Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Witajcie,
jak mogę z palca pozmieniać te zależności?

Palacz

To zależy od menadżera plików jakiego używasz.

Członek DUG

Czyli nie można zrobić globalnych ustawień, do których każdy program się dostosuje?

Redaktor

Można np.: w Gnome --- klikasz na dany typ pliku i we właściwościach wybierasz program, który przypisujesz jako pierwszy do jego otwierania.
I jeszcze jedna uwaga w Linuksie nie istnieje klasyczne pojęcie rozszerzenia pliku, znane z innych systemów --- tylko typ pliku --- plik z zawartością kodu html, bez rozszerzenia (ala) będzie tak samo traktowany jak z rozszerzeniem (ala.html).

Palacz

Nie sądzę.
Owszem np mp3 w nautiliusie mi otworzy w np xmmsie.
Jeśli użyję mc i w nim ustawię moca tp otworzy mi w moc.
A jeśli w pcmanfm ustawię sobie audaciousa to otworzy mi w audaciousie.
Zależnie jakiego menadżera użyję to takim programem mi otworzy.
Jestem tego prawie pewien bo nie chce mi się sprawdzać.
Pozdrawiam

Admin łajza

Po pierwsze nie po rozszerzeniach (bo to taka prowizorka), a po typach MIME.
Przypisujesz programy do typów w /etc/mailcap (i ~/.mailcap). Programy uruchamiasz przez
run-mailcap typ/mime:plik
np:
run-mailcap application/x-ogg:plik.ogg
Można przypisać różne programy dla różnych akcji, np. inne dla otwierania, inne do edytowania, etc.
Do poczytania:
man 5 mailcap man 1 run-mailcap man 8 update-mime
W ten sposób możesz obsługiwać te same rodzaje plików przez te same programy we wszystkich programach. Prawdopodobnie możesz w preferencjach niektórych menedżerów plików ustawić, żeby domyślnie otwierał pliki wg ich MIME. (Ciekawostka: zsh też może uruchamiać pliki wg MIME — dzięki modułowi zsh-mime-setup.)
Aha: jak nie wiesz jaki MIME ma plik, to możesz sprawdzić za pomocą file -i.
Ostatnio edytowany przez azhag (2008-02-26 17:16:58)

Nadworny matematyk

Chciałbym nieco odświeżyć temat.
Mam problem z maple... Otóż chciałbym, żeby pliki *.mws i *.mw otwierały się programem:
pablo@lena:~$ ls -l maple13/bin/xmaple -rwxr-xr-x 1 pablo pablo 389 paź 31 19:22 maple13/bin/xmaple
Jeżeli to zrobię w 'gnome->właściwości' to on wszystkie pliki tekstowe chce otwierać mi w maple... Rozumiem, że to mime jest dla mnie roziwązaniem?
Podjąłem kroki, ale coś mi nie wychodzi...
pablo@lena:~$ cat .mime.types type=application/x-maple \ desc="Maple Worksheet" \ exts="mws"
pablo@lena:~$ cat .mailcap application/x-maple;/home/pablo/maple13/bin/xmaple %s
Co jest nie tak?
Ostatnio edytowany przez P@blo (2011-11-02 11:40:56)