Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zastanawiam się, jak zachowa się Debian, gdy pogrzebiemy w sources.list wg. następującego scenariusza:
0. W Synapticu ustawione trzymanie się najnowszych wersji pakietów.
1. Dodajemy repozytorium. Zawiera ono potrzebny nam pakiet, oraz wiele innych, już zainstalowanych, w wersjach nowszych niż w repozytorium Debiana.
2. Aktualizujemy pakiety – te powtórzone w nowym repozytorium oczywiście zaktualizują się do wersji najnowszej z nowego repo.
3. Z jakichś przyczyn jednak chcemy zrezygnować z używania nowego repozytorium, usuwamy je z sources.list.
4. Co się stanie przy próbie aktualizacji z pakietami pierwotnie zainstalowanymi z Debianem a później zaktualizowanymi do wersji nowszej z nowego repo? Czy zdowngradują się do wersji z serwerów Debiana? Czy nie będą się aktualizować, aż do chwili, gdy na serwerze Debiana będzie jeszcze nowsza wersja?
Pytam, bo nie chcę za bardzo namieszać, a zastanawiam się nad FFMPEG z deb-multimedia.org.
Z tego co pamiętam, u mnie czekał aż w oficjalnym repo będą nowsze niż z tego zewnętrznego, wtedy aktualizował. Nie korzystałem z synaptica, tylko aptitude na domyślnych ustawienia.
Mam nadzieję że się nie pomyliłem.
man apt_preferences napisał(-a):
APT, do określenia, którą wersję pakietu należy zainstalować, stosuje
wtedy następujące reguły wymienione w kolejności, w jakiej są
stosowane.
? Nigdy nie zastępuje pakietu jego wcześniejszą wersją (tzw.
"downgrading"), chyba że priorytet tej wcześniejszej, dostępnej
wersji przekracza 1000. (Należy zauważyć, że żaden z domyślnych
priorytetów APT nie przekracza 1000; tak wysokie priorytety mogą
być ustawiane tylko w pliku konfiguracyjnym. Instalowanie
wcześniejszych wersji pakietów może być ryzykowną operacją).
? Instaluje wersję o najwyższym priorytecie.
? Jeśli dwie lub więcej wersji ma ten sam priorytet, to zainstalowana
zostanie wersja nowsza (czyli z większym numerem wersji).
? Jeśli dwie lub więcej wersji ma ten sam priorytet i numer wersji
ale albo pakiety różnią się niektórymi metadanymi, albo użyto opcji
--reinstall, to zainstalowany zostanie pakiet jeszcze
niezainstalowany.
http://manpages.debian.org/cgi-bin/man.cgi?query=ap … amp;locale=pl
OK, rozumiem.
Grzebanie w priorytetach pakietów zawartych w natywnych repozytoriach to w sumie robienie większego bałaganu niż dodawanie repozytoriów, więc odpuszczam.
W razie czego, rozumiem, że odinstalowanie problematycznego pakietu i ponowne zainstalowanie wymusi wersję najwyższą dostępną (niższą, z repo domowego po usunięciu repo zewnętrznego), a nie zacznie krzyczeć, że pakiet był kiedyś w wersji 2.8 a teraz jest najwyższa wersja 2.2 i zonk?
A tak poza tym… Warto dodać deb-multimedia org na stałe?
Marsjanin napisał(-a):
Grzebanie w priorytetach pakietów zawartych w natywnych repozytoriach to w sumie robienie większego bałaganu niż dodawanie repozytoriów, więc odpuszczam.
Osobiście jestem innego zdania, ale nawet stosując się do tego – można obniżyć priorytet dodatkowych repozytoriów, a oficjalnych zostawić bez zmian. Instalować z dodatkowych tylko to co potrzeba, mając je cały czas w sources.list.
Marsjanin napisał(-a):
W razie czego, rozumiem, że odinstalowanie problematycznego pakietu i ponowne zainstalowanie wymusi wersję najwyższą dostępną (niższą, z repo domowego po usunięciu repo zewnętrznego), a nie zacznie krzyczeć, że pakiet był kiedyś w wersji 2.8 a teraz jest najwyższa wersja 2.2 i zonk?
Generalnie tak, chyba że trafią się w systemie pakiety wymagające tej wyższej wersji z dodatkowego repozytorium (ale one też musiałyby z takiego pochodzić).
Marsjanin napisał(-a):
A tak poza tym… Warto dodać deb-multimedia org na stałe?
Czegoś ci brakuje w oficjalnych repozytoriach? Od wielu lat w zasadzie nie trzeba korzystać z tego repozytorium.
Jeżeli masz jakiś konkretny powód, to można dodać, ale lepiej właśnie z obniżonym priorytetem.
Wtedy z tego repozytorium zainstalują się tylko te konkretne rzeczy, których akurat potrzebujesz (plus ich zależności).
Po zwykłym dodaniu tego repozytorium (bez zmiany priorytetu) zacznie się robić bałagan, czasem wynikają z tego problemy.
ArnVaker napisał(-a):
Osobiście jestem innego zdania, ale nawet stosując się do tego – można obniżyć priorytet dodatkowych repozytoriów, a oficjalnych zostawić bez zmian. Instalować z dodatkowych tylko to co potrzeba, mając je cały czas w sources.list.
No, to jest jakaś myśl. W dziale „Jak APT interpretuje wartości” artykułu wyczytałem te zależności od wersji, i nie jestem pewien, czy użyć czegoś z przedziału do 100 czy między 100 a 500.
yossarian napisał(-a):
Czegoś ci brakuje w oficjalnych repozytoriach?
Potrzebowałem FFMPEG-a (lub AVCONV-a, padło na FFMPEG) z wkompilowaną biblioteką czy tam filtrem ASS. Robiłem film w aviku z napisami, które odtworzą się najlepiej nawet na VHS-ie. :) AVCONV z repozytorium Debiana tego nie umie, z tego co próbowałem. Oczywiście zanim odkryłem ASS, próbowałem z -vf subtitles=subtitle.srt i to nie szło, ktoś polecał wersję z deb-multimedia, więc zainstalowałem… Po wyprodukowaniu pliku trwożnie odinstalowałem co się pobrało i usunąłem repozytoria. Potem stwierdziłem, że dobrze by było rozumieć, co się właśnie stało bo może się przydać na przyszłość, i stąd ten temat na forum. :) A na sam koniec odkryłem, że poprzez ASS potrafi to również debianowy AVCONV, bez proszenia…
Marsjanin napisał(-a):
yossarian napisał(-a):
Czegoś ci brakuje w oficjalnych repozytoriach?
Potrzebowałem FFMPEG-a (lub AVCONV-a, padło na FFMPEG) z wkompilowaną biblioteką czy tam filtrem ASS. Robiłem film w aviku z napisami, które odtworzą się najlepiej nawet na VHS-ie. :) AVCONV z repozytorium Debiana tego nie umie, z tego co próbowałem. Oczywiście zanim odkryłem ASS, próbowałem z -vf subtitles=subtitle.srt i to nie szło, ktoś polecał wersję z deb-multimedia, więc zainstalowałem… Po wyprodukowaniu pliku trwożnie odinstalowałem co się pobrało i usunąłem repozytoria. Potem stwierdziłem, że dobrze by było rozumieć, co się właśnie stało bo może się przydać na przyszłość, i stąd ten temat na forum. :) A na sam koniec odkryłem, że poprzez ASS potrafi to również debianowy AVCONV, bez proszenia…
Ten ffmpeg z debiana jest jakiś niedorobiony. Moja linijka od screencasta na nim nie działa. Za to działa bez problemu na tym z deb-multimedia. Tak czy inaczej ja u siebie mam takie pinningi:
Package: mpv *ffmpeg* libav* libsw* libmp3lame0 libxine2* Pin: origin ftp.deb-multimedia.org Pin: release o=Unofficial Multimedia Packages,a=unstable Pin-Priority: 995
Lata tak od paru mechów, nie zauważyłem problemów. xD
Strony: 1