Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
Router, AP do domu - może być TP-LINK ARCHER C6 ?
Lepszy ale też droższy będzie Microtic CAP AC (model RbcAPGi-5acD2nD)
albo coś podobnego z Ubiquiti.
Microtic zjada Tp-linka na śniadanie, ma system RouterOS
Ubiquiti bazuje na Debianie LTS, i prawie wszystkie modele mają romy z OpenWRT jako opcja.
Obie firmy w przeciwieństwie do TPlinka mają dosyć regularne aktualizacje oprogramowania.
CAP AC montuje się na suficie lub na ścianie.
Oczywiście lepiej najpierw opisz ten dom, ile ma pięter, jakie ściany itp.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2021-03-23 19:28:22)
Te lepsze odpadają, ma być po prostu tanio.
Chce nim zastąpić starego D-linka. Sygnał nie będzie pokonywał żadnych przeszkód.
Wystarczy mi stabilność (by nie zrywał połączenia) i dual-band. Teraz ma obsłużyć 40 Mbps a w przyszłości pewnie 300.
Nie planuje zmieniać w nim oprogramowania (d-link ma DD-wrt).
Wiem, że z tanim sprzętem bywa różnie więc sprawdzam czy nie ma przeciwwskazań co do tego Archera.
Dzięki za radę.
@urbinek
A co to za OT ;)
Proszę się merytorycznie udzielić.
Cześć,
Podepnę się pod temat.
Potrzebuję router sprzętowy dla małej sieci (10-20 userów, łącze 1000 Mb/s/100 Mb/s).
Zależy mi, aby miał funkcję dynamicznego lub jak najbardziej dynamicznego podziału przepustowości łącza - najlepiej z prostą konfiguracją.
Aktualnie używam Mikrotik, ale ustawienie w ich systemie dobrze działającego podziału łącza graniczy dla mnie z cudem. W sieci, na ich forum, jest kilka opisów, ale nawet wyjadacze gubią się w tym, poza tym ze względu na specyficzne ustawienia i wymagania, nie wszystko działa jak powinno.
Z góry dziękuję!
@Jacekalex dla mnie tp-link te ich karty na usb są beznadziejne. Pod Linuksem rozłączają wifi co kilkanaście minut. Polecasz jakieś dobre karty wifi pod Linux, ale na usb?
Hej, sorki za podłączenie się do tematu ale skoro dotyczy routera, to pomyślałem, że zadam pytanie.
Czy korzystacie z routerów mających wbudowane wsparcie dla DoT/DoH (jeśli tak to, co możecie polecić?) czy sami wprowadzacie takie rozwiązanie za pomocą OpenWRT firmware, zamieniając Dnsmasq instalując np. Unbound?
Dzięki, pozdro.
Ja mam AdGuardHome na routerze z OpenWRT i do niego przekierowuje zapytania z sieci lokalnej via dnsmasq.
Ostatnio edytowany przez morfik (2021-10-21 23:36:33)
haikuOS napisał(-a):
@Jacekalex dla mnie tp-link te ich karty na usb są beznadziejne. Pod Linuksem rozłączają wifi co kilkanaście minut. Polecasz jakieś dobre karty wifi pod Linux, ale na usb?
Nie używam karty wifi po USB, wolę kabel ethernet.
Przynajmniej myszy mają co gryźć.
XD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2021-10-22 00:23:24)
Hejka, morfik dzięki za odpowiedź. Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej kwestii to proszę o info...
Pozdrawiam.