Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jeśli ktoś chce mieć dystrybucję ciągłą, to nie lepiej wybrać Archa, który został do tego stworzony ? Nie wiem czy wszystkie paczki w Debianie przed Sidem trafiają do experimental i są jakoś lepiej testowane, ale Arch ma swojego testinga i nie pamiętam, żeby np KDE było kiedykolwiek źle spaczkowane. Problemem jest za to sam upstream, wydający alfy i bety jako wydania stabilne oraz kompatybilność wsteczna różnych projektów. Tego żadna dystrybucja nie przeskoczy...
@morfik
W domu mam kompa do którego wszyscy mają dostęp. Czyli automatyczne logowanie i etc. Więc mnie Keyringi czy KWallety do szewskiej pasji doprowadzały, kiedy słyszałem pytanie o hasło po odpaleniu przeglądarki ;)
Co jak co Rollingi czy Tumbleweed to fajna i wygodna sprawa, ale jest jedno ale - zawsze, któryś program poprawnie nie działa, a to czegoś tam brakuje, a snapy i flatpaki w Debianie to średnio pasują.
Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2018-09-08 15:59:15)
ciastek1981 napisał(-a):
kiedy słyszałem pytanie o hasło po odpaleniu przeglądarki
to przeglądarka potrzebuje hasła po odpaleniu?
@hi
Nie obrażaj swojej inteligencji ;) . Wiesz dobrze o co chodzi. O dostęp do kluczy w przeglądarce. Jeżeli masz automatyczne logowanie to przy odpaleniu przeglądarki wywala okienko z prośbą o hasło, można zamknąć oczywiście, ale jak ktoś nie ma pojęcia co to, to się pyta.
ciastek1981 bo takie rzeczy to się odcina za pomocą apparmora albo chociażby firejaila i jak nie zezwolisz to nic nie ma prawa "wyskoczyć" z przeglądarki a tym bardziej pytać o jakieś hasła :)
Ostatnio edytowany przez hi (2018-09-09 14:09:38)
Już nawet w Microsofcie odkryli, że istnieje takie coś jak konto użytkownika ;)
Ustawić autologowanie by wszystkie usery korzystały z jednej przeglądarki, a potem jeszcze hasła zapisywać w keyringu i się dziwić, że woła o hasło "do przeglądarki". xD Ja tylko nadmienię, że keyring może nie mieć hasła. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2018-09-10 03:37:07)
Jak to jest konto do sprawdzenia np. pogody, przejrzenia memów, odpalenia skanera, puszczenia wydruku z pendraka na szybko to ja będę zakładał komuś konta - jak ktoś ma potrzebę to się przeloguje, a jak nie to leci na tym koncie ;)
Gnome keyring pyta o hasła nawet jak nie ma żadnego zapisanego w pamięci - bo jest to związane z auto-logowaniem. Chroni dostęp do haseł przeglądarki, a nie sprawdza czy one są tam zapisane ;)
Panowie nie mierzcie ludzi swoją miarą. Nie każdy jest alfą i omegą informatyczną.
Stoi to sobie w kącie, hula 24h/365, ustawiłem tylko Livepatch dla kernela i nara.
PS Jak chcecie jeszcze grillować xD to ja i tak zawsze ustawiam przeglądarki tak żeby po zamknięciu kasowały hasła - leci to w trybie prywatnym, a co ;) W dodatku przez OpenDNS żeby nie latali nie wiadomo gdzie po necie.
Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2018-09-10 08:16:28)
To ty dziwnie mierzysz się swoją miarą. xD Najpierw chcesz mieć możliwe uproszczone życie (autologowanie), a potem doczepiasz takie wynalazki jak keyringi na hasło. Prawda jest taka, że by jeszcze bardziej uprościć sobie życie, to wystarczy keyring bez hasła. Tu masz przykład: https://nullroute.eu.org/~grawity/gnome-keyring-autologin.html
Ty popatrz https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=305806#p305806 nie wiedziałem ;)
PS Ubuntu RZĄDZI xD
Ostatnio edytowany przez ciastek1981 (2018-09-10 10:48:59)
U mnie to samo z kde na testingu..
wiec się wkurzyłem i wy... testinga i przywróciłem stable z kde. chodzi idealnie :D
Najlepszym wyjściem do powrócenia do testinga będzie czas jak zamrożą wydanie testowe. Kde to ogromne środowisko z wieloma zależnościami pomiędzy sobą współistniejących komponentów i programów. I byle coś nie gra i przestaje stabilnie chodzić. Do tego zawiera całą masę błędów
Ostatnio rozważałem nawet powrót do xfce4/Buster i znalazłem takie oto ciekawe porównanie...
https://www.slant.co/versus/1121/1122/~kde-plasma-desktop_vs_xfce
wszystko fajnie dobrze, ale ostatnie xfce wydano 28.2.2015. więc z jednej strony środowisko dojrzałe z wyeliminowanymi błędami z drugiej strony troche stare.
Mi się wydaje/wydawało, że KDE to najlepiej używać w KDE neon, Maui czy Netrunner'ze . Nad tym pracuje jedna grupa programistów, a przynajmniej po "jednych pieniądzach". Znaczy się ci od Maui i Netrunner'a są zatrudniani przez spółkę/spółki z związane KDE (albo przez ludzi związanych z KDE) ... albo mi się coś uroiło i pomerdało xD
Jak sobie przypomnę gdzie to czytałem to podam źródło.
Menedżer okien w Xfce4 (Xfwm) to epoka kamienia łupanego i używanie tego dziś to taki trochę masochizm. Dopiero z Openboksem zaczyna jakoś to wyglądać. Chociaż wtedy to już lepiej samego Openboksa używać — Xfce4 niczego więcej nie oferuje.
Co do KDE, poza pierwszymi wydaniami — które są stabilne tylko z nazwy — w sidzie działają całkiem sprawnie. Trzeba tylko myśleć przy aktualizacjach.
yossarian napisał(-a):
Menedżer okien w Xfce4 (Xfwm) to epoka kamienia łupanego i używanie tego dziś to taki trochę masochizm. Dopiero z Openboksem zaczyna jakoś to wyglądać. Chociaż wtedy to już lepiej samego Openboksa używać — Xfce4 niczego więcej nie oferuje.
Co do KDE, poza pierwszymi wydaniami — które są stabilne tylko z nazwy — w sidzie działają całkiem sprawnie. Trzeba tylko myśleć przy aktualizacjach.
Tak ale przez to dopracowane , błedy wyeliminowane, drobna funkcjonalność dodana... Niestety żadnych rewolucji raczej powolna ewolucja. Brak zaplanowanego kolejnego wydania co oznajmia brak pomysłów na przyszłość. Brak wyznaczonej "drogi" podążania, w jakim kierunku to ma iść. Brak wprowadzania nowości... nowatorskich rozwiązań Poza tym kde potrafi sie wywalić, xfce4 nigdy mi tego nie zrobił. Z racji swojej modularnej budowy. Jest środowiskiem prostym, lekkim i bardzo konfigurowalnym. konfiguracja trzymana w paru plikach. KDE to przerost formy nad treścią. a ta forma ciągle się powiększa.
Nikt cię nie zmusza do korzystania z całej masy funkcjonalności jaką ci daje KDE -- można sporo rzeczy wyłączyć/deaktywować. Można też zainstalować sobie minimalną wersję KDE, która ma o wiele mniej pakietów niż pełne środowisko. Więc to trochę od użytkownika zależy co będzie miał w systemie i jak będzie z tego korzystał. xD Do tego, przy aktualizacjach najlepiej jest sobie włączyć LVM snapshot i jak coś się schrzani to migawkę odtworzyć -- to jest procedura paru minut (pewnie paru sekund na ssd i mocniejszym kompie xD).
Yampress napisał(-a):
Tak ale przez to dopracowane , błedy wyeliminowane, drobna funkcjonalność dodana...
Po ponad 20 latach dorobili się działającej kompozycji, czy dalej trzeba walczyć, niczym w średniowieczu, z rwanym obrazem (tearing)?
O najbardziej podstawowe opcje konfiguracji okienek to przez litość nie zapytam — nawet przy takim Flux/Openboksie Xfwm to nieużywalna zabawka ;)
KDE jest jakie jest, ale KWin to jeden z najlepszych linuksowych menedżerów okien/kompizycji.
KDE jest jakie jest, ale KWin to jeden z najlepszych linuksowych menedżerów okien/kompizycji.
Teoretycznie tak, w praktyce Kwin cierpi na te same choroby, co cale KDE.
Zwłaszcza moglem to zauważyć próbując odpalić KDE - kwin_wayland na sterze Nouveau.
Logi błędów z działania kwin_wayland wprawiły mnie niemal w zdumienie.
Praktyka pokazuje, że jak coś ma o 100 tys linii kodu za dużo, to rzadko bywa najlepsze.
Do KDE wsadzili praktycznie całego Compiza,
i teraz przy okazji przepisywania OpenGL na EGL - GLES2 jest z tego wielka czkawka.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-09-12 20:43:42)
Jacekalex napisał(-a):
Zwłaszcza moglem to zauważyć próbując odpalić KDE - kwin_wayland na sterze Nouveau.
Jak sobie kiedyś kupisz jakąś normalnie wspieraną kartę graficzną, to błędów będzie mniej ;-)
kwin-wayland + NVidia + nouveau = kupa (problemów) ;)
Przesadzasz, Mate na Nouveau śmiga normalnie na Xorgu, nawet na Westonie ruszył.
To samo to straszne przestarzałe Xfce na Xorgu a także Enlighment na Waylandize.
Tylko Kwin ma problemy z Waylandem na razie.
Na Xorgu z Nouveau KDE nawet działa.
I nie czaję, dlaczego ster Nouveau oznacza nienormalne wsparcie, chociaż to jest sterownik zgodny w 100% z API Linuxa i Mesy.
Chyba, że ktoś ma prywatną, dziwaczną definicję "normalności". xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-09-12 22:35:55)
Inżyniera wsteczna bez żadnej dokumentacji od producenta sprzętu nie jest normalnym wsparciem.
yossarian napisał(-a):
Inżyniera wsteczna bez żadnej dokumentacji od producenta sprzętu nie jest normalnym wsparciem.
Nvidia wspiera Nouveau, już kilka razy podsyłała do niego łatki poprawiające działanie sterownika.
To wsparcie jest tak symboliczne, że wstyd w ogóle o tym wspominać, biorąc pod uwagę pozycję i możliwości NVidii. Cały projekt działa na zasadzie reverse engineering i jakieś ochłapy rzucane co jakiś czas przez producenta niczego w tej materii nie zmieniają.
Częściej zamiast wsparcia są rzucane kłody pod nogi — przykładowo niekończące się przeboje z podpisywanym firmware.
Nouveau to totalna prowizorka i zazwyczaj używany jest tylko w ostateczności.
yossarian napisał(-a):
Po ponad 20 latach dorobili się działającej kompozycji, czy dalej trzeba walczyć, niczym w średniowieczu, z rwanym obrazem (tearing)?
Dobrze działa przynajmniej od kilku lat. Ani flux ani openbox na razie niczego takiego się nie dorobili.
yossarian napisał(-a):
O najbardziej podstawowe opcje konfiguracji okienek to przez litość nie zapytam — nawet przy takim Flux/Openboksie Xfwm to nieużywalna zabawka ;)
Ale wiesz, że xfwm to fork fvwm metacity ... hmmm stąd ta ilość opcji konfiguracyjnych.
Co do "Plasma 5", to jest ona stabilna co najmniej od 2 lat. Trzeba tylko jej używać na dystrybucjach, które o nią dbają. Niestety Debian do nich nie należy :(
Ostatnio edytowany przez zbig (2018-09-13 09:10:52)
zbig napisał(-a):
yossarian napisał(-a):
Dobrze działa przynajmniej od kilku lat.
Ze sterownikami NVidii?
Ani flux ani openbox na razie niczego takiego się nie dorobili.
O comptonie, a wcześniej xcompmgr, słyszał?
Ale wiesz, że xfwm to fork fvwm.
Nie ważne czego fork, ważne że niczego nie umożliwia.
Co do "Plasma 5", to jest ona stabilna co najmniej od 2 lat. Trzeba tylko jej używać na dystrybucjach, które o nią dbają. Niestety Debian do nich nie należy :(
W KDE dostarczanym przez Debiana (sid) mi niczego nie brakuje i działa dobrze. Na czym niby polega to „dbanie o KDE” w innych dystrybucjach?