Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
atare -- pisałeś, że siedzisz w linuxach już parę lat, a z twoich postów w tym wątku wynika, że praktycznie nic nie wiesz na temat systemu, którego używałeś, przez jak nie patrzeć, szmat czasu. Nie wiesz do czego służą podane polecenia i je na ślepo wpisujesz? My jesteśmy "dobzi" ale to pierwszy rzecz, która prowadzi do skopania systemu -- nie wiem co robię ale robię. Zainteresuj się systemem, a nie twoja znajomość linuxa opiera się na: "Oczywiście proszę o polecenia do wykonania w terminalu." i "system skopałem poleceniami, które w wątku podaliście ".
U mnie jest wszystko OK jako użytkownika, kompa mam takiego samego jak w squeeze. Zatem obecne stable to jest testing. W każdym razie purge -- purge wywaliłem LibreOffice i zainstalowałem OpenOffice. Może się do tego testinga przyzwyczaję. PCLinuxOS też jest spox, ZorinOS można spróbować, do wyboru do koloru i to jest fajne. Jak Debianek się spaprał to można go wymienić.
Proszę dajcie komendy na instalację Gnoma i KDE w wersjach minimalistycznych.
Tak siedzę w linuxach kopę lat w Linux plus nawet na DVD moją remasteringową dystrybucję UbuFido w kilku wersjach wydali. Ale ja nie chcę się paprać w bebechach a ma to wszystko po prostu działać. Jak nie działa to jest spaprane i tyle.
Ostatnio edytowany przez atare (2013-07-11 09:45:00)
atare napisał(-a):
Jak nie działa to jest spaprane i tyle.
Ale to u ciebie nie działa, np. u mnie jest wszystko ok. Więc albo coś jest spaparne albo coś jest spaprane u ciebie i twój system domaga się od ciebie uwagi. A jak mu jej nie poświęcasz, to nie dziw się ze jest spaprane dalej. :]
Jeżeli nie potrafisz się obsługiwać Debianem to zainstaluj se Ubuntu albo wróc do windowsa :P
Libreoffice mi sie wali - u mnie zawsze działał od stable az po obecnego sida więc? To samo u innych. Ty twierdzisz ze nie działa to znaczy ze sam coś zepsułeś.Logiczne
Klwaiatura - to samo...
Czekamy dalej jeszcze jakie kwiatki ci wyskoczą ;D
Jeżeli twój komputer nie robi tego, co chcesz, sprawdź, czy robi to, co mu każesz.
@morfik
Wiesz czy moze jest juz ten regulamin ze forkbomby nie mozna.? Bo mnie kusi jak nigdy :PP
Ostatnio edytowany przez alex011 (2013-07-11 10:15:18)
Pobrałem teraz LibreOffice 4.04 i teraz też ta wersja nie uruchamia się. Taki komunikat otrzymałem:
The application cannot be started.
An internal error occurred.
Nie używam Winzgrozy od wielu lat. Odwykłem od problemów zatem po co wracać do przeszłości. \
Skrobnijcie co może być nie tak z tym LibreOffice.
Teraz wylogowałem się z LXDE i w XFCE taki komunikat mi się pojawił zaraz po zalogowaniu:
GDBus.Error:org.freedesktop.PolicyKit1.Error.Failed: An authentication agent already exists for the given subject
Podałem na tamtej sesji hasło i myślałem, że problem załatwiony jednak teraz uruchomiłem kompa ponownie i logując się do XFCE4 znowu pojawił się ten komunikat.
Ostatnio edytowany przez atare (2013-07-11 10:40:10)
Podaj wersję LibreOffice, bo nie podajesz zadnych informacji!
Co wypluje polecenie?
/usr/bin/lowriter
wykonane z konta użytkownika?
========
EDYCJA #1
Teraz wylogowałem się z LXDE i w XFCE taki komunikat mi się pojawił zaraz po zalogowaniu:
GDBus.Error:org.freedesktop.PolicyKit1.Error.Failed: An authentication agent already exists for the given subject
Podaj wyniki:
ls -al /etc/xdg/autostart
ls -al ~/.config/autostart
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-07-11 21:29:36)
Mój komp jest OK, nie da się po prostu zainstalować poprawnie z netinstala bez środowiska graficznego Gnome a potem lxde czy xfce4 tak aby nie było problemów, które wręcz uniemożliwiają korzystanie z Debian stable. Trwało to długo zainstalowałem z netinstall wraz ze środowiskiem graficznym Gnome i problemów żadnych nie ma ani z klawiaturą ani z LibreOffice. Poprzednia wersja Squeeze był super hiper dopracowana i z netistalla można było robić wszystko bezproblemowo. W każdym razie nowe Gnome nie jest złe. Mam kartę Intela nawet z automatu chodzą mi efekty, w każdym razie już LXDE jest zainstalowany i tym razem mam nadzieję, że nie będę się denerwował. Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio edytowany przez atare (2013-07-11 22:51:18)
Nie współpracujesz, a żądzasz odpowiedzi - radź sobie sam.
Dałem radę, w każdym razie ja współpracuję jednak nie zawsze przecież ktoś jest w stanie mi pomóc.
do ~/.bashrc
export LC_ALL pl_PL.UTF-8
musisz przekonfigurować locale
Przekonfigurowałem ale to wtedy nic nie dało. Sprawa zamknięta zainstalowałem co trwało wieki Debiana ze środowiskiem graficznym i mnóstwem programów, których nie potrzebuję.
Ostatnio edytowany przez atare (2013-07-16 07:30:51)
Tak na przyszłość dla potomnych, bo też się kopałem z tym koniem teraz.
I że miałem ten sam problem co poprzednik, niby wszystko ustawione, a nie działa ....
ustawienia->klawiatura->układ
sprawdzić czy nie ma dwóch układów klawiatury.
u mnie pomogło:
1. NIE zaznacznie "uzyj ustawien systemu"
2. ustawienia "skrót zmiany układu"
3. wybranie jakiegoś skrótu
4. nacisniećie go
5. zaczęło działać ...
Potem od nowa kliknąłem "użyj ustawień systemu".
Laczenie lekkiego srodowiska LXDE i gdm nie ma sensu. Uruchamiaj przy pomocy LightDM i bedziesz mial lepiej.
LightDM jedyne co ma lekkie to nazwę…
btw, to jest jakiś antyczny wątek.
LightDM jedyne co ma lekkie to nazwę…
made my day :)
taaaaaaaaa
apt install xinit
cat <<EOF >~/.bash_profile if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/tty1 ]; then exec startx &> /dev/null fi EOF
Ostatnio edytowany przez hi (2017-10-25 22:24:25)