Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć. Robię sobie mały skrypcik określający poziom baterii, status zasilania, ale chciałem aby zadziałał na różnych komputerach i mam prośbę.
moglibyście wkleić wynik;
tail -n +1 -- /sys/class/power_supply/*/{status,online}
z dopiskiem czy to laptop czy stacjonarka. To by mi dużo pomogło
laptop
==> /sys/class/power_supply/C23D/status <== Unknown ==> /sys/class/power_supply/C23B/online <== 1
laptop
==> /sys/class/power_supply/BAT0/status <== Unknown ==> /sys/class/power_supply/AC/online <== 1
Bateria na 45%, tp_smapi sprawia że się nie ładuje, jedzie z AC.
Ostatnio edytowany przez enether (2014-01-25 22:50:37)
381
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:43:31)
kurde o co kaman z tymi "Unknown"ami. Ciekawe czy to wina starszego jądra czy baterii/ACPI laptopa. Powinno być {Discharging,Full,Charging}
tp_smapi (moduł jajka do obsługi ThinkPadowej baterii) sprawia, że w pewnym momencie nie jest ona ani ładowana, ani rozładowywana. Ot mimo jej obecnóści wszystko z AC leci. Stąd i unknown.
a mógłbyś pokazać wynik "acpi -b" ?
% acpi -b Battery 0: Unknown, 46% % acpitool -b Battery #1 : Unknown, 46.74% % acpitool -B Battery #1 : present Remaining capacity : 33010 mWh, 46.74% Design capacity : 71280 mWh Last full capacity : 70630 mWh, 99.09% of design capacity Capacity loss : 0.9119% Present rate : 0 mW Charging state : Unknown Battery type : Li-ion Model number : COMPATIBLE Serial number : XXX
kurde nieźle. To ten moduł zapewnia dłuższe życie baterii takim działaniem?
http://www.thinkwiki.org/wiki/Tp_smapi
Tutaj szerzej.
Zasadniczo to tak jakbyś w pewnym momencie ją fizycznie odłączył i położył obok. No dobra, pozostaje temperatura która na baterię działa. Ale ogólnie aktualne ustawienia u mnie wyglądają tak
devices/platform/smapi/BAT0/start_charge_thresh = 40 devices/platform/smapi/BAT0/stop_charge_thresh = 80
Co znaczy mniej więcej tyle co "nie ładuj baterii do poziomu powyżej 80 / nie zaczynaj jej ładować dopóki nie spadnie poniżej 40"
Mniej cykli ładowania przez to robi, poza tym czytałem że ładowanie do pełna / deep discharge bateriom na zdrowie nie wychodzą.
I znów niezawodna thinkwiki
http://www.thinkwiki.org/wiki/Battery#Battery_treatment
Stacjonarny.
$ tail -n +1 -- /sys/class/power_supply/*/{status,online} tail: cannot open ‘/sys/class/power_supply/*/status’ for reading: No such file or directory tail: cannot open ‘/sys/class/power_supply/*/online’ for reading: No such file or directory
A to na lapku z live pena, gnome desktop
user@livemor:~$ tail -n +1 -- /sys/class/power_supply/*/{status,online} ==> /sys/class/power_supply/BAT0/status <== Charging ==> /sys/class/power_supply/ADP1/online <== 1
po odłączeniu kabla
user@livemor:~$ tail -n +1 -- /sys/class/power_supply/*/{status,online} ==> /sys/class/power_supply/BAT0/status <== Discharging ==> /sys/class/power_supply/ADP1/online <== 0
==> /sys/class/power_supply/BAT0/status <== Full ==> /sys/class/power_supply/ADP1/online <== 1
==> /sys/class/power_supply/BAT0/status <== Discharging ==> /sys/class/power_supply/ADP1/online <== 0
==> /sys/class/power_supply/BAT0/status <== Charging ==> /sys/class/power_supply/ADP1/online <== 1
Dobra dzięki za pomoc tyle mi wystarczy.
To jeszcze ode mnie
==> /sys/class/power_supply/BAT0/status <== Discharging ==> /sys/class/power_supply/AC/online <== 0 ==> /sys/class/power_supply/BAT0/status <== Charging ==> /sys/class/power_supply/AC/online <== 1
Nie wiem czy aktualne.
11:32:39 lena:~$ tail -n +1 -- /sys/class/power_supply/*/{status,online} ==> /sys/class/power_supply/BAT0/status <== Charging ==> /sys/class/power_supply/AC/online <== 1 11:34:14 lena:~$ tail -n +1 -- /sys/class/power_supply/*/{status,online} ==> /sys/class/power_supply/BAT0/status <== Discharging ==> /sys/class/power_supply/AC/online <== 0
Maszyna poniżej.
zapomniałem jeszcze o jednym poleceniu gdybyście mogli:
tail -n +1 -- /sys/class/power_supply/*/capacity
chcę zobaczyć czy już w większości nowych Linuxów wprowadzono to i czy działa. Bo większość aplikacji liczy z /sys/class/power_supply/*/ : (charge_now/10)/(charge_full/1000) a mi się nie chce.
a np. na takim acpi -b można jeszcze bodajże wymusić aby skorzystał z /proc (to chyba woogle już jest "deprecated")
% tail -n +1 -- /sys/class/power_supply/*/capacity 78 % acpitool -b Battery #1 : Unknown, 78.52%
383
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:43:34)