Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jako że jestem bardziej uczniem niż nauczycielem chciałbym utworzyć dla siebie i innych nowicjuszy liste komend i funkcji debiana które naprawde mogą się przydać .
Oczywiście nie jestem w stanie sam tego zrobić. Jak wiadomo trzeba napisać do czego ta komenda.
Od siebie dam
Odinstalowywanie pakietów
aptitude purge
Instalacja pakietów
dpkg -i
(dpkg to nie tylko instalacja pakietów może na przykład pokazać liste naszych zainstalowanych pakietów)
i
Edycja np. /etc/apt/sources.list
nano
te najbardziej się przydają no i dla leni
Automatyczne pobranie i instalacja pakietu
apt-get install
Ostatnio edytowany przez adi1423 (2013-04-29 14:39:23)
Lepiej nie bierz się na razie za rzeczy, o których masz bardzo marne pojęcie.
Tu masz większość potrzebych rzeczy wyłożone:
http://dug.net.pl/tag/apt/
http://dug.net.pl/tekst/85/aptitude___zarzadzanie_p … rsza_polecen/
Poza tym nie czaję, dlaczego do Debiana, poza własnym - autorskim systemem zarządzania paczkami (który znajduje się też we wszystkich klonach, jak Ubuntu czy Mint), i kilkoma poleceniami typu update-alternatives, Debian nie różni się znacząco od innych dystrybucji Linuxa.
Jakieś 95% komend sytemowych jest we wszystkich Linuxach takie same.
Przy okazji, bezpieczniej zdecydować się na jeden sposób zarządzania paczkami, albo apt-get albo aptitude.
Do instalowania paczki deb też dpkg -i nie jest najlepszą metodą, lepiej instaluje deby program gdebi - ten automatycznie instaluje zależności paczki z pomocą apta.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-04-29 15:00:50)
adi1423 napisał(-a):
Jako że jestem bardziej uczniem niż nauczycielem chciałbym utworzyć dla siebie i innych nowicjuszy liste komend i funkcji debiana które naprawde mogą się przydać .
No nie wierzę...czy Tobie płacą za pisanie wartościowych postów na forach o tematyce komputerowej? Na zlecenia.przez.net pełno takich ogłoszeń..
adi1423 napisał(-a):
Oczywiście nie jestem w stanie sam tego zrobić. Jak wiadomo trzeba napisać do czego ta komenda.
jest jeszcze coś takiego jak 'man' które odwaliło za Ciebie całą robotę - btw. zerknij sobie...
adi1423 napisał(-a):
...
Edycja np. /etc/apt/sources.listKod:
nano
A nie nano nazwa_pliku? Wysil się trochę bardziej. To co napisałeś, to raptem nic-nie-robiąca część polecenia.
Jest jeszcze pico, vim, a jak wywołasz "gedit nazwa_pliku" to otworzysz plik w gedicie. Co więcej, jeśli zrobisz to jako root, dasz radę nawet modyfikować pliki konfiguracyjne.
Ale bajer, nie?
Trin napisał(-a):
Jest jeszcze pico, vim, a jak wywołasz "gedit nazwa_pliku" to otworzysz plik w gedicie. Co więcej, jeśli zrobisz to jako root, dasz radę nawet modyfikować pliki konfiguracyjne.
Ale bajer, nie?
Vim dla początkujących? żeby sobie wygenerowali najbezpieczniejsze hasło świata przy okazji wychodzenia z Vima? :DDD
Jacekalex napisał(-a):
Vim dla początkujących? żeby sobie wygenerowali najbezpieczniejsze hasło świata przy okazji wychodzenia z Vima? :DDD
Ten żart, zawsze mnie bawi :D
adi1423 bana masz na google?
Bez sensu dla mnie ten wątek... Równie dobrze całe forum mogło by być w jednym wątku... Jak dla mnie /dev/null. Jeszcze gdyby to było dobrze napisane, ale...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2013-04-29 16:04:18)
@up True story.
Wątek wałkowany x razy. Wystarczy hasło jak w tytule do szukajki wrzucić, a otrzyma się kilkanaście sensownych stron właśnie z poruszaną kwestią.
@Jacekalex
Dobre! Nie miałem jeszcze okazji natrafić na podobny żart :)
Zainstaluj sobie debian-reference-pl i debian-handbook.
I tu masz jeszcze:
http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/
http://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference/index.en.html
IMHO wątek rzeczywiście trochę bezsensowny.
@Jacekalex żarcik +1 znam to z autopsji ;p
adi1423 na DUGu ludzie tolerancyjni i chętni do pomocy, ale Ty zakładasz normalnie takie wątki, że się robi niedobrze. przydatne komendy "nano" - ? no proszę Cię. W internecie jest 1000x takich spisów. Tak czytam twoje niektóre posty i nie wiem czy robisz sobie żarty czy zamiast uczyć się matematyki instalujesz Linuxy.
dominbik napisał(-a):
@Jacekalex żarcik +1 znam to z autopsji ;p
adi1423 na DUGu ludzie tolerancyjni i chętni do pomocy, ale Ty zakładasz normalnie takie wątki, że się robi niedobrze. przydatne komendy "nano" - ? no proszę Cię. W internecie jest 1000x takich spisów. Tak czytam twoje niektóre posty i nie wiem czy robisz sobie żarty czy zamiast uczyć się matematyki instalujesz Linuxy.
większość to żarty :) oprócz trzech pierwszych i mojego nowego czyli jak narazie ostatniego bo mój pierwszy problem pwrócił i teraz jest na debianie a co do tego drugiego zamiast uczyć się matematyki bla bla to jesteś drugim userem który w ten sposób doprowadził mnie do śmiechu :)
adi1423 napisał(-a):
a co do tego drugiego zamiast uczyć się matematyki bla bla to jesteś drugim userem który w ten sposób doprowadził mnie do śmiechu :)
Może warto się nad tym głębiej zastanowić? :>
Niniejszym przywołuję wszystkich do porządku. ;)
Jeszcze tylko mongolska bajeczka:
Szedł mężczyzna drogą i spotkał mędrca, który na pytanie o sens doradzania innym odpowiedział mu:
Jeśli jedna osoba Ci powie, że jesteś koniem - wyśmiej ją;
Jeśli druga osoba Ci powie, że jesteś koniem - zastanów się nad tym;
Jeśli znajdzie się trzecia osoba, która Ci powie, że jesteś koniem - idź i kup sobie siodło.
Strony: 1