Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Już użytkuje troche linuksa. I jeśli chodzi o Debiana to miałem Woodego z Gnome (ale krótko bo tam prawie nic nie było :[) Teraz pracuje na EduCd który bazuje na knoppixie a knoppix bazuje na Debianie. NIby jest rulez ,ale ja mam modemik i sciagniecie np. Quanty bedzie trwać kilkanaście godzin. Chciałbym spróbować nowego Sarge czy tak są wszystkie poaktualizowane pakiety?
A może lepiej spróbować PLD? Powiem jeszcze ,że pracuje na laptopie.
Więc czyje repozytoria pakietów i budowa systemu lepsza PLD 2.0 czy Debian Sarge z Czerwca ?
Na tym forum jest tylko jedna słuszna prawda:
DEBIAN
to moż eja ztradycyjnei z lekka rozmyje, czym sie różni ten nowy dedian od mojego testinga ?
Sarge stabilny od testowej? Masz jakas tam gwarancje ze sarge ci sie nie rozleci. testing jeszcze jako tako nie ma wspomagania bezpieczeństwa i troche sie wali podczas update'ow z netu.
to moż eja ztradycyjnei z lekka rozmyje, czym sie różni ten nowy dedian od mojego testinga ?
sarge jest wydany jako stabilny, dlatego nie będzie miał uaktualnianych żadnych pakietów (jedynie krytyczne dla bezpieczeństwa).
etch narazie w przybliżeniu = sarge, ale jest to dystrybucja w której są testowane nowe pakiety z nowymi wersjami programów
to w skrócie
A może lepiej spróbować PLD?
Napisales, ze juz troche bawiles sie linuxem to napisze Ci tak..
PLD czy Debian to prawie to samo :) linux to jajo i masa malych pliczkow itd.. kwestia w pakietach i konfigach.
Ale jak juz tu jestes na tym forum to tylko i wylacznie Debian :)
Jesli chodzi od debiana i PLD to obie dystrybucje maja podobna ilosc pakietow obydwie maja wygodny system aktualizacji pakietow pod PLD wystepuja problemy z kompilacja programow
no to tyle tytulem poruwnania
jesli chodzi o dostepnac oprogramowania to w przypadku PLD jest mniej plytek bodajze bo nie ma najnowszych danych jesli chodiz o debiana to ostatnio przegladalam L+ u bodzia i zucilo mi sie ze w nastepnym L+ Extra beda dolaczone 3 plyty DVD z debianem gdzie jest masa oprogramowania i mysle ze nie bedzie koniecznosci zasysania pakietow z netu....
Zastanwia mie tylko co bedzie na tej 3 plycie CD z qmplem rozmawialam i cos mi mowil ze chyba maja tam byc L+ archiwalne w postaci PDF'ow
cos mi mowil ze chyba maja tam byc L+ archiwalne w postaci PDF'ow
o to ciekawe, przydałoby się :)
ma ktoś takie cudo?