Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
No właśnie... Nie wiem czy mi się wydaje, ale kiedyś miałem taką możliwość. Dałem na bardzo cicho i nie wiem jak zmienić tą wartość... Znalazłem niby moduły odpowiadające za to:
pablo@lena:~$ lsmod |grep pcsp snd_pcsp 5852 1 snd_pcm 60232 4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcsp snd 39856 12 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcsp,snd_pcm,snd_timer
No i teraz jest on słyszalny np w terminalu... A po co mi to w ogóle?? A no po to ze moja lenka wydaje dźwięk kiedy jest głodna (czyt. niski poziom baterii) i czasami jak jest głośno nie słyszę tego co prowadzi do śmierci z wyczerpania.
Czy mi się wydaje czy to jest jednak możliwe (zmiana głośności)??
Pozdrawiam
W alsamixer przy wyborze pod f6 czasem go nie masz? Nie mam jak sprawdzić obecnie (nie wkompilowałem w ogóle), ale wydaje mi się, że go tam kiedyś widziałem.
No jest ale to nie reaguje
To jest mój problem...
Nie wiem czy to ma związek, ale moduł snd_pcsp to chyba coś nowego:
│ CONFIG_SND_PCSP: │ │ │ │ If you don't have a sound card in your computer, you can include a │ │ driver for the PC speaker which allows it to act like a primitive │ │ sound card. │ │ This driver also replaces the pcspkr driver for beeps. │ │ │ │ You can compile this as a module which will be called snd-pcsp. │ │ │ │ WARNING: if you already have a soundcard, enabling this │ │ driver may lead to a problem. Namely, it may get loaded │ │ before the other sound driver of yours, making the │ │ pc-speaker a default sound device. Which is likely not │ │ what you want. To make this driver play nicely with other │ │ sound driver, you can add this into your /etc/modprobe.conf: │ │ options snd-pcsp index=2 │ │ │ │ You don't need this driver if you only want your pc-speaker to beep. │ │ You don't need this driver if you have a tablet piezo beeper │ │ in your PC instead of the real speaker. │ │ │ │ Say N if you have a sound card. │ │ Say M if you don't. │ │ Say Y only if you really know what you do. │ │ │ │ Symbol: SND_PCSP [=n] │ │ Type : tristate │ │ Prompt: PC-Speaker support (READ HELP!) │ │ Defined at sound/drivers/Kconfig:34 │ │ Depends on: SOUND [=y] && !M68K && SND [=y] && SND_DRIVERS [=y] && PCSPKR_PLATFORM [=y] && X86 [=y] && HIGH_RES_TIMERS [=y] && INPUT [=y] && \ │ │ EXPERIMENTAL [=y] │ │ Location: │ │ -> Device Drivers │ │ -> Sound card support (SOUND [=y]) │ │ -> Advanced Linux Sound Architecture (SND [=y]) │ │ -> Generic sound devices (SND_DRIVERS [=y]) │ │ Selects: SND_PCM [=y]
Kiedyś natomiast to ustrojstwo chodziło na samym module pcspkr.
EDIT: Czyli obecnie żeby chodziło na tym co wcześniej, trzeba włączyć:
│ CONFIG_PCSPKR_PLATFORM: │ │ │ │ This option allows to disable the internal PC-Speaker │ │ support, saving some memory. │ │ │ │ Symbol: PCSPKR_PLATFORM [=y] │ │ Type : boolean │ │ Prompt: Enable PC-Speaker support │ │ Defined at init/Kconfig:1013 │ │ Depends on: HAVE_PCSPKR_PLATFORM [=y] && EXPERT [=y] │ │ Location: │ │ -> General setup │ │ -> Configure standard kernel features (expert users) (EXPERT [=y]) │ │ Selects: I8253_LOCK [=n]
oraz:
│ CONFIG_INPUT_PCSPKR: │ │ │ │ Say Y here if you want the standard PC Speaker to be used for │ │ bells and whistles. │ │ │ │ If unsure, say Y. │ │ │ │ To compile this driver as a module, choose M here: the │ │ module will be called pcspkr. │ │ │ │ Symbol: INPUT_PCSPKR [=n] │ │ Type : tristate │ │ Prompt: PC Speaker support │ │ Defined at drivers/input/misc/Kconfig:65 │ │ Depends on: !S390 && INPUT [=y] && INPUT_MISC [=y] && PCSPKR_PLATFORM [=y] │ │ Location: │ │ -> Device Drivers │ │ -> Input device support │ │ -> Generic input layer (needed for keyboard, mouse, ...) (INPUT [=y]) │ │ -> Miscellaneous devices (INPUT_MISC [=y])
A ten snd_pcsp wyłączyć.
Tak to prawda... Ten moduł jest nowy i czytałem, że lepiej go nie instalować :D No ale co mi szkodziło... Zaraz wawale ten nowy i zobaczymy co będzie...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-22 20:41:21)
Ja nie wiem nawet czy to faktycznie tego wina… Ale jeśli chcesz zrobić tak jak było wcześniej, to zobacz EDIT poprzedniego posta.
Przeczytałem. A więc:
pablo@lena:~$ lsmod |grep pcs pcspkr 1344 0
pablo@lena:~$ cat /proc/asound/cards 0 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH HDA Intel PCH at 0xd1520000 irq 44
No ale zniknęła tamta 'karta'... Co nie znaczy, że jest źle... Słychać głośniczek, ale nie mam możliwości zmiany głosności... A alsie nic takiego nie widzę...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-22 20:50:31)
Nigdy nie widziałem opcji zmiany głosności pcspkr, ale jak kiedyś miałem KDE 3.5, to w Kmixie można go było włączać/wyłączać.
Obecnie nie mam go w ogóle w jaju, i też go nie słyszę.
Jesli zawadza dzwonek terminala, to jest opcja na wyłaczenie go.
Sznurki:
http://www.cyberciti.biz/faq/how-to-linux-disable-o … for-terminal/
http://www.thinkwiki.org/wiki/How_to_disable_the_pc … r_%28beep!%29
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-11-22 21:51:27)
Jacekalex napisał(-a):
Jesli zawadza dzwonek terminala, to jest opcja na wyłaczenie go.
Jacekalex napisał(-a):
Biedactwo, czytać ze zrozumieniem pani w szkole nie nauczyła?
from
;) Tylko bez obrazy ;p
Nie wadzi mi... U mnie nawet jak nie mam modułu to i tak beep przy słabej baterii jest (tudzież przy podłączeniu kabla).
Jacekalex napisał(-a):
Nigdy nie widziałem opcji zmiany głosności pcspkr...
No też mi się wydaje to niemożliwe, ale powtórzę. Kojarzę, że wtedy ten dźwięk mnie denerwował i ucieszyłem się, że mogę go ściszyć :D Może jest na sali jakiś właściciel Thinkpad'a?
Pozdr
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-22 23:37:12)
Jest nowa poszlaka. Kiedy zmieniam 'master' to głośność PCS też się zmienia. Wniosek? Da się... Głośniki PCS i zwykłe to te same. Problem, aby PCS był const.=MAX, ale główny nie był na max'a... Może shit sobie z tym poradzi?
Nie jestem do końca pewien, ale w laptopach PC Speaker grany jest przez zwykłe głośniczki, jeśli masz Laptopa, to może tak się dzieje
Fervi
No tak jest. Pytanie tylko czy da się to rozgraniczyć jak w jakimś mixerze?
Strony: 1