Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
OT: instalował ktoś Optiona albo Qualcomm'a na miniPCIe w IBM/lenovo T61? Albo inaczej: inny modem, niż dostarczał IBM/lenovo do tej serii, i czy wyskakiwał mu błąd 1804 (unathorized wwan card czy jakoś tak), na którego nie ma patcha jak w przypadku 1802 (z WiFi).
// wynocha do własnego działu — azhag
:D - paoolo
Ostatnio edytowany przez paoolo (2011-02-23 15:39:08)
Masz do wyboru dwie wersje: hardcore i hardcore.
Pierwsza to dowiedzieć sie jak zmienić pciid Twojego modemu (raczej mało prawdopodobne, ponieważ najczęściej ID jest 'wypalony' w chipie, jak MAC).
Druga, znacznie przyjemniejsza to dorwać aktualizację biosu, (chociażby do tej samej wersji którą masz) i grepnąć ją pod kątem PCI ID obecnej (fabrycznej) WAN karty. Następnie zwiedzieć się o PCI ID docelowej karty i popodmieniać bajty.
Na do widzenia obliczyć prawidłową sumę kontrolną całego obrazu, wrzucić na lapka et voila!
Materiały: http://web.dodds.net/~vorlon/wiki/blog/Upgrading_a_ThinkPad_BIOS.html
Swoją drogą, na grzyba był taki program do zmieniania obrazka startowego (przynajmniej na moim t41). Założę się, że umie on obliczyć sumę kontrolną. Może dałoby radę podmienić PCIID i potraktować obraz programem od obrazków?
Tzn pytałem się na tzw. wszelki wypadek, bo tego typu bajer/ficzer pożyteczny/praktyczny jest, gdy laptop naprawdę zawiera poważne/poufne/cenne/kosztujące masę roboty materiały, oraz dysponuje nieco lepszym systemem Intel AMT, który w przypadku braku takiej mobilności ogranicza się (zapewne) do kontroli laptopa gdy jest podpięty do WiFi z postawionym Windows'em (acz gdzieś widziałem, że jest opcja nawet obejrzenia co się dzieje na boot'cie systemu :) ale takie rzeczy chyba tylko na tych najnowszych iCore z iAMT w wyższej wersji link)
A że wytargowałem ThinkPad z wyższym numerkiem (i taki ficzerem oraz wolnym slotem miniPCIe), sprzedając poprzedniego ThinkPad, to się interesuje co pod maską chodzi :)
Strony: 1