Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
@up: kopara w dół - miałem backup - prawie najnowszy (brakuje może paru notatek). Nie ma jak zerknąć na serwer po dwóch tygodniach wpadki :] Ale mam już pomysły na stałe backupowanie.
Siadłem z rana do kompa - odpalam konsolkę, klepie ssh login@blabla - po zalogowaniu coś tam porobiłem i zostawiłem konsolkę (zalogowany na zdalnej maszynie).
po 3-4h usiadłem do kompa wklepuje lspci i......... karpik
w głowie mętlik, zakłopotanie, wtf itd
patrze na to co wypluło lspci i nie wiem co począć. Przecież nie mam w kompie grafiki intela, dźwiękówki intela - cala reszta tez z kosmosu.
przez chwilkę pomyślałem "ale kernel się posypał"
z 4 minuty zeszło zanim połapałem się ze jestem zalogowany na laptopie. :D
23:30 powrót z pracy. 0:20 , rozpoczęcie edycji obrazu... retusze, cudowania nad pojedynczymi pikselkami, ...godzina 4:00, oczy jak ping pongi w końcu jarzysz, że to nie ten obraz miałeś przerabiać... auć ;/
wczoraj około godziny 23 chciałem wyczyścić sobie pewien folder z śmieci. otworzyłem go w terminalu zalogowałem się na roota i zrobiłem
rm -f -r /*
Za to jak się dysk pusty zrobił.
początkowo się cieszyłem, że mi trochę miejsca przybyło... później już nie
Uwaga! "pkill -v" neguje podane argumenty a nie wyswietla dodatkowe info (-v verbose) ;]
dobrze wiedzieć ;)
PavloAkaLogan napisał(-a):
Próba odpalenia jakieś binarki spod - nieodpowiednio - zamontowanego ntfs'a na suse.
Jak się nieodpowiednio montuje NTFS?
@ArnVaker wow 50 sek i odpowiedz ...
50 sekund to nic szczególnego, trafiały się już odpowiedzi rozwiązujące wątek, które padły szybciej. :)
ArnVaker napisał(-a):
50 sekund to nic szczególnego, trafiały się już odpowiedzi rozwiązujące wątek, które padły szybciej. :)
I wywalenie spamera w 3 (trzy) sekundy. ;)
Jak to było? Mięsożerni moderatorzy DUG-a? :D
Ostatnio edytowany przez azhag (2013-01-31 20:03:32)
Czasem są odpowiedzi w wątkach, których nie ma :)
Dziś był taki przypadek ;)
azhag napisał(-a):
Jak to było? Mięsożerni moderatorzy DUG-a? :D
Chyba azhag oraz mięsożerni moderatorzy i administratorzy. ;)
yossarian napisał(-a):
Czasem są odpowiedzi w wątkach, których nie ma :)
Dziś był taki przypadek ;)
Hm, czy dziś jest jakiś Dzień Złośliwości? :D
metody działania kgb.
"A: w sprawie tego morderstwa toczylo się śledztwo"
"KG: nie było żadnego ciała, nie było tez morderstwa, śledztwo otworzone pomylkowo"
[edit]
Ostatnio edytowany przez gindek (2013-01-31 23:57:08)
nie moja wpadka ale i tak było śmiesznie
rozmowa z administratorem sieci, który zadzwonił do mnie przy wdrożeniu nowego urządzenia XXX:
k - mam problem z konfiguracja DHCP
j - co się dokładnie dzieje, usługa nie wstaje? Jakie sa komunikaty?
k - niby wszystko działa ale mam spisana konfigurację z poprzedniego urządzenia YYY i nie mogę jej odtworzyć
j - tzn?
k - no miałem wcześniej DHCP i przydzielałem adresy 192.168.1.200 do 192.168.1.280 z bramą....
j - słucham, jakie adresy?
k - no 1.100 do 1.280
j - i jest Pan pewien że to Panu działało?
k - no tak, cała sieć mam tak rozrysowaną i wszystko jest ok, czemu pan pyta?
j - bo taka adresacja jest niemożliwa do ustawienia, standard IPv4 na to nie zezwala
k - ale jak to!? na wcześniejszym urządzeniu działało, wasz produkt jest do niczego
potem były przepychanki i 30 minutowe tłumaczenie co to IPv4, Pan dalej tego nie zrozumiał
i nie mówię tutaj o ruterku za 60 zł, ceny podajemy w euro, żeby cyfry nie straszyły ;)
urbinek napisał(-a):
k - no 1.100 do 1.280
troche offtop
siedziliesmy z kumplami robiac sobie lanparty w xonotic, no i ze był tylko swich to adresy na sztywno wklepalismy sobie.
Kumpel ma ubuntu, no i do ktoregos z okienek wklepał przypadkowo "192.168.0.259" :-). Bez komunikatu o bledzie bez niczego :-). Pyk i jest :-). (oczywiście miało byc 250).
Witam Szanownych Kolegów jako że to mój pierwszy post na forum.
Wtopę zaliczyłem już wczoraj wracając do "jedynego odpowiedniego systemu" ;)
Stawiałem na VB Debiana i po instalacji nie mogłem się zalogować. Kombinowałem nie raz, nie szło nic zrobić. W sumie 5 razy instalacja na VB i się poddałem. Zassałem inną instalkę i dzisiaj dalej rura. I właśnie się niedawno zorientowałem że przy logowaniu jest najpierw login a później hasło. Zmęczenie wczoraj dało znać o sobie i klepałem na ślepo aż moja Szanowna Żona poddenerwowana zwróciła mi uwagę że coś bluzgam mocno pod nosem :)
Dobrze wrócić do pakietów .deb po kilku latach :)
Było to już jakiś czas temu. Kupiłem se nową obudowę, ze starej budy wyciągnełem bebechy przełożyłem do nowej, a do starej upchałem pod serwerek domowy jakieś stare bebechy z szafy. Podłączyłem wszystko odpalam moje cudo piknie chodzi, ale neta brak... sprawdzam wszystko jak leci... kable podpięte jak trzeba wszystko powinno chulać, odpalam lapka, szukam po necie rozwiązania i dupa. Zrezygnowany poddaje się i ide se zrobić herbatkę... potem wracam i na spokojnie sprawdzam kable... oczywiście z uporem maniaka podpinałem neta do starej budy... nawet sprawdzając tam patrzałem...
Właśnie klepnąłem:
usermod --expiredate 1 root
i się wylogowałem. Brawo. :)
:D
Pisałem miłosne pierdy do zdenrwowanej zony smsa wysłałem do wszystkich ale olać to rano kierownik mnie ciepło przywitał ubaw az do łez
Wczoraj, w późnych godzinach nocnych, naprawiając laptopa kolegi przypadkowo przeflashowałem jego grafikę ati biosem nvidii - miałem zmniejszyć napięcia z 1.2v na 1.1v żeby karta stabilniej działała i mniej się grzała, ale popierdzieliły mi się nazwy plików.
Ktoś się orientuje gdzie ati hd4670 mobility ma kość biosu ?
Musze to naprawić - karta z przesyłką kosztowała ponad 500zł, o zwrocie nie ma mowy, a programowo vbiosa wgrac sie już nie da :/
ps. mam programator.