Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, najpierw przedstawie sie jestem fi9o (: moj problem dotyczy Xorg.conf w debianie na laptopie Acer 5315 (:
Wyglada to tak zainstalowalem Lenny`ego potem zrobilem
aptitude dist-upgrade
do Sid`a (: lecz nie mam fontow, jak sie okazalo pozniej w Lenny`m tez ich nie ma.
Pierwsz mysl to
dpkg-reconfigure xserver-xorg
ale to nic nie pomoglo wiec mysle ze moze problem jest po stronie locales lub fonty wiec
dpkg-reconfigure locales dpkg-reconfigure fonty
lecz problem wyglada nadal tak samo.
Generowalem nowego Xorg przez
X -configure
lecz nadal nic nie daje :/ Czy macie jakies pomysly, sugestie ?
Aha karta w moim laptopie to jest Intel X3100
fi9o napisał(-a):
Kod:
dpkg-reconfigure locales dpkg-reconfigure fonty
locales raczej nic do rzeczy nie ma, a fonty są od konsoli tekstowej
pokaż wynik
dpkg -l | grep ttf dpkg -l | grep xfonts
googlowalem i dowiedzialem sie ze problem tn dotycyz ogolnie wszystkich os`ow korzystajacych z tego xorga. Kubuntu 8.04 tez tak ma O_o wiec pozostaje czekac na jakies poprawki z ich strony (:
Eee tam gadanie.
Tez mam sida najnowszego xorga i wszystkie czcionki mam ok.
Srodowisko graficzne fluxbox grafa nvidia.
adam@debian:~$ dpkg -l | grep ttf ii libsdl-ttf2.0-0 2.0.9-1 ttf library for Simple DirectMedia Layer with FreeType 2 supp ii libttf2 1.4pre.cvs20060210-1 Old FreeType 1 TrueType font engine, shared library files ii ttf-bitstream-vera 1.10-7 The Bitstream Vera family of free TrueType fonts ii ttf-dejavu 2.24-2 Metapackage to pull in ttf-dejavu-core and ttf-dejavu-extra ii ttf-dejavu-core 2.24-2 Vera font family derivate with additional characters ii ttf-dejavu-extra 2.24-2 Vera font family derivate with additional characters ii ttf-freefont 20080323-3 Freefont Serif, Sans and Mono Truetype fonts ii ttf-opensymbol 1:2.4.0-6 The OpenSymbol TrueType font adam@debian:~$ dpkg -l | grep xfonts ii xfonts-100dpi 1:1.0.0-4 100 dpi fonts for X ii xfonts-75dpi 1:1.0.0-4 75 dpi fonts for X ii xfonts-base 1:1.0.0-5 standard fonts for X ii xfonts-encodings 1:1.0.2-3 Encodings for X.Org fonts ii xfonts-scalable 1:1.0.0-6 scalable fonts for X ii xfonts-utils 1:1.0.1-2 X Window System font utility programs
Ostatnio edytowany przez ilin (2008-05-09 12:43:43)
dpkg -l | grep ttf ii ttf-dejavu 2.24-2 Metapackage to pull in ttf-dejavu-core and ttf-dejavu-extra ii ttf-dejavu-core 2.24-2 Vera font family derivate with additional characters ii ttf-dejavu-extra 2.24-2 Vera font family derivate with additional characters
dpkg -l | grep xfonts ii xfonts-100dpi 1:1.0.0-4 100 dpi fonts for X ii xfonts-75dpi 1:1.0.0-4 75 dpi fonts for X ii xfonts-base 1:1.0.0-5 standard fonts for X ii xfonts-encodings 1:1.0.2-3 Encodings for X.Org fonts ii xfonts-scalable 1:1.0.0-6 scalable fonts for X ii xfonts-utils 1:1.0.1-2 X Window System font utility programs
wlasnie na laptopach sie tak dziaja czesciej niz na stacjonarnych kompach
Co nie zmienia faktu ze pakietów z czcionkami ttf masz mniej niz ja.
libsdl-ttf libttf2
Nie sądzę aby brak tych dwóch to powodował.
fi9o wykonaj sobie:
dpkg-reconfigure fontconfig-config
ustaw wybierając odpowiednie opcje.
Następnie:
dpkg-reconfigure fontconfig
Restart, najlepiej całego systemu. Powinno zostać odbudowane wszystko związane z fontami.
witajcie moi drodzy
nie chciałem zaczynać nowego wątku, więc się podpinam :)
mam taki sam problem jak kolega fi9o, a wygląda to tak:
jak widzicie prawie w ogóle nie mam czcionek oprócz terminala (na zrzucie - iceweasel, conky, pasek zadań fluksa, menu fluksa i właśnie terminal, który jako jedyny ma czcionki)
używam testinga z własnym jajem (widać na zrzucie), choć na repowych jajach też tak samo, a ten problem pojawił mi się po ostatnim apgrejdzie... (przed którym wszystko hulało jak ta lala)
w sensie iż dzisiaj włączam lapciaka i takie bubu :)
podejrzewam, że to może być związane z intelowską kartą graficzną i xorgiem naraz, ponieważ fi9o ma intela, ja mam takoż, z tym że trochę innego:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 03)
poza tym z tego co widzę nikt z np. nvidią nie ma tego problemu
aha - zastosowałem wasze rady podane w tym temacie, ale nic to niestety nie dało...
chyba trzeba poczekać na aktualizację xorga i driverów intela...
no chyba, że ktoś zna lekarstwo... :)
pozdrawiam
miłosz
EDIT:
heh - miałem poniekąd rację...
coś mnie napadło i zmieniłem driver w /etc/X11/xorg.conf z "intel" na "vesa"
no i czcionki są...
ale w takiej jakości wyświetlania pracować się nie da... czcionki i obraz rozmazane jak piwo po stole w knajpie o 4 nad ranem
możecie podpowieedziec jakis sposób, by coś z tym zrobić?
pozdrawiam jeszcze raz :)
miłosz
Ostatnio edytowany przez Lacer (2008-05-11 14:33:03)
Dzis zrobiłem dist-upgrade Siduxa na lapku gdzie mam grafikę intela X3100 i wsio gra i buczy.
Wszystkie czcionki są.
ilin napisał(-a):
Dzis zrobiłem dist-upgrade Siduxa na lapku gdzie mam grafikę intela X3100 i wsio gra i buczy.
Wszystkie czcionki są.
a u mnie kicha...
w miedzyczasie przestawilem sie na unstable, dzis zrobilem dist-upgrade, ale dalej to samo
jade teraz na vesie, ale oczy sie tylko mecza
dzisiaj wpadlem na pomysl, by zainstalowac stery ze strony intela, ale nie wiem, czy starczy mi sil ;)
jak nie dam rady, to trzeba bedize poczekac na aktualizacje xorga w repo
pozdrowienia
Ależ aktualizacja xorga w sidzie była wczoraj lub przedwczoraj.
Wiem bo dist-upgrade na stacjonarnym kompie robię codziennie.
Na lapku dopiero dziś zrobilem.
Potem wkleję Ci xorg.conf z lapka bo teraz mam wylaczony.
ufff - nareszcie sobie poradziłem z tym problemem :)
zastosowałem się do wskazówek zamieszczonych na tej stronie:
http://bgoglin.livejournal.com/10936.html
po doinstalowaniu potrzebnych pakietów skompilowałem sterowniki i na razie wszystko hula :)
pozdrawiam
miłosz
dokladnie ten sam problem:
laptop, karta intel x3100, brak czcionek i ikon (tak jak na screenie ktory ktos zamiescil),
zastanawiam sie czy to nei jest bug w nowym xorg-u, sprawdze wpierw chyba starszego jakiegos...
Lacer napisał(-a):
ufff - nareszcie sobie poradziłem z tym problemem :)
zastosowałem się do wskazówek zamieszczonych na tej stronie:
http://bgoglin.livejournal.com/10936.html
po doinstalowaniu potrzebnych pakietów skompilowałem sterowniki i na razie wszystko hula :)
pozdrawiam
miłosz
to tez sprawdze ;) wkoncu ktos w sieci powiedzial ze rozwiazal ten problem ;) a spac przez to nie moglem ;)
zapomnialem: debian testing z 2008.06.02 wiec calkiem mowy ;)
Ostatnio edytowany przez ddzwon (2008-06-06 01:14:26)
eeech znowu to samo dzisiaj miałem...
wczoraj robiłem update systemu - oczywiście unstable mam ;) - dziś włączam lapciaka, a tu to samo - brak czcionek i ikonek
ale jeszcze raz zastosowałem się do swoich wskazówek - hehehe ;) - i wszystko działa
coś musi być nie tak z tym intelem w debianie
pozdrowienia
miłosz
root@localhost:~/xf86-video-intel# apt-get build-dep xserver-xorg-video-intel Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: libdrm-dev 0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 0B/320kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 758kB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? Y (Odczytywanie bazy danych ... 143671 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie libdrm-dev (z .../libdrm-dev_2.3.1-2_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/libdrm-dev_2.3.1-2_i386.deb (--unpack): próba nadpisania "/usr/include/drm/drm.h", który istnieje także w pakiecie linux-libc-dev dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/libdrm-dev_2.3.1-2_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) E: Nie udało się przetworzyć zależności na czas budowania root@localhost:~/xf86-video-intel#
I jak zainstalować tą paczkę deb? próbowałem różnych sposobów z google i nic nie pomogło ;)
apt-get install -f wykazuje ok.
pomoc z tego: http://www.linuxquestions.org/questions/linux-softw … m-dev-700347/
nie za bardzo mnie urządza zbyt dużo chce odinstalować pakietów przy okazji w tym mesa, g++, build-essential
Dla tej karty ja mam tak
debian:/home/kasia# dpkg -l | grep xorg ii xserver-xorg 1:7.3+18 the X.Org X server ii xserver-xorg-core 2:1.4.2-11 Xorg X server - core server ii xserver-xorg-input-all 1:7.3+18 the X.Org X server -- input driver metapacka ii xserver-xorg-input-evdev 1:2.0.8-1 X.Org X server -- evdev input driver ii xserver-xorg-input-kbd 1:1.3.1-1 X.Org X server -- keyboard input driver ii xserver-xorg-input-mouse 1:1.3.0-1 X.Org X server -- mouse input driver ii xserver-xorg-input-synaptics 0.14.7~git20070706-3 Synaptics TouchPad driver for X.Org/XFree86 ii xserver-xorg-input-wacom 0.8.1.6-1 X.Org X server -- Wacom input driver ii xserver-xorg-video-all 1:7.3+18 the X.Org X server -- output driver metapack ii xserver-xorg-video-apm 1:1.2.0-1 X.Org X server -- APM display driver ii xserver-xorg-video-ark 1:0.7.0-1 X.Org X server -- ark display driver ii xserver-xorg-video-ati 1:6.9.0-1+lenny4 X.Org X server -- ATI display driver wrapper ii xserver-xorg-video-chips 1:1.2.0-1 X.Org X server -- Chips display driver ii xserver-xorg-video-cirrus 1:1.2.1-1.lenny1 X.Org X server -- Cirrus display driver ii xserver-xorg-video-cyrix 1:1.1.0-8 X.Org X server -- Cyrix display driver ii xserver-xorg-video-dummy 1:0.3.0-1 X.Org X server -- dummy display driver ii xserver-xorg-video-fbdev 1:0.4.0-1 X.Org X server -- fbdev display driver ii xserver-xorg-video-glint 1:1.2.1-1 X.Org X server -- Glint display driver ii xserver-xorg-video-i128 1:1.3.0-1 X.Org X server -- i128 display driver ii xserver-xorg-video-i740 1:1.2.0-1 X.Org X server -- i740 display driver ii xserver-xorg-video-imstt 1:1.1.0-7 X.Org X server -- IMSTT display driver ii xserver-xorg-video-intel 2:2.3.2-2+lenny6 X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display d ii xserver-xorg-video-mach64 6.8.0-1 X.Org X server -- ATI Mach64 display driver ii xserver-xorg-video-mga 1:1.4.9.dfsg-1 X.Org X server -- MGA display driver ii xserver-xorg-video-neomagic 1:1.2.1-1 X.Org X server -- Neomagic display driver ii xserver-xorg-video-newport 1:0.2.1-4 X.Org X server -- Newport display driver ii xserver-xorg-video-nsc 1:2.8.3-4 X.Org X server -- NSC Geode GX1 display driv ii xserver-xorg-video-nv 1:2.1.10-1 X.Org X server -- NV display driver ii xserver-xorg-video-r128 6.8.0-1 X.Org X server -- ATI r128 display driver ii xserver-xorg-video-radeon 1:6.9.0-1+lenny4 X.Org X server -- ATI Radeon display driver ii xserver-xorg-video-radeonhd 1.2.1-2 X.Org X server -- AMD/ATI r5xx, r6xx display ii xserver-xorg-video-rendition 1:4.2.0.dfsg.1-2 X.Org X server -- Rendition display driver ii xserver-xorg-video-s3 1:0.6.0-1 X.Org X server -- legacy S3 display driver ii xserver-xorg-video-s3virge 1:1.10.1-1 X.Org X server -- S3 ViRGE display driver ii xserver-xorg-video-savage 1:2.2.1-2 X.Org X server -- Savage display driver ii xserver-xorg-video-siliconmotion 1:1.6.0-1 X.Org X server -- SiliconMotion display driv ii xserver-xorg-video-sis 1:0.10.0-1 X.Org X server -- SiS display driver ii xserver-xorg-video-sisusb 1:0.9.0-1 X.Org X server -- SiS USB display driver ii xserver-xorg-video-tdfx 1:1.4.0-1 X.Org X server -- tdfx display driver ii xserver-xorg-video-tga 1:1.1.0-9 X.Org X server -- TGA display driver ii xserver-xorg-video-trident 1:1.3.0-1 X.Org X server -- Trident display driver ii xserver-xorg-video-tseng 1:1.2.0-1 X.Org X server -- Tseng display driver ii xserver-xorg-video-v4l 0.2.0-1 X.Org X server -- Video 4 Linux display driv ii xserver-xorg-video-vesa 1:2.0.0-2~a0.sidux.1 X.Org X server -- VESA display driver ii xserver-xorg-video-vga 1:4.1.0-8 X.Org X server -- VGA display driver ii xserver-xorg-video-via 1:0.2.2-6 X.Org X server -- VIA display driver ii xserver-xorg-video-vmware 1:10.16.2-1 X.Org X server -- VMware display driver ii xserver-xorg-video-voodoo 1:1.2.0-1 X.Org X server -- Voodoo display driver
Być moze za dużo ale nie chciałolo mi się bawić.
brakowało mi 3 tych (wg. twojego ;> ) no i oczywiście kolejny 'błąd'
root@localhost:~/xf86-video-intel# aptitude install xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-intel xserver-xorg-video-newport Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Brak kandydującej wersji xserver-xorg-video-newport Brak kandydującej wersji xserver-xorg-video-newport Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-intel 0 pakietów aktualizowanych, 2 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 425kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 819kB. Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Pobieranie:1 http://ftp.pl.debian.org squeeze/main xserver-xorg-video-intel 2:2.3.2-2+lenny6 [398kB] Pobieranie:2 http://ftp.pl.debian.org squeeze/main xserver-xorg-video-all 1:7.3+18 [27,0kB] Pobrano 425kB w 5s (80,4kB/s) (Odczytywanie bazy danych ... 143791 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie xserver-xorg-video-intel (z .../xserver-xorg-video-intel_2%3a2.3.2-2+lenny6_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/xserver-xorg-video-intel_2%3a2.3.2-2+lenny6_i386.deb (--unpack): próba nadpisania "/usr/share/man/man4/intel.4.gz", który istnieje także w pakiecie xf86-video-intel dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu xserver-xorg-video-all. Rozpakowanie xserver-xorg-video-all (z .../xserver-xorg-video-all_1%3a7.3+18_i386.deb) ... Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db... Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/xserver-xorg-video-intel_2%3a2.3.2-2+lenny6_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie xserver-xorg-video-all: xserver-xorg-video-all zależy od xserver-xorg-video-intel | xserver-xorg-video-i810; jednakże: Pakiet xserver-xorg-video-intel nie jest zainstalowany. Pakiet xserver-xorg-video-i810 nie jest zainstalowany. dpkg: błąd przetwarzania xserver-xorg-video-all (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: xserver-xorg-video-all Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Odczyt dodatkowych informacji o stanie Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe Bieżący status: 1 niespełniona zależność [+1].
ktoś ma jakieś pomysły? a dodam, iż przed tym poradnikiem instalowałem stery intela wg: http://www.mepislovers.org/forums/showthread.php?t=12205&page=2
Czyli jak mam odinstalować stare? i zainstalować od nowa tym poradnikiem? (zapomniałem o tym :P )
xf86-video-intel
To robi bubu.
Skąd to się wzięło.U mnie to nie występuje.Tego nie ma w repo debiana.
Wywal to.
Rozpakowanie libdrm-dev
To jest zbędne.
Pokazuj na bieżąco błedy.
root@localhost:~# apt-get build-dep xserver-xorg-video-intel Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: libdrm-dev 0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 0B/320kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 758kB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? Y (Odczytywanie bazy danych ... 143796 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Rozpakowanie libdrm-dev (z .../libdrm-dev_2.3.1-2_i386.deb) ... dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/libdrm-dev_2.3.1-2_i386.deb (--unpack): próba nadpisania "/usr/include/drm/drm.h", który istnieje także w pakiecie linux-libc-dev dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok) Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/libdrm-dev_2.3.1-2_i386.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) E: Nie udało się przetworzyć zależności na czas budowania
chyba, że 'innym' poleceniem mam to wykonać?
pozdr.
Ostatnio edytowany przez jarek (2009-03-09 23:16:30)
apt-get install xserver-xorg-video-intel
zrobione było wcześniej (nie pamiętam już dokładnie kiedy) ;)
root@localhost:~# dpkg -l | grep xorg ii xserver-xorg 1:7.3+18 the X.Org X server ii xserver-xorg-core 2:1.4.2-10 Xorg X server - core server ii xserver-xorg-dev 2:1.4.2-10 Xorg X server - development files ii xserver-xorg-input-all 1:7.3+18 the X.Org X server -- input driver metapacka ii xserver-xorg-input-evdev 1:2.0.8-1 X.Org X server -- evdev input driver ii xserver-xorg-input-kbd 1:1.3.1-1 X.Org X server -- keyboard input driver ii xserver-xorg-input-mouse 1:1.3.0-1 X.Org X server -- mouse input driver ii xserver-xorg-input-synaptics 0.14.7~git20070706-3 Synaptics TouchPad driver for X.Org/XFree86 ii xserver-xorg-input-wacom 0.7.9.3-2 X.Org X server -- Wacom input driver ii xserver-xorg-video-all 1:7.3+18 the X.Org X server -- output driver metapack ii xserver-xorg-video-apm 1:1.2.0-1 X.Org X server -- APM display driver ii xserver-xorg-video-ark 1:0.7.0-1 X.Org X server -- ark display driver ii xserver-xorg-video-ati 1:6.9.0-1+lenny4 X.Org X server -- ATI display driver wrapper ii xserver-xorg-video-chips 1:1.2.0-1 X.Org X server -- Chips display driver ii xserver-xorg-video-cirrus 1:1.2.1-1.lenny1 X.Org X server -- Cirrus display driver ii xserver-xorg-video-cyrix 1:1.1.0-8 X.Org X server -- Cyrix display driver ii xserver-xorg-video-dummy 1:0.3.0-1 X.Org X server -- dummy display driver ii xserver-xorg-video-fbdev 1:0.4.0-1 X.Org X server -- fbdev display driver ii xserver-xorg-video-glint 1:1.2.1-1 X.Org X server -- Glint display driver ii xserver-xorg-video-i128 1:1.3.0-1 X.Org X server -- i128 display driver ii xserver-xorg-video-i740 1:1.2.0-1 X.Org X server -- i740 display driver ii xserver-xorg-video-imstt 1:1.1.0-7 X.Org X server -- IMSTT display driver ii xserver-xorg-video-intel 2:2.3.2-2+lenny6 X.Org X server -- Intel i8xx, i9xx display d ii xserver-xorg-video-mach64 6.8.0-1 X.Org X server -- ATI Mach64 display driver ii xserver-xorg-video-mga 1:1.4.9.dfsg-1 X.Org X server -- MGA display driver ii xserver-xorg-video-neomagic 1:1.2.1-1 X.Org X server -- Neomagic display driver ii xserver-xorg-video-nsc 1:2.8.3-4 X.Org X server -- NSC Geode GX1 display driv ii xserver-xorg-video-nv 1:2.1.10-1 X.Org X server -- NV display driver ii xserver-xorg-video-r128 6.8.0-1 X.Org X server -- ATI r128 display driver ii xserver-xorg-video-radeon 1:6.9.0-1+lenny4 X.Org X server -- ATI Radeon display driver ii xserver-xorg-video-radeonhd 1.2.1-2 X.Org X server -- AMD/ATI r5xx, r6xx display ii xserver-xorg-video-rendition 1:4.2.0.dfsg.1-2 X.Org X server -- Rendition display driver ii xserver-xorg-video-s3 1:0.6.0-1 X.Org X server -- legacy S3 display driver ii xserver-xorg-video-s3virge 1:1.10.1-1 X.Org X server -- S3 ViRGE display driver ii xserver-xorg-video-savage 1:2.2.1-2 X.Org X server -- Savage display driver ii xserver-xorg-video-siliconmotion 1:1.6.0-1 X.Org X server -- SiliconMotion display driv ii xserver-xorg-video-sis 1:0.10.0-1 X.Org X server -- SiS display driver ii xserver-xorg-video-sisusb 1:0.9.0-1 X.Org X server -- SiS USB display driver ii xserver-xorg-video-tdfx 1:1.4.0-1 X.Org X server -- tdfx display driver ii xserver-xorg-video-tga 1:1.1.0-9 X.Org X server -- TGA display driver ii xserver-xorg-video-trident 1:1.3.0-1 X.Org X server -- Trident display driver ii xserver-xorg-video-tseng 1:1.2.0-1 X.Org X server -- Tseng display driver ii xserver-xorg-video-v4l 0.2.0-1 X.Org X server -- Video 4 Linux display driv ii xserver-xorg-video-vesa 1:1.3.0-4 X.Org X server -- VESA display driver ii xserver-xorg-video-vga 1:4.1.0-8 X.Org X server -- VGA display driver ii xserver-xorg-video-via 1:0.2.2-6 X.Org X server -- VIA display driver ii xserver-xorg-video-vmware 1:10.16.2-1 X.Org X server -- VMware display driver ii xserver-xorg-video-voodoo 1:1.2.0-1 X.Org X server -- Voodoo display driver
Czyli wszystko co trzeba masz zainstalowane.
Co jeszcze chcesz ?
ilin napisał(-a):
Czyli wszystko co trzeba masz zainstalowane.
Co jeszcze chcesz ?
Rozwiązać ten problem z paczką: libdrm-dev (ten co w poście #21)
bo bez tego nie jestem w stanie w sumie kompilować nowego sterownika do intela x3100 ;)
ET
widzę, iż też korzystasz z 'dobrodziejstw' tej karty graficznej ;))) Możesz wkleić swojego xorg.conf? Będę wdzięczny :)
EOT