Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Był sobie Człowiek.
Pytał, jakiego lapka warto kupić.
Ponieważ bardzo mu się spodobał mój Gentuś, w lapku miałby pracować Win$7 i jakiś fajny w miarę prosty Linux.
Sprawa byłaby prosta jak słońce, gdyby nie kilka drobiazgów:
Nvidia + Atheros i jakiś bluetoth - żeby działało na obu systemach dobrze.
I horror: gps i modem 3g - wewnętrzny.
Czy ktoś kiedyś widział podobne rozwiązanie (wyświetlacz 15 - 17 cali).
i czy, jeśli chcę zamontować gps w lapku, to czy istnieje jakaś opcja, żeby takie cudo kupić osobno, i wmontować w lapku samodzielnie.
I czy wykonalny jest moduł 3g w brzuchu lapka?
Bo na razie znalazłem jakiś HP ELitebook - ale cena jest ..... bez komentarza.
Czy ktoś widział podobne cudo z np Acera, Asusa czy Lenovo?
Ewentualnie jakiś wewnętrzny moduł gps do takich lapków.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-23 15:06:37)
Jacekalex napisał(-a):
Ewentualnie jakiś wewnętrzny moduł gps do takich lapków.
Bywają modemy 3G na PCMCIA.
Lenovo ThinkPad, od T400 już można coś takiego jak gps+3g mieć (w inny wątku było zapytanie stricte dotyczące modemów jakie instaluje lenovo w thinkpad'ach.) Albo SL300. Ogólnie na thinkwiki można się rozeznać jak stoją teraz te thinkpad'y. Ano i lenovo T400 widziałem w wersji używanej, i gdyby nie maksymalny limit, pewnie bym się skusił. Używany, chyba koło 1600zł, albo nieco ponad to, ale na pewno nie ponad 2k zł.
Archiwalna aukcja T400.
Swoją drogą, jak już chce taki wypasik po pachy, to lepiej żeby ku czemuś ten GPS i 3G służył (nie tylko do hipotetycznej nawigacji na gniazku 12V). Bo taka sprawa jak 3G+AMT+GPS+FDE+ itd.. daje sprzęt który na wypadek zguby, kradzieży, mógł być zdalnie zabezpieczony.
BTW thinkpadów ogólnie: od ponad trzech/czterech lat śledzę mniej więcej jak się sprzedaje sprzęt z second-hand'u. 4 lata temu na topie (znaczy duża ilość wyboru/ceny takie se :|) serie T20/T30, Półtora roku temu to były T4*, w zeszłym roku był nawał T60 (te przejściowe z IBM do lenovo), ostatnio zaczęły się pojawiać wersje te z 3 cyferkami od stricte lenovo (jak np. T400). SL'ek jeszcze nie widziałem w second-hand'zie. Zresztą, chcący mieć pewnego lapka tej serii, lepiej samemu się wybrać do kogoś, kto ściąga ten sprzęt, a stary on nie jest (do 3 lat max), i swojego thinkpad'a wytarłem bardziej niż poprzedni właściciel :)
Tutaj zapytanie dotyczące instalacji modemu innego niż pozwala producent. Na przyszłość ten Option by mnie interesowało, coby się mimiPCIe nie marnowało :P
BTW własnego grzebania w lapku - ibm/lenovo udostępnia coś jak Hardware Maintenance Manual, np. dla T61 :)
Ostatnio edytowany przez paoolo (2011-02-23 15:38:07)
Co do GPS - to się przyda na 100% - facet jeździ z towarem i wystawia rachunki, itp.
W ostatnim lapku "ułamał się" modem USB, bt na usb się gubi dwa razy w tygodniu, a swoją drogą takiemu użytkownikowi najlepiej byłoby wcisnąć pancernego Panasonica, gdyby nie ważył 10 kilo i kosztował 10 koła ;)
Ewentualnie, gdyby ten zakład robił nie tylko bieżącą produkcję, ale również lapki, to byłoby coś dla niego ;)
W przedostatnim "odleciał" wyświetlacz, naprawdę, nie wiem, jakim cudem.
Jeśli w Lenovo można coś takiego zadziałać (GPS) to ok, co do 3g - to najwyżej się zobaczy, jak się sprawdzi 3g przez bt z komórki.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-23 21:46:52)
/me ma gps na bluetooth. I zrobiłem z nim kilka ładnych km. Co prawda nie nawigowałem (laptop leżał na tyle mojej limuzyny, zapięty pasami ^^), ale zapisywał na bieżąco trasę. Co więcej, podwójnie polecę gps przez bt; można go umiejscowić tak, by najlepiej widział niebo.
Modem z 3g, chociażby merlin u630 (posiadam takowego, z lockiem na Erę, jeśli ktoś jest zainteresowany); wsadzam w pcmcia i surfię do woli. Co innego hs[du]pa (ale brzydko wyszło ;P).
Toteż nawet takie cudo mogę polecić; modem wbudowany, bt jest, mały, poręczny, energooszczędny. Kupiłem mojej Pani takiego cusia i sobie chwali.
Slax na tym odpala i ma się całkiem dobrze, także debian pewnie też poszedłby.
To podobno nieźle się sprawdza: http://allegro.pl/sierra-mc8780-3g-gsm-gprs-edge-hs … 43539497.html
Tylko ciekaw jestem, jak będzie w brzuchu lapka odbierał sygnał GPS.
Albo pogonię gościa po fona z gps i hs[d|u]pa, i całość podłączę do lapka przez bt.
Bo modem (ta Sierra) kosztuje ze 2 stówy, a jakby ktoś kupował komórkę, to 2 stówy sporo zmienią, a i nie w każdym lapku jest wolny port minipcie.
Tylko muszę to przedyskutować z Pacjentem ;)
Pozdrawiam ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-24 03:46:44)
Takie coś normalnie będzie działać, tylko trza wyprowadzić kable pod antenę oraz na płycie musi być wolny slot dla gniazda karty sim. To tak od strony fizycznej. Tylko trza obczaić czy hipotetyczny laptop będzie obsługiwać modem.
lis6502 napisał(-a):
/me ma gps na bluetooth. I zrobiłem z nim kilka ładnych km. Co prawda nie nawigowałem (laptop leżał na tyle mojej limuzyny, zapięty pasami ^^), ale zapisywał na bieżąco trasę.
/me też ma
Ja sobie zainstalowałem automapę na windowsie i ładnie działało przy jeździe, tylko laptop 1,5 h na baterii trzyma.
Dell Latitude E6510 oraz może jakieś inne z nieco tańszej linii dell'e.
A tak wygląda modem do tego. Jak widać pasuje do wielu tańszych modeli.
http://allegro.pl/nowy-modem-3g-dell-5540-7-2mb-s-h … 57408137.html