Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No i nie nacieszyłem się długo dźwiękiem. Dźwięk w systemie jest - youtube, odtwarzacze na stronach, ale VLC odmówił posłuszeństwa. Może to wina dzisiejszej aktualizacji - ale nie dotyczyła ona samego VLC.
Po wklepaniu w konsolę i odpaleniu strumienia soma.fm odtwarzacz pracuje, widać go w Kmix, ale jest kompletnie głucho. Wczoraj wieczorem działał bez najmniejszego problemu.
mmw@debian:~$ vlc VLC media player 2.2.0-rc2 Weatherwax (revision 2.2.0-rc1-118-g22fda39) [0000000000ea2bc8] pulse audio output error: PulseAudio server connection failure: Connection refused [0000000000dc8118] core libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc', aby używać vlc bez interfejsu. Object::connect: No such signal org::freedesktop::UPower::DeviceAdded(QString) Object::connect: No such signal org::freedesktop::UPower::DeviceRemoved(QString) kfilemodule(1391) KMimeType::findByUrlHelper: Glob file refers to "audio/AMR" but this mimetype does not exist! kfilemodule(1391) KMimeType::findByUrlHelper: Glob file refers to "audio/AMR-WB" but this mimetype does not exist! kfilemodule(1391) KMimeType::findByUrlHelper: Glob file refers to "audio/AMR" but this mimetype does not exist! kfilemodule(1391) KMimeType::findByUrlHelper: Glob file refers to "audio/AMR-WB" but this mimetype does not exist! kfilemodule(1391) KSambaSharePrivate::isSambaInstalled: Samba is not installed! kfilemodule(1391) KSambaSharePrivate::findSmbConf: KSambaShare: Could not find smb.conf! kfilemodule(1391) KSambaSharePrivate::isSambaInstalled: Samba is not installed! kfilemodule(1391) KMimeTypeRepository::parents: "/usr/share/mime/subclasses" refers to unknown mimetype "application/vnd.ms-excel.sheet.binary.macroEnabled.12" kfilemodule(1391) KMimeTypeRepository::parents: "/usr/share/mime/subclasses" refers to unknown mimetype "application/vnd.ms-excel.addin.macroEnabled.12" kfilemodule(1391) KMimeTypeRepository::parents: "/usr/share/mime/subclasses" refers to unknown mimetype "application/vnd.ms-powerpoint.slideshow.macroEnabled.12" kfilemodule(1391) KMimeTypeRepository::parents: "/usr/share/mime/subclasses" refers to unknown mimetype "application/vnd.ms-excel.sheet.macroEnabled.12" kfilemodule(1391) KMimeTypeRepository::parents: "/usr/share/mime/subclasses" refers to unknown mimetype "application/vnd.ms-powerpoint.presentation.macroEnabled.12" kfilemodule(1391) KMimeTypeRepository::parents: "/usr/share/mime/subclasses" refers to unknown mimetype "application/vnd.ms-word.template.macroEnabled.12" kfilemodule(1391) KMimeTypeRepository::parents: "/usr/share/mime/subclasses" refers to unknown mimetype "application/vnd.ms-excel.template.macroEnabled.12" kfilemodule(1391) KMimeTypeRepository::parents: "/usr/share/mime/subclasses" refers to unknown mimetype "application/vnd.ms-powerpoint.template.macroEnabled.12" kfilemodule(1391) KMimeTypeRepository::parents: "/usr/share/mime/subclasses" refers to unknown mimetype "application/vnd.ms-word.document.macroEnabled.12" kfilemodule(1391) KMimeTypeRepository::parents: "/usr/share/mime/subclasses" refers to unknown mimetype "application/vnd.ms-powerpoint.slide.macroEnabled.12" [0000000000ddbe58] core playlist: stopping playback [00007f0f00c01b38] http access: Raw-audio server found, mp3 demuxer selected [00007f0f0c0082e8] mpgatofixed32 audio converter error: libmad error: bad main_data_begin pointer [00007f0f0c0082e8] mpgatofixed32 audio converter error: libmad error: bad main_data_begin pointer
Nic nie grzebałem w dźwięku, była aktualizacja, m.in. chyba dbus, może to jej wina. Proszę o pomoc, udostępnię wszelkie dane techniczne.
Edycja: inne radia też nie działają - a wczoraj było bez żadnych kłopotów. To nie wina soma.fm
Edycja 2: Sam sobie poradziłem prymitywną metodą. Odinstalowałem VLC, skasowałem pliki konfiguracyjne z /home, zainstalowałem ponownie i działa ;)
Ostatnio edytowany przez MMW (2015-02-28 12:08:07)
Kod:
[0000000000ea2bc8] pulse audio output error: PulseAudio server connection failure: Connection refused
Robiłeś jakieś gimnastyki z Pulse ostatnio?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-28 11:59:10)
Znowu zaniemógł i tym razem nawet reinstalacja i czyszczenie konfiguracji nie pomogło.
http://www.alsa-project.org/db/?f=ad85e87ed47aef0d4 … ed6d91f150314
Pulse audio nie tykałem, żadnego gmerania w tym kierunku. Wcześniej VLC działał z automatycznym modułem wyjścia i tam tez nie grzebałem. dopiero jak zaniemówił, próbowałem ustawić Alsę, ale nic to nie dało.
Ostatnio edytowany przez MMW (2015-02-28 12:07:33)
Inne programy grają ?
Jak ktoś nie używa Pulse (nie ma go w systemie), to ja radzę zainstalować bibliotekę Apulse, wtedy jak coś nagle woła o PA, to nawet się nie dowie, że go nie ma. xD
Tylko trzeba wyeksportować w systemie takie zmienne, przykładowo:
APULSE_CAPTURE_DEVICE="plughw:0,0"; APULSE_PLAYBACK_DEVICE="dmix";
Żeby dźwięk i mikrofon chodziły z odpowiednimi urządzeniami.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-28 12:15:26)
Deadbeef gra - przed sekundą specjalnie go zainstalowałem. Wszystko gra, poza tym cholernym VLC.
Zainstalować na próbę to Pulseaudio? Wyraźnie go chce:
mmw@debian:~$ vlc VLC media player 2.2.0-rc2 Weatherwax (revision 2.2.0-rc1-118-g22fda39) [0000000001b02bc8] pulse audio output error: PulseAudio server connection failure: Connection refused [0000000001a28118] core libvlc: Uruchamianie vlc z domyślnym interfejsem. Użyj 'cvlc', aby używać vlc bez interfejsu.
Ostatnio edytowany przez MMW (2015-02-28 12:16:03)
Nie,
Problem jest wyłącznie z vlc.
W nim szukać trzeba.
Jak nie używasz Pulse, to ja bym nie radził, bo to dopiero może burdel w systemie zrobić.
Pokombinuj troszkę z opcjami Vlc,
Popraw też konfigurację pliku ~/.asoundrc, bo masz tam tylko:
ctl.equal { type equal; } pcm.plugequal { type equal; # Modify the line below if you don't # want to use sound card 0. slave.pcm "plug:dmix"; } # pcm.equal { # Or if you want the equalizer to be your # default soundcard uncomment the following # line and comment the above line. pcm.!default { type plug; slave.pcm plugequal; }
Wyjście dmixa w ogóle nie jest u Ciebie skonfigurowane.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-02-28 12:23:49)
Zamiast kombinować jak koń pod górę, w VLC zmień wyjście audio z Pulse na Alsa. Zmienisz to myszką w opcjach.
yossarian napisał(-a):
Zamiast kombinować jak koń pod górę, w VLC zmień wyjście audio z Pulse na Alsa. Zmienisz to myszką w opcjach.
Zrobiłem to z 5 razy i nic. Żadna z opcji nie daje dźwięku. Pewnie jakiś bug w tym niezwykle stabilnym systemie operacyjnym. Jedna aktualizacja i vlc przestał współpracować ze zaktualizowanymi komponentami.
Tak tylko na marginesie dodam.
Jakiś czas temu podziękowałem VLC za współpracę.
Od czasu do czasu miewa różne zagrywki.
Do filmow,Telewizji używam mpv.
Jeśli chodzi o radio to wystarczy prozaiczny radiotray.
Z jakiego repo masz ten vlc
Vlc ma chyba więcej niż jeden konfig.
Z Debian multimedia, które mam domyślnie włączone. Myślałem o downgradzie, ale tego nie potrafię - samo wyłączenie debian multimedia nie pozwala zainstalować potem VLC domyslnego repo debiana, bo są niespełnione zależności. Generalnie syf.
Wyłącz Vlc, i zobacz, jakie wyjście ma ustawione w konfigu:
$HOME/.config/vlc/vlcrc
Bo coś mi się zdaje, że tam wciąż siedzi Pulse.
MMW napisał(-a):
yossarian napisał(-a):
Zrobiłem to z 5 razy i nic. Żadna z opcji nie daje dźwięku. Pewnie jakiś bug w tym niezwykle stabilnym systemie operacyjnym. Jedna aktualizacja i vlc przestał współpracować ze zaktualizowanymi komponentami.
Może trzeba wykazać konkretną kartę dźwiękową w wyjściu audio VLC. Masz dwie karty w systemie obsługiwane przez ten sam moduł.
PS Nawet najbardziej stabilny system nie ma szans w starciu z użyszkodnikiem ;)
Do tego nieoficjalnie pakiety z deb-multimedia, które czasem robią syf w systemie.
1. Zainstalować pakiet vlc-plugin-pulse
2. W menu ustawień VLC: Narzędzia/Preferenje/Dźwięk/Moduł wyjścia pojawi się opcja Wyjście dźwięku pulseaudio - ustawić to wyjście i dźwięk powinien działać normalnie przez wyjście pulseaudio.
Panowie,
już nieaktualne. Wróciłem do Windows 8.1, bo nie mogę sobie pozwolić na przesiadywanie przed komputerem po kilka godzin z powodu głupiej aktualizacji ;) Szybciej idzie reinstalka Windy, tym bardziej, że przezornie zostawiłem partycję NTFS z danymi.
Bardzo lubię to forum i podziwiam wiedzę i aktywność forumowiczów, ale nie mam ani kwalifikacji, ani czasu na bycie beta-testerem ;)
Ostatnio edytowany przez MMW (2015-02-28 14:46:23)
+18
To po ch... zainstalowałeś testing, zamiast stable?
1685
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:12:19)
davidoski napisał(-a):
2. W menu ustawień VLC: Narzędzia/Preferenje/Dźwięk/Moduł wyjścia pojawi się opcja Wyjście dźwięku pulseaudio - ustawić to wyjście i dźwięk powinien działać normalnie przez wyjście pulseaudio.
A po jaką cho....
On nie miał pulseaudio ja tez nie mam i vlc działa bez problemu.
davidowski napisał(-a):
To po ch... zainstalowałeś testing, zamiast stable?
Stereotyp.
Jessie jest bardziej stabilny niż niejedna dystrybucja w wersji stable.
MMW napisał(-a):
już nieaktualne. Wróciłem do Windows 8.1, bo nie mogę sobie pozwolić na przesiadywanie przed komputerem po kilka godzin z powodu głupiej aktualizacji.
Na moją pomoc więcej nie licz.
nie mogę sobie pozwolić na przesiadywanie przed komputerem po kilka godzin z powodu czyichś kaprysów.
Zwłaszcza jeśli problem był banalny.
davidoski napisał(-a):
To pusty pakiet. Nic nie instaluje.
uzytkownikubunt napisał(-a):
Może czytał to forum i wyczytał, że testinga już można używać, bo zamrożony i w praktyce niby stabilny?
Co do tematu to po aktualizacji w środku tygodnia też mam problemy z dźwiękiem, tym razem w Firefoksie i Iceweaselu się czasem urywa podczas oglądania YT. Jedyne zewnętrzne repo jaki mam to Tora, które nie miesza w systemie, bo tam jest raptem kilka paczek. Jest też niby repo sida i experimentala, ale z niskim piningiem po 100 i 90. System zainstalowany po mrożeniu z netinstall, odznaczyłem wszystkie środowiska graficzne, zaznaczony był Xorg, ale i tak się domyślny dla amd64 Gnome 3.14 z Pulse zainstalował. W kwestii dźwięki nic nie ruszałem.
Ciekawy jestem czy CentOS 7 by nie wystarczył autorowi tematu.
Zgadza się, Jessie ma za jakieś 2 miesiące [orientacyjnie] wyjść i byłem pewien, że będę miał święty spokój. Jeżeli uważacie, że sytuacja, w której kładę się wieczorem, wyłączając działający odtwarzacz a następnego dnia, po zrobieniu apt-get update i apt-get upgrade za cholerę nie mogę go uruchomić świadczy dobrze o systemie a źle o mnie, to nie wiem, co powiedzieć. Testing służy do testowania i zaklinanie rzeczywistości nie pomoże. Trzeba non-stop trzymać rękę na pulsie, czytać listy bug-ów, śledzić forum itd. Tak samo, jak w Archu. Idea rolling-release, która mnie przyciągnęła do testinga, jest fajna tylko w teorii: "wieczne" distro, które można aktualizować bez reinstalacji w nieskończoność. W praktyce kilkumegowa poprawka pieprzy popularny program, na Windows działający mi bez zająknięcia od lat. Jak wejdą duże zmiany do KDE, to liczba błędów z pewnością wzrośnie lawinowo.
Poczekam do stabilnego wydania Debiana, Kubuntu a potem może Minta w wersji KDE i zobaczę, który z nich najlepiej się spisze.
CentOS, aby miał pełną funkcjonalność na desktopie, musi mieć pododawane różne amatorskie repozytoria, w których paczki bywają byle jakie. Zarządzają nimi często pojedynczy ludzie i gdy np. [ironizując] jeden ma sraczkę a drugi katar, to na ważne aktualizacje można długo czekać [np. nowe sterowniki własnościowe, Java itd.]. Poz tym distro oparte na rpm-ach mają IMHO znacznie bardziej rozbudowane zależności między paczkami niż debowe i próba wywalenia jakiejś pierdółki może skończyć się rozwaleniem systemu albo w drugą stronę - instalacja jednej rzeczy ciągnie pół innego środowiska graficznego.
Wkurzają mnie kafle w Windows 8.1, wkurza jego hybrydowy charakter [trochę na desktop, trochę na tablet], wkurza mnie ograniczenie możliwości konfiguracji interfejsu, ale nie wywinęły mi, razem z 7-ką, najmniejszego numeru przez lata. Owszem, raz zainstalowałem nieopatrznie jakiegoś adware, bo producent Burn Aware Free w kolejnej aktualizacji po cichu wyłączył możliwość odhaczenia szkodliwego dodatku Open Candy. W pół godziny było po szkodniku.
Tutaj byle bzdura urasta do rangi problemu, na który trzeba poświęcić pół dnia. Na skutek intensywnych zmian w różnych programach internet jest coraz mniej wartościowy, bo porady dezaktualizują się w ciągu miesiąca. Ze środowisk graficznych tylko KDE jest niebrzydkie i funkcjonalne zarazem, wygląd innych to sentymentalna podróż w początki graficznego GUI [vide XFCE, Mate], albo niedorzeczne ficzery, dobre do poszpanowania przed gimbusami [Gnome 3, Unity].
mati75 napisał(-a):
davidoski napisał(-a):
To pusty pakiet. Nic nie instaluje.
Dobrze wiedzieć. xD
Package: vlc-plugin-pulse Architecture: all Depends: vlc (>= ${source:Version}), vlc-data (= ${source:Version}), ${misc:Depends} Description: transitional dummy package for vlc This is a transitional dummy package for vlc. The PulseAudio plugin is now included in vlc. This package can safely be removed.
No aż tak bezpiecznie to nie może: xD
root:~# aptitude purge vlc-plugin-pulse The following packages will be REMOVED: vlc-plugin-pulse{p} 0 packages upgraded, 0 newly installed, 1 to remove and 0 not upgraded. Need to get 0 B of archives. After unpacking 1,024 B will be freed. The following packages have unmet dependencies: phonon-backend-vlc : Depends: vlc-plugin-pulse but it is not going to be installed. The following actions will resolve these dependencies: Remove the following packages: 1) amarok 2) kadu 3) kde-runtime 4) libokularcore5 5) minitube 6) okular 7) okular-extra-backends 8) phonon 9) phonon-backend-vlc Accept this solution? [Y/n/q/?]
Ostatnio edytowany przez morfik (2015-02-28 17:36:30)