Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2007-05-08 03:07:19

harry666t - Członek DUG

harry666t
Członek DUG

"Linux is obsolete", czyli o sterownikach

Czytałem właśnie fragment historycznego flame'a między Torvaldsem (i zwolennikami Linuxa) a Tanenbaumem (i zwolennikami mikrokerneli, w tym Minixa). Tanenbaum miał imho trochę racji, tak mi się wydaje. Przeglądając archiwalne komentarze na /. wpadło mi do głowy również coś następującego...

Linux nie ma godziwego API dla zewnętrznych sterowników [(jeżeli ma jakiekolwiek?)]. Wyobraźcie sobie producenta sprzętu S, oraz klienta Z. Producent, dajmy, wypuszcza nowy model urządzenia X, i postanawia wypuścić także sterownik na Linuksa. S przesyła kod deweloperom, oni przeglądają go, testują, włączają do głównego drzewa jądra. Z czeka na sterownik.

Nowe jajko wychodzi po - powiedzmy miesiącu. Teraz czas na dystrybucje - włączają powoli nowe jajco do najnowszego wydania, które wychodzi 4 miesiące później. Z czeka nadal.

W końcu Z dostaje nowe wydanie swojego distro. Robi upgrade i dopiero wtedy może cieszyć się nowym urządzeniem X. W tfu, tfu! Windzie dostaje od razu wraz z X płytkę ze sterownikiem, i wszystko niby od razu działa. No i działa.

Problem jest prosty. Nawet jeśli producent sprzętu ma ochotę dostarczyć wolny sterownik, użytkownik sprzętu musi zbyt długo czekać aż kolesie od jego distro, a przedtem deweloperzy jądra ów sterownik wypuszczą do użytku.

Pozostaje ładowalny moduł: jeśli jest rozprowadzany jako binarka, nie będzie działał. Z doświadczenia mówię że nie będzie ;] Jeśli zaś jako źródło, skąd przeciętny użytkownik Z ma umieć używać kompilatora? Z Linuksa korzysta coraz więcej takich "przeciętnych userów", ba, powiem nawet że zewangelizowałem przez ostatnich parę miesięcy tylu znajomych że nie wiem czy większość znanych mi w realu użytkowników Linuksa nie jest właśnie takimi zwykłymi userami.

Doświadczenia: mój modem ED77 (obsługiwany przez prosty konwerter USB<->serial, ale przez pół roku nie mogłem dostać do niego odpowiednich skryptów), eagle-usb (neostrada/sagem f@st 800), niektóre aparaty fotograficzne (tu akurat brak sterów at all, ale to dawne czasy...) i karty WLAN (tak samo, dziś już są stery - ale nie mam już tej karty :/). Mimo postępów w tej dziedzinie, instalacja sterowników nvidii nadal zdarza się nie być bezproblemowa*.

Gdyby Linux zapewniał jakieś stabilne API oraz ABI* umożliwiające wygodne podłączanie cudzych sterowników, byłby luz. Gdyby Linux był mikrokernelem - jak mach, nt czy minix - każdy sterownik siedziałby od początku w userspace**, byłoby API i byłby luz. Póki co, jeśli nic się nie zmieni, nasz dzisiejszy sposób dystrybucji oprogramowania w świecie OSS połączony z tymi akurat dolegliwościami Linuksa może w pewnym momencie po osiągnięciu popularności przez pingwinka utrudnić szybkie dostarczenie sterowników "dla mas", wolnych czy nie.

Jakie jest wasze spojrzenie na tę sprawę?

* ponoć ulubioną zabawą deweloperów Linuksa jest "popsuj binarne sterowniki nvidii".

** po FUSE może przyszedł czas na DUSE? ;]

[ /\/\/\ o_0 ----->>>       Ascii Art Userbar User ]

"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- Reznor

#2  2007-05-08 09:19:09

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

Re: "Linux is obsolete", czyli o sterownikach

http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png

#3  2007-05-08 09:40:54

NIC - Członek DUG

NIC
Członek DUG
Serwis

Ależ z tego co mi wiadomo to nie ma najmniejszego problemu by w linuksie jakieś sterowniki działały w przestrzeni użytkownika.

A po co komu jakieś API? Wystarczy, że dadzą schematy danych urządzeń to programiści sami napiszą sobie sterownik.

Binarka nie będzie działać? Jakoś zauważem coś dokładnie odwrotnego. To paczka z repozytorium sprawia problemy, zaś binarka to jak instalator z Win, klikasz Next i się dzieje. Nvidia to przyjazna binarka.

A sterowników pod linuksa nie ma, ponieważ nadal ten system jest niszowy i producentom nie chce się... I ja to rozumiem.

Stronka-dom: http://titek.victorygames.pl
Jabber: nic@jabster.pl
Hobby: kompilowanie Linuksa, Bluetooth
Dystrybucja: żadna, bliski krewny LFS, składak

#4  2007-05-08 14:54:17

harry666t - Członek DUG

harry666t
Członek DUG

Chodzi mi przede wszystkim o to, że nawet gdyby producent S chciał wydać nawet wolny sterownik - zdecydowanie zbyt długa droga między wyjściem urządzenia na rynek a gotowym, działającym urządzeniem na typowym, zwykłaśnym kompie z Linuksem.

Zresztą Linux coraz prędzej przestaje być niszą. W sumie kto dziś mądry ten wspiera ten system. Nawet Dell otworzył oczy, i wkrótce udostępni lapki i desktopy z Ubuntu. Ludzie lubią mieć wszystko OOB. Jest delay między wydaniem sprzętu a wydaniem sterownika, i to ten delay trzeba jakoś zlikwidować.

[ /\/\/\ o_0 ----->>>       Ascii Art Userbar User ]

"steal and steal and steal some more and give it to all your friends and keep on stealin'"
- Reznor

#5  2007-05-08 15:04:35

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Dam Wam prosty przykład na sprzęcie - drukarka HP LJ 1020. Dodatkowo jeszcze 1005, 1018.
Drukarka pracuje na sterach foo2zjs - te stery wprawdzie z półrocznym opóźnieniem, ale pojawiły się w repo. I teraz stawiam stówę przeciw złotówce dla tego kto uruchomi tę drukarkę na tych sterach.
Natomiast wg tego opisu drukarka śmiga jak złoto

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

Stopka forum