Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-08-19 16:00:49

harry666t - Członek DUG

harry666t
Członek DUG

"laptop"

Ponieważ nie mam w domu neta, w końcu mam czas na różne pierdoły za które w przeciwnym wypadku nigdy bym się nie wziął :) Nudziło mi się, więc pogrzebałem po moim złomowisku, i skompletowałem następujące dość interesujące elementy:

- uszkodzony monitor LCD, 15 cali - podświetlenie matrycy raz działa, raz nie (ale ogólnie jak zacznie działać, to już działa)
- Obudowa z zasilaczem i płytą główną, w standardzie AT, prawdopodobnie uszkodzony port szeregowy, brak USB, brak zintegrowanego LANu, dźwięku i grafy, klawiatura po DIM (brak portów PS/2). Procesor Celeron 300, w wersji z tym takim szerokim złączem (: oraz 192 MB SDRAM.
- Klawiatura ze złączem DIM! :D
- Dysk 20GB z zainstalowanym już GRML 1.1 - system ten sprawdzał się już na tym sprzęcie.
- Jakiś rrrradeon, nie pamiętam teraz dokładnie jaki model. Z tego co wyczytałem, rocznikowo jak i wydajnościowo byłby odpowiednikiem mojego GeForce'a 440 MX
- Jakaś karta dźwiękowa na PCI (Debian chyba nie chce z nią gadać)
- Jakaś karta sieciowa 10/100
- Czyli nie brakuje niczego poza myszką (myszki mam, ale nie mam jak podłączyć by działała)

Plan był następujący: wybebeszyć płytę i zasilacz z obudowy. Wybebeszyć panel i elektronikę z monitora. Złożyć to wszystko do jednej, własnorobnej, kompaktowej obudowy a la Mac. Zrobić tak, aby wystarczyło postawić w miejscu, otworzyć klapkę, wyjąć klawiaturę ze schowka, podłączyć do prądu i włączyć.

Docelowo obudowa prawdopodobnie będzie z drewna (żeby była stylowa... Może nawet taki lekki steampunk). Znalazłem ostatnio w śmieciach zbierających się w obudowie mojego kompa czyjś aparat (!), więc jak odgadnę gdzie się go włącza, z pewnością dostarczę jakieś fotysze.

Prototyp obudowy wykonałem wyginając blachę starej obudowy tak, aby dopasowała się jak najładniej do bebechów posklejanych ze sobą do pożądanego kształtu taśmą klejącą. Problem jest następujący: końcowy efekt rozmiarami niewiele różni się od klasycznego peceta (ale ma już zintegrowany wyświetlacz. Eeeee.... To jest panel LCD przyklejony taśmą do tylnej strony płyty głównej). Głównymi przeszkodami są niepotrzebnie wystające karty rozszerzeń (grafika, dźwięk, sieć) oraz procesor (ten taki wtykany pionowo od góry, Slot A czy jakoś tak?). Ponadto sam sprzęt jest archaiczny i podobną konstrukcję dałoby się wykonać wyposażając go jednak w te porty USB i PS/2, nie mówiąc o działającym dźwięku (myślałem też, aby do obudowy dodać wzmacniacz i głośniki - jeden samorobny wzmacniacz gdzieś leży).

Pytanie: kto mógłby polecić jakąś płytę główną (wiem wiem, "takie rzeczy tylko w erze") o następujących cechach, od najważniejszej: zintegrowane wszystkie bebechy, niewielkie rozmiary, procesor z radiatorem jak najmniej wystający ponad płytę, niski pobór mocy, procesor z niższej półki (mój budżet na całość jest ograniczony do jednej stówy). Płyty VIA EPIA są bardzo kuszące, ale są to raczej nowe modele, i raczej nie mieszczą się w moim budżecie (aczkolwiek mignęło mi chyba parę tańszych opcji). Wszystkie inne nowe modele są zazwyczaj robione pod najnowsze procki intela i amd, a te z kolei kosztują od paru stów wzwyż (sama cena płyty sięga już stówy). Używane rupiecie ciężko gdziekolwiek znaleźć poza Allegro, a filtrowanie setek ofert staje się powoli nużące (aczkolwiek znalazłem kilka ciekawych). Jeśli ktoś miałby złom o poszukiwanych przeze mnie cechach do wydania lub opchnięcia, lub znałby kogoś, kto takowy posiada, chętnie ponegocjowałbym cenę i dokonał transakcji (:

Kolejne pytanie: touchpad. Ponieważ cała konstrukcja będzie miała charakter raczej mobilny (chciałbym sobie np. postawić ją na stoliczku obok leżaczka w ogródku i przeglądać komiksy), nie zawsze będzie gdzie machać myszą. Myślałem o trackballu - nie korzystałem z takiego urządzenia od kiedy w laptopach zaczęto instalować głaskacze, więc jeśli ktoś ma doświadczenia z kulką, niech powie, czy warto brać ją pod uwagę (lubię wygodę, a dużo słyszałem o trackballach złego). Ewentualnie touchpad, ale nie słyszałem, by sprzedawano gdzieś touchpady na PS/2 lub USB. Na Allegro latają same touchpady do laptopów bez laptopów, i to nawet dość tanio, ale nigdy nie wiadomo w jakim dialekcie chińskiego rozmawiają piny na tych ich egzotycznych końcówkach, które widać na zdjęciu (a sprzedawcy zazwyczaj nie ma co pytać). Sterownik do takiego czegoś na pewno by był, pytanie tylko, czy wystarczy jedynie polutować kabelki do portu USB, czy po drodze musi być jeszcze jakaś czarna skrzyneczka. Klawiatury z wbudowanymi głaskaczami są zazwyczaj astronomicznie drogie, więc one od razu odpadają (chyba że jakimś cudem cena będzie przystępna). Polecenia "xkbset m" już używałem w praktyce, i zdecydowanie nie jest wygodnym rozwiązaniem.

Kolejne, najdziwniejsze chyba pytanie. Pogodziłem się już z myślą, że raczej mobilność owego "laptopa" (XD) będzie wyznaczana długością kabla od zasilania. Zastanawiam się jednak nad skonstruowaniem własnego źródła zasilania, to znaczy nad rozbebeszeniem zasilacza UPS (: pytanko, ponieważ z zasilaczami UPS nie miałem nigdy szerszego doświadczenia - czy jest sens upychać takie cacko w tą i tak już wielką i napchaną obudowę? Ewentualnie, jakie byłyby alternatywne opcje dostarczenia nieprzerywalnego zasilania do tej skrzynki, choćby na kilka minut, by przepiąć ją z jednego gniazdka do drugiego? Czy lepiej jednak dobrać distro i sprzęt, by jak najładniej obsługiwały hibernację ;]

Aha, uprzedzam pierwsze pytanie, które zapewne padnie w drugim poście w tym wątku: TAK, jestem szalony :P

BTW, nasmarowałem mock-up tego, co chciałbym tym projektem osiągnąć:

http://img178.imageshack.us/img178/8175/mockupww2.th.png

Zastanawiam się nad głośnikami i wzmacniaczem. Kombinuję też, jeśli byłby wzmacniacz, to czy nie dorzucić i preampa i od razu nie móc do tego gitary podłączać :) i np napisać jakiś wygaszacz ekranu co by fajnie wizualizował moje jamy :P

[ /\/\/\ o_0 ----->>>       Ascii Art Userbar User ]

"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- Reznor

#2  2008-08-19 16:32:24

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: "laptop"

harry666t napisał(-a):

KZastanawiam się jednak nad skonstruowaniem własnego źródła zasilania, to znaczy nad rozbebeszeniem zasilacza UPS (: pytanko, ponieważ z zasilaczami UPS nie miałem nigdy szerszego doświadczenia - czy jest sens upychać takie cacko w tą i tak już wielką i napchaną obudowę

Z mojego krótkiego i powierzchownego doświadczenia z UPS-ami wychodzi, że są to dość ciężkie cacuszka. Jeśli ładnych kilka kilogramów do dźwigania nie będzie ci przeszkadzać, to jest to jakieś rozwiązanie.

Gdzieś mi się walały stare karty dźwiękowe (SB 16 i 128 bodajże), jakby co mogę je oddać ku chwale szaleństwa. :)

Jak już złożysz to cudo i nie dasz jego fotek, to osobiście cię zbanuję. ;)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2008-08-19 16:50:26

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

no to drogi kolego.
jesli o kulke chodzi to polecam: http://www.toys4boys.pl/Kulka-masujaca-OMNI-item306.html
z pewnoscia spelni twoje oczekiwania^^:D
http://www.virtshop.pl/dildo-love-bulb-d2588.htm -tez  niezłe.
http://www.toys4boys.pl/Powerball-250Hz-Pro-item117.html -a ten jest swiecacy,na bank bedzie fajnie wygladalo.

generalnie,podziwiam pomysl,jest niebanalny,naprawde.ale cala reszta mnie rozpierdzeliła<lol2>
ps.kulek masz do wyboru do kolrou,wiec teraz działaj:D

A źródło zasilania?Szczury/myszki do kolowrotka i podlączyc pod pradnice:D

Ostatnio edytowany przez Trin (2008-08-19 17:41:12)

#4  2008-08-19 16:54:09

darian - Użytkownik

darian
Użytkownik

co  do  płyty ECS K7SEM  ma zintegrowane wszystko procesor Duron 1200(892Mhz)
grafika sis 300 dzwięk sis 7018,4 porty USB 1,1, mam takową w swoim pc . kazdy Linux podczas startu drze się o kartę muzyczną ale tylko za pierwszym razem,dzwięk działa bez problemu(tylko stereo) zasilacz do tego mam 300W ale daje rade. brak możliwości OC i startu z USB poza tym ok.

Wzmacniacz może taki http://www.allegro.pl/item420982502_mini_wzmacniacz … w_okazja.html

wymiary 244*244

Ostatnio edytowany przez darian (2008-08-19 17:02:36)

#5  2008-08-19 21:29:31

owca - Członek DUG

owca
Członek DUG
Serwis

Trin napisał(-a):

A źródło zasilania?Szczury/myszki do kolowrotka i podlączyc pod pradnice:D

Możesz zerżnąć rozwiązanie od projektantów dysków twardych: www.wdc.com/en/sheets/top_secret/sheme.php

Tych portów usb, ethernet itp nie polecam montować nad ekranem, bo zwiasjące kable moga przeszkadzać w pracy.

#6  2008-08-19 21:55:39

Trin - Wredotka

Trin
Wredotka

owca:ci projektanci to zapewne z microsoftu;D

#7  2008-08-20 00:21:01

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

co do plyty to mozesz sprobowac poszukac jakiejs typu "komputer jednoplytkowy" SBC, (ewentualnie PC104 lub podobne rozwiazania), ale znalezc cos taniego nie jest latwo

co do UPS'ow to waza glownie akumulatory zelowe (to taki olowiowy jak w samochodach ale troche lepszy), stosuje sie je glownie ze wzgledu na dobra prace w trybie buforowym (te lzejsze wynalazki stosowane w laptopach nienajlepuiej znosza prace przy stale podlaczonym zasilaczu) ... kiedys widzialem na zdjeciach (bo w rzeczywistosci to raczej takie z uchwytami do transportu dzwigiem ;-) ) UPS mieszczacy sie w miejscu napedu CD (kieszen 5.25")

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#8  2008-08-20 18:48:22

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Od cholery jest płyt micro/nano i pico ATX, od starszych modeli VIA 8000 dla przykladu po np. chinskie "carPC" na celoronach. Ceny w zaleznosci od modeli mozna wyczochrac juz za 150 do 200-250 z np. celkiem 1.2Ghz albo via eden 1Ghz.
Po drugie zasilacz 300W to stanowczo za duzo dla takiego czegos, no i nie uzywa sie normalnych a nawet "rozbebszonych" PSU. Sa specjalne produkcje np. Tagan'a alebo przetwornice napieciowe które łykają 12V, a dodatkowo wypuszczaja +5V +3.3V. Mozna tez samemu pokombinowac ale regulacja wymaga odpowiedniego sprzetu.
Co do UPS'a kajs mi sie wala schemat prostego UPS'a przekaznikowego z generatorem dwutranzystorowym, ale oczywisicie najdrozsze bedzie trafo ktore wiadomo kosztuje - mozna tez samemu sobie nawinac :P.
Ten celeron jest ze zlaczem slot1 no i wydajnosciowo dupa zbita, jakby cos gdzies w szafce ze sprzetem awaryjnym i starym lezy u mnie PIII 600 na slot1. Wiec gdyby byl potrzebny i jakbym znalazl :)
Touchpady to najgorsze smieci jakie w zyciu mialem przyjemnos, a raczej nieprzyjemnosc, uzytkowac co do laptopow to tylko trackpoint, a trackball'e sa bardzo dobre w uzyciu o ile umie sie je opanowac. Kwestia dobrze dobranego modelu i przystosowania sie.

A co do malych komputerkow gdzies lezy z zabaw mikrokomputer przemyslowy wtymiary 5cmx7cm posiada usb, eth, zlacze dfp, 2x com, lpt, 2x ps2, 32MB RAM, ATA (44pin) i CPU odpowiednik 233MMX ;P Calosc zasilana jednym napieciem 5V :)

#9  2008-08-26 22:01:55

harry666t - Członek DUG

harry666t
Członek DUG

aaaa dorwałem net :P projekt obecnie jest zamrożony, gdyż cały czas zbieram do kupy pomysły, idee, porównuję ceny i opcje, szukam po mieście sklepów z używanym sprzętem, no i nie mogę tak naprawdę prowadzić żadnych badań bez dostępu do sieci.

Nie wiem też czy nie wezmę sprzętu od taty - leży u niego sobie P4, bodajże 2Ghz, 768MB DDR, dysk 60GB, itd. Najpierw sobie leżał parę miesięcy, potem miał być serwerem, potem już nie wiem czym... Od kiedy zainstalowałem na nim pół roku temu Etcha - nie był chyba ani razu włączony (przedtem chyba też nie). Nie wiem tylko czy tatuś mi go odstąpi, gdy dowie się, co z nim zamierzam zrobić ;]

Stówkę zaś kombinuję, aby przeznaczyć na jakiegoś keyboarda - jakiś czas temu grałem u znajomego na klawiszach, i bardzo mi się instrument spodobał. Byłoby wesoło dodać jeszcze jedną nutę do mojego zespołu - projektu, "Powrót Karetki" ("Carriage Return") :P ale nadal się waham, bo oba projekty (laptop, zespół) są nadzwyczaj dla mnie ciekawe, a budżet cienki...

@azhag - akurat kart dźwiękowych mi nie brakuje, kumpel kiedyś potrzebował szybko kasy na pociąg i sprzedał mi za grosze pełno złomu, wśród którego trafił się m.in. również tamten radeon, trochę dimmów, dźwiękówki na ISA, PCI, dyski twarde, itd.

@Trin - jest wersja tych kulek na PS/2? :P

@darian - ECS K7SEM przedstawia się ciekawie, aczkolwiek minimalnie odrzuca mnie USB 1.1 - wolałbym 2.0, sprzęt lepiej by się nadawał jako przechowalnia muzy, "partycja swap" dla mojej empterujki :P ten tamten wzmacniacz prezentuje się dość ciekawie, myślę że jeśli zostanie mi parę groszy to się miotnę (i tak jeszcze muszę skołować jakieś głośniki..... hej, mój dziadek miał gdzieś chyba całą ciężarówkę starych głośników komputrowych o0). wydaje mi się też że będę musiał naprawdę bardzo starannie zaprojektować obudowę...

@owca - racja z portami. Myślę, że można by walnąć drugą, mniejszą klapkę z tyłu lub z boku, żeby je można było inną drogą pociągnąć, albo chociaż zamontować nad monitorem po bokach haczyki do przytrzymywania kabli bardziej z dala od ekranu. Ale tak sobie myślę, że pokombinuję z orientacją portów jednak z boku (może być ciekawiej).

@bercik - pogooglałem za SBC, na wikipedii znalazłem nawet zdjęcie czegoś, co dość mocno przypomina obecny stan mojego projektu: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Densitron_SBC_all.JPG ... Myślę jednak, że w tym projekcie będę mógł spokojnie użyć bardziej standardowej płyty. Pomierzyłem wszystko, podopasowywałem, i jeśli miałbym użyć standardowego zasilacza AT lub ATX (~~ 150x140x85 mm), oraz posiadanego przeze mnie panelu LCD z resztką jego obudowy (~~ 260x330x50), to i tak zostanie pełno miejsca na płytę (jeszcze można by pomyśleć nad mniejszym zasilaczem, ale budżet......). Teraz tylko pozostaje pytanie o ten jeden najmniejszy wymiar obudowy, "grubość", że tak powiem. Prosta matma: albo będzie to (A) 50(monitor)+85(zasilacz) = 13.5 cm (zasilacz za monitorem, obok płyta, maksymalna jej wysokość z bebechami będzie więc 85 mm), albo (B) 8.5 cm (zasilacz na płask obok płyty, płyta będzie musiała być bardzo cienka by się schować za monitorem - 3.5 cm maks, ewentualnie można wybebeszyć monitor i schować kontrolującą go elektronikę w kolejnej custom obudowie i zyskać 1-2 cm), albo (C) 15 cm (zasilacz obok płyty, "spodem" do niej, dla płyty zostaje bardzo luźne ~ 10 cm). Wszystkie opcje są ciekawe, i mają zady i walety. (A) to opcja niemultimedialna - mniejsza płyta, chrzanię głośniki (bo i tak będzie mniej zmarnowanego miejsca w obudowie), itd. (B) to opcja na cienką płytę (wtedy bym się rozglądał za SBC), byłoby dużo roboty, dopasowywania, kombinowania, ale zostałoby dużo miejsca obok na wzmacniacz, głośniki, itp, ale też cena płyty pewnie będzie mało zabawna. W opcji C jest jeszcze więcej miejsca na "dodatki", i będzie przestrzeń by powietrze mogło latać i chłodzić bebechy. No i cała konstrukcja powinna stabilniej stać w pionie (aczkolwiek myślę, że jeszcze przeprowadzę obliczenia i symulacje, czy łatwo będzie to wszystko przypadkowo wywalić).

Generalnie mam bardzo wiele koncepcji co do rozmieszczenia bebechów wewnątrz cacka. Muszę się z tym przespać :) btw, zacząłem używać edytora map do quake'a 3 by "rozrysować" sobie projekty ;p może walnę kiedyś screeny (edytor mam w domu, z dala od neta)

@qluk - procesora w tej płycie raczej nie będę wymieniał - raczej całą płytę. Ten celek raczej dobrze mi służy do tego, do czego tego kompa zwykłem niegdyś używać (trochę klepania w pythonie, przeglądanie sieci, x terminal, czytanie książek, itp), nie odczuwałem aby powolność sprzętu sprawiała mi jakiś wielki problem. Problemami były raczej brakujące porty (usb, mysz, dźwięk nie chciał nijak działać, jedyna klawiatura ze złączem DIM jaką znalazłem jest cholernie niewygodna), i raczej uzupełnienie tych braków będzie moim priorytetem. Potrzeba wydajniejszego sprzętu też pojawiłaby się dopiero wtedy, gdyby do zastosowań maszyny dołączyłyby multimedia.

Jeśli chodzi o urządzenie wskazujące, cały czas jestem niezdecydowany czy dołączyć do zestawu regularną myszkę i dostosować do niej wewn. stronę klapki na monitor, co by wygodnie się ślizgała i była precyzyjna, czy jednak zainwestować w kota. Touchpada trudno mi z trackballem porównywać, jestem jedynie świadom jego niewygody na tyle, że gdy pracuję na laptopie taty wolę do wszystkiego używać klawiatury. Zresztą w ogóle wolę zazwyczaj klawiaturę zamiast /jakiegokolwiek/ wskazywacza. Jeśli trafi się zaś tania okazja, chyba pójdę na trackballa.

Co to jest za model, ten twój leżący z zabaw? Jakieś wskaźniki na producenta, dokładniejszą specyfikację? Chciałbyś to opchnąć/wydać?

---

UPS/bateria ogólnie. Jestem nadal niezdecydowany. Najfajniej by było, gdyby był sobie taki blackbox którego z jednej strony podłącza się do 230V, a z drugiej do płyty głównej, i który po odłączeniu prądu jeszcze przez N godzin będzie utrzymywał sprzęt przy życiu, i abym w /proc/acpi/... (czy gdzie tam to jest) mógł zobaczyć, ile jeszcze z tych N godzin mi zostało. Pewnie ani nie będzie to tanie, ani nie będzie łatwe do znalezienia (jeśli będzie wogóle istniało), ani nie będzie gadać z każdą płytą, a już szczególnie może nie dogadać się z linuksem, itd. Natomiast fajno byłoby gdyby dało się wcisnąć podobnego blackboxa pomiędzy zasilacz a gniazdko, właśnie o form factorze do mniej więcej wielkości napędu CD. Tylko że domyślam się już ile takie rozwiązania by kosztowały :) a ogranicza mnie naprawdę niewielki budżet.

Co do tego cacka co łyka 12V, czy w takim razie nadaje się to w pełni (po dostarczeniu owego 12V, powiedzmy z uniwersalnego ruskiego zasilacza od wszystkiego) do zasilania mniej lub bardziej standardowej płyty głównej z rodzinki ATX? Nie znam się zbyt specjalnie na napięciach, prądach, mocach, rezystancjach, itd (fizyk w LO wolał raczej opowiadać o wrażeniach po przeprowadzeniu elektrolizy ogórka, a sam bardziej się w życiu interesowałem systemami operacyjnymi, programowaniem, językami, kompilatorami, itd). Czy wystarczy zmierzyć / dowiedzieć się dokładnie, ile prądu zeżre cały mój komplet (płyta, procek, dysk, monitor, itd), i dobrać pod to powiedzmy o 10-20% potężniejszy zasilacz, czy trzeba jeszcze zarżnąć srebrnym nożem czarną kozę na ujemnie naelektryzowanym ołtarzu dla szatana o pełni księżyca i wypowiedzieć z demonicznej księgi magiczne inkantacje przywołujące łaskę boga piorunów?

Generalnie dzięki za feedback :) będę próbował dociągnąć projekt do końca, i finalnego posta ogłaszającego efekty chcę zamieścić już z gotowej maszyny :) a ch... wie czy jeśli uda mi się skompletować wszystkie elementy tak, aby były w miarę łatwo dostępne i standardowe, to czy nie rozpocznę seryjnej produkcji :P bym może w końcu coś zarobił...

[ /\/\/\ o_0 ----->>>       Ascii Art Userbar User ]

"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- Reznor

#10  2008-08-29 14:10:43

qluk - Pan inż. Cyc

qluk
Pan inż. Cyc

Nie jest to sprzet to sell ;] Penie mi sie jeszcze przyda (o ile go znajde).

To cacko to nic innego jak przetwornica napiec impulsowa, czyli taka jak zasilacze ATX/AT, Czy podepniesz typowy ruski zasilacz? Hmmm nie wiem ale chyba nie poniewaz ma zbyt mala wydajnosc pradowa, predzej zasilacz do laptopa sie nada, pamietaj ze masz margines tolerancji dla przetwornicy wiec zasilacz 11.8V  czy tez jakis 13V powinien bez wiekszysch klopotow dzialac ewentulanie trzeba by sprawdzic czy nadmiarowo nie bnagrzewa sie ktorys z pierwszych stabilizatorow. Ale zazwyczaj takie przetwornice sa sprzedawane z dedykowanymi zasilaczami. Poszukaj zasilaczy do plyt picoATX, czy tez dedykowanych do VIA Epia. Zasilacze te sa dostepne zazwyczaj od 50W do 110W przy czym do typowego "malolitrażowego" kompa wystarczy te 50W choc trzeba by sprawdzic na wszelki wypadek.
Najelepiej jest to zrobic uzywajac miernika cegowego na wiazce przewodow wychodzacych z PSU (dla kazdego z napiec ;), chyba ze ma sie dostep do bardziej zaawansowanych miernikow). W ten sposob pominiesz to co "zjada" sam PSU i bedziesz wiedzial jakiej mocy wymaga system.

Co do baterii to przyszedl mi do glowy pomysl z zastosowaniem tzw. superkondensatorów, których pojemnosc jest bardzo duza w stosunku do rozmiarów, dodatkowo nie ma czegos takiego jak efekt pamieciowy, czy zuzycie (spadek wydajnosci o ~20% po milionie cykli) no i czas ladowania moze wynosic mniej niz minute :]

Stopka forum