Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-10-03 13:42:13

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Drukarka

Sprawa wygląda tak:
Windows XP, dwa konta użytkownników - jeden zwykły z uprawnieniami administratora, drugi jako gość.
W systemie zainstalowana drukarka HP 3550.
Na koncie normalnego użytkownika drukarka działa idealnie. Na koncie gościa (który praktycznie nic nie może zrobić) drukarka jest widoczna w systemie, ale drukuje tylko z kartidga kolorowego. Nie widzi czarnego.
Jak to zmienić ????
Tak w ogóle aby drukarka była dostępna na koncie gościa, to musiałem ustawić "gościa" jako administratora, zainstalować drukarkę i zmienić prawa z powrotem na "gościa".
Konto gościa musi być, ponieważ ma on dostęp tylko do określonych plików, gdybym mu ustanowił prawa admina, to będzie miał dostęp do całego systemu, a tego mi nie wolno zrobić.
Wracając do drukarki - jak wyjąłem kartridge kolorowy, to drukareczka pięknie drukowała na PUSTO :) - wyszła biała kartka.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#2  2007-10-03 14:10:31

LongeR - Członek DUG

LongeR
Członek DUG
Serwis

Re: Drukarka

A w usługach bufor wydruku był włączony?

LongeR rządzi, LongeR radzi, LongeR nigdy cię nie zdradzi!!
-->Nic na siłę, lekko młotkiem:D<----> Czy myślenie sprawia Ci ból?<--
Nieważne od czego się zaczyna - kończy się zawsze na Debianie : )
Linux register users: #456947

#3  2007-10-03 15:49:14

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Nic na siłę, lekko młotkiem:D

a gdzie jest bufor wydruku ? - sorry,ale jestem młotek z windy ;D
W ustawieniach drukarki brak dostępu do wszelkich opcji za wyjątkiem wydruku strony testowej.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#4  2007-10-03 16:54:14

szczypior88 - Członek DUG

szczypior88
Członek DUG
Serwis

z tego co pamiętam ja problem ten rozwiązałem na około - kazałem mu drukować w skali szarości... a jak potrzebowałem coś w kolorze, to zmieniałem ustawienia na jedno drukowanie...

http://www.szczypior88.republika.pl/cwp.gif
pozdrawiam
szczypior

#5  2007-10-03 17:24:47

LongeR - Członek DUG

LongeR
Członek DUG
Serwis

Jeśli drukuje w kolorze to bufor powinien być włączony (bo bez niego by w ogóle nie drukowała) ale sprawdź dla pewności Narzędzia administracyjne-->usługi i tam znajduje się usługa Bufor wydruku musi być uruchomiona:)

#6  2008-03-25 15:44:04

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

A ja zeby nie zakladac nowego tematu po prostu sie podlacze.

Prosze was koledzy/koleznaki pomozcie mi wybrac jakas drukarke atramentowa. Co zamierzam drukowac: z regoly czysty teks i od czasu do czasu jakies zdjecia [ niekoniecznie na papierze foto ]. Budzet - mysle ze 450~500max. Moze byc nawet ze skanerem itp itd ale.... konieczna obsluga w Debianie ;) Win$ i tak mam w domu na pc [ dla innych domownikow ] ale jest tam tez moj Lenny. Slyszalem ze HP-ki sa dobrze obslugiwane ale na tym sprzecie to akurat sie nie znam. Mozecie cos doradzic?

Pozdrawiam

#7  2008-03-25 15:53:45

LongeR - Członek DUG

LongeR
Członek DUG
Serwis

Tak HP jest bardzo dobre używam już ze 4-5 lat atramentówki drukuję dość dużo i jest nie zawodna świetnie współpracuje z Debianem ale tusz jest strasznie drogi czarny oryginał koło 80 zł a podróba 60. Ja mam ht dj 3820

#8  2008-03-25 19:49:51

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

Bodzio --- z tego co pamiętam to Windows, posiada dwie opcje instalacji oprogramowania. Dostępne w danym profilu i instaluj z dostępem dla wszystkich profili (lub coś podobnie --- jak się to dokładnie robi to nie pamiętam).

Prosze was koledzy/koleznaki pomozcie mi wybrac jakas drukarke atramentowa.

BlackEvo
Każda drukarka, która posiada osobne pojemniki na tusz (dla każdego koloru, minimum 4szt) i jest obsługiwana przez Linuksa. Raczej Hp odpada --- ponieważ posiada najczęściej tylko dwa pojemniki (czarny i kolor). Szukałbym wśród canonów.
Osobiście preferuje w domu laserówkę + wywołanie zdjęć u fotografa na papierze (taniej wychodzi i lepsza jakość). Nawet doraźny wydruk przygotowanego kolorowego materiału w firmie poligraficznej jest tańszy niż utrzymanie atramentówki (drukują na lasercolor).

Stopka forum