Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałbym to zrobić ale potrzebuję pomocy. Zainstalowałem pakiet nftables kierując się stroną poradnika:
https://morfikov.github.io/post/migracja-z-iptables … s-w-debianie/
Sam iptables nie zamierza współpracować odrzuca zapytania typu:
# iptables -L -v bash: iptables: nie znaleziono polecenia
Nie rozumiem co jest przyczyną?
Ostatnio edytowany przez mark (2020-11-08 12:21:12)
Poprawka: tutaj masz opisane dokładnie co i jak zrobić.
Generalnie, całość sprowadza się do wykonania trzech (czterech) komend
Zachowanie reguł do pliku
sudo iptables-save > save.txt
Remapowanie/Konwersja exportu na inny format
sudo iptables-restore-translate -f save.txt > ruleset.nft
Następnie import do nowego firewall
sudo nft -f ruleset.nft
Oraz test, czy import poszedł poprawnie:
nft list ruleset
Ostatnio edytowany przez developer (2020-11-04 21:04:48)
Tłumaczenie reguł z iptables na nftables jest niezbyt skuteczne.
Lepiej sobie od zera zaprojektować firewalla w oparciu o nftables.
Tu masz oficjalną dokumentację:
https://wiki.nftables.org/wiki-nftables/index.php/Main_Page
Tu dokumentacja Debiana:
https://wiki.debian.org/nftables
i jeszcze dokumentacja Arch Linux, zawsze się przyda:
https://wiki.archlinux.org/index.php/nftables
Obecne reguły iptables spróbuj wylistować tak:
iptables-legacy -S
albo
iptables-legacy -L -n -v
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-11-05 03:03:19)
Tłumaczenie reguł z iptables na nftables jest niezbyt skuteczne
Można poprosić o jakieś uzasadniernie tej teorii?
Nie są wspierane wszystkie reguły.
https://wiki.nftables.org/wiki-nftables/index.php/L … ranslate_tool
developer napisał(-a):
Tłumaczenie reguł z iptables na nftables jest niezbyt skuteczne
Można poprosić o jakieś uzasadniernie tej teorii?
Tu masz napisane:
https://morfikov.github.io/post/migracja-z-iptables-na-nftables-w-debianie/ napisał(-a):
Reguły iptables można tłumaczyć jedna po drugiej lub też możemy przetłumaczyć je wszystkie naraz. Warto tutaj zaznaczyć, że te narzędzia do tłumaczenia reguł nie są w 100% akuratne i pewnych reguł nie będą w stanie przetłumaczyć (zwykle tych, które nie są wspierane w nftables , np. reguły od ipset ). Cześć reguł nawet może zostać przetłumaczona błędnie poprzez zgubienie pewnych ich elementów, np. port docelowy, czy wychodzący interfejs sieciowy, itd. Niemniej jednak, większość standardowych reguł, które spotyka się zwykle na desktopach, powinna zostać przetłumaczona poprawnie bez większego problemu. Dobrze jest jednak po procesie translacji zweryfikować każdą pojedynczą regułę i porównać ją z tym co poddaliśmy tłumaczeniu, by wyeliminować jakiekolwiek nieścisłości, które mogłyby zaistnieć.
Ja jakość automatycznej translacji poznałem osobiście, kiedy tłumaczyłem regułki zawierające connlimit, hashlimit albo cgroup.
W czasie, kiedy migrowałem na nftables, 3/4 składni iptables ten translator nie rozumiał.
Wyłożył się nawet na takiej oto "niezwykle skomplikowanej" regułce:
iptables -t mangle -A POSTROUTING -o eth0 -j TTL --ttl-inc 1
PS
Czy dziś sobie poradzi?
wersja:
iptables -V iptables v1.8.5 (nf_tables)
mały test
iptables-translate -t mangle -A POSTROUTING -o eth0 -j TTL --ttl-inc 1 nft # -t mangle -A POSTROUTING -o eth0 -j TTL --ttl-inc 1
Jak to jest prawidłowo przetłumaczone na składnię nftables, to jo jest franz posypka z domu kołocz. :P
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-11-05 15:02:01)
Jacku: sugerujesz że
iptables-translate
jest do bani?
Dziękuję serdecznie wszystkim za rzeczową pomoc. Zainstalowałem dodatkowo Firewalld który wybawia mnie z kłopotu, no przynajmniej z początku, z kombinacjami nowych reguł zarządzania nftables. Firewalld wydaje się łatwiejszy na początek niż obsługa nftables. Potrzebuję go jako zapory dla notebooka nie serwera a więc wielu skomplikowanych reguł raczej nie będę potrzebował. Obie usługi startują wraz z systemem i o to mi chodziło aby jak najprędzej uruchomić nftables.
Chciałbym Was jeszcze zapytać, tak z ciekawości, dlaczego polecenia np. takie:
iptables-save> save.txt
było niewykonywalne z konta root lecz przez sudo owszem i zadziałało dopiero poprzedzone % czyli tak:
% iptables-save> save.txt
Naprowadziła mnie na ten przedrostek % strona:
https://wiki.nftables.org/wiki-nftables/index.php/M … s_to_nftables
Trochę dziwna jest ta składnia
Firewalld to kolejny utrudniacz, jeszcze będziesz prawdopodobnie kiedyś żałował jego instalacji, kiedy tylko będziesz potrzebował opcji, której firewalld nie przewiduje.
Ten problem dotyczy wszystkich demonów i ułatwuaczy, które mają myśleć lub coś robić zamiast użytkownika.
Co się tyczy migracji na desktopie, to nftables ma w brzuchu gotową konfigurację dla stacji roboczej, w Gentoo była od razu w /etc/nftables/, Debian ma konfigurację gotową dla workstation w pliku:
/usr/share/doc/nftables/examples/workstation.nft
w folderze
/usr/share/doc/nftables/examples/
ma z resztą dużo więcej ciekawych przykładów.
mark napisał(-a):
Dziękuję serdecznie wszystkim za rzeczową pomoc. Zainstalowałem dodatkowo Firewalld który wybawia mnie z kłopotu, no przynajmniej z początku, z kombinacjami nowych reguł zarządzania nftables. Firewalld wydaje się łatwiejszy na początek niż obsługa nftables. Potrzebuję go jako zapory dla notebooka nie serwera a więc wielu skomplikowanych reguł raczej nie będę potrzebował. Obie usługi startują wraz z systemem i o to mi chodziło aby jak najprędzej uruchomić nftables.
Chciałbym Was jeszcze zapytać, tak z ciekawości, dlaczego polecenia np. takie:Kod:
iptables-save> save.txtbyło niewykonywalne z konta root lecz przez sudo owszem i zadziałało dopiero poprzedzone % czyli tak:
Kod:
% iptables-save> save.txtNaprowadziła mnie na ten przedrostek % strona:
https://wiki.nftables.org/wiki-nftables/index.php/M … s_to_nftables
Trochę dziwna jest ta składnia
Ano dlatego, że działanie z konta root jest skrajnie niebezpieczne jak i niezalecane. Po to jest właśnie
sudo
developer napisał(-a):
Ano dlatego, że działanie z konta root jest skrajnie niebezpieczne jak i niezalecane. Po to jest właśnie
Kod:
sudo
Ano tego właśnie nie pojmuję. Nie działam na koncie root lecz loguję root`a w terminal chcąc zarządzać systemem. Sudo w tym momencie stwarza wrażenie jakoby stało wyżej w hierarchii uprawnień od root ponieważ poważne zadanie z kwestii zabezpieczenia systemu wykonywalne jest z sudo a nie root. Kiedyś zainstalowałem sobie system Mint bez uprawnień sudo dla użytkownika. Nie wiedziałem wtedy jak przydzielić sobie sudo więc zapytałem na Forum. Odpowiedź jednego z moderatorów była taka: "po co ci sudo to niebezpieczne, ja zarządzam root`em i tak jest bezpieczniej."
Pomijając kwestię tego aby być świadomym swoich działań to przecież sudo daje takie same możliwości administratorskie jak root. W tym konkretnym przypadku chyba nawet większe.
@Jacekalex dziękuję Ci za wskazanie
gdybyś tylko podpowiedział mi jakim poleceniem zaimplementować ten plik dla nftables.
Ostatnio edytowany przez mark (2020-11-06 18:55:55)
Jak się logujesz na tego roota
Przez
su
czy
su -
Sudo służy do zupełnie czegoś innego.
ilin napisał(-a):
Jak się logujesz na tego roota
PrzezKod:
suczy
Kod:
su -Sudo służy do zupełnie czegoś innego.
Przez su
W debianie logujemy się na roota poprzez
su -
Można też i w ten sposób podnosić uprawnienia
sudo -i
Ostatnio edytowany przez samu (2020-11-06 20:27:20)
samu napisał(-a):
Można też i w ten sposób podnosić uprawnienia
Kod:
sudo -i
tak, można. Tylko że
sudo -i
działa per komenda, natomiast
su -
jakby "wstrzykuje" usera do sesji root
Przepraszam Was że namieszałem w tym wątku z "su". Odbiega to dziebko od meritum zagadnienia z nftables więc jestem wdzięczny moderatorowi za wyrozumiałość. Nie każdemu bliskie są powyższe aspekty stosowania uprawnień linuksowych. Najgorsze bywa utrwalenie pewnych stereotypów zachowań, jak w moim przypadku, tylko "su" i tego się trzymałem do momentu napotkania przeszkody.
Teraz poprosiłbym o wskazówkę - jak wszczepić skrypt workstation.nft lub jemu podobne do nftables.
mark napisał(-a):
Przepraszam Was że namieszałem w tym wątku z "su". Odbiega to dziebko od meritum zagadnienia z nftables więc jestem wdzięczny moderatorowi za wyrozumiałość. Nie każdemu bliskie są powyższe aspekty stosowania uprawnień linuksowych. Najgorsze bywa utrwalenie pewnych stereotypów zachowań, jak w moim przypadku, tylko "su" i tego się trzymałem do momentu napotkania przeszkody.
Teraz poprosiłbym o wskazówkę - jak wszczepić skrypt workstation.nft lub jemu podobne do nftables.
Wszystko masz ładnie opisane pod tym linkiem.
developer napisał(-a):
Wszystko masz ładnie opisane pod tym linkiem.
Z tym linkiem zapoznałem się już wcześniej jednak z obawy aby czegoś nie sknocić pytałem. Jest opisane jak przejść z iptables do nftables. Ja mam uruchomioną usługę nftables i jedyne co mnie interesuje nie jest tłumaczenie starych reguł iptables lecz po prostu zaimplementowanie gotowca z:
Czy jeżeli zrobię w ten sposób poniższy będzie właściwie?
% nft -f workstation.nft
A ten lamerski sposób sprawdził? @mark
cp /usr/share/doc/nftables/examples/workstation.nft /etc/nftables.conf
samu napisał(-a):
A ten lamerski sposób sprawdził? @mark
Kod:
cp /usr/share/doc/nftables/examples/workstation.nft /etc/nftables.conf
Może lamerski lecz skuteczny. Dzięki!
Po powyższym daj
# systemctl enable --now nftables
Odkopię temat, zastanawiam się nad migracją z iptables na nftables ale jednak nie ma co, przynajmniej na razie, brakuje wciąż kilku opcji, na przykład:
15:07[user1@arch ~]$ iptables-translate -P INPUT ACCEPT Translation not implemented nft 15:07[user1@arch ~]$ iptables-translate -P OUTPUT ACCEPT Translation not implemented nft 15:07[user1@arch ~]$ iptables-translate -P OUTPUT DROP Translation not implemented
Chyba że jest inny sposób, ale przecieć nftables jest już trochę czasu a mimo to wciąż ma braki.