Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
wszak ten cały ichni płatnik dyskietkami stoi
Nie ma to jak dane o świadczeniach przechowywane na dyskietkach. Zawsze można je w razie problemów potraktować hurtowo polem magnetycznym i po kłopocie. Można też zlecić ich prześwietlenie rentgenem to nawet rachunek WAT od służby zdrowia na wrzucenie w koszty uzyskają.
Idzie ku lepszemu. W ZUSie potrafią zapisywać na dyskietkach.
azhag napisał(-a):
wszak ten cały ichni płatnik dyskietkami stoi
Prawda z tymi dyskietkami ale można używać kart chipowych - tak jest przynajmniej u mnie - mogli by pójść tą drogą a nie w fdd.
Rzadko, który nowy zestaw komputerowy jest wyposażony w czytnik fdd. Ja musiałem, np. tworzyć virtuala ;>
ale to chyba jakies jaja sa z tym, zeby przetarg na kupno dyskietek robic
XXI wiek już mamy, a zus ciągle w komunie siedzi :]
a słyszeli państwo, że około 30% z naszych składek zamiast iść na renciny i emeryturki dla dziadków to właśnie ta wspaniała biurokratyczna machina pożera? cwaniaki z morskiej pianki
paoolo napisał(-a):
A to nie jest przypadkiem tak, ze "ustawa o zamowieniach publicznych" implikuje, ze oni te dyskietki MUSZA kupic za pomoca przetargu? Glowy nie dam, ale sama ustawa to i tak debilny bubel. Nie tyle co smieszny, a przykry.
Ostatnio edytowany przez zimzum (2008-11-14 15:57:18)
zimzum napisał(-a):
paoolo napisał(-a):
A to nie jest przypadkiem tak, ze "ustawa o zamowieniach publicznych" implikuje, ze oni te dyskietki MUSZA kupic za pomoca przetargu? Glowy nie dam, ale sama ustawa to i tak debilny bubel. Nie tyle co smieszny, a przykry.
moze nie przetarg, ale ogolnie robic cost takiego publicznie i w realu to sie delikatnie w glowie nie miesci, ja ci nie powiem jak to jest z ta polityka, gdyz od rzadow Buzka (pozniej Miller, Marcinkiewicz, ten akurat nam odpowiadal, Kaczynskiego, Tuska) wolimy omijac kwestie polityczne w domu... co najwyzej historie powszechna w zwiazku z PRL, od czasu do czasu slucham od rodzicow itd. ale to co sie dzieje obecnie w polityce, to dla mnie delikatnie mowiac "czarna magia"..
Panowie, panowie -bo to jest tak
Ustawa obowiązuje od kwoty 6.000 euro w przypadku dostaw i usług -> art. 6.1 ust 7 Ustawy
czyli na okrągło: 6 x 4 = 24.000 zł Dyskietka kosztuje pi razy oko 1 zł - czyli należy ogłosić przetarg, bo podlega to pod ustawę o zamówieniach publicznych. (130.000 zł)
Rozmawiałem ostatnio z zaprzyjaźnioną Panią Informatyk z Gorlickiego Oddziału ZUS. Niestety program "Płatnik" jest tak napisany, że do autoryzacji przeprowadzonej operacji, wymaga dyskietki z kluczem. Ale dyskietki - i nie ma możliwości podania ścieżki dostępu do płyty, pena, dysku. Ma być dyskietka i już.
Można to ominąć tylko w ten sposób, że zrobimy sobie w komputerze wirtualną stację dyskietek, i tam wgramy klucze i certyfikaty. Ale generowanie kluczy w Oddziale też odbywa się na dyskietkę.
ONA - moja znajoma, ja i pewnie Wy wszyscy wiecie, że co piąta - nawet nowa dyskietka nie odpala, albo nie odpala co piąta stacja dyskietek. Stąd przy generowaniu kompletu kluczy czasami zdarza się, że nawet jak przyjdziesz do oddziału z własną dyskietką, to wyjdziesz z darowaną. Oddziały zażądały od centrali aby ta dostarczyła im dyskietki, ponieważ oni nie mają zamiaru finansować zdebilałego programu Płatnik.
Bodzio napisał(-a):
[..]Rozmawiałem ostatnio z zaprzyjaźnioną Panią Informatyk z Gorlickiego Oddziału ZUS. Niestety program "Płatnik" jest tak napisany, że do autoryzacji przeprowadzonej operacji, wymaga dyskietki z kluczem. Ale dyskietki - i nie ma możliwości podania ścieżki dostępu do płyty, pena, dysku. Ma być dyskietka i już.[..]
U mnie w firmie przeszliśmy na klucze osadzone na karcie chipowej wkładanej do czytnika kart na usb. Wiem bo sam instalowałem i kontaktowałem się w tej sprawie z płatnikiem podczas instalacji. Dyskietek już nie potrzebujemy więc trochę się to rozmija z tym co piszesz ;)
Z drugiej strony zakup takiej karty jest droższy niż fd.
http://di.com.pl/news/24470,0,ZUS_180GB_danych_na_1 … tkach_35.html
ichni niedorzecznik się wypowiedział
Może przeniesiemy dyskusję gdzie indziej?
bns napisał(-a):
U mnie w firmie przeszliśmy na klucze osadzone na karcie chipowej wkładanej do czytnika kart na usb. Wiem bo sam instalowałem i kontaktowałem się w tej sprawie z płatnikiem podczas instalacji. Dyskietek już nie potrzebujemy więc trochę się to rozmija z tym co piszesz ;)
Z drugiej strony zakup takiej karty jest droższy niż fd.
Stąd wniosek, że pani nie była dobrze zorientowana.
"(...)Zwycięzca przetargu jest zobowiązany udzielić 12-miesięcznej gwarancji na dyskietki "na warunkach zawartych we wzorze umowy(...)"
12-miesieczna gwarancja na dystkietki. Wow. Swoja droga, ciekawe tez, co oznaczaja "warunki zawarte we wzorze umowy".
Jestem za przeniesieniem dyskusji, bo temat ciekawy:)
Właśnie mówili o tym w Teleexpresie. Pan z ZUS-u skomentował to tak: Mamy za stare komputery. Łatwiej zainwestować w dyskietkę niż w nowy komputer.
Bez komentarza.
A nie lepiej by było uwolnić kod programu?
fnmirk: a chwile pozniej bysmy mieli zmiane administracji dzieki zmienom jakie dokonali programisci, ktore dla ludzkosci sa "niezrozumiale" jak zwykle, a wiele razy bardziej elastyczne i ergonomiczne.. jakby dalej poszlo, moze w koncu wladze w panstwie bedzie kontrolowana, gdyz na jej wplyw beda mieli nie tylko "politycy" ale i tez sami "tworcy" oraz "uzytkownicy" tego "systemu" politycznego, ciekawa koncepcja, np taki system obslugiwalby w koncu bug'i zgalszane przez usersow co do jej funkcjownwania, oraz ciagle by ewulowal ze wzgledu na nowe oklicznosci...
szkoda ze jednak wladza swoje a ludnosc swoje... tylko wybory chyba daja namiastke tego ze jest to wolne...
paoolo napisał(-a):
a chwile pozniej bysmy mieli zmiane administracji...
Kto kogo?
http://logistyka.wnp.pl/abw-chce-skanowac-listy-prz … 61_1_0_0.html
Próbuje zmienić? My władzę czy władza nas?
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2008-11-14 21:26:28)
Ostrożnie z polityką - już zamykałem wątki jak userzy zaczęli sobie skakać do oczu
Bodzio napisał(-a):
Mamy za stare komputery.
podobno nie mają one nawet wejść usb, jak tłumaczył pan rzecznik. nie bardzo mi to pasuje do plotki, wg której zus sobie pozwala na vistę. jak to w końcu jest?
Jak byłem u ten Pani informatyk to sprzęt jaki miała był na poziomie starego DUG-owskiego serwera, czyli płaskie desktopowe Siemensy z Celeronem 333. No ale toto ma USB :P
To od 1999 roku nie wymieniali sprzętu?
Na takim sprzecie na bank maja win98, na ktorego juz bodajze od 1,5 roku nie ma aktualizacji ani zadnego wsparcia.
No takie tam stały. Przy jednej stacji to nawet był monitor monochromatyczny - taki z miodowym ekranem. Stąd pytanie, gdzie oni przejadają nasze pieniądze. Z drugiej strony serwery w Gdańsku, Wrocławiu i Warszawie muszą być nieźle wypasione
Bez względu co napiszemy to i tak to większego wpływu nie odniesie.
A w sumie co jest z projektem http://www.janosik.net/aktualnosci.html.
Wiem, że miało być, a zatrzymało się na 2007 roku.
fnmirk napisał(-a):
Bez względu co napiszemy to i tak to większego wpływu nie odniesie.
Moim zdaniem trzeba mowic i pisac o takich rzeczach. Moze chociaz jedna osoba wiecej "uswiadomi sie" i "przekona", ze cos co sie dzieje w okolo jest nie fair.