Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Oldtimer

Wspominal mi ktos, ze sa problemy z udostepnianiem neostrady w swietle regulaminu tepsy, ten ktos przez to mial policje na glowe. Wiekszosc z was po to ma neo i debiana aby dzielic lacze w domowej lan 9lub szerzej) Czy mieliscie kiedys taki problem?
P.S.
Oprócz teg o pytenie techniczne: jak podzielic lacze majac neo i debiana wraz z iptables, chodzi mi o funkcje a nie co mam wpisac aby to cos dzialalo, i jak to dziala?

Członek DUG
nie miałem z tym problemu nigdy... jeżeli dzielisz łącze w lokalu/budynku, na który jest zarejestronana neostrada to nic nie mogą Ci zrobic. Jeżeli chcesz udostępnic łącze poza dany lokal/budynek to musisz wystosować pismo do TP o pozwolenie na takie działanie. W innym przypadku kiedy zrobisz coś na własną ręke i nie masz na to zgody grozi Ci oplata krotności abonamentu - ale tylko tyle na ile jest Ci to udownodnione, czyli każdy udowodniony miesiąc nie legalnego udostępniania łącza poza lokal, na którym była zarejestrowana neostrada.

Ojciec Założyciel
Dokładniej, jeżeli Twój sąsiad mieszka w tym samym bloku, i przeprowadzisz do niego neo na zewnątrz budynku -> nie wolno. Wewnątrz budynku - np. po klatce schodowej -> nie ma zastrzeżeń

Admin łajza

Dokładniej, jeżeli Twój sąsiad mieszka w tym samym bloku, i przeprowadzisz do niego neo na zewnątrz budynku -> nie wolno. Wewnątrz budynku - np. po klatce schodowej -> nie ma zastrzeżeń
a jak rzecz ma się z routingiem przez wifi? :)

Członek DUG
tego sam nie wiedziałem :] thx

Ojciec Założyciel
a jak rzecz ma się z routingiem przez wifi? :)
Nie ma nic na ten temat w umowie. Jak tepsa zaczęła udostępniać neostradę to jeszcze wifi nie było tak popularne, lub go nie było - hehe.
W przypadku DSL'a już się zabezpieczyli i są słówka: "w jakiejkolwiek formie"

Członek DUG

a co do udostępniania to jest skrypt napisany przeze mnie który udostępni tą neostradę
aa zaznaczam że ten skrypt pisałem dosyć dawno i korzystająć z różnych źródeł więc race popracować troche nad nim ale działa przynajmniej powinien
#!/bin/sh IPTABLES=/sbin/iptables #dsl EXT_IP= EXT_INT=ppp0 #lan LAN_IP=192.168.0.1 LAN_INT=eth0 #siec SIEC_IP=192.168.0.0 SIEC_MASKA=255.255.255.0 #HOSTY KTORE DOSTANA NET HOST1=192.168.0.1 HOST2=192.168.0.2 #PORTY TCP_LAN=20,21,80,443,515 UDP_LAN=53,123,515 TCP_INET=20,21,80,443 #przekazywanie pakietow echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/rp_filter echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_syncookies echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/accept.redirects #tablice $IPTABLES -F -t nat $IPTABLES -X -t nat $IPTABLES -F -t filter $IPTABLES -F -t filter $IPTABLES -P INPUT DROP $IPTABLES P FORWARD DROP #$IPTABLES -P OUTPUT DROP $IPTABLES -P OUTPUT ACCEPT #Przepusc wszystko na loopbacku $IPTABLES -A INPUT -i lo -j ACCEPT #Przepusc pakiety wracajace $IPTABLES A INPUT i $EXT_INT j ACCEPT m state state ESTABLISHED,RELATED $IPTABLES A INPUT i $LAN_INT j ACCEPT m state state ESTABLISHED,RELATED # Dopuszczone z Lanu $IPTABLES -A -i $LAN_INT -p tcp -s $LAN_IP -j ACCEPT -m multiport --destination-port $TCP_LAN $IPTABLES -A -i $LAN_INT -p udp -s $LAN_IP -j ACCEPT -m multiport --destination-port $UDP_LAN #Dopuszczone z netu $IPTABLES A INPUT i $EXT-INT p tcp d $INET_IP j ACCEPT -m multiport --destination-port $TCP_INET $IPTABLES -t filter -P FORWARD DROP $IPTABLES -t filter -A FORWARD -s $SIEC_IP/$SIEC_MASKA -d 0/0 -j ACCEPT $IPTABLES -t filter -A FORWARD -s 0/0 -d $SIEC_IP/$SIEC_MASKA -j ACCEPT #moduly ftp i irc /sbin/modprobe ip_nat_ftp /sbin/modprobe ip_nat_irc /sbin/modprobe ip_conntrack /sbin/modprobe ip_conntrack.ftp # iptables -t filter -A FORWARD -s 192.168.1.0/24 -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE

Oldtimer

nie myslalem aby tak go napisac, udalo mi sie jakos bez tego, korzystalem z tekstu z wikipedi. Ale te zmienne mnie oswiecily. Chyba tez podobnie cos takiego napisze. Narazie "iptables" tylko forwarduje i przyjmuje pingi, ale nie moze host niczego wyslac na zewnatrz chciaz tablica OUTPUT ma domyslnie ACCEPT. Np.: z hosta gdzie jest neo nie moge spingowac adresu zewnetrznego (www.google.pl) za siec LAN tak - moge, a z komputera-klienta moge zrobic wszytko (bo tak ustawilem tablice FORWARD). Pytanie: co mam dopisac jeszcze do iptables, aby mogl otrzymywac odpowiedz na moje polecenia (np.: pingi)
Aha, lacze udostepniam w domu.[/code]

Oldtimer

oj gapa ze mnie
wiem czego brakowalo, wystarczylo zezwolic na przyjmowanie wszytkiego tego co ja chcialem otrzymac czyli braklo linijki:
iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
i teraz wszytko ladnie gra. dzieki za pomoc i rozwianie watpliwosci co "aspetkow prawnych i regulaminow TP SA", bedacych bardzo zawiliymi tekstami, ktore jak musze sie przyznac nie czytalem WOGOLE, a nie zapoznanie sie z regulaminem jest (chyba, bo w kazdym reguleminie tak jest napisane wiec sadze ze i tutaj tak jest) rozwiazaniem umowy czy cos w tym stylu,
a moze juz przestane te wywody mowic ?
Pozdro