Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Kombinuję już dłuższy czas jak zmienić rozmiar okna virtualboxa w który mam wgrany tylko system Debian bez żadnego gui. Wgrałem już virtualboxguests ale to nie pomogło wciąż mam strasznie małe okno. Jak zmusić System by skalował się identycznie jak by miał wgrany np KDE.
A po co Ci takie wielkie okno?
Użyj trybu przeskalowanego albo daj większą rozdzielczość w /etc/default/grub
po czym aktualizuj konfigutacje grub
update-grub2
i też z trybem przeskalowanym
A tak w ogóle ja robie to tak... instaluje serwer ssh i łacze się z debianem na virtualboxie.
Wtedy nie potrzebne mi wielkości okna systemu niegraficznego w virtualboxie
Tak to dziwne. Skoro grunb potrafi wprowadzic konsole w rozdzielczość jak ą sie chce , a virtualbox nie respektuje tych ustawień w trybie konsoli.
Może są jeszcze jakieś inne ustawienia o których się nie wie. tyb ssh najlepszy -> można wklejać, wycinać w terminalu lokalnie
its magic
]:>
developer napisał(-a):
i to jest najlepszy dowód dlaczego nie używam JEBANEGO KDE
Pod kontrolą innych DM, VBox działa normalnie.
A po co ci KDE do terminalu?
Dlaczego zależy mi na tym by dostosować odpowiednią rozdzielczość w virtualboksie. Niestety w pracy jest chory wymóg posiadania Windowsa na kompie. Ja jako tester pracuje bardzo dużo z logami i plikami tekstowymi. Niestety windows nie odpowiada mi w tej pracy. Podstawowych rzeczy niema jak Tail. Nimy są odpowiednie programy ale niestety strasznie ubogie itp. Często zdarza się że plik logu ktoś ustawił rotację na 150MB. Otworzenie takiego czegoś na windowsowych programach to jest masakra. A w terminalu linuxa bym szybko przeleciał ten plik. Dlatego przeskalowanie samego okna nie wytacza. Wszytko jest ogromne wtedy a nie o to chodzi. Potrzebuję to uruchomić pełnoekranowo i w koskoli musi być czcionka wielkości 10 lub 11.
No to już ci Yampress podpowiedział, żeby zmienić w /etc/default/grub. Tutaj trochę więcej info:
https://askubuntu.com/questions/1091778/how-can-i-c … the-grub-menu
Alternatywnie użyć polecenia
dpkg-reconfigure -plow console-setup
gdzie interaktywnie możesz wybrać sobie czcionkę tak jak opisano tutaj:
https://unix.stackexchange.com/questions/49779/can- … -mode-console
Albo jeszcze inaczej, też jak wyżej poradzono - na maszynie wirtualnej zainstalować i skonfigurować serwer ssh i łączyć się z klienta. Na windzie przez putty. W putty oczywiście też można sobie skonfigurować wielkość czcionki.
Ostatnio edytowany przez seler (2020-12-19 12:58:50)
Strony: 1