Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
dddarek napisał(-a):
A czy to jest literacki/techniczno informatyczny jezyk polski czy Wasza "gwara" typu kernel-pniac ?
Both...
dddarek napisał(-a):
zaczęło tak mulić,
Resultat uzywania SWAP'u jest znacznie gorszy niz pamiecu fizycznej (RAM) poniewaz zwalnia system i prowadzi do ciaglego uzywania twardego dysku co znacznie wplywa na jego zuzycie i raczej skraca mu zycie.
Dlatego uważam że lepiej kupić więcej ramów niż korzystać z dysku w taki sposób do którego nie został stworzony...
dddarek napisał(-a):
Wydaje mi sie, ze powinienes otworzyc osobny topic aby nie mieszac tematow. ;) (tylko mi sie wydaje):)
No jednak musisz się jeszcze trochę nauczyć o DUG-u ;)
===============================
dominbik napisał(-a):
kopiowania jakiej płyty? porównaj prędkość odczytu/zapisu na dysk a zapisu na płytę. szybciej się nie da (mówię o kopiowaniu w locie)
Kopiowanie płyty programem powiedzmy...Brasero. Zamiast dawać mu miejsce na dysku do stworzenia tymczasowego obrazu to niech to zrobi w RAM'ie. Nie znam się aż tak, ale wydaje mi się, że szybciej coś wpakować do RAM'u niż na dysk... Wydaje mi się, że jest plik (chyba w /proc) który jest plikiem 'wirtualnym' i jest to odnośnik do RAMów i może jakby tam skierować /temp'a dla Brasero to by poszło... Tak ostatnio mi się przyśniło... ;D
Dobra napisze może kiedyś w innym wątku, żeby nie "demoralizować 'młodzieży?'" ;)
P@blo napisał(-a):
Wydaje mi się, że jest plik (chyba w /proc) który jest plikiem 'wirtualnym' i jest to odnośnik do RAMów i może jakby tam skierować /temp'a dla Brasero to by poszło... Tak ostatnio mi się przyśniło... ;D
Jakikolwiek katalog możesz sobie podmontować w tmpfs i wtedy będzie w ramie… Ale i tak nic Ci to nie da w tym przypadku. :) Najwolniejszy przy kopiowaniu płyty na płytę jest odczyt/zapis z płyty/na płytę, a tego przecież nie przeskoczysz.
PS Ciekawostka: w świeżych instalacjach Wheezy'ego /tmp jest domyślnie montowany w tmpfs:
# mount /tmp as a tmpfs RAMTMP=yes
(bez reinstalacji oczywiście też można tak dać)
Domyślny rcS w Wheezym:
$ cat /usr/share/initscripts/default.rcS # # /etc/default/rcS # # Default settings for the scripts in /etc/rcS.d/ # # For information about these variables see the rcS(5) manual page. # # This file belongs to the "initscripts" package. # delete files in /tmp during boot older than x days. # '0' means always, -1 or 'infinite' disables the feature TMPTIME=0 # spawn sulogin during boot, continue normal boot if not used in 30 seconds SULOGIN=no # do not allow users to log in until the boot has completed DELAYLOGIN=no # assume that the BIOS clock is set to UTC time (recommended) UTC=yes # be more verbose during the boot process VERBOSE=no # automatically repair filesystems with inconsistencies during boot FSCKFIX=no # mount /run/lock as a tmpfs (separately from /run) RAMLOCK=yes # mount /run/shm as a tmpfs (separately from /run) RAMSHM=yes # mount /tmp as a tmpfs RAMTMP=yes
Aha! Nie załapałem... Ok, dzięki za wyjaśnienia...
@dddarek - chcę uśpić, nie zależnie od tego, czy mu klapę zamykam, czy nie, czy mam full RAM zapchany i swap powoli zapychany czy, a później wybudzić laptop - co jak co, ale uśpiony działał przez kilkanaście godzin. Obecnie hibernacja z jakimś pakietem na usw* wykonuje się lepiej niż kiedyś - ładnie informuje o wykonaniu zrzutu i stosowaniu kompresji - kiedyś potrafił nie uruchomić się na nowo, bo swapu było za mało. Póki co zostaje hibernować. Pytanie, czy zrobi poprawnie hibernację mi wraz z maszyną wirtualną uruchomioną? Suspend jeszcze dawał radę (jak mi się zapomniało zapauzować maszynę wirt.).
BTW /tmp montowany do tmpfs - w końcu nie muszę ręcznie dokładać wpisów z tym. Kiedyś jeszcze cache chromium trzymałem w RAM'ie - obecnie nie chce mi się :)
P@blo napisał(-a):
Dlatego uważam że lepiej kupić więcej ramów niż korzystać z dysku w taki sposób do którego nie został stworzony...
Mistrzu, w zwiazku z tym, ze nawet gdy masz 16 Giga RAM (ktory jest montowany parami, o czym na pewno wiesz) wystarczy iz jedna baretka "zaszwankuje" i masz duze klopoty (zawsze w najmniej odpowiednim momencie)
Jedynym wyjsciem z sytuacji jest "posiadanie" jednej partycji SWAP (minimum "wartosc" pamieci fizycznej a najlepiej podwojna) Nic Ci nie grozi poniewaz ta partycja moze nie byc nigdy uzywana. Jestes zabezpieczony ze wszystkich stron i do tego dewloperzy Debiana "goraco" polecaja. Debian bez partycji swap tez dziala z tym ze kazdy najmniejszy problem "wyjdzie" predzej czy pozniej i nie koniecznie domyslisz sie przyczyny. Inna sprawa jezeli uzywasz zwykle fichier/file swap. Katastrofa. Co do Brasero to chyba robisz sobie kpiny ? Wodim moze ci pomoc.
Kopiowanie bezposrednio z plyty na graver. Trzeba wylansowac wodim z opcja -isosize :
# wodim -v dev=/dev/cdrw -isosize /dev/cdrom
^lol^
Dobra napisze może kiedyś w innym wątku, żeby nie "demoralizować 'młodzieży?'" ;)
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=196383#p196383
@paoolo => zajmij sie zarzadzaniem energi
Pozdrawiam. ;)
dddarek napisał(-a):
SWAP (minimum "wartosc" pamieci fizycznej a najlepiej podwojna)
o minimum wartości pamięci fizycznej mówisz w przypadku hibernacji? czy zawsze? bo jak to 2 to herezja
dddarek napisał(-a):
Co do Brasero to chyba robisz sobie kpiny ?
Czemu? Jakiś zakazany program czy jak?
dddarek napisał(-a):
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=196383#p196383
No i? :P
dominbik napisał(-a):
o minimum wartości pamięci fizycznej mówisz w przypadku hibernacji? czy zawsze? bo jak to 2 to herezja
Widocznie slabo znam jezyk polski ^lol^
ZAWSZE = NA STALE Kreujesz miedzy "/" i "/home" jedna partycje SWAP. Przyklad : 4 Giga RAM => 8 Giga partycja swap i tak dalej... i spisz spokojnie.
P@blo napisał(-a):
Kopiowanie płyty programem powiedzmy...Brasero. Zamiast dawać mu miejsce na dysku do stworzenia tymczasowego obrazu to niech to zrobi w RAM'ie. Nie znam się aż tak, ale wydaje mi się, że szybciej coś wpakować do RAM'u niż na dysk... Wydaje mi się, że jest plik (chyba w /proc) który jest plikiem 'wirtualnym' i jest to odnośnik do RAMów i może jakby tam skierować /temp'a dla Brasero to by poszło... Tak ostatnio mi się przyśniło... ;D
Zaskoczyles mnie tym, ze do tego co zamierzasz zrobic (cytuje => Tzn nie żeby szło wpierw na dysk potem na płytę,] chcesz uzywac logiciel'a dla debiutantow, ktory to logiciel rejestruje Twoj najmniejszy ruch. Dlatego prosilem Cie abys otworzyl nowy topic poniewaz tak zwatpilem w dobry rezultat twojego zamiaru ze sam jestem ciekawy jak rozwiazesz ten dylemat przy pomocy Brasero. A w zwiazku z tym iz trudno sledzic i polapac sie we wszystkich dialogach (tylko wedlug mnie, mozesz sie z tym nie zgadzac) poddalem taka mysl aby odosobnic kazdy temat. Na pewno macie Wasze zwyczaje na DUG'u i nie mam zamiaru tego zmieniac.
No i? :P
Szanuj innych jesli chcesz byc szanowany. :/
@+
dddarek napisał(-a):
dominbik napisał(-a):
Widocznie slabo znam jezyk polski ^lol^
ZAWSZE = NA STALE Kreujesz miedzy "/" i "/home" jedna partycje SWAP. Przyklad : 4 Giga RAM => 8 Giga partycja swap i tak dalej... i spisz spokojnie.
to powiem Ci, że twoją zasadę wartość "pamieci fizycznej a najlepiej podwojna" można o kant dupy rozbić. przy 4GB RAM mam SWAPa 128MB i też śpię swobodnie. nawet myślałem, by go zmniejszyć. na Debianie z hibernacją mam x1.6 i wystarcza. trzeba tylko wiedzieć ile się wykorzystuje. Odpuść wytyczne i minimalne
Ja mam 8GB RAM i też śpię spokojnie...
Więcej powiem! azhag ma bodajże 128 RAM-u (nie wiem co z swapem) z tego co pamiętam i na bank śpi spokojnie :D
dominbik napisał(-a):
Odpuść wytyczne i minimalne
I wrzuć na luz ;)
Hm, to jak z tym dziwnym, bliżej nie określonym błędem usypiania laptopa? Jeszcze nie sprawdzałem, czy po ostatnich aktualizacjach w końcu się uśpi i wzbudzi poprawnie. Ale przy hibernacji np. nie chce ładować baterii :)
P.s. miałem kiedyś 32MB RAM'u i Gnome 2 uruchamiałem, później poszedł po rozum do głowy i ostał się debian poprawnie. Nie mówiąc o 8MB RAM przy Windows 95 oraz mniej niż 1MB RAM na DOS'ie < 89 roku.
Wiem, że masz think'a (inny, ale zawsze coś) to może tak pomogę:
pablo@lena:~$ aptitude search usuwsup pablo@lena:~$ aptitude search pm-tools p tpm-tools - Management tools for the TPM hardware (tools) p tpm-tools-dbg - Management tools for the TPM hardware (debug) pablo@lena:~$ aptitude search laptop-mode p laptop-mode-tools - Tools for Power Savings based on battery/AC status pablo@lena:~$ aptitude search acpid i A acpid - Demon zdarzeń ACPI p acpidump - Narzędzia zrzucające tablice systemowe ACPI do pliku ASCII pablo@lena:~$ aptitude search acpitools pablo@lena:~$ aptitude search acpit p acpitail - Pokazuje informację ACPI w stylu programu tail p acpitool - Klient ACPI wiersza poleceń p acpitool-dbg - Klient ACPI wiersza poleceń - wersja debugująca pablo@lena:~$ aptitude search laptop-dete p laptop-detect - Próbuje wykryć laptopa pablo@lena:~$ aptitude show consolekit Pakiet: consolekit Stan: zainstalowany Zainstalowany automatycznie: tak Wersja: 0.4.5-1
Jak widzisz niektórych pakietów które wymieniłeś nawet nie ma(m)... Jeśli chciałbyś jakiś plik to służę uprzejmie... Oczywiście u mnie suspend działa prawidłowo...
TPM - nie jest konieczny do usypiania laptopa - to tylko ten dziwny moduł, co niby szpieguje nasze laptopy - resztę mam, łącznie z intel* pakietami.
@down: fakt, nie zauważyłem.
Ostatnio edytowany przez paoolo (2012-03-09 21:06:00)
Ale ja też nie mam TPM ;) Nie wiem czy zauważyłeś {p|i} przy nazwach pakietów u mnie :)