Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Mam problem z użyciem klawisza MUTE w laptopie Lenovo z510 (zainstalowany Debian Jessie na jądrze 3.16.0-4-amd64, środowisko Xfce).
W xfce4-mixer mam 3 suwaki kontrolujące odtwarzanie dźwięku: Główny, Headphone, Speaker. Gdy wpinam słuchawki automatycznie wycisza suwak Speaker i udmutuje Headphone, i odwrotnie gdy słuchawki wypinam (funkcja automute) - co działa poprawnie.
Gdy wcisnę klawisz MUTE, wyciszają się dwa używane aktualnie suwaki (Główny i Headphone lub Speaker), co również działa poprawnie. Problem jest z "odmutowaniem" dźwięku - po kolejnym wciśnięciu wyciszenie zdjęte jest tylko z suwaka Główny, a pozostały aktualnie używany suwak wciąż jest wyciszony, co skutkuje brakiem dźwięku.
Znalazłem komendę
pactl set-sink-mute 1 toggle
(1 oznacza numer używanego sinku, u mnie 0 to hdmi)
która poprawnie na zmianę wycisza/"odcisza" dźwięk. Chciałem użyć jej w skrótach klawiszowych xfce, jednak okazuje się że po zawarciu tego skrótu pod klawiszem mute nie działa on prawidłowo. Nawet po skasowaniu tego skrótu klawiszowego wciąż klawisz MUTE w sposób upośledzony działał. Najwidoczniej jest on podpięty w jakiś inny sposób jako skrót klawiszowy, co koliduje ze skrótem robionym w XFCE.
Czy wie ktoś w jaki sposób może ten skrót wciąż działać i w jaki sposób mógłbym się go pozbyć tak, żeby móc użyć poprawnego skrótu w ustawieniach klawiatury XFCE?
Ostatnio edytowany przez seler (2015-01-09 17:58:19)
A co odpowiada za dźwięk?
Jak alsa, to poustawiaj w alsamixer i będzie bardzo ładnie działało.
Jak PulseAudio, to wyłącz lub wywal i będzie po problemie. Miałem coś podobnego, na szczęście XFCE w Ubuntu (i Debianie pewnie też) nie wymaga PA.
Pulseaudio. Trochę szkoda mi możliwości niezależnego podgłaszania aplikacji w pavucontrol.
No to wywal, wrzuć alsę, alsamixer i coś co nazywa się volumeicon-alsa lub podobnie. Skrót będzie działał, tylko że u Ciebie (tak jak i u mnie) problem jest z PA. U mnie coś nie tak było z przełączaniem wyjść i musiałem za każdym razem przełączać manualnie (a i tak nie pamiętał ustawień).
Pavlo950 napisał(-a):
No to wywal, wrzuć alsę, alsamixer i coś co nazywa się volumeicon-alsa lub podobnie. Skrót będzie działał, tylko że u Ciebie (tak jak i u mnie) problem jest z PA. U mnie coś nie tak było z przełączaniem wyjść i musiałem za każdym razem przełączać manualnie (a i tak nie pamiętał ustawień).
Tu chodzi o coś takiego:
I sobie możesz regulować głośność aplikacji w tym okienku za pomocą tych suwaków.
@seler — mógłbyś zrobić fotki, bo coś nie potrafię sobie tego tak na szybko wyobrazić? xD
A więc obrazki
1. Normalne działanie na głośnikach - jest dźwięk
2. Po wciśnięciu klawisza MUTE - brak dźwięku
3. Po kolejnym wciśnięciu klawisza MUTE - wciąż brak dźwięku
Odmutowanie speaker przywraca dźwięk ?
tak.
Czyli przycisnięcie klawisza mutuje główny i słuchawki.
Kolejne przycisniecie odmutowuje tylko główny.
Musiz szukac jakie tam polecenie jest pod ten klawisz podpiete i je odpowiednio zmodyfikować.
No właśnie problem jest taki, że w wykazie skrótów klawiszowych XFCE nie mam przypisanego tego klawisza MUTE, a on i tak w poroniony sposób działa, blokując mi poprawny skrót klawiszowy:
Gdy sobie tą komendę z pierwszego postu przypiszę pod inny skrót klawiszowy to mutowanie/odmutowywanie działa ok.
Ostatnio edytowany przez seler (2015-01-08 20:00:04)
jaka to komenda ?
pactl set-sink-mute 1 toggle
Ja sobie właśnie pobrałem experymentalnego pulse ( 5.99.2-2), bo mi się coś chrzaniło przełączanie ze słuchawek na głośniki po wyciągnięciu wtyczki i teraz wszystko działa jak trza. xD Przez chwilę doświadczyłem tego samego problemu co ty masz, z tym mute ale po resecie volumeicon mutowanie działa bez problemu. Choć ja nie mam xfce. xD
Mixer który pokazałeś na obrazkach sugeruje ze nie używasz pulseaudio.
Natomiast polecenie pochodzi z pulseaudio.
Trudno sie w tej sytuacji połapać
Szczerze mówiąc nie wiem. Pakiet pulseaudio mam zainstalowany, program kontrolujący głośność od pulseaudio - pavucontrol - działa, więc wydaje mi się, że używam pulseaudio.
Chodzi ci o to Alsa-mixer w nazwie karty dźwiękowej? Może to tylko taka nazwa?
Bo to jest mixer od alsy.
Mixer pulseaudio mie ma tylu suwaków.
Zrobiłem filmik tak przy okazji, bo się ostatnio uczyłem nagrywać desktop przy pomocy ffmpeg. xD
Tak wygląda zachowanie na pulse: https://www.youtube.com/watch?v=er5aG89pheE
Jak widać mutują się oba kanały -- główny i słuchawki/głośniki. Sterowane przy pomocy wtyczki od słuchawek -- podłączona przełącza na słuchawki, odłączona na głośniki. Także nie bić biednego pulse. xD
Ok, mój podstawowy problem jest obecnie taki, że pomimo braku skrótu klawiszowego w ustawieniach klawiatury xfce klawisz mute (nieprawidłowo) działa. Nie wiesz może Ilin czym to może być spowodowane i jak to wyłączyć? (Podobnie bez odpowiednich wpisów działają skróty podgłaszania i ściszania, ale one akurat działają ok) Wtedy mógłbym sobie dodać poprawny skrót klawiszowy po klawisz MUTE z tą komendą z pierwszego postu.
Tyle się naszukałem a wystarczyło po prostu opóźnić uruchomienie komendy...
Należy stworzyć skrypt np:
#!/bin/bash sleep 0.01 pactl set-sink-mute 1 toggle
i pod niego podpiąć ten klawisz mute.
Już chyba wiem co powoduje ten problem. Nie jest to sam pulse ale coś pomiędzy. xD
Do tej pory używałem volumeicon-alsa jako ikonki w trayu, przez którą to wywoływałem sobie mixer pulseaudio oraz też po części do obsługi klawiszy multimedialnych. W pewnych okolicznościach opisany tutaj błąd występował ale nie zawsze, Niemniej jednak, gdy już wystąpił, zresetowałem volumeicon i sprawdziłem czy mute/unmute działa jak trzeba -- działał. Co generalnie przyczyniło się do wywalenia volumeicon-alsa z systemu. xD Na jego miejsce wgrałem pasystray -- to chyba taka lżejsza wersja samej ikonki do mixera pulse, bo nie pociąga avahi i całej reszty syfu. Problem z tym, że to chyba nie obsługuje ani notyfikacji na ekranie ani klawiszy multimedialnych. I jedyne wyjście to korzystanie bez tych notyfikacji + trzeba przypisać klawisze w menadżerze okien. Ale ja nie byłem zadowolony z takiego rozwiązania i doszukałem się na sieci czegoś co się nazywa volnoti , dostępne pod https://github.com/hcchu/volnoti . Skompilowałem sobie, wgrałem i podpiąłem ten programik pod klawisze w openboxie. I działa wszystko jak należy i już nic się buguje. xD
Strony: 1