Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jako że Lenny, ostatnia wersja Debiana z KDE3, zostanie już niedługo umieszczona w archiwum zaczynam się poważnie zastanawiać co z tym fantem zrobić. Powiem wprost, tego środowiska graficznego używałem "od zawsze"...
Czy ktoś stał (stoi) przed podobnym dylematem? Jeśli tak, to byłbym wdzięczny gdyby podzielił się swoimi doświadczeniami w tej kwestii. Wszelkie sugestie mile widziane.
http://www.trinitydesktop.org/
Taki sobie mały fork ;)
Ostatnio edytowany przez thomsson (2012-01-16 22:59:38)
Też kiedyś miałem dylemat. Przeszedłem po prostu na KDE4. Na początku było się ciężko przyzwyczaić ale teraz już jest "gitara". Musisz iść z postępem ;). powodzenia.
thomsson napisał(-a):
http://www.trinitydesktop.org/
;)
O tym wiem, sam prawie rok temu napisałem tego posta. Ale, co do tego środowiska mam pewne wątpliwości, jakby nie patrzeć jest ono teraz spoza dystrybucji - w związku z czym nie wiem jak będzie się w takich warunkach sprawować. Poza tym pozostaje dylemat - na jaką wersję Debiana się przesiąść ;)
KDE4 to z kolei zupełnie inne środowisko graficzne, nie jest następcą trójki w pełnym tego słowa znaczeniu... Równie dobrze można przestawić się na coś innego... Ale w sumie rozważę także i tę możliwość.
Ostatnio edytowany przez pioki (2012-01-16 23:37:51)
pioki napisał(-a):
Równie dobrze można przestawić się na coś innego...
openbox + tint2 + reszta własna
ostatnio ogarnąłem to+instalacja systemu w ~3h look (#11803 screeny archa)
ogarnij też deviantart np. http://browse.deviantart.com/customization/skins/li … gers/openbox/
http://mloodszy.deviantart.com/gallery/26983152
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-16 23:24:44)
pioki napisał(-a):
KDE4 to z kolei zupełnie inne środowisko graficzne, nie jest następcą trójki w pełnym tego słowa znaczeniu... Równie dobrze można przestawić się na coś innego...
Skoro i tak musisz się przestawiać, to równie dobrze możesz się przestawić na KDE4, nieprawdaż?
KDE4 jest następcą trójki. KDE4 jest bez porównania lepsze od KDE3. Trinity lepiej sobie darować (bez urazy Trin), bo i tak będą je portować do Qt4, więc wyjdzie im w końcu takie KDE4, z czego obecnego KDE4 będzie jeszcze bardziej do przodu (KDE5 na Qt5 :)). Jedyny problem to dystrybucje... nie dość że walą starą wersję, to jeszcze jakieś swoje błędy dodają. Nie można narzekać na KDE mając starą wersję, a ja mam starą (4.5.4), a pracy starczą lub taką samą, ale jest różnica - działa gorzej... Im nowsze KDE tym lepiej.
PS. W razie problemów na czatku forum mogę doraźnie pomagać ze znalezieniem "mitycznej opcji KDE3 w KDE4" :)
A jak to jest z wersją KDE 4.4.5 i debianem squeeze? Czy jest to stabilne środowisko? Czy nadaje się na workstation? Jedno stanowisko w pracy zamieniłbym z gnome na kde, ale nie mogę sobie pozwolić na eksperyment.
Uważąm że kde w squeeze nie jest tak dobrze dopracowane jak np. w Kubuntu lub salixie.
Ale to tylko moje osobiste odczucie
Nie wiem, jak to jest w Saliksie, ale w Kubuntu mamy świeżutkie (w miarę) kde, a w Debianie Squeeze mamy wersję dość leciwą. Dla mnie kde 4.4.5 (squeeze) może nie mieć tylu dodatków, jakie ma nowe kde4, byle było stabilne. I stąd pytanie.
Nie mam świeżego i nie narzekam.
Jak lubisz kde 3.5 to jest świeża wersja opensuse 12.1 z tym środowiskiem. Ewentualnie podoba mi się Centos 6.2 (opcjonalnie gnome i kde 4) - mam obydwa na Virtualbox od mesiąca i po aktualizacjach nic się nie dzieje. Ale najbardziej polecam Ci squeeze- mam na laptopie i nic się szczególnego nie dzieje.z kde 4.4.5. Lennego zostawiam na stacjonarce razem z aptosidem(ten się mi nie zestarzeje). Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Andrzej66 (2012-01-17 16:00:52)
nie wiem czy dalej jest ale w sidux teraz aptosid bylo zawsze kde3 teraz jest tzw - kde-lite to moze bys cos dla ciebie.
Zainstaluj tylko kde-plasma-desktop, powyłączaj wszystkie zamulacze, włącz tradycyjny układ pulpitu z ikonami a usuń wszelkie zabawki (aplety) i masz całkiem znośny i podobny do KDE3 ekran. Lekki i wygodny (~150-200 MB zużycia pamięci). Nie ma po co trzymać się trupa ;)
Lekki i wygodny (~150-200 MB zużycia pamięci).
polemizowałbym ;P
dominbik napisał(-a):
Lekki i wygodny (~150-200 MB zużycia pamięci).
polemizowałbym ;P
Polaki to tylko polemizować lubią;)
Oczywiście przeglądarka potem zjada swoje, ale spokojnie da się używać nawet na notebooku.
Nie usunięty żaden żaden istotny składnik KDE.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2012-01-17 20:22:25)
A tak się dopytam: czy jest sens instalowania kde4 na maszynie z 256 MB ramu? KDE3 dało się uruchomić bez wchodzenia w swap nawet na 128MB...
dominbik napisał(-a):
openbox + tint2
Przyznam się, że nie znam tego zarządcy okien. Z lekkich przelotnie używałem IceWM, fluxbox, WindowMaker z czego najbardziej przypadł mi do gustu ten ostatni. Jednak nie znalazłem wystarczająco dobrych odpowiedników dla konsole i konqerora... Poza tym i fluxbox, i WindowMaker potrafiły mi się "kłócić" z wine, na gnome czy kde nie miałem podobnych problemów.
NIC napisał(-a):
(...)Trinity lepiej sobie darować (bez urazy Trin), bo i tak będą je portować do Qt4(...)
To się pewnie trochę odwlecze, projekt wziął pod swoje skrzydła porzuconą bibliotekę Qt3...
pink napisał(-a):
nie wiem czy dalej jest ale w sidux teraz aptosid bylo zawsze kde3 teraz jest tzw - kde-lite to moze bys cos dla ciebie.
Czy ktoś może potwierdzić tą informację? Na stronie są kde-lite jak i kde-full; obawiam się że jest kde-lite jest jedynie jakaś odmianą kde-core... (mniejszy rozmiar po "usunięciu" zbędnych dodatków).
No cóż, wygląda na to, że będę musiał przetestować kilka rozwiązań.
Aptosid korzysta z repozytoriów Debiana i jest tam to samo KDE4.
Instalacja KDE4 na sprzęcie z mniej niż 1GB RAM sensu raczej nie ma.
Tu masz aktualne wymagania aptosida
http://manual.aptosid.com/pl/cd-content-pl.htm#cd-content
fluxbox sobie zainstaluj wszystko inne to tyko szpan ;-)
yossarian napisał(-a):
Polaki to tylko polemizować lubią;)
nie no szacun, spodziewałem się więcej niż 138MB RAM ;D
pioki napisał(-a):
A tak się dopytam: czy jest sens instalowania kde4 na maszynie z 256 MB ramu? KDE3 dało się uruchomić bez wchodzenia w swap nawet na 128MB...
nie ma. wziąłbym fluxboxa, ewentualnie openboxa+tint2 z lekkimi aplikacjami na GTK (ja nawet na C2D używam aplikacji typu rox, leafpad, gpicview) - szybkie, funkcjonalne, mogę otworzyć 1000 okien a i tak będzie dalej tak samo działać ;))
pioki napisał(-a):
używałem IceWM, fluxbox, WindowMaker z czego najbardziej przypadł mi do gustu ten ostatni. Jednak nie znalazłem wystarczająco dobrych odpowiedników dla konsole i konqerora... Poza tym i fluxbox, i WindowMaker potrafiły mi się "kłócić" z wine, na gnome czy kde nie miałem podobnych problemów.
a używałeś jakiś tematów przy fluxboxie? fluxbox potrafi być naprawdę ładny http://mloodszy.deviantart.com/gallery/25242960 gdy się go skonfiguruje
używam IceWM (nie grzeszy wyglądem, ale imo najlepszy na bardzo słabe komputery) na przemian z fluxboxem na Pentium 2 128MB RAM i nic się z Wine nie kłóci. Specjalnie odpaliłem program bez windowsowego obramowania - przesuwanie, zmiana rozmiaru - wszystko działa ok.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-17 21:38:50)
dominbik napisał(-a):
(...) i nic się z Wine nie kłóci. Specjalnie odpaliłem program bez windowsowego obramowania - przesuwanie, zmiana rozmiaru - wszystko działa ok.
W porządku, ja też w większości przypadków nie miałem problemów. Ale trafiłem na pewien program, który pod fluxboksem, czy WindowMakerem "wariuje" - za każdym razem korzystania z menu jego okno przesuwane jest o kilka pikseli do góry (konkretnie to pity2009ngsetup.exe ze strony pit.dobry.pl, wersji na aktualny rok jeszcze nie testowałem). Ale to już problem pewnie na inny wątek ;). W każdym razie pod KDE3 czy też Gnome 2 działał prawidłowo.
//Zmiana autora cytatu
//dopisek: przed chwilą przetestowałem aktualną wersję programu (pity2011ngsetup.exe) i na fuxboksie problem występuje, a na kde3 już nie ;)
Ostatnio edytowany przez pioki (2012-01-17 22:10:45)
pioki napisał(-a):
yossarian napisał(-a):
(...) i nic się z Wine nie kłóci. Specjalnie odpaliłem program bez windowsowego obramowania - przesuwanie, zmiana rozmiaru - wszystko działa ok.
To chyba nie ja pisałem ;)
jakby nie było gdybyś testował openboxa nie zraź się na początku tym, że po uruchomieniu nic nie ma prócz menu i kursora myszy; ;)
wszystko się konfiguruje w .config/openbox/ + doinstalowuje np. nitrogen do ustawienia tapety, tint2 jako panel + theme itd..
pioki napisał(-a):
Poza tym pozostaje dylemat - na jaką wersję Debiana się przesiąść ;)
testing albo stable
Ostatnio edytowany przez dominbik (2012-01-17 22:10:30)