Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ponieważ rynek mikroprocesorów ma kolosalne znaczenie dla całej światowej gospodarki (unijnej również), a skala łamania prawa przez Intela orgomna, Komisja szykuje się do nałożenia rekordowy wysokiej kary.
całość na blogu: http://blogue.blox.pl/2009/05/Sadny-dzien-dla-Intela.html
Ja nie powiem co należałoby zrobić z tą czerwoną zgrają zwaną komisją europejską.
"Dodatkowo, Intel będzie musiał zaprzestać tych praktyk, które KE uzna za nielegalne." - komisja uzna za nielegalne, któż by pomyślał. A prawo?
Amd radziło sobie bez KE i poradziło by sobie i teraz.
no wiesz, to co facet opisuje na blogu to już nie jest zdrowa konkurencja, tylko zwykłe przekupstwo. jeżeli istnieją dowody i zeznania świadków że takie szwindle faktycznie miały miejsce, to intel powinien zostać ukarany i już. w tym wypadku unia ma rację
zresztą trudno mi nie być stronniczym, bo przecież amd rulez :]
W świecie biurwokracji łapówka jest jedynym wyjściem dla człowieka.
Duże korporacje w 4literach mają prawo itd. liczy się zdobycie dominacji na rynku i zarobienie jak najwięcej kasy. Nawet "wpadka" jak w przypadku MS z Javą, jak i teraz Intel - to ryzyko było już dawno policzone.
Ja akurat działania KE w sprawie MS i Intela oceniam pozytywnie, w pierwszym przypadku za kasę udostępniono dokumentację protokołu SMB, w drugim zobaczymy...
Akurat widzę, że Intel, podobnie Nvidia, serwują użytkownikom stare chipy pod nowa nazwą (odgrzewany kotlet), a ci co? No przecież to liderzy, zobaczcie jak szybko wypuszczają nowe procki, GPU ;-)
Od tego by się martwić czy ktoś w danej firmie bierze łapówki jest właściciel, jeśli z jakichś powodów nie chce sprzedawać czegoś to jego sprawa, a jeśli nie ma nad tym kontroli to jego ból. KE nie jest od uznawania kogoś winnym tylko sąd jest od tego. A może AMD wlepił łapówkę komuś z KE? :)
Co gdzie i jak to i tak sie nie dowiemy, intel twierdzi ze ma dowody na swoja niewinnosc, udostepnili by wszystkie dowody za i przeciw, sami bysmy se ocenili co i jak, maili jest kilka tysiecy ;d.
Logicznie niemożliwym jest udowodnić, że się czegoś nie zrobiło. Świat się wywraca do góry nogami. Może ktoś spróbuje udowodnić, że nie dał łapówki, skoro jej rzeczywiście nie dał? :)
dlatego już od starożytności obowiązuje zasada domniemanej niewinności. zresztą KE jest zbyt poważną instytucją, żeby puszczać teksty o łapownictwie intela nie mając solidnych na to dowodów
no proszę.
a tak zupełnie przy okazji:
However, Microsoft has accumulated a total fines of 1.676 billion euros in fines and its antitrust saga with Brussels is still ongoing.
:P
Jak ktoś ma podgląd France24, to dzisiaj to komentują. Dlatego szukałem na ich stronie. Próbowałem znaleźć oryginalną dzisiejszą wiadomość z ich komentarzem, jednak może za parę dni będą w internecie. Biorąc poprawkę na moją niezbyt dobrą znajomość angielskiego to w skrócie tak wygląda informacja z dziennika telewizyjnego France24:
Nawiązanie do chęci zakupu Google przez Microsoft.
Reklama Windows Visty Ultimate.
O dominacji firm na rynku IT.
Jaki to Intel niedobry itp.
Fragment wystąpienia przedstawicielki Komisji Europejskiej w sprawie Intela.