Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
W pewnym wątku dowiedziałem się o istnieniu tego odgałęzienia KDE3 i żeby już w go do końca nie rozmywać, rozpoczynam dyskusję tutaj ;).
KDE Trinity wydaje się być czymś więcej niż tylko zbiorem poprawek bezpieczeństwa, na mapie drogowe w planach projektu można przeczytać m.in. o rezygnacji z HAL'a i przejścia na udev. Istnieją wersje pakietów na stabilne wydania Lenny, Squezze i Ubuntu.
Powiem szczerze, że projekt mnie zainteresował. Ale chyba niestety nie ma szans aby wszedł do oficjalnych repozytoriów Debiana....
Testował ktoś to środowisko w Debianie? Jaką przyszłość widzicie przed tym projektem?
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez pioki (2011-01-30 10:53:10)
Od dwóch dni używam.
Chodzi całkiem całkiem.Przynajmniej nie ssie tak jak KDE serii 4.
Stare dobre KDE 3.5.12 :)
pioki napisał(-a):
Jaką przyszłość widzicie przed tym projektem?
Jeśli projekt na dłuższą metę ma nie ulec stagnacji (czyli się cofać) — innymi słowy: przetrwać, powinien wg mnie stopniowo portować KDE 3 na Qt4 (podkreślam: portować to co jest w KDE 3, nie przepisywać wszystko od zera jak postąpiono przy KDE 4).
W przeciwnym wypadku wróżę taką samą przyszłość jak XMMS i innym aplikacjom na GTK 1.
azhag napisał(-a):
pioki napisał(-a):
Jaką przyszłość widzicie przed tym projektem?
Jeśli projekt na dłuższą metę ma nie ulec stagnacji (czyli się cofać) — innymi słowy: przetrwać, powinien wg mnie stopniowo portować KDE 3 na Qt4 (podkreślam: portować, nie przepisywać wszystko od zera jak postąpiono przy KDE 4).
Ten cel też znajduje się na mapie drogowej liście rzeczy do zrobienia ;). Ale jak na razie wygląda to na dość odległą perspektywę (spodziewane jest to w wersji 3.5.15 lub późniejszej).
Ja najbardziej obawiam się tego, aby projekt w pewnym momencie nie stanął w miejscu...
Chociaż ja jeszcze całkiem nie tak dawno zastanawiałem się nad samodzielnym portem KDE3 do Squezze, a tu taka miła niespodzianka...
Ostatnio edytowany przez pioki (2011-01-30 10:54:08)
pioki napisał(-a):
Ten cel też znajduje się na mapie drogowej ;)
Argh! Ja ci dam „mapę drogową”, do cholery! Plan, harmonogram, itd. „Roadmap” ma tyle wspólnego z „mapami” i „drogami” co „kotara” z kotami i papugami.
Człowiek, który zna angielski, wie, że „roadmap” oznacza właśnie to co wyżej napisałem. Jeżeli nie zna, a jest inteligenty, to skorzysta ze słownika lub się kogoś zapyta i się dowie. Natomiast gdy trafi się debil totalny, idiota patentowany, zadufany w sobie głupi tuman — jak jakaś dziennikarzyna lub polityczek (ciężko stwierdzić kto zaczął...), to w swej ignorancji rozbije „roadmap” na „road” i „map” i wyjdzie temu niukowi, że to „mapa drogowa”. Co gorsza potem się trafi stado kolejnych debili, którzy zaczną to powtarzać. Ale to nie powód aby błąd powielać, jeśli oczywiście ma się jakiekolwiek ambicje.
No, to się wyżyłem.
OT: Mnię się zdaje, że to było celowe :P
@azhag:
powinien wg mnie stopniowo portować KDE 3 na Qt4 (podkreślam: portować to co jest w KDE 3, nie przepisywać wszystko od zera jak postąpiono przy KDE 4).
Z tego co mi wiadomo, ilość zmian pomiędzy Qt3 a Qt4 jest na tyle duża, że łatwiej było napisać część aplikacji od zera niż portować ze starego KDE... tak więc nie liczyłbym na to zbytnio...
To może teraz z minusów, kbluetooth w tej wersji się jeszcze nie uświadczy.
Jak ktoś mocno potrzebuje bluetootha to pewnie zna blueman(gtk2) który na szczęście nie ma olbrzymich zależności.
k4misiek napisał(-a):
Jak ktoś mocno potrzebuje bluetootha to pewnie zna blueman(gtk2) który na szczęście nie ma olbrzymich zależności.
Czy jest możliwość nie używania nautilusa?
nautilus obex://[E4:EC:10:EE:9A:01]/
ładnie pozwala przeglądać telefon
konqueror twierdzi ,że protokół obex jest nie wspierany.
Trochę nie uśmiecha mi się trzymanie pół gnome tylko dla bluetootha.
ilin napisał(-a):
k4misiek napisał(-a):
Jak ktoś mocno potrzebuje bluetootha to pewnie zna blueman(gtk2) który na szczęście nie ma olbrzymich zależności.Czy jest możliwość nie używania nautilusa?
Kod:
nautilus obex://[E4:EC:10:EE:9A:01]/ładnie pozwala przeglądać telefon
konqueror twierdzi ,że protokół obex jest nie wspierany.
Trochę nie uśmiecha mi się trzymanie pół gnome tylko dla bluetootha.
Tego niestety nie wiem ani Ci nie powiem, bo po paru dniach używania wróciłem do KDE4 i aby sprawdzić, musiałbym ponownie instalować.