Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć
Zastanawiam się nad tym gratem:
http://www.lg.com/pl/monitory/lg-M2252D-PZ
W związku z tym kilka skromnych pytań:
1. Kolory - przekopałem całą instrukcję, i nigdzie nie widzę, jaki ma zakres kolorów,
a czytałem, że to jakiś "ekologiczny" E-IPS i ma jakieś ograniczenia w tym zakresie.
2. Wypalenie obrazu?
Jest takie ostrzeżenie, przed wyświetlaniem stałych elementów ekranu:
instrukcja LG napisał(-a):
W celu uniknięcia efektu wypalenia należy unikać wyświetlania na ekranie nieruchomych
obrazów przez dłuższy czas. W miarę możliwości należy korzystać z wygaszacza ekranu.
.....................
Jeśli na ekranie telewizora przez dłuższy czas będzie wyświetlany nieruchomy obraz, zostanie on trwale odwzorowany, na stałe zniekształcając wyświetlaną później zawartość. Zjawisko to nosi nazwę „wypalenia” i nie jest objęte gwarancją.
Jeśli przez dłuższy czas będą ustawione proporcje ekranu 4:3, może dojść do wypalenia obrazu przy krawędziach ekranu.
W celu uniknięcia efektu wypalenia należy unikać wyświetlania na ekranie nieruchomych obrazów przez dłuższy czas (powyżej 2 godzin na ekranach LCD).
W starych CRT coś podobnego rozumiałem, w plazmie też, ale ten grat, to w końcu matryca LCD niskotemperaturowa podświetlona diodami LED, które to diody też są niskonapięciowe, krawędziowe, i światło z nich idzie przez warstwę rozpraszającą.
Więc nie czaję, co i od czego może się tu "wypalać", jednak w domciu zawsze używałem rozmaite baniaki, więc na tych wypocinach LCD się aż tak dobrze nie znam.
Czy w takim razie to jest realne niebezpieczeństwo, czy to ostrzeżenie zostało z jakichś innych urządzeń, - instrukcje pisane z jednego szablonu.
Poza tym wszelkie inne informacje -i opinie na temat takiego i podobnych gratów mile widziane.
Ogólnie zamiaruję wytargać jakiś niezły monitorek 22'' IPS z TV - DVB i możliwie dddddddddłłłłłłłłłuuuuggggaaaaaśśśśśnnnnnnąąąąąąą gwarancją..
Wszelkie sugestie mile widziane . ;-)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-04-09 07:15:53)
ja jestem zadowolony z della U2312HM, nie jestem bardzo wymagającym użytkownikiem ale spokojnie mogę go polecić. Tutaj już trochę o nim pisałem http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=219376#p219376
Za taką kasę to chyba najlepszy (albo jeden z najlepszych wyborów). Ludziska polecają (sam go rozważę w najbliższej przyszłości).
A tu trochę dziegciu.
http://seremityrecenzuje.blogspot.com/2012/10/monit … 2252d-pz.html
Z tym "wypalaniem" LCD to trochę inna para kaloszy niż na poczciwych CRT ale zjawisko tez występuje. Tu raczej wystarczy się ograniczyć z maksymalnymi ustawieniami kontrastu, jasności i faktycznie nie ustawiać na stałe 4:3.
Ostatnio edytowany przez yantar (2013-04-09 18:00:15)
Ja natomiast zawsze z CRT miałem monitory jeśli nie z górnej, to ze średniej półki.
I pomimo, że kompy chodziły całymi dniami, a pasek narzędziowy był jest od 15 lat zawsze w tym samym miejscu, nigdy żadnego wypalenia nie zauważyłem.
Tym bardziej się zdziwiłem, bo matryce LCD, to są urządzenia pasywne, które filtrują światło, a nie wyświetlają, a diody czy świetlówki raczej nie pamiętają obrazu, skoro go nie wyświetlają. :D
Nie wiem tylko, jak ten E-IPS sobie z kolorami radzi, to bo to niestety nie jest normalna matryca IPS.
Raz widziałem taki w sklepie, to przynajmniej jako tako wyświetlał czarny i biały :D (w przeciwieństwie do monitorów TN, które koloru białego wyświetlić nie potrafiły, o ciekawszych czcionkach nie wspominając).
Dlatego wszystkie spostrzeżenia są dla mnie cenne.
Choć oczywiście nie uważam w ogóle LCD za zbyt dobry zakup, ale monitorów CRT już praktycznie nie ma zbyt wielu. ;P
Pozdrawiam
;-)
Na rynku jest jak jest. LG ma przeważnie to do siebie, że oferuje coś z nieco lepszego przedziału w niższej cenie. IPS (nawet jakaś tam E) to jednak nie TN-ka (raczej i tak będzie lepiej wyświetlać kolory niż TN nawet za 1200-1400zl). Nie wiem na czym dokładnie opiera się "wypalenie" LCD ale ludziom się to przytrafia (boczne pasy po 4:3 itd), być może silne naświetlenie powolutku jednak degraduje którąś z warstw aż tak się w temat nie zagłębiałem. Dużo chyba zależy od producenta i typu matrycy, a i pewnie nawet poszczególnych egzemplarzy (to ostatnie to masakryczna bolączka LCD).
Osobiście erę typowych monitorów LCD pożegnam bez większych żali (do tej pory nie mogę odżałować, że nie kupiłem na ostatnich wyprzedażach magazynowych profesjonalnej 21" iiyamy CRT (550zł sic) bo mi się wydawało, że za dużo żre prądu).
Przy całym zalewie rynku monitorami prawda jest taka, że dobre LCD zaczynają się od ~2000zł (że o dostaniu czegoś 16:10 nie wspomnę)
Ostatnio edytowany przez yantar (2013-04-10 17:15:44)
@Jacekalex:
To ostrzeżenie o wypalaniu chyba dają wszyscy w LCD, ale o wypaleniu realnym ja jeszcze nie słyszałem, niby może jakoś się zdarzyć...
Co do monitora - IPS wyswietla lepiej kolory i ma ZNACZNIE lepsze konty widzenia od TN... ALE potrafi "srebrzyć" - tzn czerń pod odpowiednim kątem zamiast czarna jest jakby srebrna - tak ma większość IPS. Ja jednakże bardziej martwiłbym się input lagiem - większośc LG których testy udało mi się wyszperać miały dość wysoki IL, a jak przesiadasz się z CRT to bedziesz na to baaardzo wyczulony - wiem coś o tym ;]
EDIT:
Hmmm co do Input lag to niby tutaj:
http://translate.google.pl/translate?hl=en&sl=h … d=0CC4Q7gEwAA
Napisano (wg google translate przynajmniej ;] ) że:
"The color reproduction, moving resolution and input lag (input lag) is almost non-existent, so that players quick adventure and FPS will be more than happy with this model"
Pytanie co znaczy "almost non-existant" - dla jednych to będzie 5 ms dla innych 50 ms :/ po sobie wiem że CRT'kowcą ciężko zaakceptować taki lag, mimo że wychowani na LCD będą się pukać w głowę i komentować w stylu: "ale o co Ci chodzi??" ;]
Przydał by się dokładniejszy test tego monitoro-telewizora, sam bym kupił jakby input lag był w miarę...
Ostatnio edytowany przez Huk (2013-04-10 13:02:53)
Czas reakcji najlepszych graczy FPS-ów to ok 15ms bodziec->reakcja (ogólnie jest to ok 30 ms jeśli dodamy czas laga od hardware, te wyliczenia widziałem gdy o monitorach LCD w każdym domu nikt nie myślał) , ~65ms opóźnienia wyświetlania względem sygnału to wieczność w grze na wyższym poziomie. Wychodzi na to, że dziś wąskim gardłem jest monitor LCD ;)
@yantar:
Tyle że CRT mają te kilka ms ze względu na lag związany z przetwarzaniem na karcie, w LCD masz powiedzmy 10 ms od karty + 5-150(tak 150 ms!!) od "upiękrzaczy" w monitorze, a różnica pomiędzy 15 a 160 ms jest ogromna - średnia dla monitorów z tego co widzę czytając reviewsy na: http://tftcentral.co.uk/ to jakieś 30-40 ms, dla ludka siedzącego na CRT może to być ciężkie do akceptacji. O innych artefaktach LCD w postaci ghostingu, słabych kątów czy kiepskich kolorów nie wspominając.
Niestety wybór monitora LCD to ciężki kawałek chleba...
Samemu byłem zdecydowany najpierw na Dell'a potem na Benq a wyszło tak że nie kupiłem do tej pory żadnego ;]
Na razie pauza, pojawią się za moment monitory podświetlone LED Backlight, które podobno mają znacznie lepsze warunki podświetlenia mattycy..
Wtedy obejrzę dokładniej monitory, i może zajrzę do skarbonki, czy dam radę wyskrobać conieco na EIZO Foris, albo ostatecznie jakiegoś grata z mtouch, widzę, że rozpoczynają zauważalny zjazd cenowy.
LG w US ma już nową ofertę monitorów, zanim dopłyną nad Wisłę, trochę wody upłynie.
I może komuś uda się trochę ms urwać z lagów matrycy przy okazji.
Dzięki za wszystkie rady, jak się te nowe wypociny LG i innych producentów pojawią w okolicy, to pewnie jeszcze trochę gadulstwa będzie.. ;).
PS.
Ten "żadnego" ma na razie jako jedyny ofertę, której nic nie mogę zarzucić. :D
Tylko nie znalazłem ostatnio żadnego zbyt ciekawego baniaka z gwarancją rozruchową i w miarę możliwości wysyłką.
Bo targać 35 kilo przez 100 km, to średnio rozkoszna przyjemność.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-04-23 07:37:48)
Niech te cośtam-IPSy szlag jasny trafi.
Mam przed nosem właśnie LG 2452D-PZ z IPS i podświetleniem LED.
Bedzie robił za telewizor, nie przy moim kompie - docelowo.
Kolory ma trochę gorsze, niż IIYAMA MA203DT wytargana za 15 zł+wysyłka na Alledrogo, która ma już mocno zjechany kineskop.
Jutro zamierzam się gorąco pomodlić, żeby takich starych baniaków do mojej śmerći nie zabrakło.
Wyrobić się ze wszystkimi parametrami takiego grata, który ma 50 różnych ustawień jest drogą przez piekło, a i tam niewiele daje, gdy podświetlenie idzie od spodu, i np konsola jest nie czarna tylko antracytowa (ładny kolor na nagrobek :D), jeśli kontrast jest 5mln/1 - to najlichszy CRT ma chyba (5mln^3)/1.
Krótko pisząc, 830 dałem, ale przepłaciłem co najmniej 500 stów, jak patrzeć na jakość obrazu.
Ciekawe, czy ten super śltaśny AH-IPS z suportem AdobeRGB i kolorem 10bit jest tak samo "udany".
Telewizja jakośtam chodzi, na razie testowałem obraz tunera po kablu chinch, wtorek zobaczę na hdmi, już zamówiony (kabel za 8 zł na ekstra zamówienie, jak to usłyszałem, to mi wszystko opadło z wrażenia - w całym mieście wołają za najdurniejszy hdmi 25 - 50, a tu sklep w centrum sprzedaje za 8 hdmi z jędna wtyczką kątową - idealny do powieszenia TV na ścianie - ma go tylko przez internet, na "extra zamówienie - w magazynie w Warszawie"). W rezultacie na kabel za 8 zeta trzeba czekać 3 -5 dni.:D
Spróbuję też na antenie, tego TV, ale to potem, wygląda na to, że pod względem interfejsu zjada Vivę na śniadanie.
Tez za kilka dni, bo łatwiej mi kupić nowe wtyczki antenowe, niż szukać w chałupie zapasowych. :D
Najlepsze są monitoryu NECa. Robie jako grafik webowy pare lat i zdecydowanie moge polecic.
@edit
Nie doczytałem z którego okresu temat. I ze juz kupiles.
Ostatnio edytowany przez alexis011 (2013-06-22 19:38:45)
Trochę informacji o obecnych monitorach ;-)
http://www.frazpc.pl/b/305731
http://www.frazpc.pl/b/307440
Ten grat poszedł na telewizor, i sprawuje się nieźle.
Ja potrzebuję monitor nie tylko do grafiki, ale żeby też trochę pograć czasem.
Ciekawe, kiedy potanieją AH-IPS albo SIPS, led - backlight, z 10bit kolor, i oczywiście szybszą niż 60 HZ matrycą (podobno w laboratorium mają (LG) od dwóch lat IPS 240HZ), ale na razie tylko podobno:
http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2010/47/ … lcd-ips.aspx.
Natomiast grafikom radzę zaglądać, co słychać w EIZO. :)
Kłopot polega na tym, ze monitory dla grafików mają z jednej strony kosmiczne ceny, z drugiej dość kiepskie czasy reakcji rzędu 25ms i więcej przy white-black, i 8 -16 ms przy gtg.
Takze do najlichszego sprawnego baniaka obecnym IPSom brakuje jakieś pięć lat energicznego rozwoju
Na obecnym gracie też jest widoczny wyraźny input-lag - nawet go nie słychać, ale widać w działaniu myszki, Quake - jakieś, na oko ~0,5 sekundy w akcji myszki, nie muszę tłumaczyć, że na starych baniakach z analogowymi wejściami nigdy nic podobnego nie widziałem nigdy w życiu.
W ogóle Ci producenci, jak nie umieją robić elektroniki o odpowiedniej wydajności, to niech sobie zadzwonią do Nvidii albo ATI, zamiast robić w 2013 roku monitor, który nie nadąża za kartą z 2007,
w dodatku na analogowym kablu VGA. :D
Pozdro
;-)
Jacekalex napisał(-a):
W ogóle Ci producenci, jak nie umieją robić elektroniki o odpowiedniej wydajności, to niech sobie zadzwonią do Nvidii albo ATI, zamiast robić w 2013 roku monitor, który nie nadąża za kartą z 2007,
w dodatku na analogowym kablu VGA. :D
Pozdro
;-)
Umieć to może i umieją, ale nie chcą. Widocznie na takiej tandecie najwięcej zarabiają, a klienci się już przyzwyczaili „że tak jest normalnie” i lepszych nie trzeba.
tym umieniem różnie bywa, Sony z lidera w TV i Monitorach z najwyższej półki awansował na producenta komórek i PS3, właśnie dlatego, ze "owszem, można lepiej, ale po co, jak ludzie kupują".
Efekt jest zawsze spóźniony ale pewny, Samsung i LG pobiły Sony, Philipsa, Panasonica i JVC, teraz w końcu Benqu i AOC zmasakrują LG i Samsunga.
Z firmą technologiczną jest jak z jazdą na rowerze, na czele stawki też trzeba mocno pedałować.
Jak ktoś nie wierzy, niech zapyta w M$, ile zarabiają na Windows Phone. :D
Albo w Sony, czemu z PS3 dokładają do produkcji telewizorów,
czy choćby w nk, czemu tam u nich tyle kont usuniętych w komentarzach.
Z drugiej strony niech zapyta w Google i w Intelu, jak to jest, grać w finale od 10 - 20 lat bez przerwy.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-23 00:15:29)