Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-07-24 20:16:50

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Wybór mobilnego internetu...

Witam wszystkich.

Moja kuzynka, potrzebuje netu - wiem że jak nie pomogę jej w temacie to sama nic nie zrobi i nadal będzie przyjeżdżać do mnie żeby "coś pobrać" ;], stacjonarka odpada (zbyt dużo jeżdżenia po kraju) - pytanie jaki net mobilny polecilibyście przy takich założeniach:

1.Musi działać na Viście - wszystkie modemy mobilne działają z tym badziewiem... prawda?
2.Będzie wykorzystywany w stylu:poczta, stronki, gadu-gadu itp
3.Użytkowany głównie w Łodzi i innych dużych miastach, ale zasięg w domu (nieopodal Częstochowy) też by się przydał...
4.W miarę dobre transfery (choć rakieta to być nie musi)
5.Kilka GB transferu miesięcznego
6.Cena do 50-80 zł miesięcznie.

Z góry dzięki za info.

#2  2010-07-24 20:34:02

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Re: Wybór mobilnego internetu...

Ja przez 3 tygodnie używałem Play i polecam go. Chociaż oferuje prędkość tylko 1 Mbit to jednak ta prędkość na pewno jest. I można go wypróbować przez tydzień, w razie rezygnacji płacąc tylko 9,27 zł :)
Umowa na 18 m-cy miesięcznie 45 zł za 5 GB. Pierwsze 4 miechy za 1 zł :)
Przynajmniej tydzień temu jeszcze takie były warunki promocji :)
Modem Huawei nie pamiętam modelu, ale można do niego wsadzić kartę pamięci i jest connectory na antenę.
Na stronie można sprawdzić, czy jest zasięg.

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#3  2010-07-24 20:51:31

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Jako mobilny Play się nie nadaje, bts-y/zasięg tylko w/około większych-mniejszych miast. Zechce sprawdzić pocztę w drodze i kupa.

Windows 8.1

#4  2010-07-24 20:55:17

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

raven18 napisał(-a):

Jako mobilny Play się nie nadaje, bts-y/zasięg tylko w/około większych-mniejszych miast. Zechce sprawdzić pocztę w drodze i kupa.

A nie :) - Play jedzie na BTS-ach Plusa tam gdzie nie ma swoich wież, więc działa praktycznie w całej polsce. W sumie też polecam.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#5  2010-07-24 21:51:34

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Taa, jasne ;)

Windows 8.1

#6  2010-07-24 22:29:58

radziojedi - Gambini

radziojedi
Gambini

Panowie, co tu dużo mówić. Można powiedzieć, że pracuję w "erze". Zasada jest taka: wszystkie sieci mają swoje "promocje". Każda (przynajmniej większość) sieci pozwala na wypróbowanie mobilnego netu. Pożyczamy modem z każdej sieci i sprawdzamy gdzie najlepiej działa i gdzie jest najlepszy zasięg. Dopiero potem zabieramy się do analizowania "promocji".

"Given enough eyeballs, all bugs are shallow"
Eric Raymond, The Cathedral and the Bazaar: Musings on Linux and Open Source by an Accidental Revolutionary

#7  2010-07-24 22:34:33

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Tylko; takie pożyczenie w Play kosztuje 9 zł a w Orange chyba 49 :) Warto tez i na to patrzeć, a zasięg myślę, że jest podobny u wszystkich.

marg1@jid.dug.net.pl

#8  2010-07-24 22:37:24

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

marg1 napisał(-a):

Chociaż oferuje prędkość tylko 1 Mbit to jednak ta prędkość na pewno jest.

Nie prawda testowałem w środku warszawy i ledwo co 200 kb/s osiągał a dwa pokoje dalej już szalał na całym 600kb/s ja polecam PLUSA. Korzystałem w era przez 2 lata i zawsze działał (no chyba że limit mi się skończył to zapodaj stronkę i idź na kawę :) )

#9  2010-07-24 22:41:26

pioki - Użytkownik

pioki
Użytkownik

Z tego co patrzyłem to jednak Play ma "najmniejszą" mapkę zasięgu i nawet w dużych miastach zdarzają się "dziury".

Mobilny internet ma swoją specyfikę: zwykle trzeba odrobinę dłużej poczekać na wczytanie strony, zasięg drastycznie się zmniejsza we wnętrzach budynków...

#10  2010-07-24 23:51:18

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

Mozna latwo (przy malych obrotach rozomow i sms'ow) na karte w Orange. Jak nie korzysta z net'a do celow YT.com itd. to przy doladowaniu na 1miesiac (25zl) co daje blisko 1Gb (jesli nie wiecej) obecnie bonusowego dostepu do internetu, to calkowicie wystarczy. Aczkolwiek, o ile nie znajdzie sie w zasiegu 3G czy czegos takiego. Wtedy prawdziwie mozna rozwazac czy aby nie porzucic kabel i przejsc na mobilny (test w srodku Krakowa, blisko 2Mbit, dla sprawdzenia czy muli YT, szlo szybciej niz bym sie obrocil i doczekal... ale poza Krakowem, np miasto powiatowe, to zblizone do starych laczy neostrady, a na wsi prawie jak pamietny modem 56kbps :)

Modem, ZTE MF 330 :) tanio na Allegro (o ile sie zlapie), i pod Linux'em w pelni dziala. Jedyny mankament (w sumie nie jeden) - wymaga poteznie zasilanego zlacza PCMCIA (z jakims dodatkowym zasilaniem, gdyz na jednym porcie dziala, a na drugim wiesza laptopa, po wypieci dziala dalej bez problemu), pod Linux'em gubi sms'y jakie nadchodza do osoby, a soft pod Windows :/ narzuca cos na kontrole WiFi, i calkowicie odcina dostep do karty z ustawien systemowych..

Anyway, do ruchu, jaki by net nie byl, poprawka na fakt, ze polaczenie jest delikatne a dostawca ma jeszcze swoje sposoby, w pociagu czy w trasie, na wiecej jak efekt zwyklego modemu bym nie liczyl (BTW nie mialem okazji testowa :P

#11  2010-07-25 07:55:44

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Modem, ZTE MF 330 :) tanio na Allegro (o ile sie zlapie), i pod Linux'em w pelni dziala. Jedyny mankament (w sumie nie jeden) - wymaga poteznie zasilanego zlacza PCMCIA (z jakims dodatkowym zasilaniem, gdyz na jednym porcie dziala, a na drugim wiesza laptopa, po wypieci dziala dalej bez problemu), pod Linux'em gubi sms'y jakie nadchodza do osoby, a soft pod Windows :/ narzuca cos na kontrole WiFi, i calkowicie odcina dostep do karty z ustawien systemowych..

Jest jeszcze jakiś plus poza tym że jest tani? :)
Najlepsze to będą sierry, później optiony i nie oszczędzał bym na modemie ;)

Windows 8.1

#12  2010-07-25 08:33:54

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

To może ktoś, kto w tym głębiej siedział poleci jaki dobry / bardzo dobry modem ? Cena nie gra roli.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#13  2010-07-25 08:49:48

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Ja tym Huaweiem ciągnąłem duże pliki a także i torrenty i nie zrywał połączenia.
Bo z tego co napokazywali na tvn turbo, dobry modem to właśnie taki :) W ich teście żaden się takim nie okazał.

Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-25 08:50:17)

marg1@jid.dug.net.pl

#14  2010-07-25 09:17:49

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Dobry modem to z zewnętrzną antenka i najlepiej odkręcaną a nie na jakiś kabelku. Jak będzie za mały zasięg kupujesz dodatkowo antenkę za około 50-100 zł i potrafi bardzo dużo wzmocnić.
Co do Huawiem to chyba najszybciej instaluje się oprogramowanie i ma najbardziej intuicyjne. Sierry nie widziałem ale optiony :P (na winXP w sieci Orange instalacja nawet do godziny :) )
Jeszcze jedno kupuj na USB.

A właśnie mi się przypomniało jest jeden mobilny szybki pewny intrenet w oragne
modem to: Modem
chodzi na cdma, prawie pewne 1Mb/s a w testach nie spada poniżej 600kb/s. W tygodniu będę top testował w lesie gdzie ledwo co można rozmawiać. Tez 600kb/s to poza miastem na jakiejś małe wiosce. Nie wiem jak pod linuksem.

EDIT
Znajomy potwierdził wcześniej miał plusa ledwo co chodził mu internet a teraz od 3 miesięcy odkąd ma ten to nawet filmiki ogląda.

Ostatnio edytowany przez djjanek (2010-07-25 09:22:51)

#15  2010-07-25 11:51:19

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

raven18 napisał(-a):

Jest jeszcze jakiś plus poza tym że jest tani? :)

No :)

Wspominanego Huawei'a niegdys w akcji widzialem pod Windows'em. Nie bylo roznicy miedzy kablem a mobilnym, ale to bylo w miescie.

#16  2010-07-25 13:12:53

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Ja myślę tak po faryzejsku: niezależnie z jakiej sieci, trzeba po prostu sprawdzić na mapce zasięgu, czy jest zasięg, ostatecznie przecież to że internet ma być mobilny, to nie znaczy, że będzie używany dosłownie wszędzie, więc trzeba sprawdzić te miejsca, w których się będzie przebywać tudzież przebywa. :)
Modemy też są różne z tym, że jedne są za 1 zł za drugie trzeba trochę zapłacić, to też się można zapytać o radę tego sprzedawcę, no nie wiem. Prawda jest taka, że każda sieć ma swoje czarne plamy na mapie zasięgu i jedni będą uważać, że Plus jest lepszy, inni, że Orange, inni, że Era, inni, że Play.

marg1@jid.dug.net.pl

#17  2010-07-25 14:06:41

mati75 - Psuj

mati75
Psuj

Ja mam blueconnect z modemem zte mf626 i działa w miarę dobrze. Tak do 3 Mbps w zasięgu HSDPA da radę wyciągnąć. Tylko trochę słaby upload jest. Pod vistą działa.

https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

#18  2010-07-25 20:02:38

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

era podobno ma największy zasięg: http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslugi-porady/mapa_zasiegu

era wychodzi najdrożej, mam umowę na 2 lata - 50 pln, limit 1 GB (potem zwiększyłem do 80 pln za 2 GB). teraz już bym z nimi nie podpisał umowy. jedyny plus, że dali modem za zeta - option icon 225, śmiga bezproblemowo również na debianie. w centrum gdyni transfer zmierzony max do 320 kB/s, przy złej pogodzie spada do połowy

linux regd. user #248790

Stopka forum