Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Sprawa wygląda tak:
Windows XP, dwa konta użytkownników - jeden zwykły z uprawnieniami administratora, drugi jako gość.
W systemie zainstalowana drukarka HP 3550.
Na koncie normalnego użytkownika drukarka działa idealnie. Na koncie gościa (który praktycznie nic nie może zrobić) drukarka jest widoczna w systemie, ale drukuje tylko z kartidga kolorowego. Nie widzi czarnego.
Jak to zmienić ????
Tak w ogóle aby drukarka była dostępna na koncie gościa, to musiałem ustawić "gościa" jako administratora, zainstalować drukarkę i zmienić prawa z powrotem na "gościa".
Konto gościa musi być, ponieważ ma on dostęp tylko do określonych plików, gdybym mu ustanowił prawa admina, to będzie miał dostęp do całego systemu, a tego mi nie wolno zrobić.
Wracając do drukarki - jak wyjąłem kartridge kolorowy, to drukareczka pięknie drukowała na PUSTO :) - wyszła biała kartka.
A w usługach bufor wydruku był włączony?
Nic na siłę, lekko młotkiem:D
a gdzie jest bufor wydruku ? - sorry,ale jestem młotek z windy ;D
W ustawieniach drukarki brak dostępu do wszelkich opcji za wyjątkiem wydruku strony testowej.
z tego co pamiętam ja problem ten rozwiązałem na około - kazałem mu drukować w skali szarości... a jak potrzebowałem coś w kolorze, to zmieniałem ustawienia na jedno drukowanie...
Jeśli drukuje w kolorze to bufor powinien być włączony (bo bez niego by w ogóle nie drukowała) ale sprawdź dla pewności Narzędzia administracyjne-->usługi i tam znajduje się usługa Bufor wydruku musi być uruchomiona:)
A ja zeby nie zakladac nowego tematu po prostu sie podlacze.
Prosze was koledzy/koleznaki pomozcie mi wybrac jakas drukarke atramentowa. Co zamierzam drukowac: z regoly czysty teks i od czasu do czasu jakies zdjecia [ niekoniecznie na papierze foto ]. Budzet - mysle ze 450~500max. Moze byc nawet ze skanerem itp itd ale.... konieczna obsluga w Debianie ;) Win$ i tak mam w domu na pc [ dla innych domownikow ] ale jest tam tez moj Lenny. Slyszalem ze HP-ki sa dobrze obslugiwane ale na tym sprzecie to akurat sie nie znam. Mozecie cos doradzic?
Pozdrawiam
Tak HP jest bardzo dobre używam już ze 4-5 lat atramentówki drukuję dość dużo i jest nie zawodna świetnie współpracuje z Debianem ale tusz jest strasznie drogi czarny oryginał koło 80 zł a podróba 60. Ja mam ht dj 3820
Bodzio --- z tego co pamiętam to Windows, posiada dwie opcje instalacji oprogramowania. Dostępne w danym profilu i instaluj z dostępem dla wszystkich profili (lub coś podobnie --- jak się to dokładnie robi to nie pamiętam).
Prosze was koledzy/koleznaki pomozcie mi wybrac jakas drukarke atramentowa.
BlackEvo
Każda drukarka, która posiada osobne pojemniki na tusz (dla każdego koloru, minimum 4szt) i jest obsługiwana przez Linuksa. Raczej Hp odpada --- ponieważ posiada najczęściej tylko dwa pojemniki (czarny i kolor). Szukałbym wśród canonów.
Osobiście preferuje w domu laserówkę + wywołanie zdjęć u fotografa na papierze (taniej wychodzi i lepsza jakość). Nawet doraźny wydruk przygotowanego kolorowego materiału w firmie poligraficznej jest tańszy niż utrzymanie atramentówki (drukują na lasercolor).