Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Podobnie jak w ubiegłuch latach, również i w tym roku opublikowaliśmy primaaprilisowe dowcipy.
Jednak tym razem było ich kilka i w innej formie niż dawniej. Zamiast próbować nabrać czytelników (chyba nikt nie wziął żartów na poważnie?), postanowiliśmy zabawić się tabloidową konwecją. W serii artykułów zatytułowanych kolejno:
- Ping złamał mi rękę
- Pinggate: to nie był wypadek!
- Ten pan już nikogo nie spinguje
przedstawiliśmy (niemal w całości) zmyśloną historię o „hakowaniu” za pomocą pinga. Za punkt wyjścia posłużyła oczywiście legendarna publikacja z Faktu Kurz złamał mi rękę. Prócz tego pokpiliśmy trochę z Gwiezdnych Wojen, Microsoftu, wizji WiOO w pewnych kręgach, nierzetelności dziennikarskiej, domorosłych marketingowców śniących o potędze, polityki i — naturalnie — tabloidowej poetyki.
Ponadto tymczasowo zmieniliśmy logo serwisu, zamiast standardowej grafiki w nagłówku naszych serwisów pojawiło się ASCII Art:
Kolejnym dowcipem, zrealizowanym we współpracy z Trin, były ramki znane z innego forum. Przykładowe użycie (niestety lub na szczęście jedyne) można znaleźć w wątku Problem z maksymalizacją w Fluxboksie. Natomiast mati75 opublikował minimalną wersję Minta, w tym jedną ze specjalnym dodatkiem.
Również Deweloperzy Debiana, we współpracy z członkami innych projektów, zafundowali nam dowcip. Próbowali nas przekonać, iż zasiedli z deweloperami innych dystrybucji przy okrągłym stole, aby stworzyć wspólnie jeden system operacyjny — Projekt Canterbury.
Mamy nadzieję, że czytanie i oglądanie tegorocznych dowcipów przyniosło wam taką samą radość jak nam ich przygotowanie. A które kawały w tym roku najbardziej się podobały?
(zobacz również tekst na portalu: http://dug.net.pl/news/253/)
No logo mogło zostać :) Było takie... konsolowe :D
Takie z deczka hackerskie :D
torrentow napisał(-a):
Takie z deczka hackerskie :D
Czy ja wiem? W końcu nikogo nie pinguje ;)
Dopisek:
hm, tak pomyślałem — a może wrzucić je do motd na DUG-owym shellu?
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-04-03 11:35:47)
Jak można to daj :)
logo to żaden psikus. ble
Ble, chcemy nowe logo, ładne takie było :(
E. Nie było to w stylu Drużyny Użytkowników Gentoo. Takiej otoczki jaka wtedy powstała na forum wokół Gentoo nikt się nie spodziewał.
azhag: możesz wkleić HTML tego loga? Zrobienie UserJS który będzie podmieniał aktualne na to ASCII nie powinno być szczególnie skomplikowane.
paoolo napisał(-a):
Takiej otoczki jaka wtedy powstała na forum wokół Gentoo nikt się nie spodziewał.
Co poniektórzy chyba do tej pory nie załapali, że Gentoo na DUG-u to był tylko żart. ;)
Ja w sumie dopiero teraz zaczęłam się łapać w tych wszystkich żartach.
1-ego nie byłam w stanie, po 3 godzinach siedzenia na dyskretnej...
Ale ten txt o pingu mnie rozbroił, gratuluję autorowi wyobraźni.
Nadrabiam ;)
jeden fail z tą ramką to fake odnośnik do regulaminu :P
Ostatnio edytowany przez Trin (2011-04-03 13:59:01)
najlepszy był tekst o pingu :]
ramka to tak sobie była zabawna ale nic nie przebije tego co było w poprzednim roku ;]. Najbardziej mi się wtedy podobało stwierdzenie jednego usera co chciał by oddać mu kasę wpłaconą na serwer DUG'a, bo on się składa na sprzęt przeznaczony na portal debianowy a nie gentoo :]
ArnVaker napisał(-a):
paoolo napisał(-a):
Takiej otoczki jaka wtedy powstała na forum wokół Gentoo nikt się nie spodziewał.
Co poniektórzy chyba do tej pory nie załapali, że Gentoo na DUG-u to był tylko żart. ;)
Nie o to mi chodziło, tylko o tę regularną wojnę w wątku na temat Gentoo, to chyba nie przygotowywaliście tygodniami? Jak tak, to pokłony dla takiego scenariusza :)
Minio napisał(-a):
azhag: możesz wkleić HTML tego loga? Zrobienie UserJS który będzie podmieniał aktualne na to ASCII nie powinno być szczególnie skomplikowane.
Proszę:
<code> ___ _ _ ___ _ _ <br /> <span style="color: #D70751">.''`.</span> | \| | | |/ __| _ _ ___| |_ _ __| |<br /> <span style="color: #D70751">: :' :</span> | |) | |_| | (_ |_| ' \/ -_) _|_| '_ \ |<br /> <span style="color: #D70751">`. `'</span> |___/ \___/ \___(_)_||_\___|\__(_) .__/_|<br /> <span style="color: #D70751">`-</span> Debian Users Gang |_| </code>
Normalnie bym zrobił to na nowej skórce (jak zeszłoroczny dowcip), ale trochę zachodu by było. Tak więc UserJS mile widziany. :)
Trin napisał(-a):
JAle ten txt o pingu mnie rozbroił, gratuluję autorowi wyobraźni.
Autor dziękuje. ;*
paoolo napisał(-a):
E. Nie było to w stylu Drużyny Użytkowników Gentoo.
BiExi napisał(-a):
ale nic nie przebije tego co było w poprzednim roku ;]
Ech, no i zawiesiłem poprzeczkę za wysoko. :)
paoolo napisał(-a):
ArnVaker napisał(-a):
paoolo napisał(-a):
Nie o to mi chodziło, tylko o tę regularną wojnę w wątku na temat Gentoo, to chyba nie przygotowywaliście tygodniami? Jak tak, to pokłony dla takiego scenariusza :)
To był spontan ;)
O dowcipie z Drużyną nie wiedział nikt, nawet Jej Wredność Trin nic ze mnie nie wydobyła (w tym roku również), choć się zarzekała, że to dla niej małe piwo (w tym roku również). A BiExi podobno rok temu po wejściu rano na DUG-a aż do Bodzia dzwoniła. ;)
Jeszcze a propos pingowej afery — w założeniu teksty jeszcze miały zostać okraszone fotkami pewnego przystojnego młodzieńca w DUG-owej koszulce z ręką w gipsie, zniszczonej skrętki, etc., ale nie miałem czasu ich wykonać, a potem nagle był 31 marca...
Tymczasem zaczynam powoli wymyślać dowcip na przyszły rok. ;)
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-04-03 14:55:49)
azhag napisał(-a):
nawet Jej Wredność Trin nic ze mnie nie wydobyła (w tym roku również), choć się zarzekała, że to dla niej małe piwo (w tym roku również).
Wyszłam z założenia, że cierpliwość jest cnotą i nie ma co dusić na siłę, ani udawać zainteresowanej (Kto to widział żeby pułapka goniła mysz?)to wtedy sam mi uchylisz rąbka tajemnicy - wciągnąłeś nawet do współpracy:P
Sukcesywnie nawet na irc'u nie okazywałam zainteresowania gdy wspominałeś o dowcipach i się udało - taki trochę social :P
Więc jakby pół punktu jest po mojej stronie bo w części Jej Wredność osiągnęła zamierzony cel.
Gdyby Jej Wredność udała się na spotkanie sam na sam z azhagus satanas i spiła dziada, i coś jeszcze :DD to by wyciągnęła wszystko. No Mata Hari z Ciebie nie będzie
Trin napisał(-a):
wtedy sam mi uchylisz rąbka tajemnicy - wciągnąłeś nawet do współpracy:P
Sukcesywnie nawet na irc'u nie okazywałam zainteresowania gdy wspominałeś o dowcipach i się udało - taki trochę social :P
Więc jakby pół punktu jest po mojej stronie bo w części Jej Wredność osiągnęła zamierzony cel.
Pff, ramka była tylko dodatkiem do dowcipu głównego, wymyślonym w ostatniej chwili. Chyba nie myślisz, że przygotowanie jej zajęło mi kilka miesięcy?
Bodzio napisał(-a):
No Mata Hari z Ciebie nie będzie
Ta, z tego chucherka to najwyżej karimata będzie ;)
Dla tych którzy nie mogą odżałować że logo w ASCII zniknęło wraz z 2 kwietnia:
http://minio.komunikatory.pl/pliki/dug_ascii_logo.user.js
Działa na bodaj wszystkich stylach, zarówno na forum jak i na portalu, w Operze oraz Iceweaselu z Greasemonkey. Powinno na wszystkim co obsługuje skrypty użytkownika, bo to w gruncie rzeczy bardzo prosty kod jest, ale nie testowałem.
Fajnie, dzięki. :)
Na forum działa, na portalu jednak nie.
azhag: SOA#1. Opera 11.00 Kompilacja 1176.
Zobacz Ustawienia -> Preferencje -> Zaawansowane -> Zawartość -> Opcje JavaScript czy masz odpowiednio wybrany globalny katalog ze skryptami użytkownika.
Albo po prostu w nagłówku dodaj kilka instrukcji @include:
// @include http://dug.net.pl/* // @include http://forum.dug.net.pl/*
Rzeczywiście, działa. To był PEBKAC — ustawiłem skrypt nie globalnie, a dla witryny...
Azhag tak przy okazji, dobra robota!
A ja myślałem że bezczelnie (licencja public domain) skopiowaliście z "mojej strony" to logo w ASCII.
Ostatnio edytowany przez womperm (2011-04-03 23:50:08)