Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Chciałem się dowiedzieć :D
Telefon komórkowy ma różne zastosowania, jednak dzięki Java'ie jest możliwość walki z komarami, muchami itd. Ja chciałbym się zapytać - Czy to działa? Osobiście wydaje mi się, że tak, ale też nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić.
http://www.pcworld.pl/ftp/antignat.anti.mosquito.od … ml#komentarze
Aplikację testuję od "dziś", jednak chcę wiedzieć czy ktoś testował? Jakieś wyniki?
Aplikacja owa korzysta z 3 trybów
15kHz
20kHz
25kHz
W sklepie Opery Mini można takie aplikacje kupić od 5zł do 15
Fervi
Hm. Audacity, generujesz dźwięki, robisz mp3, wrzucasz na phone'a. Jak ci zacznie latać, to puszczasz w pętli. To tak a propo tego, jak nie płacić, a mieć czyli DIY :)
A jak to działa? heh :)
http://mark.koli.ch/2008/11/howto-make-your-linux-system-beep.html
będę płacił, phi, mam ciekawsze wydatki :P
Jednoznacznie nie jestem w stanie tego potwierdzić (wymaga to dokładniejszych testów), ale chyba działa ;).
Podobno komary boją się ważek i może w tym problem. Soft ogólnie podobno wytwarza ultradźwięki, ale ogólnie słyszę tylko pisk :P
Fervi
Jak się nie będziesz mył przez miesiąc, to nie tylko komary, ale wszystkie żyjące istoty z wściekłymi psami włącznie, będą uciekać od Ciebie na co najmniej 100m :xD
Kilka lat temu była moda (to chyba najwłaściwsze określenie) na różne brzęczyki na komary. Jeden z nich razem z flaszką wódki (patrz dalszą część posta) trafił i w moje łapki — nie działa to-to w najmniejszym stopniu (chyba, że z odległości mniejszej niż 2 mm, bliżej do krwiopijcy nie przystawiłem).
Jacekalex napisał(-a):
Jak się nie będziesz mył przez miesiąc, to nie tylko komary
Komary akurat lubią zapach potu.
Chyba, że jednocześnie będziesz tankował równo (wystarczy kilka dni) — alkohol wydalany w pocie jest im wstrętny. :)
urbinek napisał(-a):
a tak btw, nie jest już za zimno na te cholerstwa ?
nie widziałem komara od tygodni
może fervi wszystkie odstraszył
Są komary. Wysłać Ci jednego? ;)
Nie wiem jak u was, ale we wrocku dalej ciepło (strzelam - 22°C)
Fervi
Poprawka - 24 :D
Ostatnio edytowany przez fervi (2011-10-04 14:40:14)
sprawdziłem nie działa, miałem po jednym egzemplarzu w pokoju i raczej lgnęły do wyświetlacza
Młody człowiek słyszy do 22kHz. Z wiekiem (i w przypadku prac w głośnych warunkach) słyszalne pasmo zwęża się.
To tak przy okazji 'podobno ultra, a jednak słyszę'.
Mój tato ma takie urządzenie do odstraszania komarów właśnie przez dźwięk, więc coś w tym jest. Dodam jeszcze, że za nic nie chce dać tego cuda, więc chyba działa... Ja ten dźwięk słyszę ale moja mama już nie, więc albo jestem za młody (jeszcze), albo nie jest to tak strasznie wysoki Hz.
@darian
Może daj nieco głośniej? Wg mnie powinieneś to słyszeć (to tzn ten pisk... x-/ ) A komary są, nie dużo, ale są. Nienawidzę ich... >-/
@fervi
No! Dziś byłem w krótkich spodenkach i T-shirt-cie, a wychodziłem z domu o 7:30 :D
Pozdr
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-10-04 20:15:56)
Wszystko zależy od fona jak ma mocną obudowę to można sporo drani natłuc, waląc gdzie popadnie ;D
Ten programik to imho lipa, wszyscy podpierają się jakimiś pseudowywodami o ich skuteczności od ataku na system nerwowy komarów przez ultradźwieki emitowane przez polujące nietoperze aż po częstotliwości przyciągające komary w określone miejsce.
Jakby to działało to żaden komar by nawet nie podleciał, a tak kończy się przeważnie na stwierdzeniach że "chyba jakby mniej gryzły".
Swoją droga na Linuksa kiedyś był ponoć programik Killadmin generujący ultradźwięki z serwerowego pcspeakera ;]
Cóż :D Gorzej jest zabijać komary w nocy takim telefonem :)
Zastanawia mnie jedna rzecz:
Ta "siła" 15KHz itd. - która jest najlepsza?
Dziś ustawiłem 20KHz (o 6 komar "atakował"), potem jakoś nie zauważyłem. Jednak jakiegoś komara zabiłem (koło laptopa był :D) i krwawi (upił krew?) :( Nikt mu nie powiedział o tamponach ...
Fervi
fervi napisał(-a):
Cóż :D Gorzej jest zabijać komary w nocy takim telefonem :)
Zastanawia mnie jedna rzecz:
Ta "siła" 15KHz itd. - która jest najlepsza?
Dziś ustawiłem 20KHz (o 6 komar "atakował"), potem jakoś nie zauważyłem. Jednak jakiegoś komara zabiłem (koło laptopa był :D) i krwawi (upił krew?) :( Nikt mu nie powiedział o tamponach ...
Fervi
Jesteś kobietą ??
:D
Inna kwestia czy "głośnik" w telefonie jest w stanie przenieść taką częstotliwość. Zazwyczaj projektuje się głośniki do przenoszenia częstotliwości słyszanych dla ludzi. Oczywiście wszystko zależy od klasy sprzętu. Bo są też o znacznie większym zakresie, jakie producenci montują w swoich telefonach to ciężko powiedzieć.
Z tego też jednym może działać innym nie :)
Ja do walki z komarami używam... moskitiery
I całe lato mam spokój :)
life napisał(-a):
Inna kwestia czy "głośnik" w telefonie jest w stanie przenieść taką częstotliwość.
No racja... Lepiej chyba sprawdzać na jakiś tweeterach firmy JBL :D
Moskitiera fajna, ale nie wygodnie się w niej śpi
Fervi
fervi napisał(-a):
Moskitiera fajna, ale nie wygodnie się w niej śpi
Fervi
I do wyjścia na dwór tez się nie nadaje. My w tym roku walczyliśmy z komarami na działce. Była ich plaga. Jedyny środek, który je na prawdę odstraszał i powodował, że nie podlatywały do człowieka to Mugga.