Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-03-06 00:25:26

zyga - Użytkownik

zyga
Użytkownik

Pytanie o wingroze

Hejka

Chciałem Was zapytać bo czegoś nie rozumiem mianowicie:

Dlaczego Microsoft jest atakowany za np. instalowanie w swoich systemach internet explorera jako wyposażenie systemu operacyjnego, pamiętam że był też spór o windows media playera i pare innych. Nie lubie Majkroszajsu (chociaż czasem niestety używam), ale intryguje mnie właściwie dlaczego są takie nagonki prawne na nich, skoro to społeczeństwo sprawiło że winzgroza jest tak popularna a aplikacje w niej zawarte są częścią integralną systemu - przecież nikt nie każe używać IE na windzie. No cóż to tak pokrótce może ktoś będzie tak uprzejmy i odpowie mi na te pytanie.

PS Ten temat to nie pokaz szaleństwa - dalej jestem zwolennikiem Linuxa :) :) :) tylko tak z ciekawości pytam

pozdrawiam wszystkich

apt-get remove windows ....
apt-get install debian :)

#2  2008-03-06 00:52:50

davidoski - Użytkownik

davidoski
Użytkownik

Re: Pytanie o wingroze

Chodzi o wykorzystywanie dominującej pozycji na jednym rynku (systemy operacyjne) do zdobycia kolejnego rynku (przeglądarki internetowe). A to jest naruszenie przepisów antymonopolowych. Przepisy te mają właśnie zapobiegać powstawaniu w ten sposób monopoli. Nie trzeba chyba wyjaśniać dlaczego monopol nie jest dobry?

#3  2008-03-06 07:51:03

owca - Członek DUG

owca
Członek DUG
Serwis

Dlaczego Microsoft nie ułatwi ludziom życia i nie wrzuci zdecydowanie lepszego Firefoxa lub Opery zamiast niewygodnego i mało sprawnego IE? Microsoft zamiast rozwijać swój system, aby był lepszy od innych, blokuje rozwój innych firm. To jest cała jego polityka. Wydawane przez niego oprogramowanie jest marnej jakości, pełne błędów i uniedogodnień wynikających tylko ze względu na jego chciwość. Windows stał się popularny tylko dlatego, że oferował w miarę wygodne środowisko graficzne i zestaw niezbędnych narzędzi wcześniej niż Linux. Teraz, gdy Linux prześciga Windowsa w wielu dziedzinach, migracja na niego następuje dość powoli, gdyż ciężko jest zmienić wieloletnie przyzwyczajenia użytkowników. Z Linuksa korzystają głównie Ci, który od systemu wymagają bardzo dużo oraz Ci którzy chcą sobie ułatwić życie, nawet kosztem przeczytania manuala.

#4  2008-03-06 11:16:43

Kowall_ptk - wieczny student

Kowall_ptk
wieczny student

A ja na przykład chciałbym zobaczyć, jak instalator windy grzecznie pyta mnie, czy chcę zainstalować internet explorera, media playera itd. Ale jakoś tego nie robi. Zmusza mnie, żebym miał to badziewie zainstalowane i już.

W Linuksie się da, tylko trzeba wiedzieć jak!

#5  2008-03-06 12:36:04

Rumi - prawiczek erotoman

Rumi
prawiczek erotoman
Serwis

o ile sie nie myle(a moge) instalując kde też sie nei pyta o konquerora a też jest dupowaty

#6  2008-03-06 12:41:45

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Kowall_ptk napisał(-a):

A ja na przykład chciałbym zobaczyć, jak instalator windy grzecznie pyta mnie, czy chcę zainstalować internet explorera, media playera itd. Ale jakoś tego nie robi. Zmusza mnie, żebym miał to badziewie zainstalowane i już.

Jeżeli się nie mylę, można to potem odinstalować korzystając z Panelu Sterowania (Dodaj/Usuń programy -> Dodaj/Usuń składniki systemu Windows).
Oczywiście nie całkowicie, tylko w jakimś tam ograniczonym stopniu.

#7  2008-03-06 15:34:31

TBH - Członek DUG

TBH
Członek DUG
Serwis

Rumi napisał(-a):

o ile sie nie myle(a moge) instalując kde też sie nei pyta o konquerora a też jest dupowaty

Tylko że za to nie płacisz ;)

http://tbhthelolmaker.wordpress.com/kontakt/
<TBH> Gentoo!
<X-dos> cóz, sa ludzie ktorzy nie wiedza co robic ze swoim wolnym czasem :)

#8  2008-03-06 15:51:22

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Minio napisał(-a):

Kowall_ptk napisał(-a):

Jeżeli się nie mylę, można to potem odinstalować korzystając z Panelu Sterowania (Dodaj/Usuń programy -> Dodaj/Usuń składniki systemu Windows).
Oczywiście nie całkowicie, tylko w jakimś tam ograniczonym stopniu.

Usunięcie z Dodaj/usuń powoduje tylko usunięcie skrótu programu z pulpitu i Start. Kiedyś czytałem o nachalnym usuwanie IE. Nie wiem jak to się spisuje bo tylko czytałem, nie sprawdzałem. Jednakże wątpię aby usuwanie IE było mądrym pomysłem skoro niektóre programy z niego korzystają np do wyświetlania reklam/stron bezpośrednio w programie. P2m na 100% i jak się nie mylę, to GG też ;-](poprawcie jak się mylę).

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#9  2008-03-06 17:00:40

Rumi
prawiczek erotoman
Serwis

TBH napisał(-a):

Rumi napisał(-a):

Tylko że za to nie płacisz ;)

za ie też nei wersja 7 jest do pobrania bezpłatnie bez konieczności posiadanai systemu z licencją

#10  2008-03-06 18:39:15

Kowall_ptk - wieczny student

Kowall_ptk
wieczny student

Rumi, ale NIKT Ci nie karze instalować kde razem z linuxem. Możesz mieć linuxa bez konquerora i nic się nie dzieje. Spróbuj tego samego z windows i IE.

W Linuksie się da, tylko trzeba wiedzieć jak!

#11  2008-03-06 19:41:46

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Kowall_ptk napisał(-a):

Rumi, ale NIKT Ci nie karze instalować kde razem z linuxem. Możesz mieć linuxa bez konquerora i nic się nie dzieje. Spróbuj tego samego z windows i IE.

Jeden z powodów dla którego Linuksa i Fluxboksa nie porzucę za szybko :-))

#12  2008-03-06 23:04:08

zyga - Użytkownik

zyga
Użytkownik

dziekuje za odpowiedzi :)

apt-get remove windows ....
apt-get install debian :)

#13  2008-03-07 02:50:12

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Rumi napisał(-a):

da sie zainstalowac jakies fragmenty KDE (kwrite, kmail, ...) bez konquerora (wymaga go chyba tylko kdebase)

ale w mojej opinii to wspanialy program (chyba glowny powod dla ktorego polubilem KDE)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#14  2008-03-07 08:14:44

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

tgR napisał(-a):

Kowall_ptk napisał(-a):

da sie wybrac czy ma ie isntalowac i wmp painta i takie tam :) tak samo jak przez dup'e pozniej (dodaj usun programy) i tam skladniki windows czy jak to tam leci
czy mi sie z 98 popieprzylo ?

Raczej z 98. Ostatnio na VB stawiałem XP i jakoś nie widziałem takiej opcji. Zreszto to i tak tylko skróty na  pulpicie i w starcie usuwa..

#15  2008-03-08 09:49:33

marcusdavidus - Członek DUG

marcusdavidus
Członek DUG
Serwis

tylko skroty :P usunalem z windy ie ale . opdalam exploratora wpisuje w pasek adresu aadres www .. i mam ie :P wiec?? nie wywalisz go

http://i32.photobucket.com/albums/d33/marcusdavidus/marcussyg.png
C2D E8400, Asus P5N7A-VM, 2x 1gb DDR2 OCZ Reaper 1066, Baracuda 500GB S12 SataII,PSU OCZ stealthXstream 500W, Cooler Asus Triton 77, Buda Cooler Master Elite ,Keys  A4T X7 , Mysz A4T X7 , creative HD1900, Zotac GTX260 AMP2 core 216,Oczka Dell P1130 FD Trinitron

#16  2008-03-08 10:00:29

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Kiedyś jakiś australijczyk (chyba) napisał program do całkowitego odinstalowania IE z Windows (chyba XP). W zasadzie projekt eksperymentalny, po deinstalacji tegoż Windows działa kilka sekund, po czym wali malowniczego bluescreena i więcej nie wstaje. :)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#17  2008-03-08 10:28:13

Rumi
prawiczek erotoman
Serwis

marcusdavidus napisał(-a):

tylko skroty :P usunalem z windy ie ale . opdalam exploratora wpisuje w pasek adresu aadres www .. i mam ie :P wiec?? nie wywalisz go

przecież to jest oczywiste przecież jest on twoim file menager i nie mugł byś odpalić "mój komputer";P chyba ze zmienisz go na jaki inny i całkowicie go usuniesz http://lifehacker.com/software/how-to/use-firefox-a … er-264332.php

#18  2008-03-08 11:29:50

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

Microsoft zamiast rozwijać swój system, aby był lepszy od innych, blokuje rozwój innych firm.

Z moich danych wynika (mogę się mylić) Microsoft jeszcze chyba nie stworzył od podstaw żadnego oprogramowania, a tym bardziej rozwinął (patrz Windows NT --- co z tego zostało). Podstawą (bazą) każdego ich produktu jest wykupienie (pochłonięcie) dobrego projektu razem z ich twórcami (najczęściej bez), obudowanie go własnym logiem i reklamami oraz udziwnienie, to wszystko.
Prawdopodobnie coraz trudniej coś kupić --- dobrzy twórcy wolą sami zarabiać lub tworzyć w open.

#19  2008-03-08 11:49:01

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

fnmirk napisał(-a):

Podstawą (bazą) każdego ich produktu jest wykupienie (pochłonięcie) dobrego projektu razem z ich twórcami (najczęściej bez), obudowanie go własnym logiem i reklamami oraz udziwnienie, to wszystko.

Gdzie w Windowsie są reklamy? Chce to zobaczyć.

fnmirk napisał(-a):

Prawdopodobnie coraz trudniej coś kupić --- dobrzy twórcy wolą sami zarabiać lub tworzyć w open.

No tak, bo Microsoft nie płaci programistom za pracę. Podstępnie zwaba ich do swojej siedziby, tam podaje środek nasenny, a gdy taki delikwent się obudzi, sziedzi już przykuty łańcuchami do komputera. Nad nim stoi ogromny Murzyn w lateksowym wdzianku, który razami z bata zmusza go do programowania do utraty tchu.

Przejrzałeś ich.

#20  2008-03-08 11:56:25

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Minio napisał(-a):

fnmirk napisał(-a):

Podstawą (bazą) każdego ich produktu jest wykupienie (pochłonięcie) dobrego projektu razem z ich twórcami (najczęściej bez), obudowanie go własnym logiem i reklamami oraz udziwnienie, to wszystko.

Gdzie w Windowsie są reklamy? Chce to zobaczyć

Raczej chodziło o reklamowanie produktu, nie umieszczanie w nim reklam.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#21  2008-03-08 12:14:48

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

Gdzie w Windowsie są reklamy? Chce to zobaczyć.

Jak to nie ma?

My Microsoft i tylko My jesteśmy najlepsi, bez tych produktów to nie potrafisz itd.

Nawet w opcjach instalatora Windows jest funkcja wyłączania reklam.

#22  2008-03-08 13:47:45

Rumi
prawiczek erotoman
Serwis

co do reklam to mój ie 6 (z win server 2003) defaultowo uruchamia się ze strona startową taką http://www.windowsxlive.net/ gdzie po prawej u góry jest baner ... get firefox <lol>

#23  2008-03-08 20:55:15

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

fnmirk napisał(-a):

Nawet w opcjach instalatora Windows jest funkcja wyłączania reklam.

Którego Windowsa? Na którym ekranie (w którym etapie instalacji)? Najwidoczniej XP, którego instalowałem wieki temu, był jakiś wybrakowany. Albo opcja ta jest ukryta i nigdy jej nie zauważyłem.

#24  2008-03-09 06:02:11

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

napisz

Kod:

setup.exe /?

i przeczytaj w opcjach.

#25  2008-03-09 17:11:47

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Włożyłem pożyczoną płytę Win XP SP2 , odpaliłem windowsowy wiersz poleceń, wpisałem

Kod:

E:
setup.exe /?

(próbowałem też różne inne kombinacje, sam pytajnik czy znane z Uniksów -h i --help ;) ) ale za każdym razem uruchamiało mi okno z różnymi dziwnymi opcjami (uzupełnianie składników systemu Windows, jakieś aktualizacje i inne cuda).

Niestety jestem zmuszony prosić o bardziej szczegółowe informacje, gdyż, jak widzisz, z Windowsem nie jestem za pan brat, i najwidoczniej robię coś nie tak. A naprawdę bardzo chcę zobaczyć te reklamy w Windowsie.

Stopka forum