Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#51  2018-07-27 09:29:54

  urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Noze - ostrzenie.

ciastek1981 napisał(-a):

Ogólnie to huty nie trzymają jakości stali (np. afera z Kobe Steel), a potem mamy to co mamy - ruda.

Ale, że co "dobrze" zrobiona stal węglowa nie będzie rdzewieć a "źle" zrobiona będzie :)? Każda stal rdzewieje w zależności od warunków.


Ale jak mówimy o skandalach to faktycznie zdarza się, że 2 kawałki tej samej gatunkowo stali ma trochę inny skład i właściwości. Wynika to z wielu czynników od skomplikowanych procesów technologicznych po "zbyszkowi za mało się sypło", dlatego przeważnie skład jest podawany w zakresach od-do np.: [url=https://multistal.pl/oferta/stal-narzedziowa-do-pracy-na-zimno/nc11lv-1_2379]NC11LV (1.2379)/K110/D2[/url




Bodzio napisał(-a):

Jeden z tych noży jest matowy - zwykła stal. Ale nie rdzewieje. Ostrzy się go bardzo łatwo, ale ostrość trzyma na jednego pomidora.

Tak zwany gównolit :D

Bodzio napisał(-a):

Ten drugi to się świeci jak psie jaja - chyba chromem albo niklem pokryty. Trudno francę naostrzyć, ale jak już to długo trzyma.

Raczej ma większą zawartość chromu, noży się raczej nie pokrywa innymi metalami. Ale to też nie jest wyznacznik. Stal sama w sobie (po odpowiednim wypolerowaniu) zamienia się w lustro a jeśli do tego jest twarda i odporna na ścieranie to wygląd ten długo zachowuje :)

Poza tym przyznaj, raczej wolisz używać tego drugiego pomimo, że są z pozoru identyczne :P?


Bodzio napisał(-a):

[...]pokazywał jak przecina nim gwoździe i potem kroi pomidora. Mama to kupiła (komplet). [...]

Wbrew pozorom batonowani nie jest to aż tak trudne. Gwoździe przeważnie nie są hartowane i nóż, który ma HRC w wyższym zakresie da sobie z tym radę. Oczywiście wiele zależy od grubości krawędzi tnącej.

Nie koniecznie taki nóż będzie kroił dobrze ale ma w sobie spory potencjał jeśli go dobrze naostrzyć


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Offline

 

#52  2018-07-27 10:46:56

  Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Skąd: Gorlice
Zarejestrowany: 2004-04-17
Serwis

Re: Noze - ostrzenie.

urbinek napisał(-a):

Bodzio napisał(-a):

Jeden z tych noży jest matowy - zwykła stal. Ale nie rdzewieje. Ostrzy się go bardzo łatwo, ale ostrość trzyma na jednego pomidora.

Tak zwany gównolit :D

Podoba mi się :)

urbinek napisał(-a):

Bodzio napisał(-a):

Ten drugi to się świeci jak psie jaja - chyba chromem albo niklem pokryty. Trudno francę naostrzyć, ale jak już to długo trzyma.

Raczej ma większą zawartość chromu, noży się raczej nie pokrywa innymi metalami. Ale to też nie jest wyznacznik. Stal sama w sobie (po odpowiednim wypolerowaniu) zamienia się w lustro a jeśli do tego jest twarda i odporna na ścieranie to wygląd ten długo zachowuje :)

Poza tym przyznaj, raczej wolisz używać tego drugiego pomimo, że są z pozoru identyczne :P?

Dokładnie tak :) Powiem więcej - tego pierwszego woli żona, bo jak weźmie ostry w swoje szlachetne i czcigodne ręce to sobie zaraz kawałek palca upierdzieli :D


Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

Offline

 

#53  2018-07-27 10:57:11

  ciastek1981 - Użytkownik

ciastek1981
Użytkownik
Zarejestrowany: 2016-06-19

Re: Noze - ostrzenie.

urbinek napisał(-a):

ciastek1981 napisał(-a):

Ogólnie to huty nie trzymają jakości stali (np. afera z Kobe Steel), a potem mamy to co mamy - ruda.

Ale, że co "dobrze" zrobiona stal węglowa nie będzie rdzewieć a "źle" zrobiona będzie :)? Każda stal rdzewieje w zależności od warunków.


Ale jak mówimy o skandalach to faktycznie zdarza się, że 2 kawałki tej samej gatunkowo stali ma trochę inny skład i właściwości. Wynika to z wielu czynników od skomplikowanych procesów technologicznych po "zbyszkowi za mało się sypło", dlatego przeważnie skład jest podawany w zakresach od-do np.: NC11LV (1.2379)/K110/D2

Dużo zależy od tego jak wygląda kontrola jakości zakupionego surowca. Jak dany producent bada czy dana partia materiału mieści się w widełkach.

Na marginesie mam kolegę, który odpowiada właśnie za zakupy m.in. stali w swojej firmie, ale o metalurgii zero pojęcia (w jego komórce nie ma w ogóle kogoś kto się na tym zna.). To samo, jest u niego ze znajomością wykresu żelazo-węgiel (kto po zarządzaniu zna?), no ale jest dyrektorem i z nim nie pogadasz ;)


Debian - there is no substitute!

Offline

 

#54  2018-07-27 11:34:38

  urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Noze - ostrzenie.

Bodzio napisał(-a):

Dokładnie tak :) Powiem więcej - tego pierwszego woli żona, bo jak weźmie ostry w swoje szlachetne i czcigodne ręce to sobie zaraz kawałek palca upierdzieli :D

To moja już tak się przyzwyczaiła, że jak jedzie do rodziców i gość musi pokroić (jakaś impreza rodzinna, grill itp) to bierze nóż z domu bo jak stwierdziła "nawet gdyby chciała to nie była by się w stanie zabić tymi nożami" xD

ciastek1981 napisał(-a):

Dużo zależy od tego jak wygląda kontrola jakości zakupionego surowca. Jak dany producent bada czy dana partia materiału mieści się w widełkach.

Niestety, spektrometry są ku****ko drogie i trzeba po prostu mieć zaufanie do swojego dostawcy.

Ja osobiście kupuje prosto od producenta i jeszcze mi się nie zdarzyła wpadka

Ostatnio edytowany przez urbinek (2018-07-27 11:37:23)


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Offline

 

#55  2018-08-07 20:19:24

  Novi-cjusz - Użytkownik

Novi-cjusz
Użytkownik
Zarejestrowany: 2013-03-05

Re: Noze - ostrzenie.

Znalazlem ciekawe info, to wklejam.
https://tiny.pl/g6bgf


------------------------------------------------------------------------------------
"Inveniam viam aut faciam" : I will either find a way, or I shall make one
"Złoto to pieniądz królów, srebro to pieniądz dżentelmenów, barter to pieniądz chłopów ale dług to pieniądz niewolników."

Offline

 

#56  2018-08-18 23:03:54

  urbinek - Dzban Naczelny

urbinek
Dzban Naczelny
Skąd: Sosnowiec
Zarejestrowany: 2009-10-01
Serwis

Re: Noze - ostrzenie.

Z większością tego artykułu się nie zgadzam :) Przykładowo ja na nóż kuchenny daje MAX 17-18 stopni

A dzisiaj spędziłem 5h robiąc sam szlif z surowego kształtu :D
https://nginx.urbinek.eu/_photos/knive/mk20-yanagiba/IMG_0084.JPG


A w wolnym czasie, robię noże :)
http://nginx.urbinek.eu/_photos/signature.png

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
Nas ludzie lubią po prostu, a nie klikając w przyciski ;-)