Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2008-02-19 19:05:00

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

Aż 3 pechowe płyty instalacyjne z Debianem 4.0

Chciałem napisać o takiej sprawie ; W jednym z letnich zeszłorocznych numerw LINUX+ była płyta instalacyjna z Debianem Etch . Instalator wykrzaczał mi sie wowczas w momencie ; trwa ładowanie składnikow instalatora , choose mirror ... i tu nastepowała klapa ; wystapił błąd odczytu z płyty , instalacja zostanie przerwana. Napisałem reklamacja do wydawnictwa software , dostałem drugą płytke , ale z tą druga płytka wyszła ta sama historia coz ta pierwsza. Instalator wywalał sie w tym samym momencie . Wczoraj kupiłem marcowy [już] numer gazety LINUX MAGAZINE . Na dwustronnej płycie dvd dołączonej do tej gazety jest Debian 4.0 -r2 . Gdy rozpoczałem instalkacje tego systemu z przykrościa zauważyłem że instalator nie wykrywa mojej lkarty sieciowej.Choć moja sieciowka to taki popularny model; NFORCE 2 . Do tej pory jedynie OPENSOLARIS 10 wykazał sie owna nieudolnoscia w wykrywaniu sieciowki. Nie wiem wiec juz ; czy te 3 płytki instalacyjne z ktrymi miałem do czynienia sa naprawde uszkodzone i naped nie moze ich prawidłowo odczytywac czy instalacje Debiana Eth trzeba przeprowadzić jakoś inaczej niz poprzez instalator ktory prowadzi " za rączkę"
Prosze o porady i opinie w tej sprawie .
Zaznaczam rwnież że na drugiej stronie płyty dvd z najnowszego linux-magazine sa takie dystrybucje jak ; pclinuxos , gOS, wubi , Antix i wszystkie uruchamiaja sie "live" i instaluja na dysk prawidłowo . Jak to wiec jest z tym niewykrywaniem przez debiana karty sieciowej i wykrzaczaniem sie instalatora ?

System operacyjny ma być dla ludzi, a nie ludzie dla systemu operacyjnego.

#2  2008-02-19 19:12:01

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Re: Aż 3 pechowe płyty instalacyjne z Debianem 4.0

eeee, jak będziesz instalował starocie to tak będzie. zainstaluj >>z tego<<

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#3  2008-02-27 14:41:34

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

No więc tak ; ściągnąłem obraz iso do którego podajesz mi link Bodzio .
Przystapiłem do instalacji tego systemu i cóż sie okazało ;
Instalacja szła poprawnie do momentu gdy instalator osiagnął 65 % i wtedy staleło na SSL - cośtam . Stało tak klika godzin ponieważ instalacje zostawiłem na noc a sam poszłem spać. Rano wstaje i widze ze instalator stoi na 65 % i SSL - coś  . Co zrobiłem źle podczas instalacji że tak sie stało ?

#4  2008-02-27 14:50:16

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Sprawdziłes tę płytę czy się dobrze nagrała(czy wszystkie sektory są czytelne) czy md5sum się zgadza.

Wina może leżeć po stronie nagrania płyty.
Niedawno miałem taki przypadek tyle że od razu to wychwyciłem bo każda nagraną płytę sprawdzam.
(kiepskie nosniki)

Pozdrawiam

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#5  2008-02-27 16:17:11

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

niedawno na forum byl watek dotyczacy zatrzymywania sie instalacji na SSL - byl to jakis bug w danej wersji pakietu i trzeba bylo uzyc innej

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2008-02-27 16:48:19

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

No tak Bercik Ale skąd wziąć inną wersje pakietu SSL podczas instalacji systemu ? Użżzyłem przed chwilą opcji "szukaj ' i jakoś nie moge znaleźć posta w którym byłoby rozwiązanie mojego problemu .

Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2008-02-27 16:57:27)

#7  2008-02-27 16:57:36

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

najpierw sprawdzic czy mamy ta feralna wersje pkietu ... potem popatrzec czy nie ma nowszego obrazu instalacyjnego (z inna wersja tego pakietu) ... moznaby tez probowac dociagniecia w trakcie instalacji (jezeli w tym momencie mamy juz dostep do netu to mozemy pobrac wget'em, przerwac tamta instalacje i zaintalowac manuualnie dpkg - konsola jest gdzies na Ctrl+F2)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#8  2008-02-27 17:12:26

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

bercik - daj linka do płyty z której instalujesz

Beskid Niski

#9  2008-02-27 17:19:09

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

ja niczego nie instaluje ;-)

#10  2008-02-27 18:33:06

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

bercik napisał(-a):

ja niczego nie instaluje ;-)

piwo :D

Beskid Niski

#11  2008-02-27 19:43:33

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Ostatnio instalowalem sobie na drugim dysku debianka dla zabawy i użyłem tego
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/i38 … i386-CD-1.iso

Zero jakichkolwiek problemów.

Pozdrawiam

Polski portal Debiana

#12  2008-02-27 20:23:26

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

wlodarek1 --- instalacja w trybie ekspert bez gui chyba Cię uratuje.
Podziel dysk na partycje przy pomocy jakiegoś liveCd lub nawet utwórz wolną przestrzeń na dysku z poziomu Windows (jeżeli takowe posiadasz), zrestartuj system, aby nastąpiła aktualizacja tablicy partycji, wyłącz w BIOSie antywira i ewentualne zabezpieczenie jakie może posiadać twoja płyta główna, na czas instalacji.
Przystąp do instalacji Debiana --- mnie zawsze działa, taki sposób postępowania.

#13  2008-02-27 20:52:12

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

Na tej płytce z ktrej instalowałem nie było instalatora graficznego był natomiast ten taki semigraficzny zbudowany na bibliotekach ncurses .Bardzo podobny jest w slackware , archu , freebsd .
Jesli jest tam opcja "expert" to zaraz to sprawdze . Chciałbym przy okazji zapytać szanownych użytkownikow Debiana ; czy debian domyślnie ładuje moduły odpowiedzialne za wykrycie kart telewizyjnych czy trzeba samemu rekompilować jądro by takie moduły sie uaktywniły .
Na przykład ; CENTOS 5 , CDLINUX , PLD 2.0 - jądra w tych dystrybucjach nie wykrywaja kart tv .
A cała reszta jaką znam czyli; ubunttu , mandriva , fedora , suse , slackware 12 i wiele innych dystrybucji wykrywa u mnie karte dvb jak i analogowa karte tv bez problemu .
Jak to jest z modułami do kart tv w Debianie ?

#14  2008-02-27 21:03:30

fnmirk - Redaktor

fnmirk
Redaktor

wlodarek1 napisał(-a):

...
A cała reszta jaką znam czyli; ubunttu , mandriva , fedora , suse , slackware 12 i wiele innych dystrybucji wykrywa u mnie karte dvb jak i analogowa karte tv bez problemu .

Nie wykrywa tylko instaluje Ci wszystko co mają w swoich zasobach i w ten sposób trafiają w konfigurację twojego sprzętu.
W Debianie musisz sobie zainstalować tylko to co jest Ci potrzebne do obsługi twojego sprzętu sam.

#15  2008-02-27 21:36:06

ilin - Palacz

ilin
Palacz

wlodarek1 napisał(-a):

A o co tu jest do wykrywania.
Moduly do obsługi kart telewizyjnych są w jądrze.I dystrybucja nie ma tu wiekszego znaczenia (zalezy jaką  ma wersję jądra.)
Cukierkowe distra mają graficzne konfiguratory gdzie np w suse wybiera sie kartę w yascie i on wpisuje w /etc/modprobe.d/tv. W debianie ewntualnie wpiszesz to z palca.
Na jedno wyjdzie tyle ze w debianie zrobisz to szybciej.

Pozdrawiam

Polski portal Debiana

#16  2008-02-27 22:42:09

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

lin , wg mnie to jest troche inaczej ; w tych najpopularniejszych distrach nawet gdy wejde do katalogu ze zródłami jadra  i wydam np ; make menuconfig to widze ze w dziale "video for linux""dvb for linux" moduły sa w wiekszosci pozaznaczane na [M] lub [*] A jesli w takim np centosie lub pld weszłem do zródeł i wywołałem make menuconfig to zauwazyłem od razu ze cała czesc "video for linux" nie była zaznaczona . I potem po zainstalowaniu takiego systemu karty tv nie sa wykrywane wcale.A jak jest w debianie ?

#17  2008-02-27 22:49:23

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Jesli to masz na mysli to w debianie są wlaczone do jądra jako moduly.(są zaznaczone M)

W mandrivie 2007 64bit  wlasnie karty tv na saa7134 byly wyłaczone)

Wystarczy że zerkniesz do /boot/config-2.6.....  tam masz cała konfigurację kernela.

Pozdrawiam

Polski portal Debiana

#18  2008-02-28 19:25:43

wlodarek1 - Użytkownik

wlodarek1
Użytkownik
Serwis

No wiec ilinl ściągnąłem obraz iso ten który polecasz i przystapiłem do instalacji .
Aż w pewnym momencie wywaliło ;/cdrom/ włóż do napedu - "tu nazwa płyty instalacyjnej która w tym momencie była w napedzie " dysk o nazwie /cdrom/
Change MEDIA. I na tym staneło bo płytka instalacyjna nie chce wyjsc z napedu w kt órym jest a ja przecież nie mam w tym momencie innej czy nastepnej płytki instalacyjnej . Cóż innego niż twardy reset mogłem w tej sytuacji zrobić ?

Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2008-02-28 19:33:04)

#19  2008-02-28 19:38:22

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Ta jedna plyta wystarczy do instalacji.

Tam w jednym momencie jest konfiguracja apta gdzie pyta czy chcesz dodać kolejne nośniki.(pewnie na tym stanąleś)

I jesli tak to trzeba wkladać kolejne a instalator automatycznie dodaje.
Należy kliknąc na nie i po klopocie.

Trzeba uważnie czytać co instalator wypisuje.

Pozdrawiam

Polski portal Debiana

Stopka forum