Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#26  2010-07-06 12:37:16

sal_i - Członek DUG

sal_i
Członek DUG

Re: bankomat biometryczny w polsce

Eh no ale chyba nie unikniemy takich sytuacji. Z tymi paluchami i kontami to niby masz wybór - nie zakładaj konta (zupełnie jak do niedawna nasz -na szczęście- niedoszły prezydent) ale za to kamer CCTV coraz więcej dookoła a tylko patrzeć jak stworzą system rozpoznawania twarzy. Wtedy to już na prawdę będzie jak u Orwell'a.

“Generowanie liczb losowych jest zbyt ważne, żeby zostawiać to przypadkowi”

#27  2010-07-06 12:40:20

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Hm, założenie konta raczej wymuszą na człowieku. Pisali o którejś uczelni, gdzie władze postanowiły zmusić pracowników do korzystania z kont - wymyślili więc, że będą wypłaty w bilonie... :)

Korzystanie z konta jest ok, chodzi tylko aby zbilansować koszty i korzyści.

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#28  2010-07-06 12:48:30

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

ippo76 napisał(-a):

[nachodzi, jak wypełniam PITa... Przy okazji - NIP okazał się niewypałem, skoro trzeba podawać PESEL....

Zgodnie z przepisami, aby w pełni potwierdzić tożsamość osoby konieczne są 2 identyfikatory, czyli np NIP i PESEL...

Co do tego bankomatu, pomysł jest bardzo dobry. Kartę można zgubić, pin można zapomnieć, kartę można zgubić, może zostać skradziona, zeskanowana. A z tego, co czytam, ta technologia właściwie gwarantuje bezpieczeństwo, skoro nawet ucięty palec nie zadziała...
Oby to się wkrótce rozpowszechniło i oby w sklepach w przyszłości też powstały takie terminale ;)

Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-06 12:48:57)

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#29  2010-07-06 12:51:29

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

marg1 napisał(-a):

A z tego, co czytam, ta technologia właściwie gwarantuje bezpieczeństwo, skoro nawet ucięty palec nie zadziała...

Super, wielce mi ulżyło, że mój ucięty palec nikomu się nie przyda ;)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#30  2010-07-06 12:53:08

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

marg1 napisał(-a):

Zgodnie z przepisami, aby w pełni potwierdzić tożsamość osoby konieczne są 2 identyfikatory, czyli np NIP i PESEL...

Ta, a według przepisów marchewka to owoc, a rak to ryba :)
A po wała wprowadzali NIP?  Przypomnę - żeby identyfikować podatnika.

A skoro identyfikują dodatkowo po PESELu to okazuje się, że NIP do niczego nie był potrzebny... Ale kilka milionów ludzi przemusztrowano przed okienkami...

Dziwne, że w PL trzeba mieć 2 nry identyfikacyjne, 3 dokumenty tożsamości a i tak ktoś może wziąć na Ciebie kredyt :) A do oświadczenia trzeba koniecznie dołączyć zaświadczenie z urzędu A do urzędu B.

A ci durnie w UK nawet konstytucji nie mają i żyją...

marg1 napisał(-a):

Co do tego bankomatu, pomysł jest bardzo dobry. Kartę można zgubić, pin można zapomnieć, kartę można zgubić, może zostać skradziona, zeskanowana. A z tego, co czytam, ta technologia właściwie gwarantuje bezpieczeństwo, skoro nawet ucięty palec nie zadziała...
Oby to się wkrótce rozpowszechniło i oby w sklepach w przyszłości też powstały takie terminale ;)

Mścisz się za wątek o gentoo ;)

Ja po prostu uważam, że aby kupić bułkę nie muszę podawać odcisku palca, kodu DNA, imion rodziców, NIPu i PESELa. A karty nigdy nie zgubiłem, nikt mi też nigdy nie skradł ani nie zeskanował.

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-06 12:55:31)

ippo76@jid.dug.net.pl

#31  2010-07-06 12:53:24

sal_i - Członek DUG

sal_i
Członek DUG

Nikt nie wątpi w korzyści płynące z korzystania z konta bankowego. Problem polega na tym że usługi tego typu z założenia wymagają gromadzenia danych o użytkownikach. A im więcej danych o Kowalskim jest w posiadaniu jednego podmiotu tym większą ma on nad Kowalskim władzę. Dopóki podmioty interesują się jakimś wycinkiem naszego życia a dane zbierane są na zasadach umowy cywilnej z klientem to wszystko jest ok. Gorzej jak te podmioty zaczynają się tą wiedzą dzielić (KRD), albo jeszcze gorzej budować jedną wielką scentralizowaną bazę danych (na ten przykład PESEL2 - a no własnie, jest już nip i pesel i numery dowodów osobistych i paszportów, praw jazdy...).

Ostatnio edytowany przez sal_i (2010-07-06 12:55:46)

#32  2010-07-06 12:58:55

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

sal_i napisał(-a):

.... Dopóki podmioty interesują się jakimś wycinkiem naszego życia a dane zbierane są na zasadach umowy cywilnej z klientem to wszystko jest ok. Gorzej jak te podmioty zaczynają się tą wiedzą dzielić (KRD), albo jeszcze gorzej budować jedną wielką scentralizowaną bazę danych (na ten przykład PESEL2 - a no własnie, jest już nip i pesel i numery dowodów osobistych i paszportów, praw jazdy...).

Ale tu panuje kompletna amatorszczyzna - pamiętasz skandale z wydrukami bankowymi znajdowanymi w śmietnikach? Nie był to odosobniony przypadek.

A w urzędach nie lepiej - noszenie papierków z jednego do drugiego - oni albo i tak te dane mają albo są one zbędne. A potem kogoś zwiną, bo rzekomo uciekał od wojska (jak ten mój znajomy)...

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-06 12:59:29)

ippo76@jid.dug.net.pl

#33  2010-07-06 13:00:44

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

No, to Ty nie zgubiłeś, ale życie jest długie i jeszcze zgubisz... a ludzie zapominają pinów i gubią karty... Niestety coś kosztem czegoś, jeżeli chcemy mieć ułatwiony dostęp do naszych pieniędzy, czy np. ułatwione zakupy na raty, czy wzięcie telefonu komórkowego, to niestety musimy być zidentyfikowani po numerach.
Myślę, że z czasem będzie tak, że po palcu będzie wiadomo, że ktoś ma konto w banku, gdzie jest ubezpieczony, czy ma prawo jazdy, czy nie, gdzie pracuje ile ma dzieci, etc. Od tego nie uciekniemy.

I myślę, że dało by to wielkie oszczędności w biurokracji czy nawet samym zużyciu papieru, oszczędziłoby też czas potrzebny na wyrobienie fizycznego dokumentu, a przy tym my sami bylibyśmy strażnikiem swojej tożsamości i nie byłoby obaw, że np. zgubiliśmy dowód osobisty i ktoś na nas wziął sobie kredyt, albo, że nie mamy przy sobie prawa jazdy, a jest konieczność pojechać gdzieś samochodem.

Ostatnio edytowany przez marg1 (2010-07-06 13:09:32)

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#34  2010-07-06 13:00:52

paoolo - Oldtimer

paoolo
Oldtimer

BTW przechowywania odcisków palca. Miałem dzikie wrażenie będąc w Urzędzie Paszportowym, że odciska palca jaki składałem, notabene mówiąc, przy pomocy skanera, bo raczej to na coś takiego wyglądało, niż na czytnik pojemnościowy, prawdopodobnie został on zapisany w bazie jako obraz, niż klucz, hash czy coś innego. I zawartość ta na pewno nie jest gdzieś w paszporcie, tylko u nich w bazie, co tak sądzę.

#35  2010-07-06 13:01:31

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

To ja dopisze jeszcze kilka "nowości", żeby za kilka miesięcy nie tworzyć nowych wątków :
karta płatnicza z ekranem i karta płatnicza w "telefonie"

sal_i napisał(-a):

ale za to kamer CCTV coraz więcej dookoła a tylko patrzeć jak stworzą system rozpoznawania twarzy. Wtedy to już na prawdę będzie jak u Orwell'a.

http://www.indect-project.eu/
Edytka :
Jeszcze promo-video projektu.

Ostatnio edytowany przez ba10 (2010-07-06 13:14:21)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#36  2010-07-06 13:02:01

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

marg1 napisał(-a):

.... Od tego nie uciekniemy.

Ja wysiadam.

Jak będę chciał telefon, to sobie kupię w sklepie albo komisie, do tego kartę pre-paid.

I wcale się na to godzić nie musimy. Po prostu gadasz jak krowa w rzeźni ;)

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-06 13:07:02)

ippo76@jid.dug.net.pl

#37  2010-07-06 14:24:36

Lorenzo - Moderator

Lorenzo
Moderator

sal_i napisał(-a):

... a tylko patrzeć jak stworzą system rozpoznawania twarzy. Wtedy to już na prawdę będzie jak u Orwell'a.

Już jest i całkiem nieźle działa. Ot postępy nauki.

#38  2010-07-06 14:50:30

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Orwell jak Orwell, ale jak się ludzie nauczą ręce myć ;).

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#39  2010-07-06 14:59:25

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Sprzedam wyspę bezludną ...

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#40  2010-07-07 08:07:19

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Bodzio napisał(-a):

Sprzedam wyspę bezludną ...

Błędne myślenie. Trzeba zrobić porządeczek z władzunią :) W Bostonie w XVIII w. ludzie wkurzyli się na drogą herbatę :)

ippo76@jid.dug.net.pl

#41  2010-07-07 09:26:22

Lorenzo - Moderator

Lorenzo
Moderator

Tylko, że wtedy byli to ludzie "przedrewolucyjni". Teraz nie znajdziesz chłopa z jajami, który by wyraził chęć poprawy losu swojego i społeczeństwa przy użyciu kilku tysięcy kałaszy, wycelowanych w odpowiednie miejsce.

#42  2010-07-07 09:33:39

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Lorenzo napisał(-a):

Tylko, że wtedy byli to ludzie "przedrewolucyjni". Teraz nie znajdziesz chłopa z jajami, który by wyraził chęć poprawy losu swojego i społeczeństwa przy użyciu kilku tysięcy kałaszy, wycelowanych w odpowiednie miejsce.

Jest gorzej - teraz nie znajdziesz nikogo z jajami, kto chciałby coś zmienić za pomocą kartki wyborczej ;) Wybór między pepsi-colą i coca-colą to iluzja :)

ippo76@jid.dug.net.pl

#43  2010-07-07 10:12:45

Lorenzo - Moderator

Lorenzo
Moderator

Kartka wyborcza to iluzja

#44  2010-07-07 10:52:02

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Lorenzo napisał(-a):

Niekoniecznie. W wyborach samorządowych, w referendum ma większą moc niż w plebiscycie na cysorza ;) Ale ostatnie wybory cysorza to była iluzja :)

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-07 10:52:16)

ippo76@jid.dug.net.pl

#45  2010-07-07 10:52:12

sal_i - Członek DUG

sal_i
Członek DUG

Lorenzo napisał(-a):

Na pewno nie jest tak spektakularna jak pałka czy karabin ale żeby zaraz iluzja.

#46  2010-07-07 10:55:16

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Posiedziałem sobie wczoraj w poczekalni 2 godzinki, to i poczytałem: dość ciekawy artykuł. Mnie się spodobał, bo utwierdził mnie w mojej opinii - generalnie nie będzie lepszej polityki bez zmiany mentalnej.

Żeby nie było totalnego OT, to dodam, że w sferze bankowości też potrzebny jest przewrót mentalny ;)

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-07-07 10:55:26)

ippo76@jid.dug.net.pl

#47  2010-09-29 14:54:27

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Odświeżę temat;

wprawdzie nie o bankomatach biometrycznych chę pisać lecz o bankomatach w ogóle ale wybaczcie, bo się wściekłem.

Po dłuższej przerwie przyszło mi do skorzystania z bankomatu euronetu. Włożyłem kartę, spojrzałem na wyświetlacz zawalony jakimiś syfiastymi reklamami i jak tylko wyskoczyło "okno dialogowe" zacząłem wpisywać PIN. Po pierwszej cyfrze zdziwiłem się okrutnie, że nie widzę gwiazdki, lecz cyfrę!

Okazało się, że to był dalszy ciąg chamskiej, namolnej reklamy - to okno dialogowe służyło do podania swego numeru telefonu, na "który oddzwonimy"; żeby się tego pozbyć należało wybrać przycisk "Zamknij reklamę".

Wk@#$łem się strasznie, bo to chamstwo do n-tej potęgi - człowiek może w pośpiechu nadać swój PIN otwartym tekstem w eter, bo jakaś k@#$a połasiła się na dodatkowe kilka groszy od jakiegoś innego szmaciarza, który usiłuje sprzedać swoje g@#!niane usługi. Kino sobie urwał zrobili z bankomatu!

Wybaczcie emocje ale uważam, że to niedopuszczalne. Jak już muszą wyświetlać reklamy, to niech to robią zanim włożę kartę do czytnika oraz po tym, jak ją wyjmę. W czasie, gdy karta jest w środku klient jest "dysponentem" bankomatu i ma święte prawo w bezpieczny i spokojny sposób dokonać transakcji...

PS.
Gnidom od reklamy podpowiadam - na dworcach "marnują" się tablice Przyjazdy - Odjazdy....

ippo76@jid.dug.net.pl

Stopka forum