Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W niedługim okresie czasu powinienem zakończyć migrację z gnome na openboxa, jednak potrzebuję jeszcze kilku programów pozbawionych zależności od gnome i kde. Poniżej się znajduje lista programów, których jeszcze nie udało mi się zastąpić:
1. Przeglądarka obrazków — na gnome używałem eog ale przy moim setupie instalacja eog pociąga sporo zależności z gnome.
Pożądane ficzery:
-- 2x klik maxymalizuje obrazek
-- zoom na scrolu myszu
-- przewijanie zdjęć przy pomocy strzałek
2. Przeglądarka pdf — na gnome używałem evince i podobnie jak eog, pociąga on za sobą sporo pakietów. Na archu jest evince2-light (Simply a document viewer (GTK2 version, GNOME free!) . Po zainstalowaniu go, się okazało że to jest to czego szukam — istnieje coś podobnego na debianie?
3. Głośniczek w trayu — cokolwiek, przez co można wywołać pavucontrol — na archu używam pnmixer, ale na debianie go nie ma.
4. Odtwarzacz mp3. — Używałem amaroka ale 150-200 MiB zjadanej pamięci to jest więcej niż cały mój openbox zjada. xD
Pożądane ficzery:
-- obsługa napisów do piosenek. Nie musi pobierać ich z automatu, ale by posiadało i wyświetlało text.
-- normalna lista odtwarzania. bez dublowania miliona razy wykonawcy, albumu i innych wspólnych cech dla określonych piosenek, najlepiej by to wyglądało jak u amaroka: xD
5. Notyfikacje mailowe — na gnome mam mail-notification :
Pożądane ficzery:
-- obsługa wielu kont mailowych, mile widziane inne konta niż gmail.
6. Graficzny archiwizator — coś prostego, umożliwiającego zajrzenie do wnętrza archiwum i przeglądanie katalogów
Jeśli używacie, którychś z powyższych i cenicie sobie dany program, napiszcie za co go lubicie, może uda mi się coś dobrać.
Ad 2. evince-gtk, epdfview, qpdfview, katarakt
1. feh
2. mupdf
3. a won paszli z pulseaudio - volumeicon-alsa
4. moc
6. mc
xarchiver — ok, narazie może być.
volumeicon-alsa — Chodzi o wywołania mixera pulse, po prostu podpiąć polecenie pod prawy przycisk myszki. Działa bez problemu z pulse, dokładnie czego takiego szukałem.
gpicview — nawet w miarę — da radę zmienić binda z ctrl+ scroll , na sam scroll?
feh już wiem czemu to się nadaje tylko do ustawiania tapety. xD
mupdf — gdyby miał obsługę ctrl + f i zaznaczania textu, to bym go wziął
epdfview — jak to zainstalować, bo wygląda na to, że go nie ma?
evince-gtk — to jakaś okrojona wersja, gnome free?
qpdfview — nie pogadasz — to chyba zostanie na stałe u mnie. xD
katarakt — to się nie nadaje
Jeszcze później posprawdzam na openboxie
EDIT:
Przetestowałem — qpdfview. volumeicon-alsa, xarchiver + xdg-utils, gpicview zostają póki co. Doinstalowałem sobie też i aplet kalendarza (orage) i podciągnąłem go pod zegar w tint2, bardzo milusie narzędzie.
Nikt nie zna żadnego odtwarzacza muzyki co by posiadał te dwa wymienione przeze mnie ficzery?
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-06-22 20:51:21)
morfik napisał(-a):
epdfview — jak to zainstalować, bo wygląda na to, że go nie ma?
O, rzeczywiście — wyleciał z jessie i sida
http://packages.qa.debian.org/e/epdfview/news/20130602T100218Z.html
a latarakt jest fajny, choć rzeczywiście głównie do prezentacji ;)
morfik napisał(-a):
4. Odtwarzacz mp3. — Używałem amaroka ale 150-200 MiB zjadanej pamięci to jest więcej niż cały mój openbox zjada. xD
Pożądane ficzery:
-- obsługa napisów do piosenek. Nie musi pobierać ich z automatu, ale by posiadało i wyświetlało text.
-- normalna lista odtwarzania. bez dublowania miliona razy wykonawcy, albumu i innych wspólnych cech dla określonych piosenek, najlepiej by to wyglądało jak u amaroka: xD
Tutaj polecę clementine, to fork amroka 1.4. Ma pożądane przez ciebie cechy, i sam używam. Ma bardzo duże możliwości, ale nie jest ciężki. ok 40 mb. Używam tego playera od czasów Ubuntu, nigdy nie zawiódł.
mpd i do wyboru: ncmpcc lub gmpc jako klient.
Lekkie i błyskawicznie przy większej kolekcji.
@Red_Fedora -- instalowałem clementine ale u mnie to potrafi zjadać nawet więcej niż amarok i sam się zdziwiłem jak mi wywaliło 220 MiB. Na starcie może i zjada sporo mniej ale po 1h używania albo jak zacznę latać po opcjach to od razu leci na 200+ i w nim też jest milion wpisów na liście, co czyni ją bardzo nieczytelną.
@yossarian -- ncmpcc tego nie ma, a ten gmpc ma w nazwie (Gnome Music Player Client (graficzny interfejs do MPD) xD Chyba to kiedyś na archu instalowałem.
sonata jest dobrym graficznym klientem mpd
Poza tym ncmpcpp obsługuje napisy, a także w trybie library pozwala bardzo przejrzyście poruszać się między albumami
Ostatnio edytowany przez poslad (2013-06-23 00:10:26)
morfik napisał(-a):
@yossarian — ncmpcc tego nie ma, a ten gmpc ma w nazwie (Gnome Music Player Client (graficzny interfejs do MPD) xD Chyba to kiedyś na archu instalowałem.
Czego nie ma? Sprawdzałeś w ogóle? I od kiedy program ocenia się po nazwie (która w tym przypadku jest myląca)?
No, aptitude search tego nie pokazało, tak czy inaczej w systemie jest ale z tekstowych to już wolę moc.
yossarian napisał(-a):
I od kiedy program ocenia się po nazwie
Nie oceniałem programu tylko nazwę. xD A sam program nawet może być, choć troszkę wygląd okna mnie przeraża. Może uda mi się to jakoś dostosować.
Miało być ncmpcpp.
Przy większej kolekcji deklasuje MOC.
Jako odtwarzacza niezmiennie używam xmms'a - jest najlepszy i nadal jest do niego repo.
Jeśli chodzi o przeglądanie pdf'ów to najwydajniejszy jest xpdf - jeśli przeglądasz skan 1000-stronnicowej książki ważący 200MB to go docenisz ;-)
Również używam mail-notification, przy czym podpiętą mam do niego małpe jako klienta poczty.
Ad.4
Deadbeef jest całkiem w porządku, ale nie ma go w repo.
Deadbeef jest w deb-multimedia.
Deadbeef polecam. Również używam i jest po prostu ekstra. Można sobie podpiąć do klawiszy multimedialnych ładnie komendy (play, pause itd...), wyszukuje okładki itd...
Z Deadbeef zrobiłem coś takiego:
Nawet w miarę. Przydałoby się tylko zmniejszyć czcionkę, przypisać bind pod dodawanie do kolejki, i szkoda, że nie działa wyszukiwanie przez pisanie. Obsługuje to napisy? A ten ctrl+f to gorzej się tego nie dało chyba skopać xD Lipa też nie nie obsługuje częściowych nazw przy szukaniu, tzn wpiszę np. połowę wykonawcy i połowę tekstu piosenki — to działa w gmpc ale tam z kolei nie ma grupowania albo ja nie mogę się doszukać.
ncmpcpp — to jest milusie, na konsole się nada wyśmienicie — moc właśnie poleciał z kompa. Najlepsze, jest to, że przez to iż mpd może używać pulse bez problemu, to i ten konsolowy client działa bez problemu, a moc miał z tym problemy.
@ Lorenzo ja już bez qpdfview nie mogę żyć. xD
Ja w xpdf nie mogłem drukować, odsyłało mnie do lpr co nie działało, za to qpdfview drukuje znakomicie, jest lekki (powie ten, kto nie musi doinstalowywać qt) i prosty (bardziej niż xpdf, tak)
poslad napisał(-a):
Ja w xpdf nie mogłem drukować, odsyłało mnie do lpr co nie działało, za to qpdfview drukuje znakomicie, jest lekki (powie ten, kto nie musi doinstalowywać qt) i prosty (bardziej niż xpdf, tak)
Trza czytać ;-)
http://stary.dug.net.pl/faq/faq-2-202-Drukowanie_pl … df._Xpdf..php
@morfik brzydkie ;p czemu nie używasz wygładzania czcionek? To wygląda rodem z Windows XP. Look:
do tego fajnie sobie zrobić skróty lub do klawiszy multimedialnych można podpiąć i sterować odtwarzaczem przez klawiature, ewentualnie tray też fajnie. Do tego jeszcze libnotify i mamy ładne powiadomienia:
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-06-23 23:20:30)
@dominbik — nie używam wygładzania bo mnie wnerwiają nierówno nasycone kolorem literki. Wolę mieć już je postrzępione niż wyglądające w jednym miejscu cieniej, a w drugim grubiej. xD
Naprawdę nie ma żadnego playera poza amarokiem, co by normalnie generował te listy? Chyba póki co zostawię gmpc, on to ma dopiero milusie notyfikacje.
Ten exaile nawet mógłby u mnie zostać. Mógłbym nawet znieść te niezbyt ogarniętą listę. Ale czy ten plugin exaile-plugin-contextinfo działa w ogóle? Wpisałem mu dane do lastfm ale info się nie pokazuje. No i oczywiście szkoda, że trzeba kliknąć w pole szukaj zamiast zwyczajnie pisać. Nie czyta też ratingu z tagów. Ale jakby udało mi się go dopracować do takiego stanu jak na tej fotce -- http://exaile.org/media/screenshots/9p1Wp8j.png -- to bym go zostawił.
Edycja tagów wymiata! xD
Jak w zakładce plugina się kliknie odśwież, to na konsoli są takie błędy:
** Message: console message: @0: TypeError: 'null' is not an object (evaluating 'document.getElementById("compils").innerHTML=""') ** Message: console message: @0: TypeError: 'null' is not an object (evaluating 'document.getElementById("albums").innerHTML=""') ** Message: console message: @0: TypeError: 'null' is not an object (evaluating 'document.getElementById("track-tags")') ** Message: console message: @0: TypeError: 'null' is not an object (evaluating 'document.getElementById("similar-artists")') ** Message: console message: @0: TypeError: 'null' is not an object (evaluating 'document.getElementById("suggested-tracks").innerHTML=""')
EDIT:
Jak w ncmpcpp ustawić folder do którego mają być pobierane słowa piosenek? Domyślnie pobiera do ~/.lyrics
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-06-24 17:05:56)