Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej
Tak przy niedzieli mam takie głupie spostrzeżenie. Moja żona często ogląda programy typu voice of poland itp, ale ostatnio sobie przegapiła i dziś po prostu poszukała sobie powtórki na necie, na stronie tvp.pl. Nie zwróciłem na to uwagi, do chwili gdy się okazało, że udało się jej bez problemu uruchomić wczorajszy odcinek. To chyba dość dziwne bo tvp.pl udostępnia materiały w oparciu o zabezpieczenie Silverligh. Jak to jest możliwe że to działa na Operze? Nie instalowałem żadnych wtyczek do opery, ani nic związanego z moonlightem itp. Mało tego próba uruchomienia odcinka w firefoxie, czy rekonq kończy się komunikatem o braku wtyczki Silverlight i tylko czarny ekran.
Czy ktoś może potwierdzić moje spostrzeżenia? Używam Kubuntu 13.04
U mnie nie chodzi.
Nie działa.
No to ja nie wiem jak to jest możliwe, w ramach dowodu umieszczam nagranie z pulpitu, najpierw to co pokazuje firefox a potem opera:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/17620616/linki/ … lverlight.ogv
Widocznie masz jakiegoś wirusa :)
A pomyślałeś by kliknąć prawym na odtwarzaczu i zobaczyć co odtwarza?
No dziwne,na kompie mi odtwarza, ale na netbooku(też kubuntu 13.04) już nie i pokazuje się komunikat o wymogu posiadania wtyczki silverlight.
Pokaż przykładowy link do programu.
Dziś moja żona oglądała dokładnie ten odcinek: http://voice.tvp.pl/wideo/odcinki/live-iii-11059223/
i ten jest na nagraniu które wyżej umieściłem.
Get Microsoft Silverlight
One moment, please, while the current Silverlight installation status is determined...
Microsoft Silverlight may not be supported on your computer's hardware or operating system.
Noo dokładnie ten sam komunikat teraz dostałem na netbooku, ale pytanie jest inne czemu działa na moim PC?
vnu007dl napisał(-a):
Noo dokładnie ten sam komunikat teraz dostałem na netbooku, ale pytanie jest inne czemu działa na moim PC?
A nie masz tam włączonego Windowsa? ;)
yossarian napisał(-a):
vnu007dl napisał(-a):
A nie masz tam włączonego Windowsa? ;)
Filmik chyba z kde 4x ale swoją drogą to bardzo ciekawe że na linuksie odpalasz silverlight...
Czekan aż ktoś rozwiąże zagadkę ;>
Moonlight jakoś tam dział, ale TVP mi się udało urudzomić tylko raz kiedyś i to dawno, teraz nie działa.
Tak jak pisze megabajt kiedyś był moonlight, chociaż z tego co pamiętam z operą i tak nie działał.
vnu007dl porównaj co pokazuje opera:plugins na obu komputerach
Może trzeba zaakceptować ciasteczko? :D
Fervi
Hmm... Dziwne. Losowy film puszczony spod Chromium oraz Opery nie idzie. Ale link, który podrzuciłeś działa u mnie na Chromium (na Operze dalej woła o Silverlighta).
Na chrome(unstable) nie działa :D
caro_cenzura napisał(-a):
Hmm... Dziwne. Losowy film puszczony spod Chromium oraz Opery nie idzie. Ale link, który podrzuciłeś działa u mnie na Chromium (na Operze dalej woła o Silverlighta).
Podaj jakie masz pluginy na tym chromium i wersje samego chormium.
U mnie na chromium prosi o włączenie (mam moonlight) silvera, ale i tak nie działa...
Bardzo to ciekawe :)
pablo@lena:~$ apt-cache policy chromium chromium: Zainstalowana: 26.0.1410.43-1 Kandydująca: 26.0.1410.43-1
@Pablo
cezar@cezar:~$ apt-cache policy chromium chromium: Installed: 26.0.1410.43-1 Candidate: 26.0.1410.43-1
Z pluginów tylko AdBlock, Ghostery i HTTPS Everywhere, a w moonlighta się nigdy nie bawiłem.
Edit:
Sprawdziłem jeszcze raz i teraz znowu krzyczy o silvera. Strasznie to dziwne, bo jak odpalałem poprzednio to poszło o.O
Ostatnio edytowany przez caro_cenzura (2013-05-13 23:05:49)
@Zolnierzu
Quantum browsers - closer than you think - co to znaczy?
A wracając do meritu jestem teraz poza domem i dopiero w weekend będę się mógł przyjrzeć operze na stacjonarnym PC i jakie tam są wtyczki. Coś jednak widzę w tym jest skoro komuś też udało się odtworzyć.
Może to tvp serwuje (przypadkowo?) niektóre materiały w inny sposób.
Nie wiem jak wygląda to standardowo w Windowsie, ale chyba da się w taki sposób wizualnie porównać czy to silverlight czy co innego.
vnu007dl napisał(-a):
Coś jednak widzę w tym jest skoro komuś też udało się odtworzyć.
ale tylko raz :)