Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam pytanie jaka dystrybucja działała by na procesorze pentium 800MHz ,252 mb pamięci ram,zintegrowanej karcie graficznej..?
racet napisał(-a):
Mam pytanie jaka dystrybucja działała by na procesorze pentium 800MHz ,252 mb pamięci ram,zintegrowanej karcie graficznej..?
Debian?
to pytanie czy odpowidź
Jesteś na Forum Debian Users Gang, więc Debian! Jeżeli chcesz mieć środowisko graficzne, to KDE lub Gnome będą chodziły przeciętnie, ale lxde, xfce w porządku.
racet napisał(-a):
to pytanie czy odpowidź
Zadajac takie pytanie na forum o Debianie znaczna wiekszosc zasugeruje Debka.
Wracajac do pytania: debian da rade na takim sprzecie, ew. FreeBSD lub Arch a do tego fluksbox o ile potrzebujesz Xow.
dobrze wiedzieć dzięki
Arch, Debian, KateOS - Debek powinien śmigać bardzo sprawnie, Arch jak rakieta (oczywiście nie gwarantuję że jak właczysz wszelkie pierdółki to tak będzie...), KateOS też (choć KateOS to raczej ostateczność). Z taką ilością ramu możesz zapomnieć o Ubuntu, Suse i innych "Visto-podobnych".
Aha jeden warunek - środowisko graficzne XFCE, IceWM, Fluxbox, lub coś podobnego.
Każda. Choć te ładujące więcej śmieci z bólami.
Odradzałbym też dystrybucje kompilowane, np. Gentoo, Source Mage czy — przyjaciel po fachu mojej Wiedźmy ;] — Sorcerer (zresztą w ogóle je odradzam).
PS Chcialbym mieć taki dobry procek. ;]
andreq napisał(-a):
Jeżeli chcesz mieć środowisko graficzne, to KDE lub Gnome będą chodziły przeciętnie, ale lxde, xfce w porządku.
eee tam ... kde (3.5) ladnie chodzi na 400MHz i 128MB RAM - trzeba je tylko dobrze ustawic ...
NA takim sprzęcie każdy Linux pójdzie. Na dużo słabszym sprzęcie śmigał u mnie Debian .Co do środowiska graficznego to do tego możesz pokusić się o odchudzone kde 3.5 lub coś lekkiego ( xfce, fluxbox, openbox ).
CDLinux.pl - po instalce "upgrade" do Lennego
(mam cdlinuxa na celeronie 1GHz 256MB ramu plus graika radeon 9600SE)
ja mam debiana testing na petium3 700 i 384MB ram. Działam na kde i rozdzielczości 1920x1200. Wszystko to dlatego, że core2 poleciał na serwis. Działa przeciętnie, ale stabilnie. Polecam lżejsze środowisko graficzne.
racet napisał(-a):
wszystko tylko nie debian, tutaj nikt go nie toleruje
az napisał(-a):
wszystko tylko nie debian, tutaj nikt go nie toleruje
szyderca :P
azhag napisał(-a):
PS Chcialbym mieć taki dobry procek. ;]
Ja to się nie odważę chyba napisać o swoim ;)