Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od pewnego czasu (wydaje mi się, że od podniesienia debiana z 9 na 10) wifi mi świruje.
Raz na jakiś czas potrafi przerwać internet, wtedy puszczam pinga na router i są tylko timeout. Czasem pomaga połączenie się na nowo z routerem, czasem muszę wyłączyć i włączyć na nowo kartę radiową. Router (mikrotik) był za ścianą, ale aktualnie jest metr dalej i jest to samo.
Karta to INTEL 3165NGW
Tak się zastanawiam, czy mogę gdzieś znaleźć w debianie 10 lub coś jeszcze doinstalować, aby poznać przyczynę tego problemu.
Może ktoś zna jakieś rozwiązania do diagnostyki wifi?
Jeszcze jedno pytanie, co byście polecili z kart wifi wraz z bluetooth na interfejs M.2 PCI-e, która dobrze współpracowałaby z debianem?
Na początek bym sprawdził zatłumienie, czy sąsiad nie wchodzi w kanał. Czasem wystarczy zmienić kanał i będzie poprawa. Można sprawdzić zatłumienie apkami na androida takimi jak Analizator Wifi. Poza tym urządzenia bluetooth potrafią tłumić, a także dziadostwa takie jak repeatery.
Ostatnio edytowany przez seler (2023-01-14 20:54:21)
Jakie programy zarządzają tą kartą wifi?
Jeśli NM, Wicd czy Wpa_supplicant coś sobie nie radzą, to może zamiast tego bajzlu spróbuj IWD,
to alternatywa dla wpa_supplicanta, stworzona przez Intela.
https://wiki.debian.org/NetworkManager/iwd
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-01-14 23:45:58)
Jacekalex napisał(-a):
Jakie programy zarządzają tą kartą wifi?
Jeśli NM, Wicd czy Wpa_supplicant coś sobie nie radzą, to może zamiast tego bajzlu spróbuj IWD,
to alternatywa dla wpa_supplicanta, stworzona przez Intela.
https://wiki.debian.org/NetworkManager/iwd
W sumie tym się zajmuje gnome, ale widzę w logach przy łączeniu, że wpa_supplicant wykorzystuje
morfik napisał(-a):
A co w logach systemowych jest drukowane przy takim zdarzeniu? xD
Nie wiem, zawsze przychodzi to w nieoczekiwanym momencie i zapomoinam zobaczyć, a dat nie pamiętam :/
A jakbym jednak chciał wymienić kartę to co byście polecili w rozsądnej cenie z a/b/g/n/ac i BT 5+ ?
Ostatnio edytowany przez noyo (2023-01-15 13:50:51)