Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej,
Postawiłem debiana Jessie wraz ze środowiskiem Xfce na starym laptopie w celach hobbystycznie-serwerowych i chcę, żeby po uruchomieniu nie włączał automatycznie tego Xfce, a ewentualnie dopiero po komendzie startx.
Display manager to lightdm.
Przeszperałem neta i znalazłem kilka sposobów:
1.Zmiana w /etc/default/grub odpowiedniej linijki (i odpalenie update-grub) na
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="text"
co jakoby lightdm miał wykryć i nie uruchamiać grafiki
2.Takie magiczne polecenie:
echo "manual" | sudo tee -a /etc/init/lightdm.override
3.Próbowałem też wyłączenie usługi lightdm poprzez
update-rc.d lightdm disable
wszystko na nic. Jak to poprawnie zrobić?
Ostatnio edytowany przez seler (2015-04-14 12:23:25)
Tam masz Systemd?
To będzie raczej (z konta root):
systemctl disable lightdm.service
lub jakoś podobnie.
Tu masz "książkę kucharską":
https://wiki.archlinux.org/index.php/Systemd#Basic_systemctl_usage
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-04-13 23:11:46)
Dzięki za odpowiedź Jacekalex!
Niestety nie podziałało:
# systemctl disable lightdm.service Synchronizing state for lightdm.service with sysvinit using update-rc.d... Executing /usr/sbin/update-rc.d lightdm defaults Executing /usr/sbin/update-rc.d lightdm disable insserv: warning: current start runlevel(s) (empty) of script `lightdm' overrides LSB defaults (2 3 4 5). insserv: warning: current stop runlevel(s) (0 1 2 3 4 5 6) of script `lightdm' overrides LSB defaults (0 1 6).
i Xsy wciąż wstają po restarcie.
seler napisał(-a):
Hej,
Postawiłem debiana Jessie wraz ze środowiskiem Xfce na starym laptopie w celach hobbystycznie-serwerowych i chcę, żeby po uruchomieniu nie włączał automatycznie tego Xfce, a ewentualnie dopiero po komendzie startx.
Display manager to lightdm.
Przeszperałem neta i znalazłem kilka sposobów:
1.Zmiana w /etc/default/grub odpowiedniej linijki (i odpalenie update-grub) na
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="text"
co jakoby lightdm miał wykryć i nie uruchamiać grafiki
2.Takie magiczne polecenie:
echo "manual" | sudo tee -a /etc/init/lightdm.override
3.Próbowałem też wyłączenie usługi lightdm poprzez
update-rc.d lightdm disable
wszystko na nic. Jak to poprawnie zrobić?
Zainstalować sobie bez środowiska?
czyli nie da się tak, żeby uruchamiać sobie środowisko wedle woli poleceniem startx?
seler napisał(-a):
czyli nie da się tak, żeby uruchamiać sobie środowisko wedle woli poleceniem startx?
Da się.
Wystarczy np odinstalować LightDM (przy okazji wyleci metapakiet, który go wciągnął, i cala masa wiszących na tym metapakiecie programów) ale wszystko można potem zainstalować ręcznie, bez takiego cholerstwa, jak metapakiety, i cały system będzie działał, ale bez LightDM.
Można też na 100% wyłączyć go w Systemd, ale tu musi poradzić ktoś, kto ma przed nosem Debiana z Systemd, więc może warto poczekać na Morfika albo Yossariana.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-04-14 00:08:06)
Da się.
Tylko skoro:
a) masz świeżą instalkę
b) wyznaczonego kompa
to po co się bawić?
Zobacz tutaj, może Ci się przyda.
Crowman napisał(-a):
Da się.
Tylko skoro:
a) masz świeżą instalkę
b) wyznaczonego kompa
to po co się bawić?
Zobacz tutaj, może Ci się przyda.
Nie przyda się, w Jessie jest domyślnie SystemD, a w 2011 ten jeszcze nie istniał.
Świeża instalka z byle powodu to też kretynizm, wystarczy wywalić sam manager logowania, Debian to nie Windows, żeby go w kółko reinstalować zamiast raz skonfigurować.
Spróbuj tak:
systemctl set-default multi-user.target
W systemd macie do dyspozycji szereg targetów i kompletny boot systemu kończy się zwykle na multi-user-target , bo wszystkie usługi mają się przed nim wykonać. Tryb graficzny z kolei jest nieco dalej — za multi-user-target i jeśli macie zainstalowany jakiś display manager, to system automatycznie załaduje tryb graficzny, co wygląda tak:
Jeśli nie jest to pożądane, to trzeba przestawić domyślny target tak jak to napisał yossarian wyżej (można również via systemd.unit=multi-user.target w linijce kernela) i system nie przejdzie z automatu w tryb graficzny.
A jeśli ktoś ma kilka menadżerów logowania, to wtedy musi wskazać, który ma się ładować i robi się to przez dowiązanie:
$ ls -al /etc/systemd/system/display-manager.service lrwxrwxrwx 1 root root 35 2015-02-14 04:12:22 /etc/systemd/system/display-manager.service -> /lib/systemd/system/lightdm.service
A na pewno korzystasz z lightdm do logowania?
Komenda yossariana podziałała.
Dzięki za pomoc.
Strony: 1