Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czy to możliwe? na to wygląda. myślę na doinstalowaniem jakiegoś juzer frendli środowiska obok fluxa dla gości i tak sobie sprawdziłem co będzie w miarę małe. aptitude install kde-core daje:
arts{a} enscript{a} htdig{a} kamera{a} kappfinder{a} kate{a} kcontrol{a} kde-core kdebase{a} kdebase-kio-plugins{a} kdelibs{a} kdemultimedia-kio-plugins{a} kdepasswd{a} kdeprint{a} kdesktop{a} kdm{a} kfind{a} khelpcenter{a} kicker{a} klipper{a} kmenuedit{a} konqueror{a} konqueror-nsplugins{a} konsole{a} kpager{a} kpersonalizer{a} kregexpeditor{a} ksmserver{a} ksplash{a} ksysguard{a} ksysguardd{a} ktip{a} kwin{a} libkcddb1{a} libkonq4{a} libsensors3{a} lockfile-progs{a} poster{a} psutils{a} 0 pakietów uaktualnianych, 39 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 396kB/23,4MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 65,6MB.
mam już kdelibs, bo k3b potrzebował...normalnie byłoby więcej niż 23 mb...dalej...aptitude install gnome-core:
alacarte{a} bug-buddy{a} capplets-data{a} deskbar-applet{a} desktop-base{a} eog{a} evolution-data-server{a} evolution-data-server-common{a} fam{a} gdb{a} gedit{a} gedit-common{a} gnome-about{a} gnome-applets{a} gnome-applets-data{a} gnome-control-center{a} gnome-core gnome-desktop-data{a} gnome-menus{a} gnome-netstatus-applet{a} gnome-panel{a} gnome-panel-data{a} gnome-session{a} gnome-system-monitor{a} gnome-terminal{a} gnome-terminal-data{a} gnome-user-guide{a} gnome-utils{a} imagemagick{a} libapm1{a} libbeagle1{a} libcairomm-1.0-1{a} libcamel1.2-10{a} libcpufreq0{a} libebook1.2-9{a} libecal1.2-7{a} libedata-book1.2-2{a} libedata-cal1.2-6{a} libedataserver1.2-9{a} libedataserverui1.2-8{a} libegroupwise1.2-13{a} libelf1{a} libexempi3{a} libglibmm-2.4-1c2a{a} libgnome-window-settings1{a} libgnomekbd-common{a} libgnomekbd1{a} libgnomekbdui1{a} libgnomevfs2-bin{a} libgtkmm-2.4-1c2a{a} libgtksourceview2.0-0{a} libgtksourceview2.0-common{a} libgucharmap6{a} libmagick9{a} libnet-dbus-perl{a} liboobs-1-3{a} libpcrecpp0{a} libslab0{a} libsoup2.2-8{a} libtrackerclient0{a} libxklavier11{a} metacity{a} nautilus{a} nautilus-cd-burner{a} nautilus-data{a} python-beagle{a} python-fpconst{a} python-gmenu{a} python-gtksourceview2{a} python-soappy{a} system-tools-backends{a} zenity{a} 0 pakietów uaktualnianych, 72 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 76,3MB/79,2MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 239MB.
czizas !! ale najśmieszniejsze jest że aptitude install xfce4 proponuje zainstalowanie:
desktop-base{a} fortune-mod{a} fortunes-min{a} gtk2-engines-xfce{a} libgl1-mesa-dri{a} libnetpbm10{a} librecode0{a} netpbm{a} orage{a} type-handling{a} xfce4 xfce4-icon-theme{a} xfce4-mcs-manager{a} xfce4-mcs-plugins{a} xfce4-mixer{a} xfce4-mixer-alsa{a} xfce4-session{a} xfce4-terminal{a} xfce4-utils{a} xfdesktop4{a} xfdesktop4-data{a} xfonts-75dpi{a} xfonts-scalable{a} xfprint4{a} xfwm4{a} xfwm4-themes{a} xinit{a} xli{a} xorg{a} xorg-docs{a} xscreensaver{a} 0 pakietów uaktualnianych, 31 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych. Do pobrania 40,7MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 121MB.
wybór padł (jesli w ogóle) na kde ...już je miałem przed reinstalką lenny'ego więc chwilunia i pobrany będzie, ale szok przezyłem, że xfce4 takim tucznikiem jest...kabanem. jak jakiś czas temu instalowałem to niewiele było większe od fluxa.
P.S. oczywiście wyłączone mam w aptitude instalowanie rekomendowanych pakietów.
z moich doświadczeń wynika, że xfce4 na lapku z 192 MB ram i celeronem ok 600MHz chodzi ociężalej, a kde całkiem się zbiera
Przy takich metapakietach dodaj przełącznik --without-recommends, pakiety polecane robią w ich przypadku niezły narzut (jeśli dobrze pamiętam — zwłaszcza przy GNOME). Poza tym fakt, że masz już kdelibs oszczędził ci co nieco:
aptitude install kde-core (...) Do pobrania 54,9MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 152MB.
Zadam głupie pytanie(czyli coś co potrafię)- co się stanie jeśli nie zainstaluje tych wszystkich pakietów rekomendowanych? Nie narażę się przez to jakimś złym siłom? Bo właśnie mnie tak naszło żeby może wypróbować czegoś co by nie muliło tak strasznie jak kde.
Nic się nie stanie zainstalujesz pakiety, które są wymagane a do rekomendowanych przekonasz się z czasem, jak stwierdzisz że środowisko które zainstalowałeś ma ciut za małą funkcjonalność. Ot takie błędne koło.
do gimpa to i tak trzeba kupe ficzerów doinstalować aby miał odpowiednią funkcjonalność. Inaczej nawet czerwonych oczek nie poprawisz.
Hmmm ale zauważ że xfce4 instaluje xorg'a miedzy innymi, po drugie instalujesz go juz z dodtkami, np orage (jakos nigdy mi sie to samo nie instaluje :/). Nastepna sprawa to funkcjonalanosc dla "klikaczy" takiego KDE.
A KDE na standardzie ->
2 aktualizowanych, 376 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 315MB archiwów. Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 733MB miejsca na dysku.
Bodzio, bez przesady to akurat robi sie slektywnym zaznaczaniem i korekta poziomów, ewntualnie kolorów i nasycenia ;] Lub ostatecznie można konwersje do B&W zrobić :P
azhag napisał(-a):
Przy takich metapakietach dodaj przełącznik --without-recommends, pakiety polecane robią w ich przypadku niezły narzut (jeśli dobrze pamiętam — zwłaszcza przy GNOME). Poza tym fakt, że masz już kdelibs oszczędził ci co nieco:
Kod:
aptitude install kde-core (...) Do pobrania 54,9MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 152MB.
mam ustawione w interfejsie aptitude, zeby nie instalował rekomendowanych pakietów. zawsze tak robię, bo do thunara poleca się np. pół xfce.
czadman napisał(-a):
z moich doświadczeń wynika, że xfce4 na lapku z 192 MB ram i celeronem ok 600MHz chodzi ociężalej, a kde całkiem się zbiera
ja niedawno używałem w pracy na celeronie 2.4 i 512mb ramu....i xfce jakieś przymulone nieco jest. takie kde śmiga jak rakieta (o fluxie nie wspominam, bo zasadaą jest, że on zapiernicza jak mały Kaziu). co to się porobiło z tym xfce. a miało być tak pięknie, leciutko.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2008-02-27 08:59:28)
parrotlarch napisał(-a):
mam ustawione w interfejsie aptitude, zeby nie instalował rekomendowanych pakietów
fakt — nie doczytałem na początku :)
parrotlarch napisał(-a):
co to się porobiło z tym xfce. a miało być tak pięknie, leciutko.
Xfce "lekkie" (też kwestia umowna ;]) było ładnych kilka wersji wstecz. Ostatnio pompują je coraz bardziej. Niczym już się nie różni od KDE i GNOME, w opozycji do których powstawało.
A KDE — trzeba to przyznać — ostatnio skupiało się na szybkości. O ile jeszcze 3.3 było powolną kobyłą, o tyle w 3.5 popracowali nieco nad wydajnością (z innymi nie miałem zbyt wiele do czynienia).
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-02-27 09:30:18)
hehe zaczynam sie obawiac czy aby nie jest to powodem moich lekkich problemow z Xami w tym Xfce, no ale poki co sluzy, szkoda tylko ze sa problemyt z grafika, na tak starej karcie gdzie nie ma natywnych sterownikow ciezko jest uzyskac cud grafike pod OpenGLa ktora czasem doprowadza do zawieszenia systemu, co wydawalo sie dziwne a teraz ehh ciezko sie przyznac jest jak w windowsie :/ (oczywiscie tylko w obsludze OpenGL'a :D)
azhag napisał(-a):
O ile jeszcze 3.3 było powolną kobyłą, o tyle w 3.5 popracowali nieco nad wydajnością (z innymi nie miałem zbyt wiele do czynienia).
A ktoś może się wypowie jak tam sie 4 zachowuje. Używa ktoś z Was na codzień kde4? chodzi lepiej/gorzej/porownywalnie z 3.5?
xfce4 duże? Eee no po odpaleniu systemu plus Compiza nie mam nawet 10% pamieci zapelnionej ;].
Ale fakt ostatnio przybralo na wymaganych bibliotekach. Chyba czas powrócić do dobrego FVWM'a.
Bober napisał(-a):
A ktoś może się wypowie jak tam sie 4 zachowuje. Używa ktoś z Was na codzień kde4? chodzi lepiej/gorzej/porownywalnie z 3.5?
Mam zainstalowanego specjalnie Debiana sid/experimental do testowania KDE 4. Na dzień dzisiejszy za mało przeportowano aplikacji z KDE 3, aby to nadawało się du użytku: brak KMaila, Kaffeine, działającego Amaroka. Na tym samym sprzęcie nie widać spadku wydajności. Efekty pulpitu 3D może jeszcze nie takie efekciarskie jak w compizie, ale za to wszystko wyklikasz i nie ma jakiś efektów ubocznych ( jak u mnie w KDE 3 w przypadku compiza mam od razu 16 pulpitów ) Plazma za to jest mniej zasobożerna niż superkaramba, chociaż na dzień dzisiejszy motywów karamby jest więcej. Aplikacje gtk za to strasznie wyglądają. KDE 4 ma więcej bajerów niż KDE 3, ale w moim odczuciu nie spowolnia to działania.
Nie wiem ale u mnie xfce uruchamia sie szybciej i działa dużo lepiej niż kde :)
4 jeszcze nie stabilna jest i dość nie zdatna do używania na co dzień trzeba jeszcze poczekać