Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Nadworny matematyk

No właśnie... Nie wiem czy mi się wydaje, ale kiedyś miałem taką możliwość. Dałem na bardzo cicho i nie wiem jak zmienić tą wartość... Znalazłem niby moduły odpowiadające za to:
pablo@lena:~$ lsmod |grep pcsp snd_pcsp 5852 1 snd_pcm 60232 4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcsp snd 39856 12 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_pcsp,snd_pcm,snd_timer
No i teraz jest on słyszalny np w terminalu... A po co mi to w ogóle?? A no po to ze moja lenka wydaje dźwięk kiedy jest głodna (czyt. niski poziom baterii) i czasami jak jest głośno nie słyszę tego co prowadzi do śmierci z wyczerpania.
Czy mi się wydaje czy to jest jednak możliwe (zmiana głośności)??
Pozdrawiam

Kapelusznik

W alsamixer przy wyborze pod f6 czasem go nie masz? Nie mam jak sprawdzić obecnie (nie wkompilowałem w ogóle), ale wydaje mi się, że go tam kiedyś widziałem.

Nadworny matematyk

No jest ale to nie reaguje
To jest mój problem...

Kapelusznik

Nie wiem czy to ma związek, ale moduł snd_pcsp to chyba coś nowego:
│ CONFIG_SND_PCSP: │ │ │ │ If you don't have a sound card in your computer, you can include a │ │ driver for the PC speaker which allows it to act like a primitive │ │ sound card. │ │ This driver also replaces the pcspkr driver for beeps. │ │ │ │ You can compile this as a module which will be called snd-pcsp. │ │ │ │ WARNING: if you already have a soundcard, enabling this │ │ driver may lead to a problem. Namely, it may get loaded │ │ before the other sound driver of yours, making the │ │ pc-speaker a default sound device. Which is likely not │ │ what you want. To make this driver play nicely with other │ │ sound driver, you can add this into your /etc/modprobe.conf: │ │ options snd-pcsp index=2 │ │ │ │ You don't need this driver if you only want your pc-speaker to beep. │ │ You don't need this driver if you have a tablet piezo beeper │ │ in your PC instead of the real speaker. │ │ │ │ Say N if you have a sound card. │ │ Say M if you don't. │ │ Say Y only if you really know what you do. │ │ │ │ Symbol: SND_PCSP [=n] │ │ Type : tristate │ │ Prompt: PC-Speaker support (READ HELP!) │ │ Defined at sound/drivers/Kconfig:34 │ │ Depends on: SOUND [=y] && !M68K && SND [=y] && SND_DRIVERS [=y] && PCSPKR_PLATFORM [=y] && X86 [=y] && HIGH_RES_TIMERS [=y] && INPUT [=y] && \ │ │ EXPERIMENTAL [=y] │ │ Location: │ │ -> Device Drivers │ │ -> Sound card support (SOUND [=y]) │ │ -> Advanced Linux Sound Architecture (SND [=y]) │ │ -> Generic sound devices (SND_DRIVERS [=y]) │ │ Selects: SND_PCM [=y]
Kiedyś natomiast to ustrojstwo chodziło na samym module pcspkr.
EDIT: Czyli obecnie żeby chodziło na tym co wcześniej, trzeba włączyć:
│ CONFIG_PCSPKR_PLATFORM: │ │ │ │ This option allows to disable the internal PC-Speaker │ │ support, saving some memory. │ │ │ │ Symbol: PCSPKR_PLATFORM [=y] │ │ Type : boolean │ │ Prompt: Enable PC-Speaker support │ │ Defined at init/Kconfig:1013 │ │ Depends on: HAVE_PCSPKR_PLATFORM [=y] && EXPERT [=y] │ │ Location: │ │ -> General setup │ │ -> Configure standard kernel features (expert users) (EXPERT [=y]) │ │ Selects: I8253_LOCK [=n]
oraz:
│ CONFIG_INPUT_PCSPKR: │ │ │ │ Say Y here if you want the standard PC Speaker to be used for │ │ bells and whistles. │ │ │ │ If unsure, say Y. │ │ │ │ To compile this driver as a module, choose M here: the │ │ module will be called pcspkr. │ │ │ │ Symbol: INPUT_PCSPKR [=n] │ │ Type : tristate │ │ Prompt: PC Speaker support │ │ Defined at drivers/input/misc/Kconfig:65 │ │ Depends on: !S390 && INPUT [=y] && INPUT_MISC [=y] && PCSPKR_PLATFORM [=y] │ │ Location: │ │ -> Device Drivers │ │ -> Input device support │ │ -> Generic input layer (needed for keyboard, mouse, ...) (INPUT [=y]) │ │ -> Miscellaneous devices (INPUT_MISC [=y])
A ten snd_pcsp wyłączyć.

Nadworny matematyk

Tak to prawda... Ten moduł jest nowy i czytałem, że lepiej go nie instalować :D No ale co mi szkodziło... Zaraz wawale ten nowy i zobaczymy co będzie...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-22 20:41:21)

Kapelusznik

Ja nie wiem nawet czy to faktycznie tego wina… Ale jeśli chcesz zrobić tak jak było wcześniej, to zobacz EDIT poprzedniego posta.

Nadworny matematyk

Przeczytałem. A więc:
pablo@lena:~$ lsmod |grep pcs pcspkr 1344 0
pablo@lena:~$ cat /proc/asound/cards
0 [PCH ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
HDA Intel PCH at 0xd1520000 irq 44No ale zniknęła tamta 'karta'... Co nie znaczy, że jest źle... Słychać głośniczek, ale nie mam możliwości zmiany głosności... A alsie nic takiego nie widzę...
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-22 20:50:31)

Podobno człowiek...;)

Nigdy nie widziałem opcji zmiany głosności pcspkr, ale jak kiedyś miałem KDE 3.5, to w Kmixie można go było włączać/wyłączać.
Obecnie nie mam go w ogóle w jaju, i też go nie słyszę.
Jesli zawadza dzwonek terminala, to jest opcja na wyłaczenie go.
Sznurki:
http://www.cyberciti.biz/faq/how-to-linux-disable-o … for-terminal/
http://www.thinkwiki.org/wiki/How_to_disable_the_pc … r_%28beep!%29
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-11-22 21:51:27)

Nadworny matematyk

Jacekalex napisał(-a):
Jesli zawadza dzwonek terminala, to jest opcja na wyłaczenie go.
Jacekalex napisał(-a):
Biedactwo, czytać ze zrozumieniem pani w szkole nie nauczyła?
from
;) Tylko bez obrazy ;p
Nie wadzi mi... U mnie nawet jak nie mam modułu to i tak beep przy słabej baterii jest (tudzież przy podłączeniu kabla).
Jacekalex napisał(-a):
Nigdy nie widziałem opcji zmiany głosności pcspkr...
No też mi się wydaje to niemożliwe, ale powtórzę. Kojarzę, że wtedy ten dźwięk mnie denerwował i ucieszyłem się, że mogę go ściszyć :D Może jest na sali jakiś właściciel Thinkpad'a?
Pozdr
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-22 23:37:12)

Nadworny matematyk

Jest nowa poszlaka. Kiedy zmieniam 'master' to głośność PCS też się zmienia. Wniosek? Da się... Głośniki PCS i zwykłe to te same. Problem, aby PCS był const.=MAX, ale główny nie był na max'a... Może shit sobie z tym poradzi?

Użytkownik

Nie jestem do końca pewien, ale w laptopach PC Speaker grany jest przez zwykłe głośniczki, jeśli masz Laptopa, to może tak się dzieje
Fervi

Nadworny matematyk

No tak jest. Pytanie tylko czy da się to rozgraniczyć jak w jakimś mixerze?
Strony: 1