
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-02-22 21:26:12)
dominbik napisał(-a):
yossarian napisał(-a):
yossarian tylko, że ja używam Archa. sory, że wcześniej tego nie pisałem. Na 55% (bez analizowania tego pakietu) chyba to analogicznie za to odpowiada w Archu ten pakiet o którym wcześniej pisałem.
Podejrzewam, że nazywa się podobnie do i965-va-driver.
Tamten ma nawet w nazwie vdpau, które to w Intelu nie występuje.
Ale zamiast gdybać pokaż lepiej wynik vainfo.
Tu masz:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Intel_Graphics … g_on_GMA_4500
a czyli prawdopodobnie chodzi o libva-intel-driver
libva info: VA-API version 0.33.0 libva info: va_getDriverName() returns 0 libva info: Trying to open /usr/lib/dri/i965_drv_video.so libva info: Found init function __vaDriverInit_0_33 libva info: va_openDriver() returns 0 vainfo: VA-API version: 0.33 (libva 1.1.0) vainfo: Driver version: Intel i965 driver - 1.0.19 vainfo: Supported profile and entrypoints VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Baseline : VAEntrypointVLD VAProfileH264Baseline : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264High : VAEntrypointVLD VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD VAProfileJPEGBaseline : VAEntrypointVLD
A masz to drugie:
libva-driver-intel-g45-h264?
Może tam na wiki mają nieaktualne dane bo u Ciebie widać wsparcie dla h264.
nie, ale w takim razie doinstaluje i przetestuje. Myślisz, że to powinno pomóc?
Chyba nie warto bo widać, że masz już standardowo.
U mnie jest tak:
libva: VA-API version 0.32.0 libva: va_getDriverName() returns 0 libva: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so libva: va_openDriver() returns 0 vainfo: VA-API version: 0.32 (libva 1.0.15) vainfo: Driver version: Intel i965 driver - 1.0.17 vainfo: Supported profile and entrypoints VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Baseline : VAEntrypointVLD VAProfileH264Baseline : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264High : VAEntrypointVLD VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
Przy okazji sobie zaktualizuję i sprawdzę na nowszym vaapi.
Na nowszym to samo — brak efektu:
libva info: VA-API version 0.33.0 libva info: va_getDriverName() returns 0 libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/i965_drv_video.so libva info: Found init function __vaDriverInit_0_33 libva info: va_openDriver() returns 0 vainfo: VA-API version: 0.33 (libva 1.0.15) vainfo: Driver version: Intel i965 driver - 1.0.19 vainfo: Supported profile and entrypoints VAProfileMPEG2Simple : VAEntrypointVLD VAProfileMPEG2Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Baseline : VAEntrypointVLD VAProfileH264Baseline : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264Main : VAEntrypointVLD VAProfileH264Main : VAEntrypointEncSlice VAProfileH264High : VAEntrypointVLD VAProfileH264High : VAEntrypointEncSlice VAProfileVC1Simple : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Main : VAEntrypointVLD VAProfileVC1Advanced : VAEntrypointVLD
Sypie się tak, że chyba nie warto się tym już zajmować ;)
W ogóle komuś z accelerated video decoding działa w miarę stabilnie? U mnie nawet przy przewijaniu na youtube się wywala.
U mnie na YT działa jako tako, ale na innych serwisach wywala się hardcorowo :/
Ktoś próbował może Flash dla Windows przez wine? Wine korzysta z Gstreamera a tam jest też vdpau, ciekawe czy działa przyspieszenie...
Ja się "odflashowuję" jak się da, chociaż flash jakośtam chodzi.
Gimnastyki z tym od cholery, ale ja ostatnio postanowilem się przeorientować na programowanie, więc nie problem.
W związku z tym mam malutki problem, i na razie jedno ultra hardcorowe rozwiązanie powyższego.
Do tego zaprzyjaźniłem się z Greasemnkey i rozmaitymi skryptami typu SaveTube, ViewTube, i różne inne *.tube. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-02-24 10:35:00)