Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
http://equinox-project.org/ zopdaj sobie i juz nie płacz
lis6502 napisał(-a):
Równie dobrze mogę odpalić moją K6'tkę z 64MB ramu i tak samo spokornieję :P. Daj spokój, płacę więc wymagam. Gdybym miał jakiś niszowy sprzęt, to... też pytałbym o to jak najlepiej go wykorzystać :). No i nie zależy mi na wypas grafie jak to określiłeś, środowisko ma być użyteczne. To stawiam za priorytet, później długo długo nic, i gdzieś tam, pod koniec wygląd. To jak z kobietami- liczy się wnętrze, nie? Szczególnie kiedy to wnętrze odwiedzasz :D
Ja rozumiem, że jak ma się cztery rdzenie, cztery [x] gigabajt ramu, człowiek staje się rozrzutny.
Dlatego Obywatelu, czytaj Dzieła Wszystkie, towarzysza Uljanowa. Zwłaszcza tomy 43-49. Trzeba bowiem burżuazyję wypleniać od samego dna siebie samego, trzeba walczyć z internacjonałami, kapitalistycznymi wyzyskiwaczami, biurokracją i myśleć o KOLEKTYWIE!
xfce świetna sprawa ni za lekkie ni za ciężkie w miarę funkcjonalne, takie dobrze wyważone, szkieletorów typu ob itd. to szkoda czasu się z tym bawić i funkcjonalne to w ogóle nie jest takie coś...
menel napisał(-a):
xfce świetna sprawa ni za lekkie ni za ciężkie w miarę funkcjonalne, takie dobrze wyważone, szkieletorów typu ob itd. to szkoda czasu się z tym bawić i funkcjonalne to w ogóle nie jest takie coś...
Tylko tak ci się wydaje.
Poza KWin reszta menedżerów okien w większych środowiskach graficznych to ułomne zabawki przy Openboksie i Fluxboksie.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2014-01-08 15:59:03)
ale zawsze to szkielet, jednak hegemoniczne pełne środowisko jest moim zdaniem lepsze na biurko..
menel napisał(-a):
ale zawsze to szkielet, jednak hegemoniczne pełne środowisko jest moim zdaniem lepsze na biurko..
„Lepsze” to bardzo subiektywne słowo.
funkcjonalniejsze i spójne ;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-08 16:07:35)
menel napisał(-a):
funkcjonalniejsze i spójne ;)
Ja bym powiedział, że jest zupełnie na odwrót, szczególnie z tą funkcjonalnością ;)
No ale de gustibus non est disputandum :)
A co takiego fajnego ma kwin twoim zdaniem?
Fervi
fervi napisał(-a):
A co takiego fajnego ma kwin twoim zdaniem?
Fervi
Choćby takie coś, co także sobie można ustawiać w Flux/Openboksie:
Albo karty (obecne również w Fluxboksie):
Ale twój Kwin nie ma "Ukryj zawartość" - szach mat
Fervi
fervi napisał(-a):
Ale twój Kwin nie ma "Ukryj zawartość" - szach mat
Fervi
Nie mój bo go nie używam.
Co to jest konkretnie: "Ukryj zawartość"?
fervi napisał(-a):
Ta, a potem zmagaj się z Evince czy innym BraseroFervi
? przecież działają bez problemu na openboxie? na marginesie sam używam nero4 i sobie chwalę ;)
odnośnie tematu, polecam openboxa. funkcjonalny, łatwy i szybki.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=247536#p247536
po uruchomieniu zżera mi ~150MB mimo, że do dyspozycji jądro ma 8GB RAMu :). (tutaj na conky jest tak dużo, bo na 2 pulpitach w tle chodziła przeglądarka itd....)
Na Debiana nie ma co narzekać, bo jest okey - tylko trzeba lekko skonfigurować/wybrać odpowiednie środowisko na początku.
Inną kwestią jest to, co popalali developerzy tworząc GNOME3? jak można było zrobić na górze taką belkę i pokazywać tam tylko nazwę aktywnej aplikacji? Tak samo ten GNOME3 jako domyślne środowisko w Debianie - ludzie w temacie bezproblemu sobie zainstalują coś innego, ale startujący z Debianem może się raczej tylko zrazić. a jest Cinnamon/Mate/XFCE..
Evince od wersji 3.10 ma jakiegoś szita do wydruku (jako oddzielny program), ogólnie program stracił w oczach. Za to odkryłem nowy pakiet, który będzie w Sunrise - qpdfview; rewelacyjny
Braseo jak działa to jest dobry, ale nie zawsze działa - czasem działa z płytami CD, a DVD nie - cuda na kiju
ludzie w temacie bezproblemu sobie zainstalują coś innego, ale startujący z Debianem może się raczej tylko zrazić. a jest Cinnamon/Mate/XFCE..
I taki ma być Sunrise, wykorzystywać wszystkie zalety Debiana i Ubuntu i łączyć w jedno - Debuntu xD
Fervi
dominbik napisał(-a):
na marginesie sam używam nero4 i sobie chwalę ;)
Ja mam K3b na Openboxie. ;)
Mnie zastanawia, czy ktoś jeszcze płyt używa, ale to tam pikuś
Fervi
Tak fervi, niektórzy czasem używają jeszcze płyt.
fervi napisał(-a):
Mnie zastanawia, czy ktoś jeszcze płyt używa, ale to tam pikuś
płyty wbrew pozorom to bardzo dobry nośnik, przykładowo do samochodu, takich pendraków to masę pogubiłem a jeszcze więcej padła a płyty o ile są odpowiednio przechowywane żyją, pen czy dysk poleży w mrozie albo spadnie kilka razy i do kibla;)...
dominbik napisał(-a):
...ale startujący z Debianem może się raczej tylko zrazić
Dokładnie, jak ktoś nieobeznany jeszcze z debianem widzi to surowe nieskonfigurowane środowisko i w dodatku jeszcze gnome3, to raczej nie zachęca...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-08 19:36:00)
A raczej płyt używam, jeśli jakiś komputer nie ogarnia Pendrive'a
Ale dane "szybkiego reagowania" są na serwerze, a dłuższego na dysku, a Pendrive to nośnik z Debianem :P
Fervi
płyt używam chociażby ja i to masowo. Nie uwam pendrive'om jako archiwom danych, a na płytach jak do tej pory zgromadziłem coś w okolicach terabajta danych. Przenośnych, bezkompromisowych, ani ata ani sata ani usb, wsadzam płytę i jedzie:)
Moim zdaniem skakanie po dystrybucjach nic nie pomoże. Ja u siebie na chwile obecną na lapku mam Minta 16 Cinnamon core2duo 2.4GHz, 4GB RAM. System na dzień dobry zjada mi 7% RAM. Mintus jest zaje**scie zrobiony nigdy nie zaliczylem "wpadki" typu, ze system niechcial mi sie uruchomic. Moj ukochany Arch niestety ostatnio mi podpadl i to wtedy kiedy musialem sobie cos na predce potestowac na PostgreSQL do roboty - wkurw byl na maxa. Dlatego jesli cenisz sobie stabilnosc i spokoj to wszystkie Debianowate distro beda najlepszym wyborem.
Jako DE polecam:
1. Cinnamon
2. openbox + dodatki
337
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:42:35)
uzytkownikubunt napisał(-a):
BTW Zwykłe płyty DVD nie są najlepszej jakości i za kilka lat dane mogą zniknąć
bez przesady ja mam na stanie półwieczne działające kasety magnetofonowe, także wątpię żeby dane na płytach wyparowały po czasie;) co do penów to jak ktoś wcześniej już napisał także im nie ufam, miałem kilka przypadków rozjechania czy pogubienia szczęśliwie mało istotnych danych a płyta o ile nie będzie polerowana o chodnik zawsze zadziała...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-08 20:16:08)
yossarian napisał(-a):
Co to jest konkretnie: "Ukryj zawartość"?
Pewno chodzi mu o to, że jak się dwu kliknie na pasek tytułu (okna, u góry), to się zminimalizuje "w drugą stronę".
@fervi
Ja używam płyt. Do filmów.