Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 216 217 218 219 220 … 255 ▶
Wątek Zamknięty
W jakim grobie?
To pytanie do torrentowa.
Piękny przykład manipulacji:
[22:47:12] @ZiomekPL | 10. Czy reklamy w internecie nie są uciążliwe dla Pani/Pana? [22:47:12] @ZiomekPL | TAK, NIE, NIE MAM ZDANIA [22:47:20] @ZiomekPL | które to znaczy, że są uciążliwe? :>
Albo ankieter jest skrajnie niekompetentny, albo skrajnie nadkompetentny.
Piękno logiki :) Nasz prof odpowiedziałby, że należy na to pytanie odpowiedzieć zgodnie z zasadami j.polskiego czyli "Nie - nie są uciążliwe" mimo, że logika inaczej by odpowiedziała...
P@blo napisał(-a):
należy na to pytanie odpowiedzieć zgodnie z zasadami j.polskiego czyli "Nie - nie są uciążliwe"
Co wcale nie trzeba zinterpretować, że "są uciążliwe". Równie dobrze można obwieścić światu, że "badania wskazują, że Polakom reklamy internetowe specjalnie nie przeszkadzają".
10. Czy reklamy w internecie nie są uciążliwe dla Pani/Pana?
W ogóle nie są uciążliwe (od kiedy zaprzyjaźniłem się z Noscriptem, Addblockiem, Ghostery i Cookie Monster).
:D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-12-14 11:08:15)
Jacekalex napisał(-a):
W ogóle nie są uciążliwe (od kiedy zaprzyjaźniłem się z Noscriptem, Addblockiem, Ghostery i Cookie Monster).
:D
Dlatego u nas nie musisz ich stosować :D
azhag napisał(-a):
Co wcale nie trzeba zinterpretować, że "są uciążliwe". Równie dobrze można obwieścić światu, że "badania wskazują, że Polakom reklamy internetowe specjalnie nie przeszkadzają".
Co dowodzi, że autor ankiety jest wysokiej klasy specjalistą we wkręcaniu klientów i można w ciemno zakładać, że całe stado baranów klikło tam opcję "TAK"
gdyby problem był rozpatrywany jako czysto logiczny, wystarczyłoby zastosować prawo podwójnego zaprzeczenia. ale nie jest ;)
Bodzio napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
:DDlatego u nas nie musisz ich stosować :D
I za to lubię Duga.
Strony, na których jest cokolwiek poza reklamami i bełkotem pseudomerytorycznym coraz trudniej znaleźć w necie. ;P
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-12-14 12:12:39)
rychu napisał(-a):
Co dowodzi, że autor ankiety jest wysokiej klasy specjalistą we wkręcaniu klientów i można w ciemno zakładać, że całe stado baranów klikło tam opcję "TAK
To by postąpili zgodnie z logiką... Niestety Polacy (chodzi o język) nie jest logiczny i jak mówię należało by odpowiedzieć NIE.
azhag napisał(-a):
A to swoją drogą :D bo błąd może być tutaj popełniony dwa razy niezależnie... Raz przy dawaniu odpowiedzi raz przy czytaniu ich. :/
EDIT:
Czemu mi latex nie działa??
EDIT2:
Ok już działa...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-12-14 15:16:33)
P@blo napisał(-a):
rychu napisał(-a):
Co dowodzi, że autor ankiety jest wysokiej klasy specjalistą we wkręcaniu klientów i można w ciemno zakładać, że całe stado baranów klikło tam opcję "TAK
To by postąpili zgodnie z logiką...
no nie bardzo.
"Czy reklamy w internecie nie są uciążliwe dla Pani/Pana?"
TAK?
może dla ciebie, bo ja uważam je za uciążliwe :P
@rychu:
Więc może już zakończmy temat bo ciężko się dogadać :) Nie wiemy czy autor chciał odpowiedzi logicznej czy zgodnej z zasadami języka polskiego.
A wg mnie są uciążliwe i mimo wszystko odpowiedziałbym NIE, zgodnie z logiką ;), gdzie Polak powinien powiedzieć TAK.
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-12-14 16:58:03)
P@blo napisał(-a):
A wg mnie są uciążliwe i mimo wszystko odpowiedziałbym NIE, zgodnie z logiką ;), gdzie Polak powinien powiedzieć TAK.
Ponieważ Polak zwykł odpowiadać nielogicznie?
Jest taki X w prawym górnym rogu, który oznacza: "wali mi to"
No niestety tak jest. Przykład:
Żona: Nie zrobisz obiadu?
Mąż: Nie! (nie zrobię)
Nie jest tak?
P@blo napisał(-a):
Nie jest tak?
Tak jest nie?
Mam jedną koleżankę (niezbyt bystrą) która tak odpowiada. Jeżeli ktoś nie myśli logicznie to czemu miałby mówić?
P@blo napisał(-a):
Jeżeli ktoś nie myśli logicznie to czemu miałby mówić?
Jakby mówił logicznie myśląc nielogicznie, byłoby to nielogiczne. :) Czyż nie o to Ci chodziło? :P
Tak o to mi chodziło :) Już trochę, zmęczony jestem. Wiem, że to co tu plote to jest jakaś masakra dla niektórych, ale (zwykli) ludzie tak mówią. Tak działa mowa polska jeżeli chodzi o logikę i na to się nic nie poradzi. Zwróćcie na to kiedyś uwagę... Zadawajcie dużo pytań przeczących a zobaczycie jak ludzie odpowiadają...
Np w sklepie:
A: Nie ma pani reszty?
B: Nie... (nie mam)
xD
Z tym podwójnym zaprzeczeniem, to nieprawda, o jego nielogiczności, czy rzadkim występowaniu.
Mnie się to kojarzy głównie z miłościwie nam panującymi (z ostatnich kilkunastu kadencji).
Przykład
Czy to prawda, że po ostatniej podwyżce cen podrożały wszystkie wyroby przemysłowe i artykuły pierwszej potrzeby?
To absolutna nieprawda, przykładowo elektrowozy i dźwigi budowlane potaniały o ponad 30%.....
Ciekawe, kto pamięta, w jakich latach były takie tlumaczenia...
Bo obecnie też ich nie brakuje, tylko niektórzy ich autorzy nie mają poczucia humoru. :D
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-12-14 18:51:25)
He co do zaprzeczeń :P
Trwa wykład na dość skomplikowany temat w między czasie profesor rzuca tekstem że powtórzenie słowa "nie" jest potwiedzeniem i wraca do kwesti które omawiał wcześniej... W pewnym momęcie zadaje pytanie
- Zrozumiałe?
Studenci na to
- tak tak
Prtofesor
- to jedziemy dalej :P
P@blo napisał(-a):
Np w sklepie:
A: Nie ma pani reszty?
B: Nie... (nie mam)
xD
w mcdonalds:
- z frytkami czy bez?