Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-11-22 20:13:18

P@blo - Nadworny matematyk

P@blo
Nadworny matematyk

Zmiana głośności pc speaker?

No właśnie... Nie wiem czy mi się wydaje, ale kiedyś miałem taką możliwość. Dałem na bardzo cicho i nie wiem jak zmienić tą wartość... Znalazłem niby moduły odpowiadające za to:

Kod:

pablo@lena:~$ lsmod |grep pcsp
snd_pcsp                5852  1 
snd_pcm                60232  4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcsp
snd                    39856  12 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcsp,snd_pcm,snd_timer

No i teraz jest on słyszalny np w terminalu... A po co mi to w ogóle?? A no po to ze moja lenka wydaje dźwięk kiedy jest głodna (czyt. niski poziom baterii) i czasami jak jest głośno nie słyszę tego co prowadzi do śmierci z wyczerpania.

Czy mi się wydaje czy to jest jednak możliwe (zmiana głośności)??

Pozdrawiam

ThinkPadX220i
| Procesor: Intel(R) Core(TM) i3-2310M CPU @ 2.10GHz |
|  Debian: sid   |   Arch: amd64   |   Sound: alsa   |
| No DE | WM: DWM  |  DM: .bash_profile  |  BIOS+MBR |

#2  2011-11-22 20:16:33

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Zmiana głośności pc speaker?

W alsamixer przy wyborze pod f6 czasem go nie masz? Nie mam jak sprawdzić obecnie (nie wkompilowałem w ogóle), ale wydaje mi się, że go tam kiedyś widziałem.

#3  2011-11-22 20:27:50

P@blo
Nadworny matematyk

No jest ale to nie reaguje
http://ompldr.org/vYmVsbw
To jest mój problem...

ThinkPadX220i

#4  2011-11-22 20:35:21

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Nie wiem czy to ma związek, ale moduł snd_pcsp to chyba coś nowego:

Kod:

│ CONFIG_SND_PCSP:                                                                                                                                       │
  │                                                                                                                                                        │
  │ If you don't have a sound card in your computer, you can include a                                                                                     │
  │ driver for the PC speaker which allows it to act like a primitive                                                                                      │
  │ sound card.                                                                                                                                            │
  │ This driver also replaces the pcspkr driver for beeps.                                                                                                 │
  │                                                                                                                                                        │
  │ You can compile this as a module which will be called snd-pcsp.                                                                                        │
  │ WARNING: if you already have a soundcard, enabling this                                                                                                │
  │ driver may lead to a problem. Namely, it may get loaded                                                                                                │
  │ before the other sound driver of yours, making the                                                                                                     │
  │ pc-speaker a default sound device. Which is likely not                                                                                                 │
  │ what you want. To make this driver play nicely with other                                                                                              │
  │ sound driver, you can add this into your /etc/modprobe.conf:                                                                                           │
  │ options snd-pcsp index=2                                                                                                                               │
  │ You don't need this driver if you only want your pc-speaker to beep.                                                                                   │
  │ You don't need this driver if you have a tablet piezo beeper                                                                                           │
  │ in your PC instead of the real speaker.                                                                                                                │
  │ Say N if you have a sound card.                                                                                                                        │
  │ Say M if you don't.                                                                                                                                    │
  │ Say Y only if you really know what you do.                                                                                                             │
  │ Symbol: SND_PCSP [=n]                                                                                                                                  │
  │ Type  : tristate                                                                                                                                       │
  │ Prompt: PC-Speaker support (READ HELP!)                                                                                                                │
  │   Defined at sound/drivers/Kconfig:34                                                                                                                  │
  │   Depends on: SOUND [=y] && !M68K && SND [=y] && SND_DRIVERS [=y] && PCSPKR_PLATFORM [=y] && X86 [=y] && HIGH_RES_TIMERS [=y] && INPUT [=y] && \       │
  │ EXPERIMENTAL [=y]                                                                                                                                      │
  │   Location:                                                                                                                                            │
  │     -> Device Drivers                                                                                                                                  │
  │       -> Sound card support (SOUND [=y])                                                                                                               │
  │         -> Advanced Linux Sound Architecture (SND [=y])                                                                                                │
  │           -> Generic sound devices (SND_DRIVERS [=y])                                                                                                  │
  │   Selects: SND_PCM [=y]

Kiedyś natomiast to ustrojstwo chodziło na samym module pcspkr.

EDIT: Czyli obecnie żeby chodziło na tym co wcześniej, trzeba włączyć:

Kod:

│ CONFIG_PCSPKR_PLATFORM:                                                                                                                                │
  │ This option allows to disable the internal PC-Speaker                                                                                                  │
  │ support, saving some memory.                                                                                                                           │
  │ Symbol: PCSPKR_PLATFORM [=y]                                                                                                                           │
  │ Type  : boolean                                                                                                                                        │
  │ Prompt: Enable PC-Speaker support                                                                                                                      │
  │   Defined at init/Kconfig:1013                                                                                                                         │
  │   Depends on: HAVE_PCSPKR_PLATFORM [=y] && EXPERT [=y]                                                                                                 │
  │   Location:                                                                                                                                            │
  │     -> General setup                                                                                                                                   │
  │       -> Configure standard kernel features (expert users) (EXPERT [=y])                                                                               │
  │   Selects: I8253_LOCK [=n]

oraz:

Kod:

│ CONFIG_INPUT_PCSPKR:                                                                                                                                   │
  │ Say Y here if you want the standard PC Speaker to be used for                                                                                          │
  │ bells and whistles.                                                                                                                                    │
  │ If unsure, say Y.                                                                                                                                      │
  │ To compile this driver as a module, choose M here: the                                                                                                 │
  │ module will be called pcspkr.                                                                                                                          │
  │ Symbol: INPUT_PCSPKR [=n]                                                                                                                              │
  │ Type  : tristate                                                                                                                                       │
  │ Prompt: PC Speaker support                                                                                                                             │
  │   Defined at drivers/input/misc/Kconfig:65                                                                                                             │
  │   Depends on: !S390 && INPUT [=y] && INPUT_MISC [=y] && PCSPKR_PLATFORM [=y]                                                                           │
  │     -> Device Drivers                                                                                                                                  │
  │       -> Input device support                                                                                                                          │
  │         -> Generic input layer (needed for keyboard, mouse, ...) (INPUT [=y])                                                                          │
  │           -> Miscellaneous devices (INPUT_MISC [=y])

A ten snd_pcsp wyłączyć.

#5  2011-11-22 20:39:40

P@blo
Nadworny matematyk

Tak to prawda... Ten moduł jest nowy i czytałem, że lepiej go nie instalować :D No ale co mi szkodziło... Zaraz wawale ten nowy i zobaczymy co będzie...

Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-22 20:41:21)

ThinkPadX220i

#6  2011-11-22 20:42:03

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Ja nie wiem nawet czy to faktycznie tego wina… Ale jeśli chcesz zrobić tak jak było wcześniej, to zobacz EDIT poprzedniego posta.

#7  2011-11-22 20:49:43

P@blo
Nadworny matematyk

Przeczytałem. A więc:

Kod:

pablo@lena:~$ lsmod |grep pcs
pcspkr                  1344  0

Kod:

pablo@lena:~$ cat /proc/asound/cards 
 0 [PCH            ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
                      HDA Intel PCH at 0xd1520000 irq 44

No ale zniknęła tamta 'karta'... Co nie znaczy, że jest źle... Słychać głośniczek, ale nie mam możliwości zmiany głosności... A alsie nic takiego nie widzę...

Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-22 20:50:31)

ThinkPadX220i

#8  2011-11-22 21:49:01

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Nigdy nie widziałem opcji zmiany głosności pcspkr, ale jak kiedyś miałem KDE 3.5, to w Kmixie można go było włączać/wyłączać.
Obecnie nie mam go w ogóle w jaju, i też go nie słyszę.

Jesli zawadza dzwonek terminala, to jest opcja na wyłaczenie go.
Sznurki:
http://www.cyberciti.biz/faq/how-to-linux-disable-o … for-terminal/
http://www.thinkwiki.org/wiki/How_to_disable_the_pc … r_%28beep!%29

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-11-22 21:51:27)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#9  2011-11-22 23:33:52

P@blo
Nadworny matematyk

Jacekalex napisał(-a):

Jesli zawadza dzwonek terminala, to jest opcja na wyłaczenie go.

Jacekalex napisał(-a):

Biedactwo, czytać ze zrozumieniem pani w szkole nie nauczyła?

from
;) Tylko bez obrazy ;p

Nie wadzi mi... U mnie nawet jak nie mam modułu to i tak beep przy słabej baterii jest (tudzież przy podłączeniu kabla).

Jacekalex napisał(-a):

Nigdy nie widziałem opcji zmiany głosności pcspkr...

No też mi się wydaje to niemożliwe, ale powtórzę. Kojarzę, że wtedy ten dźwięk mnie denerwował i ucieszyłem się, że mogę go ściszyć :D Może jest na sali jakiś właściciel Thinkpad'a?

Pozdr

Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-22 23:37:12)

ThinkPadX220i

#10  2011-11-23 18:27:35

P@blo
Nadworny matematyk

Jest nowa poszlaka. Kiedy zmieniam 'master' to głośność PCS też się zmienia. Wniosek? Da się... Głośniki PCS i zwykłe to te same. Problem, aby PCS był const.=MAX, ale główny nie był na max'a... Może shit sobie z tym poradzi?

ThinkPadX220i

#11  2011-11-23 21:43:21

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Nie jestem do końca pewien, ale w laptopach PC Speaker grany jest przez zwykłe głośniczki, jeśli masz Laptopa, to może tak się dzieje

Fervi

#12  2011-11-23 21:52:34

P@blo
Nadworny matematyk

No tak jest. Pytanie tylko czy da się to rozgraniczyć jak w jakimś mixerze?

ThinkPadX220i

Stopka forum